|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Pełna klatka, lightroom i photoshop
BAATT - Nie 22 Wrz, 2013 Temat postu: Pełna klatka, lightroom i photoshop Witam. Ostatnio nabyłem nowy aparat tj. Nikon d600. Używan Lightrooma 4 i gdy zdjęcie chcę zapisać w PS CS5 JPG to otrzymuję informację, że niektóre dane mogą zostać pominięte.
Co powinienem zrobić, ponieważ martwi mnie fakt, że ostateczny JPG ma zaledwie 7MB rozmiaru, gdy TIFF którego obrabiam w PS ponad 100MB.
Zdjęcie w lightroomie exportuje jako 16 bitowe. A zapis w Photoshopie jest tylko 8 bitowy.
Pozdrawiam
komor - Nie 22 Wrz, 2013
BAATT napisał/a: | A zapis w Photoshopie jest tylko 8 bitowy. |
To format JPG jest zawsze 8-bitowy, a nie „zapis w Photoshopie”. Jak chcesz zachować 16-bitowe dane to zdjęcia po edycji pozostawiaj w archiwum jako TIFF. Chcąc zaoszczędzić miejsce co najwyżej zapisuj z kompresją (bezstratną, LZW lub ZIP). Formatu JPG używaj tylko jako eksportowego, czyli jak generujesz plik do internetu czy do przygotowania odbitki/wydruku.
mozer - Pon 23 Wrz, 2013
BAATT, najlepiej jest trzymać tylko RAWy a w LR mieć parametry wywołania. Zdjęcia wymagające obróbki można eksportować do PS a następnie dowiązać do katalogu LR w postaci TIFFa. To się dzieje automatycznie.
Andrzej.M. - Pon 23 Wrz, 2013
BAATT napisał/a: | martwi mnie fakt, że ostateczny JPG ma zaledwie 7MB rozmiaru, gdy TIFF którego obrabiam w PS ponad 100MB. |
Wszystko zależy od tego do czego dane zdjęcie będzie potrzebne . Jeśli masz otrzymać JPG do druku czy do internetu - to wypuszczaj z LR JPG-i nie TIFF-y , bo małe pliki się szybciej obrabia. Jeśli to mają być duże wydruki - warto zrobić to w TIFFie i z niego robić wydruk. Co do tych małych 7MB JPG-ów - sprawdź ustawienia eksportu - bo mam wrażenie że powinny mieć 3x tyle - ok. 15-25MB , pewnie masz ustawiony jakiś mniejszy rozmiar albo kompresję.
kozidron - Sro 25 Wrz, 2013
mozer napisał/a: | BAATT, najlepiej jest trzymać tylko RAWy a w LR mieć parametry wywołania. Zdjęcia wymagające obróbki można eksportować do PS a następnie dowiązać do katalogu LR w postaci TIFFa. To się dzieje automatycznie. |
dokładnie, tak jest najbardziej optymalnie dla przestrzeni dyskowej
BAATT - Wto 01 Paź, 2013
Dziękuję pięknie za odpowiedzi. Teraz wszystko rozumiem.
Miejsce na dysku faktycznie ubywa, także tylko pod odbitki mniejszego formatu będę eksportować jako JPG, a nad TIFFami popracuję, co by je troszkę skompresować.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
|
|