|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon d7000 czy Pentaks k30?
Ammelia - Czw 26 Wrz, 2013 Temat postu: Nikon d7000 czy Pentaks k30? Witajcie,
Mam ogromny dylemat między wyborem aparatów Nikon d7000 czy Pentaks k30?Mam niewiele czasu na podjęcie decyzji.Może ktoś ma jakieś doświadczenia w użytkowaniu w,w lustrzanek?
Przeglądałam testy aparatów i mam wrażenie, że Pentaks słabiej "radzi sobie" z kontrastem.Jest też droższy od Nikona i podobno ma bardziej niestabilna ekspozycję (czasem niedoświetla lub przeswietla zdjęcia).
Nikon z kolei podobno "lubi" wyciągać czerwony kolor i niestety opcja którą mam do wyboru to kupno aparatu tylko z kitowym obiektywem 18-105 a wolałabym do 140mm-niestety cena jest powalająca
Będe wdzieczna za podpowiedzi
A
hijax_pl - Czw 26 Wrz, 2013
Ammelia napisał/a: | Pentaks słabiej "radzi sobie" z kontrastem | Że jak?
Ammelia - Czw 26 Wrz, 2013
No tak-zdjęcia wg mnie mają gorszy kontrast niż te z Nikona.
moronica - Czw 26 Wrz, 2013 Temat postu: Re: Nikon d7000 czy Pentaks k30?
Ammelia napisał/a: | Jest też droższy od Nikona |
ze jak?
Ammelia - Czw 26 Wrz, 2013 Temat postu: Re: Nikon d7000 czy Pentaks k30? Widzę że na opinie o wyższym poziomie intelektualnym nie ma szans.
moronica napisał/a: | Ammelia napisał/a: | Jest też droższy od Nikona |
ze jak? |
Wujek_Pstrykacz - Czw 26 Wrz, 2013
Być może w pełnym automacie są jakieś różnice, ale kto korzysta z automatu kupując całkiem porządne aparaty. Dlatego te spostrzeżenia o niższym kontraście należy włożyć między bajki. Polecam mimo wszystko Nikona D7000, jako, że prezentuje bardziej rozbudowany system, to tak z myślą o przyszłości.
moronica - Czw 26 Wrz, 2013
Ammelia, chodzi o to ze wybierajac aparat trzeba sie tez jakos wykazac samodzielnoscia a ty piszesz, ze korpus o jakies 400zl tanszy jest drozszy, tak wiec juz nie docinaj o poziomie intelektualnym bo to zadna filozofia wrzucic oba modele do wyszukiwarki skapiec.pl czy ktorejkolwiek z podobnych
jesli zamierzasz obrabiac zdjecia (mowie o wywolywaniu RAWa) to zapomnij o tym, ktory aparat ci sie wydaje ze oferuje lepszy kontrast, czy jak tam wyglada kolor czerwony, to nie ma najmniejszego znaczenia. tym, ze obiektyw jest do 105mm a nie do 140 rowniez sie nie przejmuj, przytniesz troche i bedzie to samo
Ammelia - Czw 26 Wrz, 2013
Wujek Pstrykacz-wielkie dzięki.
Moronica-Co do ceny to w tym sklepie tak mają a niestety nie mam innego wyboru (długa historia)
moronica - Czw 26 Wrz, 2013
Ammelia, jesli d7000 jest tanszy od k-30 no to wybor jest prosty i klarowny
kojut - Czw 26 Wrz, 2013 Temat postu: Re: Nikon d7000 czy Pentaks k30?
Ammelia napisał/a: | Mam ogromny dylemat między wyborem aparatów Nikon d7000 czy Pentaks k30? | D7000- lepszy ergonomicznie
Ammelia napisał/a: | Przeglądałam testy aparatów i mam wrażenie, że Pentaks słabiej "radzi sobie" z kontrastem. |
BeZeDura- RAW i wszystko jasne!
Ammelia napisał/a: | Jest też droższy od Nikona |
Eee chyba nie.
Ammelia napisał/a: | i podobno ma bardziej niestabilna ekspozycję (czasem niedoświetla lub przeswietla zdjęcia). |
Na automacie tak każdy aparat ma.
Ammelia napisał/a: | Nikon z kolei podobno "lubi" wyciągać czerwony kolor |
Lepiej się dowiedz co to RAW a też z takich "mądrości" będziesz się śmiała.
Ammelia napisał/a: | niestety opcja którą mam do wyboru to kupno aparatu tylko z kitowym obiektywem |
A jaki budżet, jeśli można wiedzieć?
Ammelia napisał/a: | 18-105 a wolałabym do 140mm |
Zapamiętaj jedno- im mniejsza krotność zooma, tym lepszy obiektyw. Najlepsze są te z zoomem 0x czyli "stałki". Może powiedz co chciałabyś focić lub co jest twoim tematem nr.1
moronica - Czw 26 Wrz, 2013 Temat postu: Re: Nikon d7000 czy Pentaks k30?
kojut napisał/a: | Najlepsze są te z zoomem 0x czyli "stałki" |
1x
kojut - Czw 26 Wrz, 2013 Temat postu: Re: Nikon d7000 czy Pentaks k30?
moronica napisał/a: | 1x |
No tak- szkolny błąd
muzyk - Pią 27 Wrz, 2013
kojut napisał/a: | D7000- lepszy ergonomicznie |
Hmm, polemizowałbym.
W kwestii uchwytu i obsługi kółek, w k30 nie jest tak źle, żeby nie rzec, że przednie kółko łatwiej daje się kręcić jak w d7000.
Ammelia - Pią 27 Wrz, 2013
Dzieki Kojut,
Co do obiektów które chciałabym focić to głównie postaci, zwierzęta. Co do postaci to bardzo lubię wykonywac zdjęcia na imprezach okolicznościowych.Fotografia krajobrazów też jest ok ale tę rozważam w 3cim rzucie.
Budżet?Planuje zakup lampy dlatego za body z w miare sensownym obiektywem chciałam zapłacić ok.3.000
kojut - Pią 27 Wrz, 2013
muzyk napisał/a: | Hmm, polemizowałbym.
W kwestii uchwytu i obsługi kółek, w k30 nie jest tak źle, żeby nie rzec, że przednie kółko łatwiej daje się kręcić jak w d7000. |
k-30 jest świetny, obsługa naprawdę super i w łapie leży mi idealnie (wiem bo mam ) ale z D7000 jest podobnie, do tego ma dodatkowy wyświetlacz i trochę solidniej się go czuje. W tym starciu to Nikon jest górą.
[ Dodano: Pią 27 Wrz, 2013 08:31 ]
Ammelia napisał/a: | lCo do obiektów które chciałabym focić to głównie postaci, zwierzęta. Co do postaci to bardzo lubię wykonywac zdjęcia na imprezach okolicznościowych.Fotografia krajobrazów też jest ok ale tę rozważam w 3cim rzucie. |
Postaci na imprezach to przede wszystkim szeroki kąt do standardu (18-40mm), zwierzęta (dzika przyroda?) to już musisz celować w coś długiego >200mm. No chyba, że psy i koty to podobnie jak do portretów (35-100mm). To co podaję to typowe ogniskowe i nie oznacza to, że innych użyć się nie da (a czasami jest nawet wskazane).
Ammelia napisał/a: | Budżet?Planuje zakup lampy dlatego za body z w miare sensownym obiektywem chciałam zapłacić ok.3.000 | Obiektywy jakich szukasz to coś w przedziale tzw. "kitów" 18-135mm. Jak znajdziesz D7000 z 18-105 w tym budżecie no to wybór jest jeden. Pentaxa mogłabyś mieć z uszczelnionym 18-55 (też uniwersalny). Lampa to tylko nowy manualny Yongnuo (460II) albo jakaś używka SB do Nikona.
RB - Pią 27 Wrz, 2013
Ammelia napisał/a: | Dzieki Kojut,
Co do obiektów które chciałabym focić to głównie postaci, zwierzęta. |
Dzikie miałyby być te zwierzęta? Jak tak i jak myślisz poważnie o tym w przyszłości (to kosztuje!, porządny długi, niezbyt drogi jeszcze obiektyw to więcej niż Twój obecny budżet, a i foto przyrody żywej to dość ambitny temat) to olej zupełnie Pentaksa (to fajny system jeśli obracasz sie w kręgu 'normalnych' obiektywów), pomyśl o Nikonie a i poważnie rozważ jeszcze Canona. Dobre szkła sa tam po prostu tansze niż w N (w Pentaksie pojedziesz na Sigmach, co ma swoje wady). A tu akurat przewagi matrycy moga sie okazać niczym w por. do przewagi obiektywu.
Oczywiście, można w razie czego kupić "natenczas" Pentaksa do takich tematów, a jakby sie sprawa miała rozwinać to sie sprzeda... tylko po co? Na początek korpusy różnią się na tyle nieznacznie, ze warto po prostu od razu wleźć we w miare docelowe rozwiazanie.
Generalnie zaś: jeśli jakoś tam (cud?) masz tańszego d7000 od k30 (choc fakt, z porównywalnymi w miarę unizoomami: 18-105 vs. 18-135, to K30 jest regularnie droższe...) to bym nawet o Pentaksie przez chwile nie pomyślał. Bo po co?
e4r5t - Pią 27 Wrz, 2013
Pamiętajmy o problemie z AF i chlapanie olejem:/ Sam chciałbym kupić ten model, ale niestety:/ Wczoraj byłem w FJ i sprzedawca powiedział, że wszystkie sztuki bez względu na nr. seryjny są felerne podobno to przypadłość tego modelu dlatego szybko wypuścili d7100:/
moronica - Pią 27 Wrz, 2013
i co ci polecal, sony?
e4r5t - Pią 27 Wrz, 2013
uprzedziłem go już na początku, aby nie wymawiał nic na literę "S":D ogólnie to chciał wcisnąć d7100 oraz d300s;)
Znalazłam coś i jestem zaskoczona...Nie sądziłam, że Nikon wypadnie gorzej i to aż tak...
http://www.imaging-resour...pentax-k30A.HTM
RB - Pią 27 Wrz, 2013
A gdzie on w na tej stronie wypadł gorzej i to aż tak?
A zreszta, jesli interesują Cie gotowce z korpusu - to patrz która maszynka robi takie JPG które Ci się podobają.
BTW - akurat jotpegi z k-30 sa na mój gust przeostrzone. Co IMO nieźle widąć na dpreview.
http://www.dpreview.com/reviews/pentax-k-30/18
Oczywiście, to nie jest żadna katastrofa, więc jaki gust taka opinia.
moronica - Pią 27 Wrz, 2013
Ammelia, tam porownywane sa JPGi, RAWy nie beda wyostrzane w korpusie, sama sobie zdecydujesz o ile je podostrzyc
obrazowanie obu korpusow jest bardzo zblizone, o wlos prowadzi d7000 http://goo.gl/ohoSZr
Ale numer! To 7000 był tym modelem???:( A niech to,
e4r5t napisał/a: | Pamiętajmy o problemie z AF i chlapanie olejem:/ Sam chciałbym kupić ten model, ale niestety:/ Wczoraj byłem w FJ i sprzedawca powiedział, że wszystkie sztuki bez względu na nr. seryjny są felerne podobno to przypadłość tego modelu dlatego szybko wypuścili d7100:/ |
e4r5t - Sob 28 Wrz, 2013
niestety:/ gdyby nie to już dawno byłbym jego posiadaczem, a tak ciągle się wacham:/
kojut - Sob 28 Wrz, 2013
e4r5t, ile znasz osobiście przypadków takich zachlapań, których nie można było usunąć?
Ammelia, poczytaj http://forum.optyczne.pl/...ght=nikon+d7000
e4r5t - Sob 28 Wrz, 2013
na forum nikoniarze dość sporo;) ale też mowa o problemach z AF, było kilka wypowiedzi osób, które zarabiają na fotografii kupili jedną puszkę sądzili, że wadliwa seria, wzięli następną i podobno było to samo, a nawet jeszcze gorzej. W linku, który podałeś również jest sporo negatywnych wypowiedzi od osób, które go miały.
kojut - Sob 28 Wrz, 2013
e4r5t, jeszcze raz: ile znasz osobiście przypadków takich zachlapań, których nie można było usunąć?
Na poprzedniego pentaxa na ten przykład zużyłem trzy paczki czyścików (po 6 w paczce) przez dwa lata użytkowania.
komor - Sob 28 Wrz, 2013
kojut, ale miałeś Pentaksa chlapiącego olejem?
kojut - Sob 28 Wrz, 2013
komor, może i był, ale jak dawało się to usunąć to nie był to dla mnie problem. Należe do osób, które nie dbają przesadnie o swój sprzęt. Ma toto spełniać jak najlepiej swoje zadanie i tyle. A że jakaś rysa, pęknięcie czy zabrudzenie się trafi? Tak długo jak nie ma wpływu na działanie tegoż, to się nie przejmuję.
komor - Sob 28 Wrz, 2013
kojut, no to miałeś chlapiącego olejem czy nie? Bo zwykłe czyszczenie matrycy, która się brudzi w każdym aparacie to chyba nie to samo, nie? Nie słyszałem o Pentaksach chlapiących olejem, a ta wada to jednak inna klasa problemu niż zwykły kurz czy nawet przypadłości D600, bo do oleju zwykły patyczek czy pędzelek to raczej nie wystarczy…
kojut - Sob 28 Wrz, 2013
komor, nie mam pojęcia co to było, ale gruszką i pędzelkiem nie chciało puszczać. Dopiero patyczki pewnej firmy (polecone przez znajomego) i płyn zakupione na amaz. pomogły. Od tego czasu jak coś na matrycy wychodzi to nie używam gruszki tylko właśnie te patyczki.
lotofag - Nie 29 Wrz, 2013
e4r5t napisał/a: | ogólnie to chciał wcisnąć d7100 oraz d300s;) |
Ten drugi to już chyba spoooro zalega im w magazynie
e4r5t - Nie 29 Wrz, 2013
Kolejny news:) Dzisiaj gość w FJ twierdził, że to propaganda z tym chlapaniem oleju i problemami z AF:) on niby rozkręcał ten model i stwierdził, że tam nie ma żadnego oleju, więc co ma chlapać?:D a co do AF może trafiła się jakaś jedna czy 2 puszki i zapytał od czego jest kalibracja obiektywu w body? twierdził również, że na forach osoby specjalnie tak piszą, ludzi zniechęcić do nikona i zaczeli kupować np. Canon podobno płacą 50gr za 1 negatywny komentarz:D
moronica - Nie 29 Wrz, 2013
oo przynajmniej wiadomo, skad fatman ma na coraz to nowe zabawki
mozer - Pon 30 Wrz, 2013
e4r5t, a po co piszesz to już w drugim wątku? Ile zł Ty dostajesz od Nikona?
kozidron - Pon 30 Wrz, 2013
Jeden sprzedawca w super sklepie FJ mówi, że nikon d7000 nie chlapie olejem (bo sam rozkręcał tą puszkę) drugi że chlapie.
Jakby nie patrzeć sprzedawcy z FJ to się znają, gratuluje też wszystkim którzy ich słuchają
mozer - Pon 30 Wrz, 2013
kozidron, a Ty jako fachowiec jakie masz zdanie - chlapie, czy nie chlapie?
kozidron - Pon 30 Wrz, 2013
mozer napisał/a: | kozidron, a Ty jako fachowiec jakie masz zdanie - chlapie, czy nie chlapie? |
żaden z egzemplarzy które miałem(w rękach) nie chlapały ale ja nie jestem fachowcem
Nikon też się do niczego nie przyznał więc jest zamiecione pod dywan albo jak w pingwinach z madagaskaru: "Panowie sprawy nie było"
e4r5t - Pon 30 Wrz, 2013
A nikon płaci mi średnio 4k-5k miesięcznie:D Raz napisałem do N na fb w jadomo jakiej sprawie i cisza do dziś:D
|
|