forum.optyczne.pl

Obiektywy fotograficzne - Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC

Piozmu - Nie 10 Lut, 2008
Temat postu: Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC
Witam,

Czy ktoś mógłby przedstawić swoją opinię na temat obiektywu: Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC. Pozdr.:)

P_M_ - Nie 10 Lut, 2008
Temat postu: Re: Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC
Piozmu napisał/a:
Witam,

Czy ktoś mógłby przedstawić swoją opinię na temat obiektywu: Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC. Pozdr.:)

Sa szkla lepsze od tego. Szczegolnie do nikona i canona (mam na mysli superzoomy).

glowag - Czw 05 Cze, 2008
P_M_ napisał/a:
Piozmu napisał/a:
Witam,

Sa szkla lepsze od tego. Szczegolnie do nikona i canona (mam na mysli superzoomy).

Możesz podać przykłady do Nikona. Czyżby N 18-200 VR?

DG - Czw 05 Cze, 2008

Wwdług testu optyczne.pl - obiektyw jako uniwersalny superzoom jest niczego sobie

Zdaje się, że osoba przeprowadzająca test była zaskoczona in plus jakością otrzymywanych fotek.

... NAJLEPIEJ niech się wypowiedzą osoby które go przetestowały "na własnej skórze"

Co konkretnie kolega P_M_ ma na myśli?

P_M_ - Czw 05 Cze, 2008

DG napisał/a:

Co konkretnie kolega P_M_ ma na myśli?

Zauwaz ze sigma ma kilka wariantow tego superzooma. Ten bez OS jest gorszy. Nie wiem, jak wyglada to dzisiaj, ale jakis czas temu obiektyw z OS byl tylko do nikona i canona wlasnie.
Ten obiektyw radze kupowac swiadomie, bo jesli nam nie przypadnie do gustu, to bedzie problem z odsprzedaza.

Wujek_Pstrykacz - Pią 06 Cze, 2008

To pewne co napisane post wyżej. Wątpię aby znalazł się klient na taki obiektyw, chyba że za psie pieniądze.
tkosiada - Pią 06 Cze, 2008

kolega ma i uzywa go gdy jedzie na wycieczkę
o ładny widoczek... motylek... a teraz lasek zrobie... o... itd :cool:
nie ma dobrego swiatła, a na końcu ciemno :mad:
i tyle, problem później z odsprzedażą
jesli chcesz rozwijac swoje umiejętności to nie tędy
jęsli to ma byc koniecznie sigma to już lepiej 17-70
pozrdo

rafalg - Sob 07 Cze, 2008
Piozmu napisał/a:
Witam,

Już kilkakrotnie się wypowiadałem na temat takiego typu obiektywów. Szkło o takim zakresie ogniskowych będzie przede wszystkim kiepskie optycznie, ten konkretnie model Sigmy jest poza tym ciemny jak noc listopadowa. Dla pokrycia takiego zakresu to trzeba mieć dwa szkła. Mój kumpel swego czasu jak zaczynał przygodę z cyfrówką zakupił sobie to właśnie szkło do alfy. Bardzo później żałował bo jak porównał zdjęcia z innymi obiektywami niekoniecznie górnych lotów to się okazało że był to marny zakup. Obiektywy zmienno ogniskowe kupuję się z max 4-krotnym zoomem. Im większy tym coraz gorszy optycznie.

Dominika - Pon 23 Cze, 2008

A czy lepie canon kita bez stabilizacji bo krotsza ogniskowa czy jednak ta sigma jesli chodzi o optyke i jakosc otrzymywanych zdjec. Zalezy mi na tanim szerokim kacie ale jak koniec ma 200 mm i nie jest gorzej niz na kicie to jestem gotowa to kupic. Ma ktos takie porownanie?
P_M_ - Pon 23 Cze, 2008

Dominika napisał/a:
A czy lepie canon kita bez stabilizacji bo krotsza ogniskowa czy jednak ta sigma jesli chodzi o optyke i jakosc otrzymywanych zdjec. Zalezy mi na tanim szerokim kacie ale jak koniec ma 200 mm i nie jest gorzej niz na kicie to jestem gotowa to kupic. Ma ktos takie porownanie?

Mam taki oiektyw. Poczatek nie jest zly. Schody zaczynaja sie od 100mm, gdzie rozdzielczosc robi sie srednia.
Wierz nam lub nie, ale lepiej kupic 17-70 i tamrona 55-200.

Dominika - Wto 24 Cze, 2008

Wierze ze 17-70 itp. bedzie lepiej ale to juz nie 300- 600 zl tylko 1200 :wink: Chodzi mi tylko o wybor miedzy kitem canona a ta sigma. Jesli jest koniec cienki to w sumie nic sie nie zyskuje kupujac s zamiast kita. Czy sie myle?
MC - Wto 24 Cze, 2008

Dominika, w porownaniu do kita Canona 18-55, to Sigma 18-200 jest zdecydowanie lepsza w zakresie powyzej 55mm :mrgreen:
A tak na powaznie, to lepiej kupic od razu jakies sensowne szklo, a nie potem odsprzedawac i tracic na tym. Serio.

wielbicielxx - Wto 24 Cze, 2008

Widze ze nikt nie rozumie Dominiko twojego pytania. Kit czy sigma 18-200. Przeciez gdybys chciala wywalic 1500 zl na konkretne szklo nie zadawala bys pytania kit czy S. Tylko jakie szklo uniwersalne jasne 17-70 np?
Jesli natomiast chodzi o kita i sigme. Piszesz ze chcesz szeroki kat - zakladam wiec ze na dluzszy koniec juz jakas szklarnia masz. Jesli tak to kit bedzie taniej a jakoscia nie bedzie odbiegal od sigmy ktora ostroscia nie powala. I im wezej tym gorzej. Jesli natomiast ma to byc twoje jedyne szklo i nie masz zamiaru lub mozliwosci przez najblizszy rok kupic nic. Wtedy sigma- masz szeroki kat i od biedy 200 mm.

Dominika - Wto 24 Cze, 2008

wielbicielxx napisał/a:
Widze ze nikt nie rozumie Dominiko twojego pytania. Kit czy sigma 18-200.

Tez odnioslam takie wrazenie :wink: Prawda mam kilka szkie. Sigma 30 f/1,4 canon 50 f/ 1,4
potrzebny mi tani szeroki kat ewentualnie wlasnie sigma z dlugim koncem. Ale jak czytam na forach sigma jest kiepska na dlugich ogniskowych a na szerokim jak kit. Wiec placi sie za dlugi koniec ktory nie jest wiele przydatny. Kit jak widze na forach wlasnie na szerokim kacie jest ok. Oczywiscie nie bedzie jak S30 czy C 50 :wink: ale to ma byc tylko szeroki kat do mojego zestawu. 90 % zdjec robie 30mm na cropie.

P_M_ - Wto 24 Cze, 2008

Do szerokiego kata lepiej kupic cos lepszego albo nawet tego kita, bo kosztuje grosze. Od rzadkiego uzywania sie nie zepsuje szybko.
ropuch35 - Pią 01 Sie, 2008

witam , posiadam Sigmę 18-200
niestety mam problem z nieostrymi zdjęciami
ponoć należy wysłać body z obiektywem do kalibracji !
pozdrawiam

komor - Pią 01 Sie, 2008

ropuch35, napisz jakie masz body i może daj jakiś przykład zdjęcia, które reprezentuje to, co się dzieje. Żeby tylko na pewno było nieporuszone, a autofocus miał czas na doostrzenie.
Jeśli ostatnie zdanie z Twojego postu to jest pytanie, to owszem, w razie problemu możesz wysłać body z obiektywem do serwisu Sigmy. Oczywiście jeśli masz gwarancję i kupiłeś je w autoryzowanej sieci sprzedaży.

ropuch35 - Pią 01 Sie, 2008

witam , Canon 40D plus powyższa Sigma 18-200
zdjęcia dodaje się w załączniku ?
co do wysyłania zestawu to mam duże obiekcje !?
pozdrawiam

k1caj_ns - Pią 01 Sie, 2008

ropuch35, Po prostu wyślij jakieś zdjęcia robione najlepiej ze statywu i wtedy będzie można coś ocenić. Był podobny przypadek już tutaj na forum omawiany i to nie koniecznie musi być wina wadliwego egzemplarza. Ten obiektyw z uwagi na wysoką uniwersalność (zakres ogniskowych) nigdy pod względem ostrości nie dorówna na 300mm chociażby 100-400L ,a na 18 mm C 17-55 IS.
ropuch35 - Sob 02 Sie, 2008

witam
jak dodaje się zdjęcia na forum ?
w jakim rozmiarze będzie najbespieczniej ?

komor - Sob 02 Sie, 2008

Zamiast używać pola Szybka odpowiedź to naciśnij guzik Odpowiedz, wtedy ukaże się Twoim oczom więcej możliwości, w tym odpowiednia guzikologia do dodawania zdjęcia. Nie zapomnij przeczytać to co napisane drobnym drukiem - jakie maksymalne rozmiary w pikselach i kilobajtach są dozwolone dla jednego zdjęcia. Dalej powinieneś sobie poradzić.
ropuch35 - Sob 02 Sie, 2008
Temat postu: sigma 18-200
witam ponownie , dzieki za pomoc
poniżej zamieszczam dwie fotki , niestety nieostre
wcześniej tzn przed zakupem 4OD plus Sigma 18-200 ,
robiłem dużo ostrych zdjęc Fuji 7000 !!
aż było miło patrzeć !! obecny zestaw teoretycznie znacznie lepszy
a zdjęcia znacznie gorsze !!
może nie jest to kwestia samej Sigmy
tylko faktu że fotki z lustrzanek należy obrabiać ( np. wyostrzać) ?
pozdrawiam

http://img142.imageshack....=0002nj8ie9.jpg
http://img142.imageshack....g3289sv9mi1.jpg

[/center]

komor - Sob 02 Sie, 2008

W przypadku zdjęcia dziewczynki widać, że ostrość poszła na czapkę, a nie na twarz, czyli albo ostrzenie poszło nie tak, albo masz back-focus. Oczywiście ostrość rewelacyjna nie jest, ale to super-zoom, więc nie wiem czy można wymagać więcej.
W przypadku zdjęcia smakosza to jest rozmazane przez zbyt długi czas ekspozycji, więc trudno oceniać ostrość. Widzę, że zbytnio jasno to tam nie było. Mając Canona 40D i niezbyt jasny obiektyw pokusiłbym się o ISO 400.

k1caj_ns - Sob 02 Sie, 2008

Tak jak napisał komor, odnośnie pierwszego zdjęcia za wiele nie wiadomo bo nie wiemy na co ustawiałeś ostrość. Odnośnie drugiego to za długi czas najprawdopodobniej jest efektem poruszenia. Zrób jakieś zdjęcia ze statywu albo jak nie masz to umieść aparat na stole wyostrz AF-em na obiekt włącz MF daj samowyzwalacz i takie zdjęcie pokaż nam . Najlepiej jak zrobisz na długim końcu tej sigmy i zaznaczysz na zdjęciu na co ostrzyłeś.
krisv740 - Sob 02 Sie, 2008

a ja kolego zadam jedno pytanie tobie. czy twoje posty są jakąś manifestacją, czy też wszystkie fora zaszczycasz obecnością i podobnymi pytaniami?

wklejam twój post z canon-board gdzie podobnie pytasz o zdjęcia i jak wkleic zdjęcia :shock:
sorry , ale nie rozumien cię!
link do CB: http://www.canon-board.in...4928#post494928

pozdrawiam wszystkich "optycznych"

ropuch35 - Nie 03 Sie, 2008

witam
jaki manisfest ?
uczę się lustrzanki cyfrowej , może nie jestem też w tym dobry
ale faktycznie zdecydowana większość moich zdjęć jest nieostra
i te ze statywu i te z ręki przy przyzwoitych czasach
niedługo kończy mi się gwarancja na cały zestaw
a nie uśmiach mi się ew. wysyłka ( obiektyw plus body ) do W-wy
stąd moje pytnia
może to moja wina , może Sigmy
ale to właśnie chciałem wyjaśnić czy tu czy na innym forum
jeżeli to zabronione to proszę wybaczyć
choć w regulaminie tego nie było .
co do fotek faktycznie może nie są najbardziej reprezentacyjne jeżeli chodzi o ekspozycję
ale przy poprawnych czasach też jest nieostro

pozdrawiam
ropuch35

krisv740 - Nie 03 Sie, 2008

ropuch35, wiesz co , ja w polemike nie wchodzę, ale twoje posty na tym forum są prawie "żywcem" przeniesione z CB.
tam nauczyłeś się wklejać zdjęcia, a na optycznych , po miesiącu już zapomniałeś? :mrgreen:
jak dla mnie EOT, z niektórymi w dyskusje nie wchodzę, a reszta wyrobi swoją opinię o tobie

ropuch35 - Nie 03 Sie, 2008

witam
to faktycznie już nie zabieraj głosu !
człowieku , dla mnie forum to coś nowego , poznaję dopiero taką formułę
jak widać na wielu odpowiadających jesteś jedynym zirytowanym
chyba żle mnie odebrałeś
szukałem tu na Optycznych i na CB pomocy
i wszystkim zabierającym głos dziękuję
i pozdrawiam

goltar - Nie 03 Sie, 2008

Zadawanie pytań (nawet takich samych ;) ) na innym forum nie jest zabronione, więc Panowie może pozostańmy przy temacie.
Proponuje koledze ropuch35 sprawdzić czy obiektyw nie ma wady back/front focus w sposób opisany np. TUTAJ.

ropuch35 - Pią 08 Sie, 2008

dzięki , zrobię test , może uzyskam jakąś odpowiedź , niestety
zrobiłem ostatnio trochę zdjęć z obiektywami Canona i sytuacja nadal podobna ( nieostro )
czy może to być wina samego body ?
pozdrawiam

MM - Sob 09 Sie, 2008

Zależy jakie to były obiektywy i zależy od umiejętnosci fotografa. Od tego ostatniego najczęściej.
ropuch35 - Sob 09 Sie, 2008

50 mm f1.4 oraz 28-90 mm
plus czasami statyw
pozdrawiam