|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - jasny kompakt czy bezlusterkowiec z kitem
Krzychok - Nie 15 Wrz, 2013 Temat postu: jasny kompakt czy bezlusterkowiec z kitem Witam Państwa. To mój pierwszy post. Przymierzam sie do zakupu aparatu i mam dylemat: kompakt z jasnym obiektywem typy olympus xz-2 lub nikon p7700, czy też jakiś bezlusterkowiec ale z kitem-ponieważ nie zamierzam dokupowywać obiektywów. Budżet max 1700zł. Z jednej strony w bezlusterkowcach pociaga mnie duża matryca asp-c, ale przeraża mnie ciemny obiektyw. Zaś w kompakcie typu xz-2 pociąga jasny obiektyw a przeraża mała matryca 1/1.7. Ważniejsze matryca czy obiektyw? Co będzie lepsze do uniwersalnego fotografowania (amatorsko). Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję!
hijax_pl - Nie 15 Wrz, 2013
Weź fuji x20. Ma większą matrycę i porządne szkło.
Sunders - Nie 15 Wrz, 2013
Też wolałbym fuji X20.
Krzychok - Nie 15 Wrz, 2013
Dzieki za tak szybką odpowiedź. Ten Fuji trochę przekracza moją kasę. Czy ten olympus xz-2 byłby dobrym wyborem? Rozumiem, że uważacie, iż w mojej sytuacji lepiej kupić tego rodzaju kompakt niż bezlusterkowca z kitem? Ostatnio zafascynował mnie ceną najnowszy model sony a3000 http://www.optyczne.pl/index.php?aparat=1777 Tylko 1499 zł z mediamarkt. Kusi duża matryca, ale nie wiem jak zresztą- testów jeszcze nie ma. Co myślicie o tym aparacie?
pebe86 - Nie 15 Wrz, 2013
Mam podobny dylemat co kolega, jednak to na czym mi najbardziej zależy, to bokeh. W tej chwili mam Nikona P300, więc jasny obiektyw, ale malutka matryca, i takiego efektu nie jestem w stanie osiągnąć.
Dla odmiany znajomy ma lustrzankę z teleobiektywem, niby stosunkowo ciemnym, ale portrety z rozmytym tłem robi piękne.
I tym samym podłączam się do pytania- który aparat najlepiej się sprawdzi do portretów z rozmytym tłem? Czy np. Olympus E-PL5 z kitem albo Nex 3n (też z kitem), czy np. któryś z zaawansowanych obecnie kompaktów? I ewentualnie który?
Wiem, że są odpowiednie obiektywy do portretów, ale jednak żonglowanie obiektywami to nie moje klimaty, i jeśli zdecyduję się na bezlusterkowca, to raczej zostanę przy kicie...
Z góry dzięki za porady
|
|