|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - Test aparatu Sony Cybershot DSC-RX100 II
hijax_pl - Sro 18 Wrz, 2013 Temat postu: Test aparatu Sony Cybershot DSC-RX100 II W imieniu Redakcji zapraszam do lektury i dyskusji:
http://www.optyczne.pl/24...0_II_Wstęp.html
komor - Sro 18 Wrz, 2013
Tak sobie na spokojnie jeszcze wieczorem poczytałem kluczowe fragmenty o jakości matrycy i zupełnie nie zachwyciłeś się tym, co wyszło z forsowania w LR. A wyszło bardzo ładnie, w ciemnych partiach pojawiły się całkiem sensowne detale (i zielone ciapki…). Nawet na ISO 1600 nieźle to wygląda.
MC - Czw 19 Wrz, 2013
Bo to nie Nikon, żeby się zachwycać wyciąganiem z cieni.
komor - Czw 19 Wrz, 2013
Oj MC, wymowa podsumowania jest pozytywna, jeśli wręcz nie entuzjastyczna, nawet nalepkę jakąś przyznali. Ale zwróciło moją uwagę, że to wyciąganie z cieni wyszło zupełnie nie jak z kompaktu.
Arek - Czw 19 Wrz, 2013
Bo matryca jednak spora, i sporo daje. Zresztą można wstawić do porównania jakiegoś EX2F czy LX7, żeby zobaczyć co Sony naprawdę potrafi. Temu znacznie bliżej do lustrzanek niż kompaktów.
ghost - Czw 19 Wrz, 2013
to jak z tymi winiarzami hijax? mieli rację czy nie
hijax_pl - Czw 19 Wrz, 2013
ghost napisał/a: | to jak z tymi winiarzami | Tzn?
ghost - Czw 19 Wrz, 2013
Cytat: | Tak jak napisałem - to lekki tuning starej matrycy. Dający wg pomiarów DxO mierne rezultaty. No ale przecież francuzi to się znają na winie a nie elektronice |
po pomacaniu, jest postęp czy miernie?
Arek - Czw 19 Wrz, 2013
Jak DxO nie połapało się w szwindelkach matrycy RX100, to i tak porównanie jest bez sensu.
hijax_pl - Czw 19 Wrz, 2013
Test na optycznych potwierdza wyniki DxO. Dynamika, zakres tonalny bez zmian wynikający z zastosowania "tego samego" ADC. To czym się różni to poziom szumu w partiach średnich tonów. Tam gdzie się szum mierzy. Co potwierdza nawet Sony pokazując postęp przedstawia scenę nieba (gdzie z nowej matrycy nie ma posteryzacji), a nie ciemnych partii obrazu. Innymi słowy lekki tuning, który w sposobie oceny DxO odwzorowuje się niewielkim wzrostem ogólnej oceny. Innymi słowy - mają rację
|
|