forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - szkła C czy N - aberacja chromatyczna i flary

prezes1984 - Czw 26 Wrz, 2013
Temat postu: szkła C czy N - aberacja chromatyczna i flary
Witam
poszukuje informacji na temat zachowania obiektywów pod światło i jak sobie radzą z aberacja chromatyczna.

w tej chwili używam canona 17-40 f/4 L, 50 f/1.4, 100 f/2.8 IS L i 135 f/2 L
jakie szkła nikona (nie znam kompletnie szkieł N i nie wiem na które patrzeć) beda odpowiadac powyższemu zestawowi i jak bedą wypadać w stosunku do C

szkła najcześciej pracuja u mnie na pełnej dziurze

zastanawiam się czy zmiana systemu cokolwiek mi da jesli chodzi o szkła

moronica - Czw 26 Wrz, 2013

17-35/2.8 lub 16-35/4; 50/1.4G; 105/2.8VR; 135/2DC - to sa odpowiedniki, jak juz wiesz na co patrzec to i testy sobie znajdziesz ;)
Andrzej.M. - Czw 26 Wrz, 2013

Na stronie z obiektywami masz pełny przekrój szkieł i Canona i Nikona i innych , a że Nikon ma analogiczne szkła jak Canon - to łatwo odpowiedniki znajdziesz i sobie ich testy porównasz. Nie sądzę by były jakieś wielkie różnice - chyba że używasz starych modeli szkieł , a wymienisz na nowsze pod cyfrę zrobione - może różnicę zauważysz - bo już powinna być widoczna. Jeśli to eLki cyfrowe - to raczej nie powinno być wielkich. Zmiana systemu - dość droga zabawa - może ci coś dać pod kątem nieco lepszego obrazka i miała by sens jeżeli robisz w wyjątkowo trudnych warunkach i brakuje ci odrobinkę większe ISO do szczęścia i potrzebujesz jakichś naprawdę sporych powiększeń. Inaczej różnice będą niewielkie, wręcz niezauważalne.

[ Dodano: Czw 26 Wrz, 2013 17:44 ]
Oczywiście jeśli (jak sądzę po zestawie szkieł) mówimy o FF i różnicy np. między 5DmkIII a D800.

prezes1984 - Czw 26 Wrz, 2013

moronica - właśnie o takie info mi chodziło, teraz moge spokojnie poprzeglądać testy

AndrzejM.Makuch - mnie czeka wymiana body dlatego biore pod uwage zmine systemu, zalety puszek znam teraz tylko musze zobaczyć jak sprawa wyglada ze szkłami

dzięki