forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Co po Alfie200? Nikon, Canon...

hellboyek - Czw 12 Wrz, 2013
Temat postu: Co po Alfie200? Nikon, Canon...
Witam serdecznie,
moja Alfa200 powoli zdycha, więc przychodzi czas rozejrzeć się za nowym sprzętem. Po zebraniu informacji, przejrzeniu portfela, mam pewne wnioski.

Dotychczasowo aparat używałem głównie zawodowo - na potrzebny lokalnej prasy, ale także robiłem zdjęcia sportowe, zdarzały się sesje prywatne. A200 w połączeniu z sigmą 18-200 3.5-6.3 wypadał średnio, ale jakoś pchało się ten wózek przez kilka lat.

Po zasięgnięciu opinii u osób bardziej doświadczonych, wyrysowano mi obraz, na którym na piedestał wysuwa się Nikon oraz Canon. Dysponując gotówką rzędu 3 tysięcy złotych polecano mi Nikona 5100 lub D90, do tego obiektyw 18-105/55-200 i jakąś "stałkę" np. Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX lub Nikon 50mm f/1.8D AF Nikkor.

Sporo superlatywów "dostało" się firmie Canon za 600D.

Zdjęcia robię w różnych warunkach, w różnych miejscach. Zdarza się, że sport, zdarza się, że koncert lub eventy w plenerze, a czasem w pomieszczeniach. Reguł nie ma. W dużej mierze zależy mi na poprawie jakości zdjęć, większej głębi i ostrości, w stosunku do Alfy.

Będę wdzięczny za pomoc.

nienietaktak - Czw 12 Wrz, 2013

Wyprzedzę głównego doradzającego:
Jakikolwiek Pentax, który mieści sie w cenie ;)

kojut - Czw 12 Wrz, 2013
Temat postu: Re: Co po Alfie200? Nikon, Canon...
hellboyek napisał/a:
Dysponując gotówką rzędu 3 tysięcy złotych polecano mi Nikona 5100 lub D90, do tego obiektyw 18-105/55-200 i jakąś "stałkę" np. Nikon 35mm f/1.8G AF-S DX lub Nikon 50mm f/1.8D AF Nikkor.

D90 jest puszką dla kogoś kto wyszedł już poza etap zielonego kwadracika. Dodatkowy wyświetlacz, duży i jasny wizjer, dużo funkcji pod różnorakimi przyciskami, dwa koła. Niestety jest to konstrukcja dość leciwa i obrazowo odstaje od aparatów produkowanych dzisiaj.
D5100 za to jest konstrukcją typowo amatorską z ciemnym wizjerem, ograniczoną do minimum guzikologią, (chyba bez śrubokręta), i funkcjami ukrytymi w menu. Aparat dobry dla "zielonych". Jednak obrazowaniem przewyższa D90.
Tutaj jednak musisz wybrać sam to, na czym Ci zależy. Albo dołożyć trochę i kupić D7000 na przykład.
Co do obiektywów to albo 18-55 i 50-200 albo 18-105 i jakiś 70-300.
hellboyek napisał/a:
Sporo superlatywów "dostało" się firmie Canon za 600D.

To jest aparat, który znacząco odstaje zarówno od D90 jak i D5100. Możesz zdradzić za co był tak wychwalany?
hellboyek napisał/a:
Zdjęcia robię w różnych warunkach, w różnych miejscach. Zdarza się, że sport, zdarza się, że koncert lub eventy w plenerze, a czasem w pomieszczeniach. Reguł nie ma. W dużej mierze zależy mi na poprawie jakości zdjęć, większej głębi i ostrości, w stosunku do Alfy.

D5100 z 18-105 i 70-300.
Albo zastanów się jeszcze nad k-30 z 18-55 i 50-200WR. :mrgreen: :mrgreen:

muzyk - Sob 14 Wrz, 2013

nienietaktak napisał/a:
Jakikolwiek Pentax, który mieści sie w cenie ;)

A nawet k30 :idea: z czymkolwiek, nawet z pokrywką od weków: jest stabilizacja, jest potwierdzenie ostrości, można pod kranem myć, albo... polać z węża ogrodowego i ... działa nadal. :mrgreen:

d5100 plus Tamron 17-50 2.8 bez VC, albo Sigma 17-50 2.8 z OS?

paul80 - Sob 14 Wrz, 2013

Jak robisz zawodowo, to nie pchaj się w amatorskie puszki, bo będzie Ci głupio przy kolegach :mrgreen: .

Jeżeli już, to bierz D90 i jako uniwersalny zoom Sigmę 17-50 2.8 ( staniała mocno) innego lepszego wyboru nie ma, chyba że Nikkor 17-55 2.8 :wink:

Ps. Chyba że stałe światło 2.8 Cię nie kręci, to wtedy inna bajka :wink:

hellboyek - Sob 14 Wrz, 2013

Co do kolegów z branży... fotografem nie jestem, więc duży problem to nie jest :)

Dlatego upierałem się przy stałce, ponieważ znajomy robi fotki taką i jest zachwycony. Ja zresztą też ;)

Przeanalizowałem różne oferty i w tej cenie (3 tysiące jest niestety "sztywne") i chyba najlepiej wypada zestaw D5100 z obiektywem 18-105 VR (na allegro do tego karta, torba, statyw - pewnie high endowa jakoś to nie jest, ale przydadzą się) i do tego stałka 35 mm f 1.8. W sumie wyjdzie ok. 3050. Pentaxy przekraczają ten budżet, D90 niestety też :(

Co myślicie?

Sunders - Sob 14 Wrz, 2013

hellboyek napisał/a:
Przeanalizowałem różne oferty i w tej cenie (3 tysiące jest niestety "sztywne") i chyba najlepiej wypada zestaw D5100 z obiektywem 18-105 VR

Jakiś czas temu doszedłem do takiego samego wniosku. W tej cenie lepszego nowego zestawu IMO kupić nie można.

Andrzej.M. - Sob 14 Wrz, 2013

hellboyek napisał/a:
"dostało" się firmie Canon za 600D.

Pewnie za to że pełna klatka dla amatora - ale za 3000 zł nie kupisz.
hellboyek napisał/a:
W sumie wyjdzie ok. 3050. Pentaxy przekraczają ten budżet,

No niekoniecznie - a mają "parę" ciekawych rozwiązań nawet za takie pieniądze [url=https://fotozakupy.pl/szukaj/proste?fraza=k-500\&gclid=CJPI4JXEyrkCFYJd3godVhoACg]tu masz K-500 z 2 kitami[/url] i jeszcze zostanie na 35mm/2,4 - ostra od pełnej dziury na całej powierzchni zdjęcia.
Czym się różni od innych aparatów?
1. Pryzmat pentagonalny zamiast układu luster (jaśniejszy obraz w wizjerze i nie brudzi się jak lustra)
2. Wizjer ze sporym powiększeniem obrazu oraz 100% pokryciem kadru
3. Stabilizacja matrycy
4. Poziomica w 2 płaszczyznach obrazu
5. Uszczelniony korpus (nie boi się kurzu i deszczu) -niestety nie w k-500 ale k-50/k-30 i k-5 już tak
6. Wytrzymały korpus ze stali szlachetnej i stopów magnezu (w K-30 zamiast stopów jest poliwęglan)
7. Mikroregulacja kadru ruchami matrycy (precyzyjne dostosowanie kadru na statywie pomocne gdy statyw już sobie nie radzi)
8. Automatyczne mikropoziomowanie kadru
9. Znakomita matryca z Pentax K-5
10. Skuteczny AF z 11 punktami w tym 9 punktami krzyżowymi
11. Zawsze działające potwierdzenie ostrości i pułapka ostrości - bardzo przydatne przy fotografowaniu obiektywami manualnymi
12. Łatwa współpraca z pozasystemowymi (nawet M-42) obiektywami nawet z automatycznym pomiarem światła bez konieczności dokupowania "dandelionów".
13. Korygowanie wszelkich błędów optyki systemowej na poziomie aparatu
Dodałbym znakomity soft PDCU4 gdyby nie to że od K-30 do puszek poza K-5 dają silkypix którego nie znam.

hellboyek napisał/a:
Dotychczasowo aparat używałem głównie zawodowo - na potrzebny lokalnej prasy
:roll:

[ Dodano: Sob 14 Wrz, 2013 14:30 ]
ps. Nikon D5100 bardzo dobry wybór :wink:

Wujek_Pstrykacz - Sob 14 Wrz, 2013

Wolałbym do pracy D90 niż D5100. :grin:
MaciekNorth - Sob 14 Wrz, 2013

hellboyek napisał/a:
Po zasięgnięciu opinii u osób bardziej doświadczonych, wyrysowano mi obraz, na którym na piedestał wysuwa się Nikon oraz Canon.
Uwielbiam takich doradców, kup budżetowego Nikona z podstawowym obiektywem, bo przecież Nikon robi najlepszą lustrzankę - D800 :razz:

Cokolwiek kupisz z czwórki Canon, Nikon, Sony, Pentax, nawet z nieco starszych korpusów, będzie to skok jakościowy w porównaniu do A200. Jeśli nie boisz się używek i niekoniecznie chcesz zmieniać system, to w Twoim budżecie polecam A500/550 - oba dostaniesz poniżej tysiąca. Jako obiektyw podstawowy Tamron 17-50, SAL 16-105 lub CZ 16-80, jako uzupełnienie Tamron 70-300 USD, SAL 35/1.8 lub SAL 50/1.8. A jeśli zostawisz sobie 18-200, to z uzupełnieniem możesz jeszcze bardziej zaszaleć.

Natomiast jeśli chcesz nowy korpus z gwarancją, obmacaj w sklepie A57, bo to już ostatni moment by kupić ten model. I mimo przeciętnego elektronicznego wizjera - matryca rewelacja! I zostanie Ci jeszcze na jakąś stałkę :wink:

A tak z ciekawości, w czym A200 zaczyna niedomagać? Bo też mam ten model :razz:

nienietaktak - Sob 14 Wrz, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
hellboyek napisał/a:

"dostało" się firmie Canon za 600D.

że niby 600D to "pełna klatka", czy ja czegoś nie rozumiem? :shock:

muzyk - Sob 14 Wrz, 2013

paul80 napisał/a:
Nikon D5100 bardzo dobry wybór :wink:

Hmm, nie zgodzę się, że bardzo dobry.
Co najwyżej dobry.

Żaden lustrzanka jednokółkowa nie jest bardzo dobrym wyborem.

muzyk, jak widzisz koledze nie zależy na lepszej obsłudze aparatu a w kwestii obrazowania to bardzo dobry wybór. Pisząc o bardzo dobrym wyborze, miałem też na myśli, że dobrze zrobił że nie wziął Canona :wink:
muzyk - Sob 14 Wrz, 2013

paul80 napisał/a:
że dobrze zrobił że nie wziął Canona :wink:

Słusznie.

Po co się męczyć z nieco lepszą ergonomią...

MaciekNorth - Sob 14 Wrz, 2013

Cytat:
Żaden lustrzanka jednokółkowa nie jest bardzo dobrym wyborem.
Mam zarówno lustrzankę jednokółkową jak i dwukółkową. Używam głównie trybu A. I owszem, dwukółkowa jest znacznie wygodniejsza... przy przeglądaniu zdjęć :razz:
hijax_pl - Sob 14 Wrz, 2013

MaciekNorth napisał/a:
I owszem, dwukółkowa jest znacznie wygodniejsza... przy przeglądaniu zdjęć
Zależy co można w tym trybie A drugim kółkiem zmieniać. Jeśli nic to po prostu kiepska puszka jest i tyle.
kufel - Sob 14 Wrz, 2013

MaciekNorth napisał/a:
I owszem, dwukółkowa jest znacznie wygodniejsza... przy przeglądaniu zdjęć :razz:
nie żartuj... :roll:

MaciekNorth, polecam używanie dwóch kółek do nieco innych rzeczy niż przeglądanie jpg na puszce :razz:

Tak, teraz będzie dyskusja o kółkach i ergonomii, autor wątku rozwijał wątpliwości swoim wyborem, że ergonomię ma daleko gdzieś :wink:
muzyk - Sob 14 Wrz, 2013

paul80 napisał/a:
że ergonomię ma daleko gdzieś :wink:

Miłego męczenia :razz:

MaciekNorth - Nie 15 Wrz, 2013

hijax_pl napisał/a:
Zależy co można w tym trybie A drugim kółkiem zmieniać. Jeśli nic to po prostu kiepska puszka jest i tyle.
Można zmieniać wartość kompensacji ekspozycji. Albo np. przy wyborze ISO przednie kółko zmienia wartość o 1EV, a tylne o 1/3 EV. Nie zmienia to faktu, że korpus z jednym kółkiem jest dla mnie tak samo użyteczny. Ale widocznie miałeś styczność z kiepskimi korpusami, w których to drugie kółko nie zawsze miało zastosowanie.

kufel napisał/a:
MaciekNorth, polecam używanie dwóch kółek do nieco innych rzeczy niż przeglądanie jpg na puszce
A ja polecam przestać używać jpg w puszce.
hellboyek - Nie 15 Wrz, 2013

Dyskusja trochę zeszła na inny temat, ale pozwolę sobie wtrącić 3 grosze ;)

W sumie mam 3 tysiące złotych, mogę przekroczyć może o 150 złotych, ale to tez jest nagięcie. Warto pamiętać, że za to muszę także kupić torbę, kartę i przydałby się statyw.

Doceniam rady i biorę je sobie do serca, ale cash jest nieubłagany. Biorę pod uwagę zestaw, który wymieniłem wcześniej (Nikon D5100 18-105 i 35 mm - część allegro, stałka osobno).

Do tego zauważyłem kilka zestawów:

http://allegro.pl/nikon-d...3544013294.html

http://allegro.pl/nikon-d...3544013210.html

http://allegro.pl/sony-a5...3535976687.html

Zależy mi na stałce. Oczywiście, jestem podatny na każda sugestię :)

MaciekNorth - Nie 15 Wrz, 2013

Jeśli chcesz kupić SLT, to lepiej A57, a nie A58 który jest niższym modelem, choć oznaczenie sugeruje że to następca. I po co Ci druga 18-200, skoro masz już podobny obiektyw? Gdy weźmiesz A57, to zostanie Ci jeszcze na 50/1.8. A jeżeli D5100, to lepiej z obiektywem 18-105.
Sunders - Pon 16 Wrz, 2013

hellboyek napisał/a:
zauważyłem kilka zestawów

Daj sobie spokój z tamronem 18-200. Albo weź nikona z Nikkorem18-105/Nikkor18-200 też jest niezły, ale przekroczyłbyś budżet/, albo A57 z którymś z obiektywów polecanych przez MaćkaNorth.

Andrzej.M. - Pon 16 Wrz, 2013

nienietaktak napisał/a:

że niby 600D to "pełna klatka", czy ja czegoś nie rozumiem?

6D i D600 - namieszało mi totalnie , że 600D za jeden z nich wziąłem, bo w głowie mi się nie mieściło że można to za coś jeszcze pochwalić. :zalamany:
O wybaczenie proszę! :roll:
MaciekNorth napisał/a:
Mam zarówno lustrzankę jednokółkową jak i dwukółkową.

Ja też - starego Pentaxa K-x i K-5 . Teraz już jednokółkowych Pentaxów niestety nie robią i "skazany" jestem na dwa kółka.
hellboyek napisał/a:
Doceniam rady i biorę je sobie do serca, ale cash jest nieubłagany

Jak tak - to bierz K-30/50 lub K-500 - nawet najtańszy K-500 masz z dwoma obiektywami, dwoma kółkami :wink: i całą resztą - tyle że bez uszczelnień. A matrycę nie gorszą niż w D7000 ! Te długaśne spacerzoomy odradzam - ciężkie i ciemne. A na 35-tkę Pentaxa też ci jeszcze zostanie.

muzyk - Pon 16 Wrz, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Teraz już jednokółkowych Pentaxów niestety nie robią

I dobrze.
Może górnego wyświetlacza nie musi być w "trzycyfrowych", ale dwa kółka są jak najbardziej dobrym rozwiązaniem.
No, chyba, że ktoś jedzie na automacie...
może wówczas powinny być lustrzanki tylko z automatem, ale ... LUSTRZANKI. :twisted:

Andrzej.M. - Pon 16 Wrz, 2013

muzyk napisał/a:
Może górnego wyświetlacza nie musi być w "trzycyfrowych", ale dwa kółka są jak najbardziej dobrym rozwiązaniem.

Też tak sądzę.