|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Olympus 8x42 EXPS I czy Nikon Action EX 8x40 CF
abdon - Wto 17 Wrz, 2013 Temat postu: Olympus 8x42 EXPS I czy Nikon Action EX 8x40 CF Witam
Którą wybrać??? Lornetka ma służyć na polowania od świtu do zmierzchu.
Z wyglądu bardziej podoba mi się Olek
Proszę o pomoc bo czytam, porównuje i mam coraz większy bajzel w głowie.
Pozdrawiam
jacek struski - Wto 17 Wrz, 2013
Na koziołka to za małe powiększenie .
abdon - Wto 17 Wrz, 2013
na koziołka mam 12x
Arek - Wto 17 Wrz, 2013
Atutem Nikona jest pole widzenia, atutem Olka wytrzymałość sprawdzona w teście wytrzymałościowym i jak sam napisałeś wygląd. Jeśli nie przeszkadza Ci pole, weź Olka. Jeśli chcesz dużego pola, pozostaje Nikon.
abdon - Wto 17 Wrz, 2013
A tak poza konkursem Arku. Macałeś DO Forest II 8,5x50 bo kolega z koła się szykuje na nią a testów jak na razie nie znalazłem.
Arek - Wto 17 Wrz, 2013
8.5x50 w rękach nie miałem.
Abs - Wto 17 Wrz, 2013
Arek napisał/a: | Atutem Nikona jest pole widzenia, atutem Olka wytrzymałość sprawdzona w teście wytrzymałościowym i jak sam napisałeś wygląd. Jeśli nie przeszkadza Ci pole, weź Olka. Jeśli chcesz dużego pola, pozostaje Nikon. |
Niewiele można dodać więc potwierdzę.
Każdy wybór będzie dobry ale kryterium nadrzędnym jest twoje podejście do pola widzenia. Optycznie wolałbym Olympusa ale różnica na jego korzyść nie jest tak duża jak w polu widzenia.
kivirovi - Wto 17 Wrz, 2013
Ja ze wzgledu na opisane zastosowanie raczej sklaniam sie do Olka, to znacznie bardziej terenowa lornetka. Jest tez mniejszy ale nie wiem czy to ma znaczenie.
abdon - Sro 18 Wrz, 2013
W tym wypadku rozmiar ma znaczenie im mniejszy tym lepszy
[ Dodano: Pią 20 Wrz, 2013 12:35 ]
Dobra z racji, że wybrałem Olympusa zacząłem sprawdzać, szukać optymalnej czytaj najtańszej opcji. Olympus podaje 25 lat gwarancji a w większości sklepów wysyłkowych stoi jak wół tylko 2 lata. Czy ktoś wie o co chodzi??????
|
|