forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - xn200 / xn1100 a może coś innego?

rav3k - Wto 24 Wrz, 2013
Temat postu: xn200 / xn1100 a może coś innego?
Witam!
Planuję zakupić swój pierwszy bezlusterkowiec (wcześniej bawiłem się kompaktami). Cenowo patrzałem tak ~1600 zł i chyba zdecyduję sie na xn200 bądź xn1100 tylko nie rozumiem za bardzo czym te aparaty się różnią... Z tego co wyczytałem xn200 można wykonać zdjęcia panoramiczne a w xn1100 już nie(czy to prawda? Nie ukrywam że czasami korzystam z tej opcji), za to xn1100 ma wifi czego nie ma xn200... (tylko czy to wifi jest rzeczywiście taką super sprawą? jest to w ogóle przydatna rzecz w aparacie?) i tylko tutaj jest różnica? - pomijam lekką różnicę w wyglądzie samego body... A Jeśli nie te dwa, to może znajdą się jakieś lepsze? Rozglądałem się za NEX-5N ale niestety nowego za taką cenę nigdzie nie znajdę a MUSI być nowy...

szejkeR - Wto 24 Wrz, 2013

Cześć,
ja posiadam Samsunga NX1000 i to chyba w zasadzie to samo co NX1100. Tryb panoramy jest dostępny w tym aparacie więc sądzę, że jest też dostępny w NX1100. Z tego co czytałem w testach to NX200 i NX1000/1100 mają tą samą matrycę i w kicie chyba nawet ten sam obiektyw. NX200 jest chyba lepiej wykonany bo ze stopów magnezu a NX1000/1100 to plastik chociaż jakość tego plastiku i spasowania oceniam wysoko (ma się wrażenie całkiem solidnego sprzętu trzymając go w dłoni). Kolejną różnicą jest to, że NX200 ma amoledowy wyświetlacz natomiast NX1100 TFT LCD ale o wyższej rozdzielczości (614 tys pkt w NX200 i 921 tys pkt w NX1100). Jeśli też nie zależy Ci na Adobe Lightroom (który chyba jest razem z NX1100) można kupić tańszego o 200-300 zł NX1000.
Co do samego WiFi dostępnego w NX1000/1100 to jest to fajny bajer bo umożliwia dość szybkie przesyłanie zdjęć z aparatu do komórki/tableta (to jest akurat dość wygodne w przypadku chęci obejrzenia zdjęć na większym ekranie niż w aparacie gdy nie mamy ze sobą laptopa), można też używać komórki/tableta jako wizjera aparatu (teoretycznie fajny bajer jeśli nie ma kto nam zrobić zdjęcia - stawiamy sobie aparat gdzieś przed nami i w dowolnym momencie robimy zdjęcie za pomocą telefonu widząc na ekranie smartfona to co "widzi aparat"). Są też jakieś funkcje do przesyłania zdjęć od razu mailem lub wrzucanie ich na FB ale z tego nie korzystałem. Czy Tobie się to przyda to już sam musiałbyś sobie odpowiedzieć na to pytanie.
Pewnym minusem NX1000/1100 i chyba tego NX200 też jest to, że nie ani body ani kitowe obiektywy nie mają optycznej stabilizacji obrazu. W przypadku takiego NX1000 zaletą jest cena bo to 1200 zł za dość dobry sprzęt i chyba szkła Samsunga też są niezłej jakości i w przyzwoitych cenach. Ja jestem bardzo zadowolony jak za tą cenę. Polecam poczytać recenzje NX1000/1100 na angielskich portalach bo u nas ciężko znaleźć jakąś porządną.