|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka ~550zł
Aditor - Wto 17 Wrz, 2013 Temat postu: Lustrzanka ~550zł Witam, szukam używanej lustrzanki za około 550zł, na allegro najbardziej zainteresował mnie canon 1000D za około 500zł tylko ubolewam nad brakiem możliwości kręcenia filmów.
Czy w tej cenie znajde coś lepszego?
Na początku korzystał bym z obiektywów Helios 44m-4 2/58 oraz Jupiter 37A 3,5/135 bo mam je z starego zenita i ponoć są nawet ok.
Do aparatu kupił bym oczywiście pierścien pośredni do zamocowania wczesniej wymienionych obiektywów
Jivul - Wto 17 Wrz, 2013
Coś wyższej klasy, za 720zł jest kup teraz 40D, albo coś z serii trzycyfrowej.
Może coś z okolic Pentax k200? stabilizowana matryca jest.
Jeżeli te stałki są ok (ja odziedziczyłem dobrego Jupitera 37A i beznadziejnego Heliosa) to będziesz jeszcze potrzebował coś szerokiego, choćby kitowego 18-55 i będzie już b.fajny zestaw
Filmów w tej cenie chyba nie doświadczysz.
Aditor - Wto 17 Wrz, 2013
Myślałem nad Canonem 1100D ma on opcje filmów i jest dość nowy, używkę wyrwę za jakies 800zł jeszcze z gwar ale musiał bym jeszcze sporo uzbierać bo mam 14lat więc nie mam opcji zarobienia, rodzice tez mi dużo nie dadzą mysle ze max 700zł będę mógł zorganizować.
A jednak opcja filmowania jest dla mnie dość ważna gdyby nie to zdecydowal bym się pewnie 1000D
mozer - Wto 17 Wrz, 2013
No jeśli mają być filmy to nie za bardzo jest inna opcja. Pamiętaj tylko, że wizjer ten aparat ma wyjątkowo mały, więc ręczne ustawianie ostrości nie będzie należało do przyjemności. Może da się zainstalować jakąś przystawkę powiększającą obraz.
Wizjer mały w jakim sensie?
Jeśli jest conajmniej taki jak w zenicie ET to dam radę
mozer - Wto 17 Wrz, 2013
Obraz w wizjerze na pewno będzie mniejszy, ale nie jestem w stanie dokładnie podać o ile, bo nie mogę nigdzie znaleźć powiększenia dla Zenita. Może ktoś pomoże?
Gdzieś chyba było napisane ze w 1100D albo 1000D wizjer obejmuje 95% obrazu
mozer - Wto 17 Wrz, 2013
Aditor, to jest pokrycie kadru. Chodzi o efektywne powiększenie obrazu - 1000D ma 0.48, natomiast lustrzanki pełnoklatkowe 0.7-0.8. Nie wiem gdzie się plasuje zenit, ale np analogowe nikony miały też coś rzędu 0.7. Niestety nie jestem w domu, bo bym zerknął w Zenita i Ci powiedział
Aha... nie do końca rozumiem o co chodzi
Już rozumiem, poczytałem troszkę
Wujek_Pstrykacz - Sro 18 Wrz, 2013
Nie będzie gorzej niż w Zenicie
mozer - Sro 18 Wrz, 2013
Wujek_Pstrykacz, wg Ciebie w zenicie jest mniejsza matówka? To chyab konstrukcyjnie niemożliwe
Matówka pewno większą jest, ale wizjerek w Zenicie jest mocno ograniczony, zawsze mnie drażnił
mozer - Sro 18 Wrz, 2013
Wujek_Pstrykacz, no bo ma pokrycie kadru 66%, ale my rozmawiamy o wygodzie ustawiania ostrości. Zenit dodatkowo ma mikroraster - nie wiem czy w 1000D można wymienić matówkę.
Ustawianie ostrości ręcznie w 1000d na pewno łatwe nie jest, w Zenicie to też nie było jakieś cudo, ale jednak łatwiej będzie(było)
muzyk - Sro 18 Wrz, 2013
Aditor napisał/a: | szukam używanej lustrzanki za około 550zł |
1100D, choć przez wielu uważany za gó...o, da jednak niezłą jakość obrazu, a jeśli video jest na tyle dobre, żebyś miał jakąś satysfakcję ze zrobionych filmów - na Twoim miejscu pojechałbym gdzieś do sklepu, wziął swoje szkła i adapter (zakładam, że kupisz z dandelionem najlepiej z ustawialną wartością przysłony) i wypróbował jak to działa.
Jeśli odpowiada, kupić tam gdzie uznasz za stosowne i korzystne.
Tyle.
Aditor - Sro 18 Wrz, 2013
Dozbieram do 1100D bo zależy mi na filmowaniu a kupował będę pewnie w okolicy swiat. Dzięki za rady jak będę w domu przyznam jakieś punkty repa
muzyk - Sro 18 Wrz, 2013
Aditor napisał/a: | gdyby nie to zdecydowal bym się pewnie 1000D |
Gdyby nie to, to poleciłbym Ci 30D. Tak - 30D.
Jakość obrazka jest całkiem spoko jak na tak leciwą konstrukcję.
Poza tym, ergonomia i jakość wykonania (poza oczywiście brakiem uszczelnień).
Jak zbieram około 800zl to się odezwe a że mam 14lat pewnie to będzie na święta bo nie mam źródła przychodu a rodzice tez mi dużo nie doloza.
Sorki za interpunkcje ilterowki itp
ale piszę z telefonu w szkole.
mozer - Sro 18 Wrz, 2013
Aditor napisał/a: | Sorki za interpelację |
Mam nadzieję, że miałeś na myśli 'interpunkcję' i nie piszesz z sejmu
Taak interpunkcje ale kochany słownik przekreca wyrazy.
Panowie z sejmu by nawet nie przeprosili. Ją jestem w szkole
Sunders - Sro 18 Wrz, 2013
Jeśli jest problem z uzbieraniem na C1100D, a zależy Ci na filmowaniu, to może jednak zastanów się, czy nie wystarczy Ci kompakt lub bezlusterkowiec?
Nie chce bezlustrowca tym bardziej kompaktu wolę poczekać do swiat i uzbierać ta kwotę
|
|