forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Dobra rada w cenie-lepszy obiektyw do Canon 450D

scala81 - Sro 25 Wrz, 2013
Temat postu: Dobra rada w cenie-lepszy obiektyw do Canon 450D
Podejrzewam, iz tematy podobne walkowane byly setki razy, ale jestem w kropce I im wiecej czytam tym mniej wiem :wink: Chyba to typowe...

W skrocie: amator, ktory cos tam potrafi (aczkolwiek dalej uzywa 450D) chce kupic lepsze szklo w budzecie 3500zl-5000zl (w przyszlosci oczywiscie wymiana body). Obiektyw raczej uniwersalny, ale glownie krajobrazy, architektura I reportaz.
Oczywiscie wiadomo, iz dobrego szkla do wszystkiego kupic sie nie da, aczkolwiek uniwersalizm jest dla mnie wazny (duzo podrozuje, w roznych warunkach I zmiana szkla to troche problem), aczkolwiek jak ktos zarzuci logiczny zestaw to sie zastanowie, upartym oslem raczej nie jestem I na rady otwarty raczej :grin:

Rozgladam sie raczej w stajni Canona bo Tamrony czy Sigmy w opiniach mnie troche ostudzily. Aczkolwiej raz jeszcze powtorze: logicznych argumentow wysluchac potrafie.

Najsmiejszniejsze, ze co zblizam sie do decyzji, to zaraz cos mi nie pasuje, a to ze za ciemny, a to ze wykonianie kipskie I kurz zasysa.
Blagam zatem-pomozecie rodacy!

Usjwo - Sro 25 Wrz, 2013

EF-S 17-55 i nie martw sie kurzem :mrgreen: i dozbieraj na jakis 70-200
U mnie ta para byla standardowym zestawem podroznym i sprawdzala sie bardzo dobrze.

Usjwo

Ale pewnie ten masz na mysli:

http://www.optyczne.pl/29...2.8_IS_USM.html

W sumie byl faworyt, ale na roznych forach ludzie psioczyli, ze delikatny taki :wink:

Usjwo - Sro 25 Wrz, 2013

Tak, ten. Czy delikatny? Ja ze sprzetem nie obchdze sie jak z jakiem, a jakos nic mu sie nie stalo, a ciezkie warunki przeszedl.
Na APS-C nie ma szerokich "L", Sa 16-35 i 17-40, ale pierwszy troche krótki, a drugi i krotki i ciemniejszy. Cos za cos.

Tak jak napisales, ten pierwszy troche szeroki I juz z jakims pseudo portretem trzeba sie bedzie napocic z kadrem. Do krajobrazu jak najbardziej. Drugi ciemny jak fiks, a to stalo sie dla mnie dosc wazne po tym jak u znajomego sprobowalem stalki 2.8.
komor - Sro 25 Wrz, 2013

scala81, jak masz taki budżet to też polecam EF-S 17-55/2.8 IS. Zawsze będzie jakieś „ale”.

No kurcze, chyba sie zdecyduje I nawet ta "przyszlosciowa" 70-200 pozniej moze dac mi fajny zestaw, w milym przejsciem na lepsze pudlo. Tylko, ze bedzie dziura do portretow, no ale zawsze jakies... No wlasnie.

Dla mnie totalna perfekcja byloby rozwiercenie tak pod 85. No, ale to tylko marzenia :wink:

muzyk - Sro 25 Wrz, 2013

scala81 napisał/a:
aczkolwiek dalej uzywa 450D

Sigma 18-35 1.8 i pozamiatane.
scala81 napisał/a:
Rozgladam sie raczej w stajni Canona bo Tamrony czy Sigmy w opiniach mnie troche ostudzily.

Kupujesz kalibrator Sigmy do tego i jedziesz.

Czy wiesz co to za szkło? Zoom ze stałym światłem 1.8?

Sunders - Czw 26 Wrz, 2013

Usjwo napisał/a:
Na APS-C nie ma szerokich "L", Sa 16-35 i 17-40, ale pierwszy troche krótki, a drugi i krotki i ciemniejszy.

Canon "z zasady" nie produkuje obiektywów klasy eL dedykowanych specjalnie do aparatów z matrycami APS-C. Najwyraźniej wychodzą z założenia, że dla mniej zaawansowanych amatorów, którzy nie są skłonni wyłożyć co najmniej 6,5tys. zł za body nie warto ich produkować. :wink:

scala81 napisał/a:
chyba sie zdecyduje I nawet ta "przyszlosciowa" 70-200 pozniej moze dac mi fajny zestaw, w milym przejsciem na lepsze pudlo. Tylko, ze bedzie dziura do portretow, no ale zawsze jakies...

IMO jeśli zostajesz przy obecnej puszce, to kupuj obiektyw do niej. I tu jak napisał komor nic lepszego od EF-S 17-55/2.8 IS nie ma-wiem bo posiadam. Jeśli jednak zmiana body wchodzi w rachubę-kupuj najpierw 6D-podpięte do niego nawet zoomy z f/4 IMO w większości przypadków nie będą za ciemne, szczególnie dla dotychczasowego użytkownika 450D :smile: .

jaco88 - Czw 26 Wrz, 2013

ciężki wybór, też przed takim stałem. Wziąłem 17-40 ale w sumie tylko dlatego że dostałem bardzo dobrą cenę i w cash back-u wyszło mnie ono 2250 :)