forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Lampa dla Panasonic FZ200

georgewroc - Pią 20 Wrz, 2013
Temat postu: Lampa dla Panasonic FZ200
Nigdy wcześniej nie interesowałem się zewnętrznymi lampami błyskowymi ale pomału dojrzewam by może taką kupić.
Ogólne pytanie: co decyduje o tym, że dana lampa będzie współpracowała z danym aparatem. Nie mówię o oryginalnych lampach np.: Panasonica lecz o innych producentach lamp.

hijax_pl - Pią 20 Wrz, 2013

georgewroc napisał/a:
co decyduje o tym, że dana lampa będzie współpracowała z danym aparatem
O ile potrzebujemy coś więcej niż lampka manualna to rozmieszczenie kontaktów na stopce oraz protokół komunikacyjny pomiędzy korpusem a lampą.
iwonka1 - Czw 26 Wrz, 2013

Lampa manualna jest o wiele lepsza od tradycyjnej:) Nigdy nas nie zawiedzie..wiem po własnym doświadczeniu:)
komor - Pią 27 Wrz, 2013

iwonka1 napisał/a:
Lampa manualna jest o wiele lepsza od tradycyjnej:)

A ja myślałem, że tradycyjna to jest właśnie manualna… :) Ech, zmiana pokoleniowa… W takim momencie przypomina mi się aktualna reklama Oranżady, w której Rozum mówi, że liczydło obsługuje się normalnie, jak tablet, palcem. :)

georgewroc - Sro 13 Sty, 2016
Temat postu: Lampa do FZ200
Witam po dłuższej przerwie i odświeżam temat - chyba dojrzałem do zakupu zewnętrznej lampy.

Jaką możecie mi polecić? - tak do ok 400zł.
Pstrykam amatorsko i chciałbym najpierw nauczyć się co i jak.

Dostałem już propozycję lampy: YONGNUO YN-560III - ale nie będzie obsługi TTL. Czy to dobry wybór na początek?

Czy FZ200 ma TTL?

Sunders - Sro 13 Sty, 2016

Panasonic DMW-FL220

http://www.cyfrowe.pl/apa...-dmw-fl220.html

georgewroc - Wto 19 Sty, 2016
Temat postu: Lampa dla FZ200
Zdecydowałem się dołożyć środków i kupię lampę Nissin i40 z mocowaniem Olympus/Panasonic.