forum.optyczne.pl

Wolne tematy - 5Dmk3: Ustawienia AF a sprawa polska

Raideur - Sob 31 Sie, 2013
Temat postu: 5Dmk3: Ustawienia AF a sprawa polska
Dyskusja wydzielona z tematu Canon EOS 5D Mark III - test cyfrowej lustrzanki

Pan_Żabka napisał/a:
...Ja już gdzieś tam pisałem - zamiast robić konfigurowalne tryby AF z durnymi trybami dedykowanymi dla naprzykład łyżwiarzy figurowych, to powinni się skoncentrować na zrobieniu niekonfigurowalnego i idealnie działającego AF. A da się, napewno się da, bo skoro już 5 czy sześć lat temu konkurencja mogła... Ale taniej jest wrzuciś opcje konfiguracji i niech klient sam się stanie królikiem doświadczalnym i ma pretensję sam do siebie. Zawsze też można zwalic winę na klienta, że żle skonfigurował :twisted:

To moze jednak jakis kurs by sie przydal jak uzywac AF-a w 5dmk3, zamiast narzekac?
Albo kupic aparat latwiejszy w obsludze, bo najlatwiej wine zrzucic na aparat? :mrgreen:

moronica - Sob 31 Sie, 2013

Raideur napisał/a:
Albo kupic aparat latwiejszy w obsludze, bo najlatwiej wine zrzucic na aparat? :mrgreen:

tak jak ty to zrobiles gdy nie mogles dojsc do ladu z kolorystyka? ;)

Dlatego juz nie zrzucam winy na aparat, staram sie go lepiej poznac. Przynajmniej sie ucze, tak mi sie wydaje?
A inni potrafia tylko narzekac, ewentualnie wychwalac swoje "puszki" tak jakby to ich producenci im za to placili???
Co do 5dmk3, nie do konca jest wart swojej ceny, bo placi sie tylko za AF ktory dziala bardzo dobrze w porownaniu do 5dmk2. Choc nadal twierdze ze canon z kolorystyka wypada lepiej niz nikon. :mrgreen: Mimo to i tak mam zamiar zakupic d800, najpierw mial byc d600, ale nie zamierzam od nowosci czyscic matrycy z oleju itp brudow, nie za to place by z nowym aparatem latac po serwisach .

komor - Sob 31 Sie, 2013

A światło Ci górnym ekranem nie wpada do 5DIII? ;) Jak kupisz D800 to masz szansę na walnięty AF, więc w sumie lepiej zostać w domu i nie wychodzić, zamiast ryzykować kupno jakiegokolwiek aparatu. ;)

komor bedziesz zawiedziony ale w moim (z poprawionej serii) nie wpada swiatlo podobno wstawili jakas tasme czy cos w tym stylu? :grin: No i na matryce nie rzuca olejem co najwazniejsze a czesto robie zdjecia powyzej F11, wiec takie brudne plamy od razu by wyszly na zdjeciach.
Nie sadze ze w d800bedzie "walniety" af, bo jesli to byl problem na wieksza skale to napewno to poprawili, jak bylo z c5m3 z wyswietlaczem?

komor - Sob 31 Sie, 2013

A w D600 sądzisz, że nie poprawili problemu? Czemu uważasz, że w 5DIII i D800 tak, a w D600 nie?

d600 kurzyl a nie chlapal olejem, w tym przypadku nie ma potrzeby by serwis cie za raczke trzymal ;)
nienietaktak - Sob 31 Sie, 2013

komor napisał/a:
w sumie lepiej zostać w domu i nie wychodzić, zamiast ryzykować kupno jakiegokolwiek aparatu.

można kupić szachy albo kajak.

moronica napisał/a:
d600 kurzyl a nie chlapal olejem, w tym przypadku nie ma potrzeby by serwis cie za raczke trzymal ;)

Jeszcze inne zrodla podaja ze niby to byly opilki bo powstawalo jakies tarcie...co by nie to nie bylo, to nie wiem czemu niektorzy uwazaja ze "nic sie nie stalo", wystarczy kupic zestaw czyszczacy i po sprawie?! Polak to bardzo tolerancyjny klient.

Raideur, opilki tez podpadaja pod kurz, tzn nie wymagaja czyszczenia na mokro
matryca kazdego aparatu o wymiennej optyce jest narazona na zakurzenie, nawet twojego ;)

Sunders - Sob 31 Sie, 2013

komor napisał/a:
w D600 sądzisz, że nie poprawili problemu?

Wygląda na to, że nie. D600 nadal kurzą, ale obecnie większość ich posiadaczy, to tacy co kupując wiedzieli o tym problemie i sobie radzą. Ci co się na D600 nie zdecydowali jak dotąd bezskutecznie oczekują na jakiś komunikat Nikona, że od takiego a takiego numeru seryjnego problem już nie występuje, albo na szybsze ukazanie się poprawionego następcy - wg plotek D610.

moronica napisał/a:
d600 kurzyl a nie chlapal olejem, w tym przypadku nie ma potrzeby by serwis cie za raczke trzymal

Fakt, tym bardziej że jest sporo niezadowolonych z usługi czyszczenia w serwisie.

Raideur napisał/a:
czesto robie zdjecia powyzej F11, wiec takie brudne plamy od razu by wyszly na zdjeciach

To też fakt, który bywa potwierdzany przez użytkowników, że D600 nie za bardzo nadaje się dla landszafciarzy.

Pan_Żabka - Sob 31 Sie, 2013

Raideur,

Tak, kurs obsługi i ustawiania aparatu... Prosze cię. Na schodach mnie nie zrobili. Nie fotografuję od wczoraj. A pozatym instrukcja obsługi powinna wystarczyć. To nie jest licencja pilota, zeby iść na kurs robienia zdjęć lotniczych. Akurat ta dziedzina jest bardzo łatwą dziedziną fotografii.
Dzisiaj w pewnym momencie chciałem wyjść w połowie pokazów, tak mnie irytował ten aparat.
Owszem, jak się go pozna i nauczy jego niepełnosprawności w pewnych kwestiach to można z tym żyć, nawet czasem warto dla tych kilku zdjęć o wspaniałej jakości, ale też co nerwów się człowiek naje jak jest idealny kadr, ale aparat akurat nie trafił.
Wszytko inne ok, ale Ai servo poprostu w tym aparacie nie istnieje, i nieważne jaki tryb się wybierze, (będzie nieistniał w inny sposób :mrgreen: ). Koniec końców trzeba przyciskać spust migawki uruchamiając AF jak w trybie pojedynczym.
A że marudzę - no cóż - wydając dwa razy tyle co za D300s i mając w efekcie aparat o AF klasy D90 człowiek czuje się trochę wydymany :roll:

hijax_pl - Sob 31 Sie, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
wydając dwa razy tyle co za D300s i mając w efekcie aparat o AF klasy D90
Eee tam. Masz więcej punktów AF - a skoro więcej to musi być lepiej! ;) :D
kozidron - Nie 01 Wrz, 2013

Sunders napisał/a:
D600 nadal kurzą, ale obecnie większość ich posiadaczy, to tacy co kupując wiedzieli o tym problemie i sobie radzą. Ci co się na D600 nie zdecydowali jak dotąd bezskutecznie oczekują na jakiś komunikat Nikona, że od takiego a takiego numeru seryjnego problem już nie występuje, albo na szybsze ukazanie się poprawionego następcy - wg plotek D610.

w ciekawy sposób działa u ciebie łączenie faktów i wysnuwanie na tej podstawie wniosków :lol:

Jeżeli są 2 grupy użytkowników twoim zdaniem "uświadomionych" i zapoznanych z problemem jaki przez ileś klapnięć ma d600, z czego jedna z tym żyje a druga czeka na jakąś notę o poprawie by go nabyć albo by nabyć następcę jak to może być wnioskiem logicznym? Do tego biorąc pod uwagę jak poradzić sobie z problemem jaki ma d600 w początkowym uzytkowaniu, to raz. A dwa kiedy problem znika i po jakim czasie. Przecież uświadomiony użytkownik d600, ba jakiegokolwiek aparatu z takim samym problemem, doskonale rozumie kiedy problem znika.
Jeżeli wszelkie obserwacje polityki firmy pokazują, że nikon nigdy oficjalnie nie przyznał się jeszcze do żadnej wtopy (raz przeczytałem na pewnym nie polskim portalu, że kolejne egzemplarze d7000 "nie plują" już olejem ale to też była plotka) a ty cały czas mówisz o "uświadomionych" 2 grupach użytkowników, to ta twoja wyimaginowana 2 grupa prędzej doczeka się żylaków albo kolejnego modelu, który prawdopodobnie może mieć jakąś inną wadę, tym razem np. plamy na przednim wyświetlaczu jak powiedzmy w d300.

Sunders napisał/a:
To też fakt, który bywa potwierdzany przez użytkowników, że D600 nie za bardzo nadaje się dla landszafciarzy.

to tylko potwierdza, że nie rozumiesz problemu i żeby było jasne, on jest, tylko ty nie rozumiesz kiedy już nie trzeba się nim przejmować.

Raideur - Nie 01 Wrz, 2013

moronica napisał/a:
matryca kazdego aparatu o wymiennej optyce jest narazona na zakurzenie, nawet twojego ;)

Zalezy jak duze te opilki prawda? Kupujac NOWY(na gwarancji, 0 przebiegu) aparat wydaje mi sie, ze nie powinno byc brudu na matrycy ?!

Sunders napisał/a:
komor napisał/a:
w D600 sądzisz, że nie poprawili problemu?

Wygląda na to, że nie. D600 nadal kurzą, ale obecnie większość ich posiadaczy, to tacy co kupując wiedzieli o tym problemie i sobie radzą. Ci co się na D600 nie zdecydowali jak dotąd bezskutecznie oczekują na jakiś komunikat Nikona, że od takiego a takiego numeru seryjnego problem już nie występuje, albo na szybsze ukazanie się poprawionego następcy - wg plotek D610.
Raideur napisał/a:
czesto robie zdjecia powyzej F11, wiec takie brudne plamy od razu by wyszly na zdjeciach

To chyba jakis zart, POLSKIEGO klienta,uzytkownika, bo nigdzie indziej na swiecie klient kupujac NOWY aparat, nie zyczy sobie aby ten mial problemy! Kupujac NOWY aparat chcesz aby ten mial zabrudzona matryce, jakies przecieki swiatla etc???
W dodatku d600"...nie za bardzo nadaje sie dla landszafciarzy." To do czego mozna go zastosowac, zbierania kurzu?

Pan_Żabka napisał/a:

...A że marudzę - no cóż - wydając dwa razy tyle co za D300s i mając w efekcie aparat o AF klasy D90 człowiek czuje się trochę wydymany :roll:

Chyba nie piszesz o 5dmk3, a jesli tak to kup sobie d300s i d90, zostanie ci jeszcze na kurs tanca np, i nie bedziesz czul sie "wydymany"? :mrgreen:

moronica - Nie 01 Wrz, 2013

Raideur napisał/a:
moronica napisał/a:

Zalezy jak duze te opilki prawda? Kupujac NOWY(na gwarancji, 0 przebiegu) aparat wydaje mi sie, ze nie powinno byc brudu na matrycy ?!

tzn ze jak, wieksze opilki trzeba na mokro? bo nie rozumiem
brud suchy mozna zdmuchnac lub zebrac przylepcem, nie ma znaczenia jakiej jest wielkosci

no w nowym korpusie nie powinno byc kurzu na matrycy. ale wiesz, w moim na starcie matryca byla czysta ;) poza tym aparat pozostaje nowy do czasu, potem jednak warto zaczac go uzywac, szkla zmieniac i takie tam

Pan_Żabka - Nie 01 Wrz, 2013

Raideur, Tak, pisze o 5DIII, miałem / mam wszystkie aparaty które wymieniłem i wiem o czym piszę. Ai servo jest na poziomie tego z D90. Ale rozumiem - jak ktoś nie miał do czyniania z dobrym AF to nie zgodzi się ze mną, a ten w 5DIII będzie dla niego doskonały. Wszystko zależy od punktu widzenia. Zawsze.
hijax_pl - Nie 01 Wrz, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
Ai servo jest na poziomie tego z D90
Dla sprzętu C to przecież rewolucja. Nie ma się co dziwić dla przesiadkowiczów z 5D czy 5Dmk2, że są wniebowzięci ;)

moronica Mialem na mysli ze jesli duze by byly te opilki, to trudno nazywac je wtedy kurzem;)

Pan_Żabka napisał/a:
Raideur, Tak, pisze o 5DIII, miałem / mam wszystkie aparaty które wymieniłem i wiem o czym piszę. Ai servo jest na poziomie tego z D90. Ale rozumiem - jak ktoś nie miał do czyniania z dobrym AF to nie zgodzi się ze mną, a ten w 5DIII będzie dla niego doskonały. Wszystko zależy od punktu widzenia. Zawsze.

Nie rozumiem cie nadal, piszesz jakbys nie mial wyboru?
Dlaczego nie d800, ktory ma o wiele lepszy aiservo, po co sie meczyc canonem i to w dodatku drozszym?
Jak juz bede posiadal d800 sam bede mogl stwierdzic, czy ich aiservo jest lepsze od 5mk3, jednak bazujac sie na wypowiedziach bardziej "doswiadczonych" kolegow (wirtualnych testerow), canonem ciagle nie mozna robic zdjec. :mrgreen:

Dopiero zmieniłem system i jak zawsze - poszedłem troche z torbami. Trzeba poczekać jakąś chwilę przed kolejną zmiana systemu :mrgreen:
Sunders - Nie 01 Wrz, 2013

Pan_Żabka, to tak nieco dokładniej, kiedy należy się spodziewać twojej oferty w dziale ogłoszeń? :mrgreen:

Pan_Żabka napisał/a:
Dopiero zmieniłem system i jak zawsze - poszedłem troche z torbami. Trzeba poczekać jakąś chwilę przed kolejną zmiana systemu :mrgreen:

No to teraz pewnie wejdziesz w system Hasselblad-a, lecz jesli znow ci nie przypasuje bo af okarze sie gorszy jak w d90, to naprawde pojdziesz z torbami? :twisted:

cybertoman - Nie 01 Wrz, 2013

hijax_pl napisał/a:

Pan_Żabka napisał/a:
Dla sprzętu C to przecież rewolucja. Nie ma się co dziwić dla przesiadkowiczów z 5D czy 5Dmk2, że są wniebowzięci
Mam rozumiec, ze Ty tez uwazasz, ze AF 5DmIII jest na poziomie tego w D90?
hijax_pl - Nie 01 Wrz, 2013

cybertoman, nie, bo z D90 nie korzystałem z tego trybu tak często. Ale w D300 i D700 tak. Oczywiście w D300 jest lepsze pokrycie kadru ale nadal uważam tego z D700 (którego używam) jako lepszego od 5Dmk3.

Ważna informacja: z D700 korzystam z innej odległości jak Pan_żabka. U mnie to jest około max 10-20m.

kozidron - Nie 01 Wrz, 2013

hijax_pl napisał/a:
Oczywiscie w D300 jest lepsze pokrycie kadru ale nadal uważam tego z D700 (ktorego uzywam) jako lepszego od 5Dmk3.

to fakt, czy jak to komor piszę +1

cybertoman napisał/a:
hijax_pl napisał/a:

Pan_Żabka napisał/a:
Dla sprzętu C to przecież rewolucja. Nie ma się co dziwić dla przesiadkowiczów z 5D czy 5Dmk2, że są wniebowzięci
Mam rozumiec, ze Ty tez uwazasz, ze AF 5DmIII jest na poziomie tego w D90?

Tylko AI servo. Do one shot nie ma się co przyczepiać - jest bardzo dobry.
Przy czym robiąc portrety na D300s naprzykład często korzystałem z bocznych punktów AF, bo miałem do nich zaufanie, a w 5DIII kilka razy miałem problemy i wolę jednak środkowy i przekadrowanie. Przy czym w tej kwestii to tylko luźna obserwacja i być może brak dośwaidczenia / poznania sprzętu, bo przyznam, ze nie eksplorowałem tego zagadnienia aż tak dogłębnie jak tematu AI servo. Zresztą środkowy z przekadrowaniem działa tak dobrze, że nawet nie chciało mi się męczyć z ogarnianiem tych bocznych.

[ Dodano: Nie 01 Wrz, 2013 20:16 ]
Raideur napisał/a:
Pan_Żabka napisał/a:

No to teraz pewnie wejdziesz w system Hasselblad-a, lecz jesli znow ci nie przypasuje bo af okarze sie gorszy jak w d90, to naprawde pojdziesz z torbami? :twisted:

Tak na serio nie będę już zmianiał systemu. Fotografia to nie jest moje najważniejsze hobby więc zamiast tracić kasę na zmianę systemu wole poprostu nauczyć się żyć z wadami i zaletami sprzętu. Zalet jest bez liku, więc nie jest to aż taka męka :wink:

B o g d a n - Nie 01 Wrz, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
Zresztą środkowy z przekadrowaniem działa tak dobrze, że nawet nie chciało mi się męczyć z ogarnianiem tych bocznych.
Gdybyś kupił 6D, środkowy by działał jeszcze lepiej. :wink:

Pan_Żabka napisał/a:
Zalet jest bez liku, więc nie jest to aż taka męka
Ale czasami z Twoich opinii wynika, że tym Canonem w ogóle nie da się robić zdjęć.

Według mnie masz dwa problemy, ale związane z obiektywami, nie z aparatem:
1. Sigma 35 mm - źle pracują boczne punkty AF i nic na to nie poradzisz,
2. Canon 100-400 - masz zastrzeżenia do AI Servo AF i słusznie bo szybkością AF ten akurat obiektyw w ogóle nie grzeszy.

W tym znaczeniu można powiedzieć, że trochę wpadłeś. :smile:

Nie nadinterpretujmy - nigdzie nie napisałem, ze nie da się robić zdjęć. Nie jest to najlepszy sprzęt do fotografii lotniczej, ale i tutaj da się robić fajne zdjęcia. Tyle tylko, że będzie ich mniej :mrgreen:
Na rajdach jeszcze nie próbowałem, mam 3 rajdy na jesieni więc zobaczymy jak się spisze ze 100-400 i ze 135/2, a do pozostałego rodzaju fotografii jest fenomenalny :wink:

Co do 100-400 - nie chce mi się wierzyc, że tak chołubiona "elka" działa gorzej od Sigmy 50-500OS. Zresztą na trybie sigle shot AF jest dokładny i błyskawiczny jak Tom Cruise w "Days of Thunder" :mrgreen:

MM - Nie 01 Wrz, 2013

100-400L ma szybki i błyskawiczny AF i jest szybszy od 50-500, ale to na Canonie i do momentu jak się nie podłączy czegoś naprawdę szybkiego.
Problem z AI Servo na 5D3 jest taki, że faktycznie "latając" sobie po celu w "te i we wte" Nikon da więcej trafień gorszym szkłem. Z topowym obiektywem tele jest dużo lepiej, ale nawet tutaj możemy zapomnieć o wieloprocentowej skuteczności. Inna sprawa jest taka, że D300 to APS-C i jednak jest tam trochę inna GO. Do tego jak zapoznamy się ze specyfikacją AI Servo u Canona to jest tam napisane ile to km/h może wyciągać fotografowany obiekt i samoloty są jednak "troszeczkę" szybsze niż ich norma :lol:

komor - Nie 01 Wrz, 2013

MM napisał/a:
Inna sprawa jest taka, że D300 to APS-C i jednak jest tam trochę inna GO.

Przy obiektach oddalonych o dziesiątki czy setki metrów, jak to jest w przypadku foto lotniczego?

MM - Pon 02 Wrz, 2013

Tego tak prosto się nie policzy.
Praktyka jest inna niż teoria.
GO na 300/2.8 plus TC2 i f/5.6 na 5D3 będzie mniejsza niż np. przy 7D, 100-400L i f/5.6 choć w kadrze widzimy mniej więcej to samo.

komor - Pon 02 Wrz, 2013

MM, TC zdaje się nie zmienia głębi ostrości, stąd 300/2.8+TC2=f/5.6 ale tylko pod względem ilości światła, a nie pod względem GO. Stąd różnica będzie widoczna, a nie z powodu matrycy. Tak przynajmniej mówi teoria, ale z tego co piszesz wynika, że praktyka też. ;)
Usjwo - Pon 02 Wrz, 2013

Ja sie tylko zastanawiam, jaki wplyw ma GO na ostrosc zdjecia w momencie ostrzenia :???: :shock:
I zeby nie przytaczac nie do konca z prawdziwej "teorii" ze FF ma mniejsza GO, to dodam ze na pokazach lotniczych nie podejdziesz blizej majac FF, tylko robisz z tego samego miejsca.

MM - Wto 03 Wrz, 2013

Usjwo napisał/a:
na pokazach lotniczych nie podejdziesz blizej majac FF, tylko robisz z tego samego miejsca.

Bliżej nie podejdziesz, ale mając FF często będziesz zmuszony zastosować większe ogniskowe. Ja mam tak w tej chwili i zamiast 400mm wykorzystuję często trochę "dokręcane" 600mm.

Irex - Wto 03 Wrz, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
Cały sezon pokazów lotniczych za mną, AF ogarnięty już i wypróbowany na tyle, że znalazłem najskuteczniejszy tryb i ustawienia AF i muszę stwierdzić, że ten wspaniały AF prawie jak w 1D to i tak kolokwialnie mówiąc ścierwo w porównaniu do staruteńkiego nikona D300s. Dla kogoś kto nie zaznał dobrego AF to będzie wystarczająca skuteczność, ale nie dla kogoś rozpieszczonego Nikonowskim AF :razz:
Mowa tu o AI servo. W bardziej statycznych sytuacjach nie ma co narzekać. Jest dobrze.
Ciekaw jestem co to się będzie działo na rajdach samochodowych, gdzie obiekt znacznie bliżej, głębia płytsza i AF będzie miał cięższą robotę...

Od samego poczatku dziwilem sie Tobie, ze tak uparcie i zaslepiony szukales czegos innego po D300s?
Do chwili obecnej istnieje niewiele aparatow z lepszym AF niz D300/s i szukanie czegos innego jest bardzo ryzykowne. Moim skromnym zdaniem w reporterce najwazniejszy jest AF i to on decyduje o tym "jedynym" ujeciu. Ladnie uzupelnia go matryca oraz bardzo dobre szklo, z szybkim AF.
Jesli okreslasz 5D III na poziomie D90 w AL Servo, to wspolczuje Ci bardzo.
Pamietam, ze bardzo zalezalo Ci tez na szklarni i to pod nia szukales aparatu. Cos za cos niestety. To jest ta zla strona kompromisow.

Raideur - Wto 03 Wrz, 2013

Irex napisał/a:
Pan_Żabka napisał/a:
...

Od samego poczatku dziwilem sie Tobie, ze tak uparcie i zaslepiony szukales czegos innego po D300s?
Do chwili obecnej istnieje niewiele aparatow z lepszym AF niz D300/s i szukanie czegos innego jest bardzo ryzykowne. Moim skromnym zdaniem w reporterce najwazniejszy jest AF i to on decyduje o tym "jedynym" ujeciu. Ladnie uzupelnia go matryca oraz bardzo dobre szklo, z szybkim AF.
Jesli okreslasz 5D III na poziomie D90 w AL Servo, to wspolczuje Ci bardzo.
Pamietam, ze bardzo zalezalo Ci tez na szklarni i to pod nia szukales aparatu. Cos za cos niestety. To jest ta zla strona kompromisow.

Poprostu dobrze kupic cos z wyzszej polki ale fajnie jak sie jeszcze umie tym obslugiwac, dla kolegi Pan_Żabka poprostu za bardzo skomplikowany. Jesli go porownuje do AF d90, d300 to jak juz wyzej napisane mozna jedynie wspolczuc.
Co mnie jedynie ciekawi to jaki jest AF w D800, bo skoro jest lepszy niz w d700, a ten w d700 lepszy od 5DMK3, to roznica a raczej przepasc musi byc ogromna miedzy af d800 i 5DMK3? Oczywiscie sa to stwierdzenia Polskich "uzytkowikow" posiadajacy ten sprzet wirtualnie(na szczescie). :lol:

moronica - Wto 03 Wrz, 2013

Raideur, przy takiego rodzaju fotografii, jaka prezentowales sporadycznie na forum, to nawet nie trzeba miec AFu. no ale skoro jestes takim ekspertem w dziedzinie dynamicznej fotografii, to moze powiedz, jakie ustawienie bedzie optymalne do takiej fotografii, jaka uprawia Pan_Żabka
Pan_Żabka - Wto 03 Wrz, 2013

Raideur, idzie w taką sama stronę jak producenci... "nie umiesz obsługiwać" a na pytanie jak zatem obsługiwać odpowiedź brzmi "..." :mrgreen:
Darmo pisać, że cztery pokazy lotnicze obfotografowane, do tego jeszcze dużo treningu i prób na pobliskim lotnisku - wertowania manualu i netu w poszukiwaniu logicznych i nielogicznych a skutecznych ustawień... Powie ci taki, ze nie umiesz i już :wink: On by pewnie za pierwszym razem znalazł satysfakcjonujące ustawienia, i może nawet byłby z tym szczęśliwy, bo może nie miał w ręku nikona :razz:
Podkreślam - znalazłem najlepsze ustawienia. Rzecz w tym, że są one rozczarowujące jak na sprzęt cztery razy droższy od D90. Mowa tu cały czas o AI servo. Inne tryby sa ok - będę to cały czas podkreślał, zeby ktoś się znowu nie przyczepił.

Pan_Żabka, a moze to rowniez wina obiektywu? nie znasz kogos, kto by ci pozwolil pobawic sie jakims 300/2.8?
kozidron - Wto 03 Wrz, 2013

Raideur napisał/a:
Co mnie jedynie ciekawi to jaki jest AF w D800, bo skoro jest lepszy niz w d700, a ten w d700 lepszy od 5DMK3, to roznica a raczej przepasc musi byc ogromna miedzy af d800 i 5DMK3? Oczywiscie sa to stwierdzenia Polskich "uzytkowikow" posiadajacy ten sprzet wirtualnie(na szczescie). :lol:

fotografuje "na co dzień" wraz z kolegą d700/d800 i od czasu do czasu 6d lub 5d3, kolega za każdym razem stwierdza że af w d700 jest odrobinę precyzyjniejszy i szybszy od d800, ja nie czuje tej różnicy.
Natomiast oba są lepsze od canona, nie porównywałem jeszcze na tym samy szkle np. sigmy miedzy C a N ale na "topowych" zumach nikon jest lepszy. Nie za bardzo miałbym dostęp np. do jakiejś porządnej sigmy na oba bagnety, żeby porównanie miało jakiś sens, 6D będę miał dopiero za około miesiąc a nie specjalnie widzę sens porównywania d800 do 6d na 50tce sigmy.

Raideur, wydaje mi się że zbyt długo fotografujesz canonem i czerwony pasek co nieco ci przysłonił oczy nawet w tej zapyziałej Polsce :razz:

cybertoman - Wto 03 Wrz, 2013

Pan_Żabka, podczas wertowania netu trafiles na ludzi z podobnymi problemami?

Niestety nie. MM mówi, że z lepszym obiektywem jest lepiej, ale nie mam od kogo wziąść na próbę. Zresztą już tam pisałem wyżej, ze w końcu 100-400 nie powinno być aż tak słabym ogniwem w tym zestawie.
Zobaczymy, końcem pażdziernika jadę na rajd - jeśli tam AF będzie działał lepiej ze 135/2 to zacznę podejrzewać 100-400.

cybertoman - Wto 03 Wrz, 2013

A inny egzemplarz korpusu testowales?

cybertoman napisał/a:
Pan_Żabka, podczas wertowania netu trafiles na ludzi z podobnymi problemami?

Raz natknąłem się na temat na jakimś amerykańskim bodajże forum, gdzie gośc się pytał jakie ustawienia stosować. Tam ktoś (kogo kilka zdjęć znalazłem i byłem w stanie potraktować go poważnie) mu polecił takie do jakich sam metodą prób i błędów doszedłem (prawie identyczne). I to byłoby na tyle, bo trzeba przyznać, że fotografia lotnicza na pełnej klatce raczej mniej popularna od tej na cropie i trudno było cokolwiek konkretnego znaleźć. Wertując zdjęcia w necie o tematyce lotniczej z 5DIII czy 5DII raczej mało konkretów jest i jedtem w stanie osiągnąć lepsze wyniki niż 80% zdjęć z tych body o tej tematyce, więc ciężko było znaleźć autorytet, którego możnaby podpytać coś. Przynajmniej ja nie znalazłem.

Pan_Żabka napisał/a:
trzeba przyznać, że fotografia lotnicza na pełnej klatce raczej mniej popularna od tej na cropie i trudno było cokolwiek konkretnego znaleźć.

ja widywalam panow z pelnoklatkowymi korpusami Canona ale to byly jedynki

moronica napisał/a:
Pan_Żabka napisał/a:
trzeba przyznać, że fotografia lotnicza na pełnej klatce raczej mniej popularna od tej na cropie i trudno było cokolwiek konkretnego znaleźć.

ja widywalam panow z pelnoklatkowymi korpusami Canona ale to byly jedynki

Ale stosunkowo rzadko w porównaniu do 7D.
No cóż - nie ma co biadolić, trzeba żyć z tym co jest i liczyć się z mniejszą ilością zdjęć. W międzyczasie zbierać na jakieś lepsze szkło. W plotkach wyczytałem, ze sigma coś tam planuje ze stałkami długimi ze stabilizacją. Ciekawym ile taka przyjemnosć będzie kosztować :shock:

nienietaktak - Wto 03 Wrz, 2013

Pan_Żabka, jakie masz w tej chwili ustawienia AF?

Ai servo z jednym punktem do namierzenia i potem auto selection AF. To znaczy on nie zmienia zwykle za dużo bo trzymam w okolicach środka ale rozszerza sobie do 3-4 punktów. W opcji pierwszej ze zdjętą czułością do śledzenia przyspieszenia/zwalniania, bo na czułym ze stałą prędkością samolotów tragicznie się gubił. To jest najskuteczniejsze ustawienie dające 40-60% skuteczności.

Druga używalna opcja to jeden punkt rozszrzony do 9 punktów. Tutaj bywa celniej jak jest pod światło i mało kontrastowo, ale tracking jest biedny w tej opcji i seria praktycznie odpada.

Inne opcje konfiguracji dawały skuteczność na poziomie 20-40%

muzyk - Wto 03 Wrz, 2013

Może powinieneś dać profesjonalnie, przy pomocy specjalistycznego oprogramownia skalibrować AF w 5dIII? :roll:
Irex - Sro 04 Wrz, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
Ai servo z jednym punktem do namierzenia i potem auto selection AF. To znaczy on nie zmienia zwykle za dużo bo trzymam w okolicach środka ale rozszerza sobie do 3-4 punktów. W opcji pierwszej ze zdjętą czułością do śledzenia przyspieszenia/zwalniania, bo na czułym ze stałą prędkością samolotów tragicznie się gubił. To jest najskuteczniejsze ustawienie dające 40-60% skuteczności.

Druga używalna opcja to jeden punkt rozszrzony do 9 punktów. Tutaj bywa celniej jak jest pod światło i mało kontrastowo, ale tracking jest biedny w tej opcji i seria praktycznie odpada.

Inne opcje konfiguracji dawały skuteczność na poziomie 20-40%

Mialem podobne doswiadczenia, gdy przez 1,5 roku uzywania D700 kupilem D800.
Przez pierwsze 3 tyg rwalem wlosy z glowy i przeklinalem AF w D800. Nie moglem za cholere dojsc do ladu z nowym AF w D800. Przenioslem ustawienia z D700 na D800 i AF dzialal gorzej. Dopiero dzieki mojej determinacji i testom, zastosowaniu nowych ustawien AF, D800 pokazal pazur.
AF w D800 jest kaprysny ze szklami o swiatlosile f/1.4, ale najbardziej z 14-24/2.8, natomiast jak porownuje AF w D700 do D800 przy stosowaniu z 500/4 VR, to AF w D800 jest pod kazdym wzgledem lepszy, podkreslam kazdym.

Pan_Zabka
Zapomnij teraz o Nikonie i zacznij logicznie myslec pod katem Canona. To sa dwie rozne technologie dzialania AF i nie Masz innej drogi wyjscia, jak tylko przestawic sie na myslenie po canonowsku.
Kiedys uzywalem Canona ( 50D i 7D ) i po przejsciu na N tez tak zrobilem, musialem zapomniec o ideologii canonowskiej.
Powodzenia

nienietaktak - Sro 04 Wrz, 2013

A próbowałeś ustawić AF w tryb ignorowania przeszkód z czułością śledzenia na -2 i wybrać AF strefowy? Poza tym z 100 - 400 masz tylko 21 punktów krzyżowych w trzech centralnych kolumnach. Pozostałe reagują na linie poziome.
Irex - Sro 04 Wrz, 2013

Niestety nie potrafie Ci pomoc, poniewaz nie posiadam 5D III.
Musisz za pomoca prob i bledow sam dojsc do ustawien Ciebie satysfakcjonujacych, bo kazdy ma swoj indywidualny priorytet i pod niego dobiera sobie ustawienia aparatu.
Sprobuj skontaktowac sie z osobami, ktore uzywaja 5D III z dlugimi lufami.

hijax_pl - Sro 04 Wrz, 2013

Widzę, że wygląda to jak przekombinowanie ergonomii użytkowania ;)
nienietaktak - Sro 04 Wrz, 2013

hijax_pl, to odsiew nieuświadomionych użyszkodników. Nie jesteś inżynierem, to nawet nie podchodź do konfiguracji AF ;)
Irex - Sro 04 Wrz, 2013

nienietaktak napisał/a:
to odsiew nieuświadomionych użyszkodników. Nie jesteś inżynierem, to nawet nie podchodź do konfiguracji AF ;)

Hehe, mi tam 3 siwe wlosy przybylo :smile:

Pan_Żabka - Sro 04 Wrz, 2013

Irex, ja już dawno się przestawiłem, próbowałem, znajdywałem, i macałem... znalazłem najlepsze ustawienia.

nienietaktak, czułość śledzenia na minus 2 powodowała, że nawet pierwsze zdjęcie w serii nie było ostre. Ignorowanie przeszkód czyli auto switch AF mam na minus 2 właśnie. Strefowy jest skuteczny w miarę, ale jednak lepiej na auto zmianie z preselekcją punktu.

Jest jeszcze kilka setupów których nie wypróbowałem, ale one wydają się nielogiczne nawet według instrukcji... niemniej jednak jeszcze z nimi popróbuję, żeby nie mówić, że nie wszystko wypróbowane.

hijax_pl, - Dokładnie - to jest właśnie przekombinowanie ergonomii. Już o tym pisałem - stare aparaty miały niekonfigurowalny, wyśmienicie działający AF, a tutaj mamy coś przekombinowane.

Im dłużej dyskutuję na ten temat tym większy szlag mnie trafia, bo ludzie myślą, ze ja nie wiem co robię. Jak tu polubieć sprzęt, który robi z ciebie idiotę w oczach innych ludzi?

mozer - Sro 04 Wrz, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
Jak tu polubieć sprzęt, który robi z ciebie idiotę w oczach innych ludzi?

:D

Usjwo - Sro 04 Wrz, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
a tutaj mamy coś przekombinowane.

To ustaw aktywne 9 punktow krzyzowych, reszte wylacz i bedziesz mial jak dawniej :mrgreen: :wink:

kufel - Sro 04 Wrz, 2013

przyznam ze z dużym zdziwieniem czytam posty o "problemie" z af d 5dmk3. sam używam 40D , do samolotów wraz 70-300 is (użytkownicy tego szkla wiedza jaki af ma to szklo...) i de facto jesli na pokazie wyszło mi jakieś nieostre zdjęcie to najczęściej z mojej winy . ai servo działa tak jak ma działać. więc dziwie się, że połączenie 5dmk3 + 100-400 miałoby dawać gorsze rezultaty pod względem pracy af... :?: :?: :roll:

Ale ja nigdzie nie napisałem, że rezultaty są gorsze od innych modeli canona :razz: :wink:
kufel - Sro 04 Wrz, 2013

owszem napisałeś, określając ilość nietrafionych strzałów ;)

nawet mój 70-300 o mega tandetnym af'ie daje większą skuteczność :P ;)

Pan_Żabka, na Twoim miejscu skontaktowałbym się z serwisem. być może masz jakoś walnięty af i nie jest to kwestia body 5dmk3 tylko Twojego egzemplarza.

Spróbuję. Końcem pażdziernika będe wiedział czy radzi sobie z obiektami poruszającymi się nieco wolniej bo wybieram się na rajd. jak tam będzie ok, to będzie ciężko serwisantom znaleźć usterkę, bo nie sądzę, żeby mieli okazję pofotografować samoloty.
Raideur - Wto 10 Wrz, 2013

moronica napisał/a:
Raideur, przy takiego rodzaju fotografii, jaka prezentowales sporadycznie na forum, to nawet nie trzeba miec AFu. no ale skoro jestes takim ekspertem w dziedzinie dynamicznej fotografii, to moze powiedz, jakie ustawienie bedzie optymalne do takiej fotografii, jaka uprawia Pan_Żabka

To co prezentuje na forum w dodatku sporadycznie jak piszesz, to nie znaczy ze nie fotografuje juz nic innego poza tym, zbyt szybko oceniasz innych.
Nie jestem zadnym ekspertem ani zadnym pro etc, moze ty nim jestes bo tak z tego wynika jak oceniasz innych, a w takim przypadku nie jestem godzien nawet ci statyw nosic? :mrgreen:

Czego jednak nie rozumiem to to ze nie uzywalas pewnie 5dmk3, a duzo sie wypowiadasz na jego temat? Tym bardziej broniac zaciekle nikona jaka masz z tego korzysc??? Dla mnie 5dmk3 to zadne cudo ale raczej bym nie porownywal do d90, a jesli ktos nie widzi roznicy to niech pozostanie przy d90?

moronica - Wto 10 Wrz, 2013

znaczy sie nie poradzisz co zrobic w tej sytuacji?

moronica napisał/a:
znaczy sie nie poradzisz co zrobic w tej sytuacji?

Wyrazilem sie jasno mam 5dmk3 w dodatku nie jestem ekspertem, do tego potrzeba kogos takiego jak ty raczej pro... :grin:

[ Dodano: Wto 10 Wrz, 2013 16:20 ]
kozidron napisał/a:
Raideur napisał/a:

fotografuje "na co dzień" wraz z kolegą d700/d800 i od czasu do czasu 6d lub 5d3, kolega za każdym razem stwierdza że af w d700 jest odrobinę precyzyjniejszy i szybszy od d800, ja nie czuje tej różnicy.
Natomiast oba są lepsze od canona, nie porównywałem jeszcze na tym samy szkle np. sigmy miedzy C a N ale na "topowych" zumach nikon jest lepszy. Nie za bardzo miałbym dostęp np. do jakiejś porządnej sigmy na oba bagnety, żeby porównanie miało jakiś sens, 6D będę miał dopiero za około miesiąc a nie specjalnie widzę sens porównywania d800 do 6d na 50tce sigmy.

Raideur, wydaje mi się że zbyt długo fotografujesz canonem i czerwony pasek co nieco ci przysłonił oczy nawet w tej zapyziałej Polsce :razz:

Przkonywujace to co piszesz, dlatego postaram sie zakupic d800 i poklikac jak typowy amator :mrgreen:
Choc ciekawi mnie to ze wg ciebie d700 ma precyzyjniejszy af jak d800?

hijax_pl - Wto 10 Wrz, 2013

Raideur, skoro przyznajesz, że nie jesteś ekspertem to na czym budujesz swoją krytykę poczynań Pana_Żabki? Tzn masz jakiś konkretny argument, czy to tylko takie pieniactwo dla sportu? ;)

"pieniactwa" dla sportu :grin:
hijax_pl - Wto 10 Wrz, 2013

Raideur, to jeszcze raz:
hijax_pl napisał/a:
skoro przyznajesz, że nie jesteś ekspertem to na czym budujesz swoją krytykę poczynań Pana_Żabki?

:?: :?: :?:

kozidron - Wto 10 Wrz, 2013

Raideur napisał/a:

dobra to inaczej, używałeś d800, że wiesz lepiej ?

kozidron napisał/a:
Raideur napisał/a:

dobra to inaczej, używałeś d800, że wiesz lepiej ?

?

[ Dodano: Wto 10 Wrz, 2013 20:43 ]
hijax_pl napisał/a:
Raideur, to jeszcze raz:
hijax_pl napisał/a:
skoro przyznajesz, że nie jesteś ekspertem to na czym budujesz swoją krytykę poczynań Pana_Żabki?

:?: :?: :?:

Ucze sie od kolegow "profesjonalistow" tych z internetu... :mrgreen:
Bo nigdzie na swiecie nie ma takich specow od fotografii jak w Polsce... wiec czytam i czytam i staram sie uczyc, choc czasem mam wrazenie ze wczesniej moge zostac "pozarty", przez obroncow co niektorych marek? :mrgreen:

Raideur napisał/a:

Raideur, czyli, ograniczasz się tylko do pitolenia :razz:

kozidron napisał/a:
Raideur napisał/a:

Raideur, czyli, ograniczasz się tylko do pitolenia :razz:

"Ucze sie" min od takich jak ty, a ty przeciez nie pitolisz prawda :?:

Raideur, czyli nie :razz: dużo pitolisz, tak zwany syndrom przesiadkowicza, podświadomie wypychasz źle podjętą decyzję, jakie to słabe jakbyś nie mógł sobie kupić drugiego i zluzować :razz:
Raideur - Sro 11 Wrz, 2013

kozidron napisał/a:
Raideur, czyli nie :razz: dużo pitolisz, tak zwany syndrom przesiadkowicza, podświadomie wypychasz źle podjętą decyzję, jakie to słabe jakbyś nie mógł sobie kupić drugiego i zluzować :razz:

Ja sie nie przesiadam, ja poprostuje kupuje to co mi odpowiada i testuje ze tez tak to nazwe, nie placze za zadna marka ani jej nie bronie tak jakby mi za to placili. :wink:
Rozpakowujac aparat nowy wiem ze juz jestem stratny, dlatego trzeba sie z tym pogodzic, innym to trudniej przychodzi bo mysla ze zakupia aparat porobia setki tysiecy zdjec i jeszcze odsprzedadza po prawie tej samej cenie co zakupili?Nie widze problemu ze zmiana systemu jesli inny producent oferuja cos lepszego, w podobnej cenie i co bedzie mi bardziej odpowiadalo?
Zakup sprzetu foto to nie jest dla mnie inwestycja, tylko wydatek na moje hobby, wiec na zyski nie jestem nastawiony. :mrgreen:

moronica - Sro 11 Wrz, 2013

Raideur napisał/a:
nie placze za zadna marka ani jej nie bronie tak jakby mi za to placili. :wink:

jak to nie? odeslales zaawansowanego uzytkownika na kurs w obronie czci twojego ukochanego aparatu

moronica napisał/a:
Raideur napisał/a:

jak to nie? odeslales zaawansowanego uzytkownika na kurs w obronie czci twojego ukochanego aparatu

Czepiasz sie jak dziecko, zaawansowany to jest af w 5dmk3 :mrgreen:
Porownuje go do d90 to pewnie nie widzi roznicy a jesli tak to nie wydaje sie byc zbytnio zaawansowany?!

moronica Ide "popstrykac" zdjecia pa pa :grin:

nienietaktak - Sro 11 Wrz, 2013

Raideur, a nie pogubisz się w ustawieniach AF? :mrgreen:
komor - Sro 11 Wrz, 2013

Proszę już o powrót do meritum, czyli Canon EOS 5D Mark III.

nienietaktak napisał/a:
Raideur, a nie pogubisz się w ustawieniach AF? :mrgreen:

Nie no kolego to tak jak z samochodem...
Moj jest ze skrzynia biegow manualna i daje rade a ty pewnie z automatyczna ledwo co prawda, o ile masz samochod? :mrgreen:

Raideur, jeszcze nie teraz, ale pewność siebie kiedyś doprowadzi Cię do zguby :mrgreen:
To teraz korpusy będziemy symbolicznie przeliczali na samochody? Ciekawe...

nienietaktak napisał/a:
Raideur, jeszcze nie teraz, ale pewność siebie kiedyś doprowadzi Cię do zguby :mrgreen:
To teraz korpusy będziemy symbolicznie przeliczali na samochody? Ciekawe...

To nie przeliczanie lecz przyklad, porownanie...co niektorym nie wytlumaczy inaczej :wink:
Choc wracajac do Canon EOS 5D Mark III - test cyfrowej lustrzanki, to mozna powiedziec ze ten aparat to "cienki bolek". :grin:

Wujek_Pstrykacz - Sro 11 Wrz, 2013

Panowie, proszę wrócić ze złych torów na dobre :razz:

Wujek_Pstrykacz, dobrze, Pstrykaczu
5D III jest jednoobiektywową lustrzanką cyfrową, którą mam i zgadzam się z wynikami testu :P

Pan_Żabka - Czw 12 Wrz, 2013

Raideur napisał/a:
moronica napisał/a:
Raideur napisał/a:

Czepiasz sie jak dziecko, zaawansowany to jest af w 5dmk3 :mrgreen:
Porownuje go do d90 to pewnie nie widzi roznicy a jesli tak to nie wydaje sie byc zbytnio zaawansowany?!

moronica Ide "popstrykac" zdjecia pa pa :grin:

Czekam i czekam na te porady od kolegi Raideur jak ustawić AF i jak narazie jest tak jak się spodziewałem - rodeo na mojej osobie, a konkretów brak :mrgreen:

Co do porównania AF - moduł w 5DIII jest bardzo zaawansowany i pewnie konstrukcyjnie nie da się go porównać, ale już efekty końcowe, czyli skuteczność w trybie AI servo / AF-C jak najbardziej da się porównać. Prostą, łatwo wymierzalną metodą - ilością trafionych zdjęć. Takie porównanie nie powinno mieć wpływu na szufladkowanie moich umiejętności. Będziesz musiał oprzeć się na innych argumentach. :grin:

kozidron - Czw 12 Wrz, 2013

Raideur napisał/a:
Moj jest ze skrzynia biegow manualna i daje rade a ty pewnie z automatyczna ledwo co prawda, o ile masz samochod? :mrgreen:

ale cieniutki żart, gimbus by się uśmiał :razz:

Raideur, zdajesz się nie zauważać różnic w porównaniach w tej dyskusji, jest tu człowiek który af 5d3 porównuje do d90 i są też tacy, którzy porównują go do d800/d700, ty wrzuciłeś wszystkich do jednego worka, dodatkowo sugerując iz sa to tak niedostepne "towary", że nikt na tym forumie nie fotografuje jednym ani drugim żeby mieć odniesienie.
Mierzenie wszystkiego swoim widziCi się zrobiło z ciebie fanboja :razz:

Pan_Żabka napisał/a:
Czekam i czekam na te porady od kolegi Raideur jak ustawić AF i jak narazie jest tak jak się spodziewałem - rodeo na mojej osobie, a konkretów brak :mrgreen:

konkretów brak tylko od Raideura, bo skupił się na gimbusowym żarcie.

Kolego Pan_Żabka tu juz ci napisano kilka razy co masz zrobić, ja o takim jak twój przypadek jeszcze nie słyszałem i stawiałbym na serwis albo twoje umiejetności, nie ma co rozwodzić się dalej nad umiejętnościami dopóki nie pójdziesz z tym do serwisu.
Zgodzę się też z tobą, że af d300/d700/d800 jest lepszy ale zaznaczam ze ja to sprawdzałem na szkłach do 200mm i nie za bardzo wiedziałbym do czego porównywać 100-400L canona w nikonie, bo odpowiednik nikonowski nie powala a za sigmę w tym zakresie dziękuje :wink:

Raideur - Czw 12 Wrz, 2013

kozidron Widac ze duzo wiesz...wiec co mnie zawsze zaskakuje to "biadolene" np nikon d90 ma lepszy af niz 5dmk3, nasuwa mi sie jedno pytanie po co kupowac wiec drozszy i gorszy aparat?
Bierzecie slub z systemem czy chocby dana puszka? :???:

Pan_Żabka Wpominalem ze nie jestem specjalista wiec, nie mozna oczekiwac odemnie za wiele :mrgreen:
To ze zrobilem "rodeo" na twojej osobie to nie znaczy ze bylo to zlosliwe. :wink:

kozidron - Czw 12 Wrz, 2013

Raideur napisał/a:
kozidron Widac ze duzo wiesz...wiec co mnie zawsze zaskakuje to "biadolene" np nikon d90 ma lepszy af niz 5dmk3, nasuwa mi sie jedno pytanie po co kupowac wiec drozszy i gorszy aparat?

1. dla matrycy
2. dla szkieł

jeżeli tego nie rozumiesz, to pora zmienić forum, jest sporo forów w tym języku, może zacznij interesować się roletami, firankami, kawą, gwintami lewoskrętnymi czy nawet silnikami bezszczotkowymi.

Poza tym jak byk jest podsumowanie tego problemu napisane w kilku postach, więc Ci skrócę:

PO 1. ma uszkodzony af
PO 2. brak umiejętności korzystania z zestawu puszka + szkło

Po 3. nie ma sensu roztrząsać punktu 2. i dokładać koledze do pieca, dopóki ten nie ustali tego z serwisem, więc przestań używać sobie na koledze Pan_Żabka i stosować żart rodem z gimbusu, bo to jest obciachowe.

Pierwszy raz w tej dyskusji odniosę się do af-u d90(bo wbiłeś mnie do jednego wora z resztą), af w tej puszce jest słaby i niecelny, można go raczej porównać do el reszty systemów z małymi wyjątkami.
Fakt, że canon stosuje dość dziwną politykę związaną z takimi paradoksami jak af 5d2, powoduje spore pole do popisu doświadczonych inaczej i przenoszą swoje internetowe doświadczenie na kolejny model, co jest nieprawdą.
Natomiast kolego Raideur af 5d3 dla mnie jest zauważalnie słabszy w każdym trybie w stosunku do d700 ale ja tu mówie o porównaniu na szkłach systemowych pokroju 70-200/2.8

komor - Czw 12 Wrz, 2013

Wystarczy. Dalej będą cegiełki.
muzyk - Pią 13 Wrz, 2013

kozidron napisał/a:
af 5d3 dla mnie jest zauważalnie słabszy w każdym trybie w stosunku do d700

Eee, serio? :shock:

Raideur - Pią 13 Wrz, 2013

muzyk napisał/a:
kozidron napisał/a:

Skoro to pisze pro wszystko wiedzacy to nie ma co podwazac jego zdania, jest tak jak pisze i koniec dyskusji :mrgreen:

kozidron - Pią 13 Wrz, 2013

Raideur, robiłeś zdjęcia nikonem, czy będziesz dalej swoje biadolił ?

muzyk napisał/a:

a ty po ostatnim jak byliśmy na piwie, nie mogłeś się ruszyć na następny dzień żeby przyjść do studia, przed firmą jest skate park i dobra szkła do popisu, nie mogłeś przyjść na testy, nie chciało ci się nawet przyjść pobawić d800 czy lampkami w studio. Wolałeś siedzieć i marudzić, prawie 2 tygodnie miałeś, żeby wpaść do nas, czy pójść na foty, ledwo się dałeś raz na browar wyciągnąć, zresztą co ja ci będę tłumaczył, Artur ci łuszczył 2 godziny :razz:

kozidron Nie robilem zdjec d700, i naprawde zdaje sie na twoje zdanie. :razz:
kozidron - Pią 13 Wrz, 2013

Raideur napisał/a:
kozidron Nie robilem zdjec d700, i naprawde zdaje sie na twoje zdanie. :razz:

i nie stać cię na więcej :P

kozidron Moze napiszesz wiecej na temat Canon EOS 5D Mark III - test cyfrowej lustrzanki, bo jak na razie to piszesz nie na temat i chcesz sie jedynie dowartosciowac oraz czekasz na oklaski jeszcze pod kazdym twoim komentarzem? :mrgreen:
muzyk - Sob 14 Wrz, 2013

kozidron napisał/a:
a ty po ostatnim jak byliśmy na piwie, nie mogłeś się ruszyć na następny dzień żeby przyjść do studia, przed firmą jest skate park i dobra szkła do popisu, nie mogłeś przyjść na testy, nie chciało ci się nawet przyjść pobawić d800 czy lampkami w studio. Wolałeś siedzieć i marudzić, prawie 2 tygodnie miałeś, żeby wpaść do nas, czy pójść na foty, ledwo się dałeś raz na browar wyciągnąć, zresztą co ja ci będę tłumaczył, Artur ci łuszczył 2 godziny :razz:

Ło Dżizas! Ale Ty maruda jesteś :twisted:

:wink:

P.S. Gada i gada (tzn. pisze) :wink:

P.S. 2 - jak ten Canon taki ... owy, mimo tak wyyyyyyyyyyyyypoasionego af, to szkoda kasy na szajs. :razz:
Lepiej w GX7 inwestnąć :razz:

kozidron - Sob 14 Wrz, 2013

muzyk napisał/a:
Ło Dżizas! Ale Ty maruda jesteś :twisted:

ja maruda :razz:

muzyk napisał/a:
P.S. 2 - jak ten Canon taki ... owy, mimo tak wyyyyyyyyyyyyypoasionego af, to szkoda kasy na szajs. :razz:

ja rozumiem Raideura, że nie potrafi przeczytać jak optyczni testują af w puszkach a do czego uzywa go Pan_Żabka, ja rozumiem że nie mógł się nawet wysilić do przeczytania tego testu, bo jest w nim napisane jak wół że ten moduł jest taki sam jak 1Dx a Raideur parę postów wyżej proponuje go jako rozwiązanie na kłopoty z af-em w canonie 5d3 ale nie kumam muzyk, co się stało z Tobą, że nie czytasz.

muzyk, tu nikt nie napisał, że af (poza kolegą Pan_Żabka) tej puszki jest słaby, tylko że jest słabszy niż w nikonach d700/d800 a to są puszki z bardzo sprawnym af-em we wszystkich trybach więc:

kozidron napisał/a:

nie oznacza że to szajs, tylko że czuję się różnicę(zauważalną), napisałem nawet, że mam na myśli pracę na systemowych zumach 24-70 czy 70-200

Raideur napisał/a:
kozidron Moze napiszesz wiecej na temat Canon EOS 5D Mark III - test cyfrowej lustrzanki, bo jak na razie to piszesz nie na temat i chcesz sie jedynie dowartosciowac oraz czekasz na oklaski jeszcze pod kazdym twoim komentarzem? :mrgreen:

to przeczytaj wreszcie i nie marudź, przeczytaj też jak optyczni badają af a o jakim trybie tu jest mowa przez ostatnie kilka postów, doczytaj wreszcie że moduł z 5d3 jest taki sam jak w 1dx.
Przeczytaj wreszcie tą część testu i zastanów się czy samoloty poruszają się z taką samą prędkością jak obiekt w teście optycznych:

Cytat:
"Zdecydowaliśmy się również sprawdzić celność autofokusu ciągłego (AI Servo AF), fotografując obiekt poruszający się naprzemiennie w dwóch kierunkach: od i w stronę aparatu. Dla każdej próby wykonaliśmy co najmniej 20 zdjęć. Następnie skuteczność trafień ocenialiśmy wzrokowo, stosują proste kryterium podziału na zdjęcia ostre i nieostre. Na początku skorzystaliśmy z obiektywu Canon EF 85 mm f/1.8 USM i wybraliśmy ustawienia dla przypadku nr 5 (obiekty w chaotycznym ruchu w dowolnym kierunku). W trybie zdjęć pojedynczych otrzymaliśmy skuteczność trafień na poziomie 75%. W trybie zdjęć seryjnych jednak skuteczność spadła do około 25%. Wybraliśmy zatem przypadek nr 6 (obiekty w chaotycznym ruchu ze zmienną szybkością) i tym razem przy zdjęciach seryjnych skuteczność wyniosła około 50%. Zdecydowaliśmy się sprawdzić również przypadek uniwersalny nr 1, jednak zmieniliśmy ustawienie parametru „czułość śledzenia” na wartość maksymalną. Na maksymalną wartość ustawiliśmy również drugi parametr, czyli „śledzenie przyspieszenie/zwalnianie”. W takim przypadku skuteczność AI Servo AF wzrosła do około 60%. "

Raideur - Sob 14 Wrz, 2013

kozidron Nie wiem dlaczego jeszcze canon czy nikon nie proponowali ci wspolpracy?
Przeciez szkoda marnowac taki talent! :mrgreen:

kozidron - Sob 14 Wrz, 2013

Raideur napisał/a:
kozidron Nie wiem dlaczego jeszcze canon czy nikon nie proponowali ci wspolpracy?

Raideur,jak już nie stać Cię na więcej ponad gimbusowo - obciachowe docinki o tym, kto może prowadzić z manualną skrzynią biegów a kto nie, to odsyłasz kogoś (kto nie jedna fotografią z pokazów lotniczych udowodnił, że nie jest lamerem) na kurs.

Widzę, że jak katarynka powtarzasz jedno i to nie tylko do mnie ale tez do moronicai

Raideur napisał/a:
Nie jestem zadnym ekspertem ani zadnym pro etc, moze ty nim jestes bo tak z tego wynika jak oceniasz innych, a w takim przypadku nie jestem godzien nawet ci statyw nosic? :mrgreen:

Raideur napisał/a:

proponowali ale w konsekwencji stwierdzili, że będą czerpać garściami z twoich postów i uzytkownika @@@RadekRadzi@@@ :twisted:

Raideur - Nie 15 Wrz, 2013

kozidron napisał/a:
Raideur napisał/a:

proponowali ale w konsekwencji stwierdzili, że będą czerpać garściami z twoich postów i uzytkownika @@@RadekRadzi@@@ :twisted:

Widze ze znow wszystko wiesz, jednak znow pozostaje ci wylewac swoje zale jedynie na forum udajac pro, liczylem na wiecej z twojej strony chociazby wiecej na temat Canon EOS 5D Mark III - test cyfrowej lustrzanki :?:
Bo docinac jak to robisz to potrafi kazdy dzieciak :mrgreen:

kozidron - Nie 15 Wrz, 2013

Raideur napisał/a:
liczylem na wiecej z twojej strony chociazby wiecej na temat Canon EOS 5D Mark III - test cyfrowej lustrzanki :?:

to jak optyczni testują af wałkowane było tyle razy, że szkoda czasu, jeżeli nie rozumiesz jedynego cytatu z testu w tym wątku i problemu z jakim spotkał się Pan_Żabka nie ma o czym pisać, zresztą to widać po kilku stronach tego wydzielonego wątku. Widać, że nie przeczytałeś nawet 3 zakładki testu(to uwaga do takiego samego układu jak w 1Dx) a potem się dziwisz, że nazywają cię fanbojem :razz:

dobrze, że dyskusja zeszła na af, szczególnie poza tryb one shot, bo to jak widać po szkle i sposobie testowania u optycznych jest dużym przybliżeniem i pewnie dla tych którzy rozumieją co nieco zagadnienie widzą jakie wnioski wysnuć, chociaż ja ci polecam przeczytać raz jeszcze jeden jedyny cytat z testu w tym wydzielonym wątku :razz:

hijax_pl - Nie 15 Wrz, 2013

G woli przypomnienia adwersarzom, dział "Wolne tematy" nie jest synonimem HydeParku - regulamin forum nadal pozostaje w mocy.
mozer - Nie 15 Wrz, 2013

Ja tam wolę szybkie tomaty ;)
hijax_pl - Nie 15 Wrz, 2013

mozer, ;)

Dla ciebie to moze zabawne ale nawet nie wiem co to jest "fanboj"? :wink:
Nie obrazam sie na nikogo, bo przeciez to internet wiec kazdy lubi sobie popisac i uwazac sie za kogos lepszego od innych.
Przyznaje ze nie czytalem to o czym piszesz i nie wiem czy przeczytam?;)
Powtorze sie i przypomne ze nigdy nie uwazalem ze af 5dmk3 jest lepszy od d700 czy d800, a jedynie od d90!
Zgodze sie z hijax_pl ze przesiadajac sie z mk2 na mk3 to af wydaje sie rewolucja, jednak w tej kategorii moze byc jednak lepiej co pokazuje konkurencja.
Nie znam Pan_Żabka, wiec zdziwilo mnie ze ma takie problemy a af-em ktory jest bardzo wychwalany (panstwa zachodniej europy), wiec nie znajac kolegi zaproponowanie poznania lepiej af-a i jego dzialania w 5mk3, to chyba zadne ublizanie?!
Nie potrzebuje robic zdjec by przezyc, niektorzy tak i dlatego na sile robia z siebie wszystkowiedzacych, bo robic cos dla pieniedzy i nie byc w tym pro to chyba porazka? :mrgreen:

Sunders - Nie 15 Wrz, 2013

Ja zrozumiałem, że Pan_Żabka przesiadł się z ND300s na 5D3 i narzeka wyłącznie na tryb AI Servo. Zupełnie inne wrażenia nt. AF-a 5D3 mają przesiadkowicze z innych modeli Canona-wszyscy dostrzegają istotny postęp mając inny punkt odniesienia. IMO co do tego, że ten tryb w D300s działa lepiej i Canon ma tu jeszcze "zaległości" względem Nikona nie ma chyba wątpliwości. Czytając wrażenia innych userów, którzy przesiedli się z D300s na D600 lub D800 niejednokrotnie spotykałem się ze stwierdzeniami, że AF 300-tki działa pewniej. Odnoszę wrażenie, że nie licząc jednocyfrowych Nikonów, AF D300s stanowi jak dotąd niedościgniony wzór :???:
Nie zmienia to jednak faktu, że jak pokazują liczne przykłady, Canonami z powodzeniem można wykonywać świetne foty obiektów latających. :roll:

kojut - Nie 15 Wrz, 2013

Raideur napisał/a:
lPowtorze sie i przypomne ze nigdy nie uwazalem ze af 5dmk3 jest lepszy od d700 czy d800, a jedynie od d90!

Pan_Żabka nigdzie nie napisał, że AF D90 jest lepszy od bóstwa Twojego. Może przypomnę odpowiedni fragment:
Pan_Żabka napisał/a:
Wszytko inne ok, ale Ai servo poprostu w tym aparacie nie istnieje, i nieważne
jaki tryb się wybierze, (będzie nieistniał w inny sposób ). Koniec końców
trzeba przyciskać spust migawki uruchamiając AF jak w trybie pojedynczym.
A że marudzę - no cóż - wydając dwa razy tyle co za D300s i mając w efekcie
aparat o AF klasy D90 człowiek czuje się trochę wydymany

I następny
Pan_Żabka napisał/a:
Raideur, Tak, pisze o 5DIII, miałem / mam wszystkie aparaty które wymieniłem i
wiem o czym piszę. Ai servo jest na poziomie tego z D90.

I jeszcze jeden
Pan_Żabka napisał/a:
Tylko AI servo. Do one shot nie ma się co przyczepiać - jest bardzo dobry.

Toczysz pianę i nawet nie wiesz o co. Wygląda na to, że turban na głowie masz większy niż pentaxianie :mrgreen:
Raideur napisał/a:
Nie znam Pan_Żabka, wiec zdziwilo mnie ze ma takie problemy a af-em ktory jest bardzo wychwalany (panstwa zachodniej europy), wiec nie znajac kolegi zaproponowanie poznania lepiej af-a i jego dzialania w 5mk3, to chyba zadne ublizanie?!

Tylko, że Pan_Źabka także ten AF chwali. Jedyne do czego się przyczepił, to dziedzina w której jest bardzo dobry i w której AF egzemplarza, który posiada zawodzi.

kojutv Podziwiam cie ze chcesz sie "wykazac" i zaczynasz "bic piane", tylko nie wiem po co jak temat dotyczy 5Dmk3: Ustawienia AF a sprawa polska, wiec co wnosisz tutaj jest ci lepiej po napisaniu tego posta?
I poczytaj tzn doczytaj na temat tego ze nie mam zadnego "bostwa", bo sie nie onanizuje marka tak jak ty zapewne skoro o tym piszesz?
Napisz jak sie sprawuje ai servo w twoim 5dmk3? :grin:

kozidron - Nie 15 Wrz, 2013

Sunders napisał/a:
a zrozumiałem, że Pan_Żabka przesiadł się z ND300s na 5D3 i narzeka wyłącznie na tryb AI Servo. Zupełnie inne wrażenia nt. AF-a 5D3 mają przesiadkowicze z innych modeli Canona-wszyscy dostrzegają istotny postęp mając inny punkt odniesienia. IMO co do tego, że ten tryb w D300s działa lepiej i Canon ma tu jeszcze "zaległości" względem Nikona nie ma chyba wątpliwości. Czytając wrażenia innych userów, którzy przesiedli się z D300s na D600 lub D800 niejednokrotnie spotykałem się ze stwierdzeniami, że AF 300-tki działa pewniej. Odnoszę wrażenie, że nie licząc jednocyfrowych Nikonów, AF D300s stanowi jak dotąd niedościgniony wzór :???:
Nie zmienia to jednak faktu, że jak pokazują liczne przykłady, Canonami z powodzeniem można wykonywać świetne foty obiektów latających. :roll:

niestety, daremny trud :wink: , może i podsumowałeś całe te 8 stron biadolenia ale coś mi zdaje jak kolega Raideur, do tej pory nie dał rady to cud się raczej nie wydarzy :wink:
Raideur, przeczytaj sobie 2X co napisał Sunders a padło wcześniej:

kozidron napisał/a:
że af d300/d700/d800 jest lepszy

kozidron napisał/a:
tylko że jest słabszy niż w nikonach d700/d800 a to są puszki z bardzo sprawnym af-em we wszystkich trybach

kozidron napisał/a:
dobrze, że dyskusja zeszła na af, szczególnie poza tryb one shot

Raideur napisał/a:

bez znaczenia, można obejrzeć jego zdjęcia, samo mówi za siebie, Raideur widać że nie robiłeś zdjęć z pokazów lotniczych.

Raideur napisał/a:
Nie potrzebuje robic zdjec by przezyc, niektorzy tak i dlatego na sile robia z siebie wszystkowiedzacych, bo robic cos dla pieniedzy i nie byc w tym pro to chyba porazka? :mrgreen:

tu nikt z sibie nie robi PRO, wszyscy patrzą jak walczysz w obronie jednego, ja mam prywatnie canona a w robocie dość często robie nikonem i nie mam zamiaru oszukiwać się tak jak ty.
Krótko, to nie trzeba być wszystkowiedzącym żeby widzieć różnicę.

kojut - Nie 15 Wrz, 2013

Raideur napisał/a:
jest ci lepiej po napisaniu tego posta?

I to jeszcze jak! Tą wypowiedzią udowodniłeś, że wiesz iż nie masz racji, tylko nie chcesz się do tego po męsku przyznać. :mrgreen:
Raideur napisał/a:

W moim pięćdemarktrzy autofocus w ogóle nie działa. Badziewie toto jak szlak i tylko do kosza się nadaje :twisted:

Raideur - Pon 16 Wrz, 2013

kojut napisał/a:
Raideur napisał/a:
jest ci lepiej po napisaniu tego posta?

I to jeszcze jak! Tą wypowiedzią udowodniłeś, że wiesz iż nie masz racji, tylko nie chcesz się do tego po męsku przyznać. :mrgreen:
Raideur napisał/a:

W moim pięćdemarktrzy autofocus w ogóle nie działa. Badziewie toto jak szlak i tylko do kosza się nadaje :twisted:

Szanowny kolego nie docinaj juz, piszesz cos o zachowaniu sie po mesku, to sam daj przyklad i pisz na temat a nie dowartosciowuj sie na forum, z gory dziekuj i licze ze zachowasz sie jak mezczyzna??? :wink:
Co do drugiej czesci posta, tez uwazam ze 5mk3 to badziewie, jeszcze za taka cene powinni zabronic sprzedazy tego w POLSCE.

muzyk - Pon 16 Wrz, 2013

Raideur napisał/a:
Co do drugiej czesci posta, tez uwazam ze 5mk3 to badziewie, jeszcze za taka cene powinni zabronic sprzedazy tego w POLSCE.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pan_Żabka - Wto 17 Wrz, 2013

Sunders napisał/a:
Ja zrozumiałem, że Pan_Żabka przesiadł się z ND300s na 5D3 i narzeka wyłącznie na tryb AI Servo. Zupełnie inne wrażenia nt. AF-a 5D3 mają przesiadkowicze z innych modeli Canona-wszyscy dostrzegają istotny postęp mając inny punkt odniesienia. IMO co do tego, że ten tryb w D300s działa lepiej i Canon ma tu jeszcze "zaległości" względem Nikona nie ma chyba wątpliwości. Czytając wrażenia innych userów, którzy przesiedli się z D300s na D600 lub D800 niejednokrotnie spotykałem się ze stwierdzeniami, że AF 300-tki działa pewniej. Odnoszę wrażenie, że nie licząc jednocyfrowych Nikonów, AF D300s stanowi jak dotąd niedościgniony wzór :???:

Ja w zasadzie już nie mam nic więcej do dadania. :wink:

Irex - Czw 19 Wrz, 2013

Sunders napisał/a:
Ja zrozumiałem, że IMO co do tego, że ten tryb w D300s działa lepiej i Canon ma tu jeszcze "zaległości" względem Nikona nie ma chyba wątpliwości. Czytając wrażenia innych userów, którzy przesiedli się z D300s na D600 lub D800 niejednokrotnie spotykałem się ze stwierdzeniami, że AF 300-tki działa pewniej. Odnoszę wrażenie, że nie licząc jednocyfrowych Nikonów, AF D300s stanowi jak dotąd niedościgniony wzór :???:

No prosze Cie,
Uwazam Ciebie za wywazonego i znajacego sie na sprawie i sprzecie Canona, ale w Nikonie to chyba nie Masz wielkiego doswiadczenia, skoro bazujesz na wypowiedziach innych userow Nikona?
Jeszcze nie slyszalem, aby ktokolwiek przeszedl z D800 na D300s.
Zrob prosze taki tescik biorac do niego D300s, D700 i D800, podepnij pod kazdy aparat N85/1.4G i ustaw takie parametry:
tryb AF-S, 1/10s, ISO 12800, f-1.4 i znajdz kontrastowy obiekt a szybciutko Ci wyjdzie, ktory aparat ma najpewniejszy AF .
Gwarantuje, ze pierwsze 2 aparaty beda jezdzic w ta i z powrotem bez jakiegokolwiek efektu, natomiast D800 od razu zlapie ostrosc na obiekt.
Teraz wez N500/4VR, ustaw tryb AFsa na 3D i takie ustawienia jak 1/320s, ISO 400, f-4 i sprobuj z reki na kazdym aparacie sledzic lecacego gawrona.
Od razu szybciutko Ci wyjdzie, ktory AF nie gubi obiektu, a nawet jak przez chwile go zgubi poprzez wyjechanie poza kadr, to ktory bez odrywania palca z AF-ON od nowa go zlapie.
Gwarantuje, ze pierwsze 2 aparaty jak zgubia obiekt, to bez odrywania palca od AF-ON nie beda potrafily ponownie zlapac obiektu, natomiast D800 bez problemu zlapie ostrosc na obiekt ponownie bez odrywania palca od AF-ON i bedzie go trzymal jak magnes zelazo.
Teraz zrob probe z takimi samymi ustawieniami jak przy probie 2 z 500/4VR i sprobuj zlapac biegnacego na wprost Ciebie psa.
Gwarantuje, ze pierwsze 2 aparaty zrobia o okolo 20-30% mniej ostrych zdjec jak D800, mimo, ze z gripami maja 8 kl/s.

Ten "niedoscigniony wzor" D300s stanowi jedynie przewage w rozmieszczenie punktow AFsa nad wszystkimi FX puszkami Nikona, ktore pokrywaja cale pole wizjera i jest o polowe tanszy od nich, wiec jest dla wielu userow "najlepszy i niedoscigniony wzor".

Pan_Żabka - Czw 19 Wrz, 2013

Irex, Cała ta dyskusja opiera się na trybie AF-C a nie AF-S. Jeszcze przy trylionie iso... to ja Cię proszę... Jak chcesz ustawić iso 12800 w nikonie D300s???? :mrgreen:

Może zamiast proponowanych ustawień zrób test z lampą błyskową i wspomaganiem AF ? :razz: Kilka osób miało z tym problemy z D800 a jakoś nikt z D300s.

Nie mam D800, ale powodem tchórzostwa przed zakupem jego był właśnie słaby "PR" w kwestii AF.
W fotografii jaką robisz AF w D800 się sprawdza, ale nie wiesz czy w mojej fotografii byłoby tak samo. Obstawiam, ze 5DIII w takim rodzaju fotografii jak Twój też byłby fenomenalny, bo na skuteczność single shot absolutnie nie narzekam - pies jest pogrzebany w AI servo / AF-C.

kozidron - Czw 19 Wrz, 2013

Irex, pewnie też bym się obruszył (chociaż pewnie nie tak jak Raideur w porównaniu do af 5d2 vs d90 w trybie ai servo) gdyby nie to " :???: " na końcu wypowiedzi Sundersa :wink: więc nie ma o co się spinać.
Irex - Czw 19 Wrz, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
Irex, Cała ta dyskusja opiera się na trybie AF-C a nie AF-S. Jeszcze przy trylionie iso... to ja Cię proszę... Jak chcesz ustawić iso 12800 w nikonie D300s???? :mrgreen:

Może zamiast proponowanych ustawień zrób test z lampą błyskową i wspomaganiem AF ? :razz: Kilka osób miało z tym problemy z D800 a jakoś nikt z D300s.

Nie mam D800, ale powodem tchórzostwa przed zakupem jego był właśnie słaby "PR" w kwestii AF.
W fotografii jaką robisz AF w D800 się sprawdza, ale nie wiesz czy w mojej fotografii byłoby tak samo. Obstawiam, ze 5DIII w takim rodzaju fotografii jak Twój też byłby fenomenalny, bo na skuteczność single shot absolutnie nie narzekam - pies jest pogrzebany w AI servo / AF-C.

Oj przepraszam, w pierwszym przykladzie byl blad literowy z mojej strony, oczywiscie chodzilo mi tez o tryb AF-C i zamiast ISO 12800 wez ISO 6400.

Zwrociles uwage na test 2 i 3?
Test nr 1 jest skierowany na czulosc AFsow i zrobione zdjecie, natomiast test 2 i 3 zobrazuje Ci i pokaze, ktory AF sprawdzi sie najlepiej w sledzenie obiektu, rowniez samolotow, znam kilka osob fotografujace samoloty, ktore zrezygnowaly z D3s i kupily D800 ze wzgledu na lepszy AF.
Ale pamietaj, ze to uzytkownik trzyma pelna 100%-wa kontrole nad calym zestawem, a zestaw umozliwia mu z wiekszym czy mniejszym skutkiem osiagniecie celu.
Bron Boze nic nie mam do Ciebie i nie bierz mojej odpowiedzi jako atak na Twoja osobe.

Odpowiadajac na pytanie o wspolpracy z lampami, to Nikon rzeczywiscie ma z tym problemy, ale wystarczy wylaczyc wspomaganie lampy i zastosowac wspomaganie z aparatu i jest ok.

Pan_Żabka - Czw 19 Wrz, 2013

kozidron napisał/a:
pewnie też bym się obruszył (chociaż pewnie nie tak jak Raideur w porównaniu do af 5d2 vs d90 w trybie ai servo)

Aż sobie pomyślałem "oj, chyba przesadziłem kurka wodna... tyle osób się obruszyło".
Zastanowiłem się chwilę, wróciłem pamięcią do tego co miałem z D90 i 70-300VR, przemyślałem raz jeszcze i tylko się utwierdziłem w przekonaniu, ze zdania nie zmienię :twisted:

Heheh, ja jestem tutaj widzę jak dresiarz na prywatce - narzygał cichcem w kuchni i poszedł spać, a w domu rozróba "kto wylał bigos na podłogę" :mrgreen: :twisted:

[ Dodano: Czw 19 Wrz, 2013 21:51 ]
Irex, Nie... Nie przyjmuję do wiadomości, ze D800 ma dobry AF. Nie i koniec. Z taką postawą będę się czuł lepiej. :wink:

Co do tego, ze znowu ktoś sugeruje, ze nie umię robić zdjęć już się przyzwyczaiłem. Nauczka jest, nie trza było się wychylać ze swoimi problemami. :wink: Trzeba było wklejać tylko udane zdjęcia i słowem nie wspominać o tej reszcie nieudanych.

Irex - Czw 19 Wrz, 2013

Pan_Żabka napisał/a:

Co do tego, ze znowu ktoś sugeruje, ze nie umię robić zdjęć już się przyzwyczaiłem. Nauczka jest, nie trza było się wychylać ze swoimi problemami. :wink: Trzeba było wklejać tylko udane zdjęcia i słowem nie wspominać o tej reszcie nieudanych.

A prosilem, zebys nie bral tego do siebie, zycze Ci jak najlepiej.
Czy Ty myslisz, ze ja mam 100 na 100 ostre?
No prosze Cie :smile:

Ja wklejam tylko te trafione :wink:

Moze kiedys sie spotkamy na airshow, np. 20 en 21 czerwca 2014 na lotnisku Gilze-Rijen w Holandii, wtedy pomieniamy sie zestawami i sam ocenisz co i jak.

Sunders - Pią 20 Wrz, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
Nie przyjmuję do wiadomości, ze D800 ma dobry AF.

Nie przyjmuj. Ma dobry, ale nie pozbawiony wad. :mrgreen:

Pan_Żabka napisał/a:
Co do tego, ze znowu ktoś sugeruje, ze nie umię robić zdjęć już się przyzwyczaiłem. Nauczka jest, nie trza było się wychylać ze swoimi problemami. Trzeba było wklejać tylko udane zdjęcia i słowem nie wspominać o tej reszcie nieudanych.

No, proszę Cię. Takich co posiadają najlepszy pod każdym względem i jedynie słuszny sprzęt, to na forum jest dostatek. Zdecydowanie trudniej o takich, którzy jak Ty, potrafią krytycznie ocenić to co posiadają i podzielić się swoimi spostrzeżeniami i ew. problemami. Takie opinie są IMO bardziej wartościowe.

Irex napisał/a:
w Nikonie to chyba nie Masz wielkiego doswiadczenia, skoro bazujesz na wypowiedziach innych userow Nikona?

Wychodzę z założenia, że jeśli to możliwe, to lepiej uczyć się na błędach cudzych niż własnych :razz:

Irex napisał/a:
Jeszcze nie slyszalem, aby ktokolwiek przeszedl z D800 na D300s.

Też nie słyszałem o takim przypadku, ale z pewnym zdziwieniem czytałem narzekania tych co przeszli z D300s na D800, rozczarowanych jego AF-em, nie pod każdym względem lepszym od tego z D300s :???:

Irex napisał/a:
Czy Ty myslisz, ze ja mam 100 na 100 ostre?

Może, korzystając z okazji, porównajcie odsetek trafień? :mrgreen:

Pan_Żabka - Nie 20 Paź, 2013

Więc byłem na pierwszym rajdzie z 5DIII... I tutaj muszę powiedzieć, że bardzo dobrze sobie dał rade z tematem. :wink: Większą część czasu miałem założną 135/2 i czasami sigmę 35/1.4. Z obiema super (zważywszy, ze 35mm robiłem z czasem 125 i nie na centralnych punktach, to było bardzo dobrze). Mało okazji miałem do użycia 100-400, więc cieżko powiedzieć jak sobie radził z tym szkłem.
Cieszę się, bo teraz może się w końcu polubię z canonem :wink:

muzyk - Nie 20 Paź, 2013

Pan_Żabka napisał/a:

Jestem jednak coraz bliżej decyzji, choć po głowie chodzi stary 5d... ze względu na tematykę jaką się zajmuję tzn. nie potrzebuję do szybkich scen.
hmmm :???:

Pan_Żabka - Nie 20 Paź, 2013

Decyzji na korzyść 5DmkIII? Ja powiem tak, oprócz fotografii lotniczej ten sprzęt mnie nie zawiódł. W fotografii lotniczej jest lipa, i dalej podtrzymuję co pisałem, z tym, że muszę dokładniej sprawdzić czy to nie wina 100-400.
W innej, "normalnej" fotografii jest bardzo dobrze. Do tego stopnia, że czasem nie za bardzo jest co poprawiać obróbką :wink:

muzyk - Pon 21 Paź, 2013

Cytat:

Decyzji na korzyść 5DmkIII?

Tak, ale jak pisałem, myślę o dziadku pinć de
Nie wiem, jak faktycznie się to sprawdza przy ISO 1600.3200
Da się coś z tego wydusić?

Co do 5de cy... no jest już w dobrej cenie, 2649 ojro, ale, mam wrażenie, że warto poczekać na jakiś nowy szit kanona... :neutral:

Pan_Żabka - Pon 21 Paź, 2013

[quote="muzyk"]
Cytat:

ale, mam wrażenie, że warto poczekać na jakiś nowy szit kanona... :neutral:

Po co? Co powoduje, ze myślisz, że markowi trzeciemu czegoś brakuje? W temacie tego zamarudzonego AF nie sądzę, zeby było lepiej, bo tendencja we współczesnych puszkach (nie tylko canona) jest taka, zeby nakomplikować i potem móc zwalić na użytkownika zamiast dopracować AF, zeby poprostu działał, a nie wymagał dostrajania czy dodatkowych ustawień.
Zresztą w normalnej fotografii jest ok.

muzyk - Pon 21 Paź, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
Co powoduje, ze myślisz, że markowi trzeciemu czegoś brakuje?

Matryca - tzn. głównie prawie brak postępu do 5dII i to, że delikatnie gorsza od 6d.
W zasadzie TLKO to i AŻ to, czyli matryca.

Sunders - Pon 21 Paź, 2013

muzyk napisał/a:
markowi trzeciemu czegoś brakuje?

Matryca - tzn. głównie prawie brak postępu do 5dII

muzyk, skąd taka opinia :???:

nienietaktak - Pon 21 Paź, 2013

Sunders napisał/a:
muzyk, skąd taka opinia
z testów :P
pioroon - Pon 21 Paź, 2013

muzyk, albo mam słabą pamięć, albo często odradzałeś dziadka 5D innym. Może to było ze względu na temat typu sport, itp. IMO jak sportu nie robisz, to już da się w niezłej cenie używkę 5DII wyhaczyć :) Sam przeglądam... dla mnie to i do sportu będzie ten AF dużo lepszy niż mam w tej chwili.
komor - Pon 21 Paź, 2013

muzyk napisał/a:
Tak, ale jak pisałem, myślę o dziadku pinć de
Nie wiem, jak faktycznie się to sprawdza przy ISO 1600.3200

Masz na myśli MkI czy MkII? Bo przecież 5DII w ISO 3200 bez problemu daje sobie radę.

nienietaktak - Pon 21 Paź, 2013

Chyba MkI, bo MkII to ojciec ;)
Pan_Żabka - Pon 21 Paź, 2013

muzyk napisał/a:
Pan_Żabka napisał/a:
Co powoduje, ze myślisz, że markowi trzeciemu czegoś brakuje?

Matryca - tzn. głównie prawie brak postępu do 5dII i to, że delikatnie gorsza od 6d.
W zasadzie TLKO to i AŻ to, czyli matryca.

Mając canona i biorąc pod uwagę, że matryca słabiej wypada w testach, to jest najkrótsza droga do frustracji i... zmiany systemu :mrgreen:
Ja tam z obrazowaniem nie mam problemu, nie spotkałem się z sytuacją kiedy matryca nie spełniła moich oczekiwań albo sytuacja ją przerosła.
Choć twój argument jest mocny - jeśli matryca z marka drugiego jest podobna, a na AF ci nie zależy, to po co przepłacać. Jednakowoż na nowszy produkt od canona bym nie czekał.

muzyk - Pon 21 Paź, 2013

pioroon napisał/a:
albo często odradzałeś dziadka 5D innym.

Tak, ale dla siebie...
doszedłem do wniosku, że lepszy FF mi niepotrzebny, do moich "wymazów". :roll:
komor napisał/a:
Masz na myśli MkI

Tak.
Pan_Żabka napisał/a:
jeśli matryca z marka drugiego jest podobna

Oczywiście, że jest, ba nawet z mkII do ISO bodajże 800 bardzo delikatnie wyraźniejsze RAW'y ponoć ... wychodzą. :roll:
Ale mi chodzi o 5d I.

pioroon - Pon 21 Paź, 2013

muzyk, masz wagon 'gadżetów' i nie chcesz dołożyć tych 1.5 - 2kPLN do MKII? :roll:
Przecież za dziadka w porządnym stanie musisz dać ponad 2.5kPLN, a za bdb MKII trochę ponad 4kPLN. Nie potrzebne ci lepsze ISO do wymazów? ;)

Andrzej.M. - Pon 21 Paź, 2013

muzyk , najlepiej zmień system na taki co rokuje... :lol:
muzyk - Pon 21 Paź, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
najlepiej zmień system na taki co rokuje...

Rokuje co, szybkie pojawienie się FF i odpowiednich szkieł?

cybertoman - Wto 22 Paź, 2013

muzyk napisał/a:
ze względu na tematykę jaką się zajmuję tzn. nie potrzebuję
Zapoznawszy sie z Twoja podlinkowana tworczoscia nie mam pomyslu, skad sie biora Twoje dylematy.
Irex - Wto 22 Paź, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
Więc byłem na pierwszym rajdzie z 5DIII... I tutaj muszę powiedzieć, że bardzo dobrze sobie dał rade z tematem. :wink: Większą część czasu miałem założną 135/2 i czasami sigmę 35/1.4. Z obiema super (zważywszy, ze 35mm robiłem z czasem 125 i nie na centralnych punktach, to było bardzo dobrze). Mało okazji miałem do użycia 100-400, więc cieżko powiedzieć jak sobie radził z tym szkłem.

Jak mialem 50D i 70-200/4 L to bez zadnego problemu ten zestaw dawal rade. Od 1/50s do 1/400s lapalem samochody zza zakretu i mialem ostro. Samochod wypelnia kadr w 30-40%, porusza sie po jednej trajektorii ruchem jednostajnym i AF bez wiekszej trudnosci go zlapie nawet przy uzyciu 50D. To zadne wyzwanie dla systemu AF.
Zrob taki eksperyment, jest wykonalny dla Ciebie, wez z Soba 100-400 i idz pofocic sikorki, zrob 100 zdjec i ocen % celnosci i ostrosci jej glowy. Wierz mi, ze to jest wyzwanie dla AF.