forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Monitor Eizo Foris FS2333

Pan_Żabka - Sro 18 Wrz, 2013
Temat postu: Monitor Eizo Foris FS2333
Jak w temacie - nie chcę wydawać fortuny na monitor, bo nie zarabiam fotografią, ale chciałbym mieć cos najlepszego w przedziale cenowym w jakiej jest wyżej wspomniany monitor, czyli w sumie w najtańszym :mrgreen:

Tak popatrzałem i poszukałem oferty sklepów i chyba to jest najlepszy kompromis pomiędzy jamiś zwykłymi monitorami za równowartość 800 złotych, a Eizo ColorEdge CS230 za około 2500 złotych?

Ten FORIS jest coprawda głównie skonstruowany z myslą o graczach, ale ma profil sRGB i według testów nawet prosto z pudełka jest w miarę poprawnie skalibrowany a po kalibracji jest bardzo dobrze.

Opinie mile widziane :-)

[ Dodano: Sro 18 Wrz, 2013 22:28 ]
A, dobra - kupiłem go, bo nie chciało mi się czekać na odzew a mój monitor wyziewa ducha :mrgreen:

broczek - Pią 20 Wrz, 2013

Jak wrażenia?
Andrzej.M. - Pią 20 Wrz, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
A, dobra - kupiłem go, bo nie chciało mi się czekać na odzew

To napisz czym się różni od reszty Eizo (czy bardzo) i od innych marek tańszych. Co najbardziej podobne jest? Czy kupiłeś z jakimś programem albo np. kalibratorem?
Czy sam go kalibrowałeś? Jak i czym ?

Pan_Żabka - Sob 21 Wrz, 2013

Chwilka, jeszcze jest w vanie kuriera :-) Dzisiaj mam dostawę :wink:
Sunders - Sob 21 Wrz, 2013

Będzie relacja na gorąco? :smile:

Nie kupiłem kalibratora, więc jedyne na czym będę mógł opierać swoją opinię to moje subiektywne odczucia. Po monitorze, którego teraz używam wszystko będzie dobre :mrgreen:
Właśnie dlatego wybrałem ten monitor, bo bez kalibrowania, prosto z pudełka był bardzo blisko 100% zgodności we wszystkich testach które na necie poznajdywałem. Może uda mi się pożyczyć od kumpla kalibrator, to wtedy zdam pełną relację :mrgreen:

[ Dodano: Sob 21 Wrz, 2013 09:40 ]
P.S ten kurier mógłby przyjechać w końcu, bo pojechałbym na przejażdżkę motocyklową a tak to człowiek uziemiony :cry:

[ Dodano: Sob 21 Wrz, 2013 10:54 ]
Ha! właśnie czerwony parcel force podjechał pod okna ;-) macie relację na żywo ;-)

kozidron - Sob 21 Wrz, 2013

Pan_Żabka napisał/a:
bo bez kalibrowania, prosto z pudełka był bardzo blisko 100% zgodności we wszystkich testach które na necie poznajdywałem.

ale wiesz o tym że to tak nie działa :wink:

Narazie jedyne co wiem, to że kolory są cieplejsze. I że nie podoba mi się to za bardzo :mrgreen: