forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Pentax K-3

jaad75 - Wto 01 Paź, 2013
Temat postu: Pentax K-3
Do premiery tydzień, więc powoli zaczynają wyciekać zdjęcia:

Widać, że podejście do przełączania trybów AF zapożyczone trochę z nowych Nikonów...
Ciekawi mnie, na wypustka z lewej, obstawiałem GPS, ale podobno może to być osłona nowego mechanizmu migawki i podnoszenia lustra...

Arek - Wto 01 Paź, 2013

Wygląda ohydnie. Ale zdjęcia pewnie będę świetne. Obstawiam, że znów Pentax najlepiej oprogramuje matrycę.

Wygląda jak K-7/K-5 z nowotworem po lewej... :razz:
Ciekawe, bo podobno były problemy z poprzednią wersją 24MPix Sony i niektórymi obiektywami Pentaksa (jakiś niespotykany fringing im wychodził) i ta matryca ma być zupełnie nową wersją... Nie wiem ile w tym prawdy...

Wurcel - Wto 01 Paź, 2013

Już nie mogę się doczekać, podobno cena 1300 $ to przy obecnym kursie okolo 4000 zł, w Polsce pewnie kolo 5 tys, mimo wszystko będę czekać na pierwsze recenzje :) i potem zakupy:)
muzyk - Wto 01 Paź, 2013

Uchwyt przypomina średnioformatowe. Hmmm... :razz:

Ja akurat zamierzam pominąć ten model, ale jestem ciekawy, co tam wpakowali. Zwłaszcza nowy moduł AF ma być rewelacją, której świetny SAFOX X z K-5II był dopiero przedsmakiem. Poza tym, ponoć nowy system błysku...

[ Dodano: Wto 01 Paź, 2013 22:17 ]
muzyk napisał/a:
Uchwyt przypomina średnioformatowe. Hmmm... :razz:
Raczej ten pogłębiony z limitowanej, srebrnej wersji K-5.

[ Dodano: Czw 03 Paź, 2013 13:35 ]
No i wyjaśniło się - "nowotwór", to po prostu port słuchawek. Podobno.

bogdanek - Pią 04 Paź, 2013

W stosunku do k5 widzę trzy zmiany po lewej ,ale strasznie mnie ciekawi tył korpusu, a co do wyglądu, to faktycznie z tym obiektywem wygląda jak potworek
jaad75 - Pią 04 Paź, 2013

Ale to bardziej kwestia perspektywy - proporcje są identyczne jak K-5/K-7, choć fakt, że i one z pewnych kątów i zwłaszcza z częścią Limitedów wyglądają źle.

Wg. wszelkich doniesień AF, to ogromny skok naprzód i to pod każdym względem... Porównywalny ponoć do jednocyfrowych C i N, a w słabym świetle nawet od nich lepszy i to zarówno w kwestii AF-S, jak i AF-C tym razem... Zobaczymy.
Znowu jednak szybciej i ciszej będzie głównie ze śrubokrętami. Obawiam się, że SDM (a już zwłaszcza hybrydowy) powoli staje się bardzo wąskim gardlem dla AF Pentaksa - powinni chyba całkowicie przejść na DC, bo bez tego trudno będzie im myśleć o byciu numerem jeden w kwestii AF, do czego chcą dążyć.

Luke_S - Pią 04 Paź, 2013

To będzie FF czy APS-C?
jaad75 - Pią 04 Paź, 2013

K-3, to APS-C oczywiście. FF w 2014, zgodnie z zapowiedzią. Ponoć w tym samym korpusie, co K-3.
kufel - Sob 05 Paź, 2013

ping pong
jaad75 - Sob 05 Paź, 2013

Parę nowych zdjęć:

Trochę zmienili klawiszologię, ale widać, że kształty są prawie identyczne z poprzednikami.

[ Dodano: Sob 05 Paź, 2013 10:59 ]
I jeszcze cena w PL:
http://fotozakupy.pl/lust...ntax-k-3,17980s

kozidron - Sob 05 Paź, 2013

i na tych fotkach nie wyglada jak z nowotworem, tylko ten przełącznik do filmowania wyglada na taki sam paździerz jak włączniki w starych canonach :razz:

kozidron napisał/a:
tylko ten przełącznik do filmowania wyglada na taki sam paździerz jak włączniki w starych canonach :razz:
Też mi się nie podoba, ale z drugiej strony poprzednio była tam wajcha trybu wyboru punktów AF, która nigdy nie opuszaczała u mnie pozycji SEL, wię przynajmniej wykorzystali to miejsce do czegoś. Z drugiej strony, przycisk "AF" zmienił miejsce, a tego jednak czasem używałem...

[ Dodano: Sob 05 Paź, 2013 11:16 ]
No i z tych zdjęć jednoznacznie wynika, że będą dwa sloty SD. Przełączanie trybów wybieraka zresztą też powinno być szybsze osobnym przyciskiem, niż przez przytrzymanie "OK".

Luke_S - Sob 05 Paź, 2013

Fajny kombajn z tego Ricoha.

To jeszcze wersja srebrna:

[ Dodano: Sob 05 Paź, 2013 12:52 ]

Andrzej.M. - Sob 05 Paź, 2013

To się wyjaśniło co to za "nowotwór" - gniazdo słuchawek wyrosło... :lol:

Wyjaśniło się już dwa dni temu:
jaad75 napisał/a:
[ Dodano: Czw 03 Paź, 2013 13:35 ]
No i wyjaśniło się - "nowotwór", to po prostu port słuchawek.

[ Dodano: Sob 05 Paź, 2013 13:31 ]
ostatecznie wychodzi na to, że jest ciut większy od K-5/K-7:

http://www.flickr.com/pho...in/photostream/

komor - Sob 05 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
Wg. wszelkich doniesień AF, to ogromny skok naprzód i to pod każdym względem... Porównywalny ponoć do jednocyfrowych C i N, a w słabym świetle nawet od nich lepszy i to zarówno w kwestii AF-S, jak i AF-C tym razem... Zobaczymy.

No to bardzo odważne słowa. Zdaje się, że za takim a nie innym działaniem AF-u w zawodowych puszkach C/N kryje się sporo doświadczenia, algorytmów i krzemu, a nie tylko jakość czujników. Wszystko to naraz stało się dostępne dla Pentaksa? No i pozostają jeszcze szkła, dzięki którym AF w C/N działa tak jak działa.

komor, fakt, odważne, natomiast patrząc na rewelacyjną poprawę w K-5II/s, to faktycznie może być grubo. A do tego ponoć wymieniają się patentami z Nikonem, ciekawe, czy też w kwestii AF, a zwłaszcza śledzenia. Z drugiej strony śledzenie, to właśnie to co poprawi się przede wszystkim dzięki większej ilości punktów... Tak, czy inaczej, rok temu stwierdzili, że pracują nad tym by być numerem 1, jeśli chodzi o AF, więc może coś być na rzeczy... Naprawdę dobry, szybki silnik też już mają (DC), pytanie tylko, czy zechcą w pełni na niego przejść w nowych szkłach, zwłaszcza, że czytałem opinię, że dla nich lepszym rozwiązaniem jest śrubokręt, bo są w stanie wciąż go jeszcze przyspieszać, a taki SDM osiągnął już max swojej prędkości i niewiele da się z tym zrobić, poza wypuszczeniem kolejnej wersji szkła...
kozidron - Sob 05 Paź, 2013

Ostatnio coraz częściej czytam o cudach, nikon wymienia się patentami z pentaxem, na rosyjskojęzycznych forumach też te ploty, jakoś w to nie wierze.

kozidron, ale plota wyszła z samego źródła... Co oczywiście nie zmienia faktu, że może być tylko plotą.
WojciechW - Sob 05 Paź, 2013

A czy już wiadomo, kiedy się to cudo pojawi? Ja zresztą co najwyżej poczekam na jakiś "k 300" to znaczy bardzo uproszczoną wersję z tą nową bardziej upakowaną matrycą - odpowiednik k 500.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

pioroon - Sob 05 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
No i wyjaśniło się - "nowotwór", to po prostu port słuchawek.

Na dużego jacka? ;)
A tak serio to mi się te kanciaki podobają, coś ze mną źle? :P

WojciechW napisał/a:
A czy już wiadomo, kiedy się to cudo pojawi?
Oficjalna premiera we wtorek, w sklepach pewnie koniec października/początek listopada, w PL pewnie połowa listopada - Fotozakupy już przyjmują pre-ordery. :wink:
Wurcel - Sob 05 Paź, 2013

cena samej puszki 1300$
cena puszki z DA18-135mm 1650$

W PL póki co ~5099PLN za korpus.
Wurcel - Sob 05 Paź, 2013

5099 zł? Gdzie wyczytałeś to ?:)
maarten - Nie 06 Paź, 2013

Wurcel, http://fotozakupy.pl/lust...ntax-k-3,17980s
WojciechW - Nie 06 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
WojciechW napisał/a:
A czy już wiadomo, kiedy się to cudo pojawi?
Oficjalna premiera we wtorek, w sklepach pewnie koniec października/początek listopada, w PL pewnie połowa listopada - Fotozakupy już przyjmują pre-ordery. :wink:

jaad Dziękuję bardzo za ważną dla mnie informację.

Powiem dobrze, że wreszcie. Może za pół roku body K-3 będzie do kupienia za cztery tysiące, a za niecały rok pojawią się jakieś wersję uproszczone.

Nie rozczarowałem się moim k20d, ale systemem Pentaxa to troszeczkę tak. Określiłbym go słowem niekonsekwentny. Mało przyjazny dla amatora (bo niemal same limited) i chyba nie do końca wystarczający dla zawodowca.

Serdecznie pozdrawiam,

WojciechW

jaad75 - Nie 06 Paź, 2013

WojciechW napisał/a:
Określiłbym go słowem niekonsekwentny.
Raczej właśnie bardzo konsekwentny - od kilkudziesięciu lat robią wszystko po swojemu, na przekór trendom i rynkowi. :smile:
WojciechW napisał/a:
Mało przyjazny dla amatora (bo niemal same limited) i chyba nie do końca wystarczający dla zawodowca.
A to akurat zależy od tego, co ten amator i zawodowiec chcą robić.
komor - Nie 06 Paź, 2013

A tak z ciekawości, czym Nikon może być zainteresowany z portfolio Pentaksa żeby się wymieniać patentami? Może coś z medycznych czy innych pozafotograficznych produktów? Bo nie wiem czemu inaczej Nikonowi chciałoby się dokarmiać konkurencję. Może Ricoh coś tutaj miał do zaoferowania ze swoich patentów?

jaad75 napisał/a:
Naprawdę dobry, szybki silnik też już mają (DC), pytanie tylko, czy zechcą w pełni na niego przejść w nowych szkłach, zwłaszcza, że czytałem opinię, że dla nich lepszym rozwiązaniem jest śrubokręt, bo są w stanie wciąż go jeszcze przyspieszać, a taki SDM osiągnął już max swojej prędkości i niewiele da się z tym zrobić, poza wypuszczeniem kolejnej wersji szkła...

A te nowo zapowiedziane (wypuszczone już?) wersje szkieł z czerwonym paskiem :) to mają jakiś inny napęd? Bo jeśli teraz wypuścili nową wersję, to raczej małe szanse są na kolejne odświeżenie w najbliższej przyszłości. Mam nadzieję, że choć kwestię jakości opanowali.

komor napisał/a:
A tak z ciekawości, czym Nikon może być zainteresowany z portfolio Pentaksa żeby się wymieniać patentami?
Nie znam szczegołów.
komor napisał/a:
Może coś z medycznych czy innych pozafotograficznych produktów?
Dział medyczny pozostawiła sobie Hoya, więc na pewno nie.
komor napisał/a:
Bo nie wiem czemu inaczej Nikonowi chciałoby się dokarmiać konkurencję. Może Ricoh coś tutaj miał do zaoferowania ze swoich patentów?
Firmy japońskie akurat często potrafią ze sobą współpracować, mimo, że wypuszczają konkurencyjne produkty - to nie jest walka "na śmierć i życie" jak się niektórym wydaje. Ricoh jest w tej chwili właścicielem wszystkich patentow Pentaksa, a działy fotograficzne zostały połączone i wzbogacone o część byłych pracowników zwolnionych za czasów Hoyi, tak, że trudno powiedzieć o które rozwiązania chodzi, ponoć bliska współpraca dotyczyła już Coolpiksa A i Ricoh GR.
komor napisał/a:
A te nowo zapowiedziane (wypuszczone już?) wersje szkieł z czerwonym paskiem :) to mają jakiś inny napęd?
Tak, są już do kupienia, choć nie wiem akurat, czy również w PL. Czerwony pasek oznacza nowe powłoki HD i tylko tyle - do Limitedów na 100% nie włożą innego napędu, bo chodzi w nich przede wszystkim o rozmiar. Nie sądzę też, żeby DA55-300 w wersji HD, który pojawi się lada moment miał napęd inny od poprzednika. Chodzi mi raczej o nowe wersje szkieł, które oryginalnie zostały wypuszczone z hybrydowym SDM, żeby zapewnić kompatybilność wsteczną autofokusa z *istami, czy K100/110D. W tej chwili tej kompatybilności nie ma już najmniejszego sensu utrzymywać i można użyć szybszych, pierścieniowych SDM lub właśnie DC.
komor napisał/a:
Mam nadzieję, że choć kwestię jakości opanowali.
Tego nie wiem - trzeba poczekać do pierwszych testów, choć testowanie jednej sztuki też na wiele tu się nie zda. Sądząc po całkiem niezłej powtarzalności osiągów nowych korpusów i tym, że o awariach prawie w ogóle nie słychać, to QC musieli chyba poprawić, przynajmniej w filipińskich fabrykach, mam nadzieję, że również w Wietnamie będzie lepiej.
Andrzej.M. - Nie 06 Paź, 2013

komor napisał/a:
działaniem AF-u w zawodowych puszkach C/N kryje się sporo doświadczenia, algorytmów i krzemu, a nie tylko jakość czujników.

Piszesz jakby Pentaxowi coś w tej kwestii brakowało? Jeśli już to ewentualnie decyzyjności - zmiany właścicieli wprowadzaniu nowości nie sprzyjają. I tak dużo wprowadził po zmianach. Widać Ricoh-owi zależy na nowych produktach. A sam ma również dość pokaźną ilość własnych patentów i technologii. W fotografii zawodowej Pentax jest obecny od dawna - kiedyś małym obrazkiem dla reporterów, później średnim formatem - analogowym i cyfrowym. K-5 jest moim zdaniem pierwszym krokiem w powrocie na rynek zawodowej fotografii reporterskiej. Następne modele i modyfikacja optyki zdaje się to potwierdzać.

kozidron - Nie 06 Paź, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Piszesz jakby Pentaxowi coś w tej kwestii brakowało? Jeśli już to ewentualnie decyzyjności - zmiany właścicieli wprowadzaniu nowości nie sprzyjają. I tak dużo wprowadził po zmianach. Widać Ricoh-owi zależy na nowych produktach. A sam ma również dość pokaźną ilość własnych patentów i technologii. W fotografii zawodowej Pentax jest obecny od dawna - kiedyś małym obrazkiem dla reporterów, później średnim formatem - analogowym i cyfrowym. K-5 jest moim zdaniem pierwszym krokiem w powrocie na rynek zawodowej fotografii reporterskiej. Następne modele i modyfikacja optyki zdaje się to potwierdzać.

to że się ostatnio "poprawiło" to nie znaczy że jest tak jak w "jedynkach" C czy N, to że w końcu dobili do średniego segmentu C/N to bardzo na plus ale długo była kiepa w reporterce, po prawie dekadzie stagnacji w końcu coś się ruszyło. Wyjdzie K3 i znowu się człowiek będzie zastanawiał jakiego kundla podpiąć w zakresie 24-70 i 70-200 :neutral:

Piszesz jakby Pentaxowi coś w tej kwestii brakowało?
W AF-C - tak.
W fotografii zawodowej Pentax jest obecny od dawna - kiedyś małym obrazkiem dla reporterów, później średnim formatem - analogowym i cyfrowym.
Był obecny głównie analogowym średnim formatem. Nawet świetny na ówczesne czasy LX, rynku reporterskiego nie zawojował. W cyfrze jest obecny tylko symbolicznie, choć zdarza się, że niejeden zawodowiec kupuje go jako aparat "dla siebie". Oczywiście nie mam tu na myśli ślubnych kotleciarzy z Pentaksami, bo z tych jest w nawet w PL "kilku".
i modyfikacja optyki
Optyki nie modyfikują akurat. A już na pewno póki co nie w kierunku reporterskim.
kozidron napisał/a:
to że się ostatnio "poprawiło" to nie znaczy że jest tak jak w "jedynkach" C czy N, to że w końcu dobili do średniego segmentu C/N to bardzo na plus
Akurat w AF-S, to poziom średni C i N przebili dość wyraźnie, a w słabym świetle to jest już poziom świetny i tu akurat nic nie brakuje (no może opcji konfiguracyjnych, ale przy tej ilości punktów, którą dysponowali do tej pory, to za bardzo nie ma czego konfigurować). Odstają (i to nawet od średniego poziomu C i N) w kwestii ciągłego AF, a zwłaszcza śledzenia obiektów.
kozidron napisał/a:
Wyjdzie K3 i znowu się człowiek będzie zastanawiał jakiego kundla podpiąć w zakresie 24-70 i 70-200 :neutral:
Nie ma się nad czym zastanawiać jeśli o szeroki chodzi, natomiast przy dłuższym zakresie jest trochę opcji i to nie tylko producentów niezależnych.

[ Dodano: Nie 06 Paź, 2013 18:28 ]
Kolejny wyciek specyfikacji:

Cytat:
- The sensor 24 million pixel APS-C sensor, a low-pass-less
- Image processing engine PRIME III of the new development
- Within the body image stabilization, adopt drive unit controller and more powerful new
- (Effect is strong, weak, OFF selectable) low-pass selector function obtained the same effect as the optical low-pass filter by moving slightly during exposure image sensors.
- Astro tracer support (optional)
- AF unit SAFOX11 of new development. -3EV Supports. The use of the color information of the photometric sensor to AF
- AF point of the AF corresponds to the luminous flux of F2.8 to three points (25 cross point), center point 27
- Continuous shooting 8.3 frames / second
- (SDXC, UHS-I compatible), SD media card slot dual
- Can be saved in RAW format to use HDR
- In the new development, finder redesigned optical system. 100% field of view, 0.95x magnification
- Body adopts a magnesium alloy up and down and back and forth. Dustproof drip-proof. Cold performance of -10 ℃
- Durability of the shutter 20 million times
- Possible cooperation with smartphone FLUCARD of options
- Body Premium Black and Silver Edition
- Battery grip D-BG5 of K-3 only

[ Dodano: Nie 06 Paź, 2013 18:31 ]
Najciekawsza jest eliminacja mory przy użyciu stabilizacji... :???:
Czyżby faktycznie to bylo to rozwinięcie średnioformatowej idei multi-shot, o którym spekulowano?

kozidron napisał/a:
Wyjdzie K3 i znowu się człowiek będzie zastanawiał jakiego kundla podpiąć w zakresie 24-70 i 70-200

Nie musi - są oryginały - 16-50/2,8 (24-75) i 50-135/2,8 (75-205). Jak wyjdzie K-2 - może już nie będziesz musiał się zastanawiać. :razz:

jaad75 napisał/a:

i modyfikacja optyki
Optyki nie modyfikują akurat.

A całkowita zmiana powłok na HD? Na razie we wszystkich limitedach.

komor - Nie 06 Paź, 2013

Piszesz jakby Pentaxowi coś w tej kwestii brakowało?

Hm… Jeszcze parę dni temu szanowny kolega nie znał pojęcia dobiegaczki, a już wypowiada się o tym, czy Pentaksowi czegoś brakuje w kwestii AF? :)

jaad75 napisał/a:
Nawet świetny na ówczesne czasy LX, rynku reporterskiego nie zawojował.

Jeszcze był Asahiflex którego równie często jak Contaxa używano. To jeszcze przed epoką Nikona i Canona...

Nie musi - są oryginały - 16-50/2,8 (24-75) i 50-135/2,8 (75-205).
Właśnie o tym mowa, że te DA* w kwestii autofokusa są mocno ograniczone hybrydowym SDM. :roll:
A całkowita zmiana powłok na HD? Na razie we wszystkich limitedach.
Jeśli modyfikację powłok uznać za modyfikację optyki, to tak.

[ Dodano: Nie 06 Paź, 2013 20:47 ]
Jeszcze był Asahiflex którego równie często jak Contaxa używano. To jeszcze przed epoką Nikona i Canona...
Tylko co to zmienia w kwestii obecności P na rynku zawodowym dzisiaj?
Wujek_Pstrykacz - Nie 06 Paź, 2013

Z czym ten Ricoh/Pentax ma wrócić na ten zawodowy rynek :?: Fotoreporterzy potrzebują róznych szkieł, nie tylko Limitedów i "naleśników". A zapomniałem - jest 300/2,8 i 600/4. Ale one są tak jakby z innej epoki. :wink:
kojut - Nie 06 Paź, 2013

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Z czym ten Ricoh/Pentax ma wrócić na ten zawodowy rynek :?: Fotoreporterzy potrzebują róznych szkieł, nie tylko Limitedów i "naleśników". A zapomniałem - jest 300/2,8 i 600/4. Ale one są tak jakby z innej epoki. :wink:
Coś się tam mówi o napędzie DC (18-135 na przykład). Może wyjdą jakieś fajne i szybkie szkiełka (przeprojektowane gwiazdki?). Zresztą wątpię aby Pentax (Ricoh) mógł podkopać silną pozycję Nikona. Jakaś alternatywa może jednak powstać. Pożyjemy, zobaczymy.:)

Z czym ten Ricoh/Pentax ma wrócić na ten zawodowy rynek :?:
Np. z taką Sigmą 18-35/1.8? Przeciaż wszystko zależy od zastosowań...
A zapomniałem - jest 300/2,8 i 600/4. Ale one są tak jakby z innej epoki. :wink:
Ale jest też np. 300/4, zupełnie z tej epoki, zobaczymy też co pokaże to nowe coś z zakresu 135-380... Jak mówię, wszystko zależy do czego - szkieł jest dość, nie tylko z logo Pentax.

komor napisał/a:
Jeszcze parę dni temu szanowny kolega nie znał pojęcia dobiegaczki,

Dziwnie brzmiało i faktycznie Pentax tego nie ma , mało tego , jeśli dobrze pamiętam Canon EOS 50 analogowy też nie miał. Czy to znaczy że nie będzie miał?
Odnośnie AF - przez lata (od zakupu wspomnianego EOS-a, do czasu K-5) - temat dla mnie nie istniał - wolę ostrzenie ręczne , choć wzrok już nie ten co kiedyś. Więc zapewne tę protezę zacznę częściej stosować, może gdybym robił sport - byłby mi niezbędny na wysokim poziomie (właśnie rzeczona "dobiegaczka" była by bardzo pożądana). W innych zastosowaniach taki właśnie AF jaki jest nawet w K-5 - spokojnie wystarczy. Pewnie że lepiej by optyka uzyskała wsparcie w postaci silników DC - wszak w zawodowym sprzęcie liczy się niezawodność. Choć jeśli by do SDM dać przełącznik na śrubokręt - też było by niezawodnie ... :wink: (żart taki). Ale pisałem bardziej w kwestii doświadczeń firmy, i zdaję sobie sprawę z braków. Czy różnice na obecnym poziomie dyskwalifikują serię k-5 w fotografii zawodowej - nie sądzę. Jeśli to w niektórych zastosowaniach nieco ograniczają w stosunku do FF . W stosunku do DX - nie ma powodu do jakichś kompleksów. Nowy model -hmmm... zobaczymy. :cool:

Dziwnie brzmiało i faktycznie Pentax tego nie ma
Chłopie, daj sobie spokój z pisaniem na tematy o których nie masz pojęcia. :roll: Owszem Pentax dobiegaczkę ma i miał, kwestia jakości jej działania i stopnia zaawansowania.
Ale pisałem bardziej w kwestii doświadczeń firmy, i zdaję sobie sprawę z braków.
Czyżby?
Czy różnice na obecnym poziomie dyskwalifikują serię k-5 w fotografii zawodowej - nie sądzę.
Zależy w jakim zastosowaniu.
Jeśli to w niektórych zastosowaniach nieco ograniczają w stosunku do FF . W stosunku do DX - nie ma powodu do jakichś kompleksów.
Tu nie chodzi o kwestie FX-DX, to mało istotne. :roll:

Zgadza się, jest sporo tzw. kundli, ale to nie szkła dla zawodowców, raczej dla entuzjastów-amatorów. Szkoda, że nie ma dobrych znaczy się nowoczesnych długich szkieł pentaxowskich (tego 560 to chyba w końcu nie ma na rynku - co? ), bo można by było pomyśleć o takim zestawiku jak K5 plus 300/2,8. Zawsze mi się korpusy pentaksowskie podobały, ale odstraszały mi zwierzynę głośne przy AF obiektywy. Nie raz mi jelonek pit...ł jak zawarczał AF. :neutral:

Z czym ten Ricoh/Pentax ma wrócić na ten zawodowy rynek

On na nim jest! Z 645 D. A zawodowy rynek - to nie tylko fotografy prasowe.

Z czym ten Ricoh/Pentax ma wrócić na ten zawodowy rynek

Ale im nie potrzeba K3 i jego następców :razz:

Zgadza się, jest sporo tzw. kundli, ale to nie szkła dla zawodowców
Patrzysz trochę za bardzo przez pryzmat Canona i tego jak jego AF działa z taką Sigmą. Zresztą Sigma coraz mniej zasługuje na tę pogardliwą nazwę.
tego 560 to chyba w końcu nie ma na rynku - co?
Jest, jak najbardziej. I to od dobrych paru miesięcy.
Zawsze mi się korpusy pentaksowskie podobały, ale odstraszały mi zwierzynę głośne przy AF obiektywy. Nie raz mi jelonek pit...ł jak zawarczał AF. :neutral:
Ani DA560, ani DA*300, to nie są szkła śrubokrętowe. Tyle, że oba do najjaśniejszych nie należą.
Tylko, że 645D, przez wielu jest traktowany właśnie jako amatorski MF.

bo można by było pomyśleć o takim zestawiku jak K5 plus 300/2,8.

Można SMC Pentax-DA * 300mm F4 ED [IF] SDM + K-5II albo SMC Pentax-DA * 60-250mm F4 ED [IF] SDM a jak jaśniej to SMC Pentax-DA * 200mm F2.8 ED [IF] SDM - na pewno będzie ciszej. Zresztą -nie jestem pewien czy do tej 560-tki był podpięty K-5 czy może jakiś starszy model . A różnica jest dość spora - piątka jest sporo cichsza nawet na śrubokręcie.
Aha jeszcze HD Pentax-DA 560mm F5.6 ED AW - ten jest wlaśnie cichutki na DC. Ogłoszony na targach Fotokina w 2012 roku i na rynku od lutego 2013.

Właśnie wróciłem z festiwalu optycznego, gdzie firmy trzecie pokazaly całe swoje oferty. Były więc i Tamrony i Tokiny i Sigmy. Sporo tych szkieł, ale firmowym to one nie dorównują, jednak brakuje im tej mechanicznej solidności - czuć to paru minutach porównań. Niestety nie było Pentaxa, nie zalezy im na marketingu widać. Był za to Nikon, Canon i Sony. Były też Zeissy i Samyangi z manuali. Dlatego mam takie mniej więcej porównanie kundli do rasowych szkieł :razz:

Niestety nie było Pentaxa

Bo niestety nie ma Pentax Polska - a jest jedynie dystrybutor Apollo - niestety niezbyt "lotny".
Wybierałem się na "festiwal" , ale jak usłyszałem że co najwyżej Sigmę zapnę to mi przeszło. :roll:

Niestety nie było Pentaxa, nie zalezy im na marketingu widać.
A to od zawsze... :smile:
Ponoć oni są tak "japonocentryczni", że w ogóle nie interesuje ich status firmy poza Japonią, a w ogóle, to najchętniej reklamowali by się co najwyżej w obrębie kilku ulic od głównej siedziby w Tokio... :razz:
A, że do tego nie ma specjalnych działań promocyjnych np. polskiego dystrybutora (w przeciwieństwie do dystrybutotów w innych krajach, którzy coś tam usiłują robić), to wygląda to jak wygląda...

kufel - Nie 06 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
A to od zawsze... :smile:
Ponoć oni są tak "japonocentryczni", że w ogóle nie interesuje ich status firmy poza Japonią, a w ogóle, to najchętniej reklamowali by się co najwyżej w obrębie kilku ulic od głównej siedziby w Tokio... :razz:
No pytanie czy takie postępowanie wychodzi firmie na dobre. historia pokazuje ze chyba nie ;)

Ale za to był jeden akcent pentaksowski - luneta przez którą oglądaliśmy plamy na słońcu i Jowisza :razz:
No szkoda, że firma Apollo jest taka, a nie inna. A Pentaxowi należy życzyć powodzenia na rynku, mam do nich sentyment, kiedyś jak przechodziłem z okresu Zenitów i Praktik to o mało co nie zostałem posiadaczem ówcześnie topowego Pentaxa Z1p. Stało się jednak inaczej, a może dzisiaj byłbym następnym pentalibem :razz:

kufel, myślę, że to taka firma, która ma to w dupie i w sumie, m.in. dlatego ich lubię... :razz: Takie trochę "p i e r d o l c i e się, jesteśmy z Japonii"... :lol:
Monastor - Nie 06 Paź, 2013

Ekipa z Apollo była przynajmniej na jednym ze zlotów i zrobili wtedy raczej dobre wrażenie. Z tym, że przyjechali raczej z lunetami i lornetkami, a nie ze sprzętem foto. Na festiwalu było tak samo czy w ogóle ich zabrakło?
komor - Nie 06 Paź, 2013

jaad75, please do not circumvent the security measures. :)
hijax_pl - Nie 06 Paź, 2013

Monastor napisał/a:
Na festiwalu było tak samo czy w ogóle ich zabrakło?
Zabrakło.

O, hijax! Już myślałem, że też sobie zrobileś przerwę od forum... :smile:
hijax_pl - Nie 06 Paź, 2013

jaad75, zapracowany człowiek jestem, nie ma czasu na forum siedzieć ;)
kufel - Pon 07 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
kufel, myślę, że to taka firma, która ma to w dupie i w sumie, m.in. dlatego ich lubię... :razz: Takie trochę "p i e r d o l c i e się, jesteśmy z Japonii"... :lol:
no można i tak... :)
jaad75 - Pon 07 Paź, 2013

I już całkiem oficjalnie:
http://www.us.ricoh-imaging.com/dslr/K-3_#!product-specs

[ Dodano: Pon 07 Paź, 2013 12:39 ]
Cytat:

Type

Digital SLR
Sensor

Type: CMOS w primary color filter and integrated Shake/Dust Reduction sensor movement system
Size: 23.5 x 15.6mm
Color depth: 8 bits/channel JPG, 14 bits/channel RAW
Effective pixels: 23.35 MP
Total pixels: 24.71 MP

Recorded resolutions
Still: Jpeg –
L (24M:6016x4000),
M (14M: 4608x3072),
S (6M: 3072x2048),
XS (2M: 1920x1280)
RAW – L (24M:6016x4000)

Movie (resolution/FPS):
Full HD (1920x1080, 60i/50i/30p/25p/24p)
HD (1280x720, 60p/50p/30p/25p/24p)
Quality levels: ★★★ Best, ★★ Better, ★ Good, RAW (14-bit)
Dust Removal: DR II (ultrasonic vibration to low pass filter) with Dust Alert function
Lens

Type/construction: PENTAX KAF2 bayonet stainless steel mount
Usable lenses: PENTAX KAF3, KAF2, KAF, and KA (K mount, 35mm screwmount, 645/67 med format lenses useable w adapter and/or restrictions)
SDM function: Yes
Power zoom function: Yes (power zoom only)
Focus System

Type: SAFOX 11 TTL phase-matching - 27 point (25 cross type focus points in the center)
Focus modes: AF Single (w focus lock, focus/shutter priority selectable), AF Continuous (w focus/FPS priority selectable), Manual
Focus point adjustment: Spot, Select, Expanded Area (S, M, L), Zone select, Auto (27 AF points)
Viewfinder

Type: Pentaprism
Coverage (field of view): 100%
Magnification: 0.95X (w 50mm F1.4 at infinity)
Standard focusing screen: Natural-Bright-Matte III (interchangeable)
Diopter adjustment: -2.5m to 1.5m
Depth of field preview: Optical (diaphragm stop-down), Digital
LCD Monitor

Type: 3.2” TFT color LCD with brightness/saturation/color adjustment AR coating and air-gapless glass.
Resolution: 1037K dots
Wide angle viewable: Yes
Flash

Type: Retractable P-TTL popup flash
Guide number: 13m (ISO 100)
Coverage: 28mm wide angle (equiv 35mm)
Flash modes: Auto, On, Redeye, Slow Sync, Slow Sync + Redeye, Trailing Curtain Sync, High-speed sync, Wireless, Manual
Flash exposure compensation: -2 to 1 EV (1/2 steps)
External Flash

Type: Hotshoe (P-TTL), high speed sync and wireless w PENTAX dedicated flash, X-Sync Socket
Synchronization speed: 1/180 sec
Storage Media

Internal memory: n/a
Removable memory: SD, SDHC, SDXC, EyeFi, FLU
Interfaces

Ports: USB 3.0 hi-speed, AV out, HDMI out, DC in, cable switch, 3.5mm stereo microphone, X-sync socket
Video out: HD (via HDMI), NTSC, PAL
Printer interfaces: n/a
Power Supply

Power source: Rechargeable Li-Ion battery D-LI90, D-BG5 Battery Grip (optional) with trays for 2nd D-Li90 battery or 6x AA batteries
Recordable images: Approx 720 (approx 560 w 50% flash, CIPA)
Playback time: Approx 370 min
Movie recording time: Approx 25 min (automatic overheat shutdown protection)
AC adapter available: Yes - (optional) K-AC132
Physical Specs

Body dimensions (W x H x D): 5.17in x 3.94in x 3.05in
Body weight
Without battery or removable memory: 25.2 oz
Loaded and ready: 28.2 oz
Construction material(s): Magnesium alloy shell over metal chassis
Weather resistant: Yes (92 special sealing parts)
Operating temperature: 14-104°F (-10 to 40°C)
Language Support

English, French, German, Spanish, Portuguese, Italian, Dutch, Danish, Swedish, Finnish,
Polish, Czech, Hungarian, Turkish, Greek, Russian, Korean, Chinese
(Simplified/Traditional), Japanese
Image Stabilization

Type: Sensor-Shift Shake Reduction with rotational compensation (3.5EV TBD)
Electronic level function: Yes, verification via viewfinder and LCD panel
Metering System

Type: TTL open aperture metering using 86K pixel RGB sensor
Sensitivity range: EV -3 to 20 (ISO 100, 50mm F1.4)
Multi-Segment: Yes
Center weighted: Yes
Spot: Yes
Exposure compensation: +/- 5 EV (1/3 and 1/2 steps)
Exposure lock: Yes
Exposure bracketing: Yes (2, 3, or 5 frames, up to +/- 2 EV in 1/3 or 1/2 steps)
ISO Sensitivity

Auto: ISO 100-51200 (1, 1/2, 1/3 steps), Auto ISO range selectable,
Bulb mode: Auto ISO n/a
Manual: 100-51200 (1, 1/2, 1/3 steps),
White Balance

AUTO WB, Multi Auto WB,
Daylight, Shade, Cloudy, Fluorescent Light (D: Daylight Color, N:Daylight White, W:Cool White, L:Warm White), Tungsten Light, Flash, CTE,
Manual mode(s): Yes, Manual WB (up to 3 settings), Color Temperature Configuration (up to 3 settings), Copying the white balance setting of a captured image* WB fine adjustment available in all modes
Shutter

Type: Electronically controlled, vertical-run, focal plane shutter
Shutter speed: 1/8000 to 30 sec (1/3 or 1/2 EV steps), Bulb
Capture Modes

Mode selection: Green, Hyper Program (P), Sensitivity Priority (Sv), Shutter Priority (Tv), Aperture Priority (Av), Shutter & Aperture Priority (TAv), Metered Manual, Bulb, X-Speed, USER (3 presets).
Custom Image Modes: Bright, Natural, Portrait, Landscape, Vibrant, Radiant, Muted, Bleach Bypass, Reversal Film, Monochrome, Cross Processing,
HDR: Auto, HDR1, HDR2, HDR3, Exposure Bracket Value adjustable, Automatic composition correction function
- All include gamut radar and fine adjustment of saturation, hue, high/low key, contrast, and sharpness (regular and fine adjustment scales). Monochrome mode includes adjustments for filter effects (green, yellow, orange, red, magenta, blue, cyan, infrared), toning (sepia, warm/cool), high/low key, contrast, and sharpness (regular, fine, and extra sharp adjustment scales).
Green simplified mode available: Yes
P/A/S/M/B: P, A, S, M, B (extended modes Sv, TAv)
Date stamp: n/a
Digital filters (capture): Extract Color, Toy Camera, Retro, High Contrast, Shading, Invert Color, Unicolor Bold, Bold Monochrome
Data record: Folder name (standard, date), file name (standard, customizable), embed copyright.
Drive Modes

Mode selection: Single, Continuous (H,M,L), Self-Timer (12s, 2s), Remote (0s, 3s, continuous), Exp. Bracketing (standard, timer, remote), Mirror up (standard, remote), HDR Capture (3 shots at 1EV, 2EV, or 3EV, 3 blend settings plus Auto, pixel alignment)
Multi-exposure: Composite Mode (Additive/Average/Bright) Number of Shots (2 to 2000 images), Interval 2000 shots, 2 sec to 24 hrs, time delay available)
Continuous FPS (JPG ★★★)
- Continuous H: Approx 8.3 FPS (60 JPG, 23 RAW)
- Continuous M: Approx 4.5 FPS (100 JPG, 32 RAW)
- Continuous L: Approx 3.0 FPS (200 JPG, 52 RAW)
Self-timer: Yes (12s, 2s)
Remote control: Yes, infrared (0s, 3s, continuous), cable switch
Playback Modes

Mode selection: Single frame, multi-image display (6,12, 20, 35, 80 segmentation), display magnification (up to 16, 100% display and quick magnification available), rotating, histogram (Y histogram, RGB histogram), bright area warning, Auto Image Rotation, detailed info, Copyright Information (Photographer, Copyright holder), Folder Display, Calendar Filmstrip Display, Slide Show Mode pallet: Image Rotation, Digital Filter, Resize, Cropping, Slideshow, Save as Manual WB, RAW Development, Index Print, Protect, Movie Edit, Extract JPG from Movie, Magnification: up to 16X, scrollable, quick magnification.
Digital filters (playback): Base Parameter Adj, Extract Color, Toy Camera, Retro, High Contrast, Shading, Invert Color, Unicolor Bold, Bold Monochrome, Tone Expansion, Sketch, Water Color, Pastel, Posterization, Miniature, Soft, Starburst, Fish-eye, Slim
File Formats

Still: RAW (PEF, DNG), JPG (EXIF 2.30), DCF 2.0 compliant
Movie: MPEG-4 AVC/H.264(MOV) - JPEG(AVI) for internal movie record
Custom Functions

Functions available: 27
Computer Requirements

*For device connectivity. Bundled software requirements may vary.
Windows: Windows 8 (32 bit/64 bit) / Windows 7 (32 bit/64 bit) / Windows Vista (32 bit/64 bit), Windows XP SP3 (32 bit)
Mac: Mac OS X 10.8 / 10.7 / 10.6
Battery Life

Power source: Rechargeable Li-Ion battery D-LI90, D-BG5 Battery Grip (optional) with trays for 2nd D-Li90 battery or 6x AA batteries
Recordable images: Approx 720 (approx 560 w 50% flash, CIPA)
Playback time: Approx 370 min
Movie recording time: Approx 25 min (automatic overheat shutdown protection)
AC adapter available: Yes - (optional) K-AC132
Dimensions

5.17in x 3.94in x 3.05in

Weight

Body weight
Without battery or removable memory: 25.2 oz
Loaded and ready: 28.2 oz
Operating Temperatures

Operating temperature: 14-104°F (-10 to 40°C)
Operating Humidity

Weather resistant: Yes (92 special sealing parts)

[ Dodano: Pon 07 Paź, 2013 12:40 ]
23 14-bitowe raw-y w serii? Grubo.
Z wad - synchro wciąż tylko 1/180s.

bogdanek - Pon 07 Paź, 2013

Ło , a jednak dobrze mi się wydawało , że ekran jest większy , a tak w ogóle jaad75 ,to dzięki za zdęcia i linki.

To też jest ciekawy pomysł:
Cytat:

Selectable Anti-Aliasing Filter

Enjoy the world’s first selectable anti-aliasing filter, giving the user the ability to easily toggle anti-aliasing functionality on or off, for supreme resolution and zero limitations. This breakthrough technology eliminates the need to commit to either supreme resolution or superior moiré control, by providing both options in a single camera body. Newly developed for the K-3, the anti-aliasing simulator* applies microscopic vibrations to the image sensor unit at the subpixel level during image exposure, generating the same level of moiré-reduction effect as an optical anti-aliasing filter. * This function is most effective with a shutter speed of 1/1000 second or slower. This function is not available during HDR shooting.

[ Dodano: Pon 07 Paź, 2013 12:50 ]
Jak fotografujesz firanki, czy prążkowane garnitury, to po prostu włączasz sobie AA... :smile:

[ Dodano: Pon 07 Paź, 2013 12:55 ]
Cytat:
The new Real Time Scene Analysis System features an 86,000 pixel RGB light-metering sensor and improved algorithms that further enhance accuracy of exposure, white balance and autofocusing.

Pewnie nad tym pracowali z Nikonem... :smile:

[ Dodano: Pon 07 Paź, 2013 13:14 ]
HSS, dla wbudowanej lampy - kolejna świetna wiadomość.

Wujek_Pstrykacz - Pon 07 Paź, 2013

Szykuje sie niezła puszka, 23 rawy w serii ponad 8kl/s, podwójny slot na karty, wprawdzie takie trochę amatorskie(SD) :razz: wizjer 100%. :grin:

23 rawy w serii ponad 8kl/s
No, spodziewałem się, że będzie problem z buforem i albo obniżą ilość bitów, albo seria będzie krótka, a tu wygląda super, zwłaszcza, że prędkość jego opróżniania jest zupełnie dobra:
Cytat:
- Continuous H: Approx 8.3 FPS (60 JPG, 23 RAW)
- Continuous M: Approx 4.5 FPS (100 JPG, 32 RAW)
- Continuous L: Approx 3.0 FPS (200 JPG, 52 RAW)

wprawdzie takie trochę amatorskie(SD) :razz:
Ale za to UHS-I.
wizjer 100%. :grin:
Ale to, to Pentax ma nawet w EL... :wink:
Wujek_Pstrykacz - Pon 07 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
wizjer 100%.
Ale to, to Pentax ma nawet w EL...

Tak wiem, chwała mu za to, teraz tylko ofensywa w optyce i mamy giganta gotowego do walki :razz:

kufel - Pon 07 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
Pewnie nad tym pracowali z Nikonem... :smile:
hmm , Nikon dokarmia konkurencje? :)

jaad75 napisał/a:
23 14-bitowe raw-y w serii? Grubo.
niezle. z obecnych puszek chyba 7d ma podobną liczbe , bo ok 25 jesli dobrze pamietam. mnie najbardziej ciekawi praca af.

kufel napisał/a:
z obecnych puszek chyba 7d ma podobną liczbe , bo ok 25 jesli dobrze pamietam.
Naciągane trochę, ale powiedzmy, że 19.

[ Dodano: Pon 07 Paź, 2013 15:17 ]
kufel napisał/a:
hmm , Nikon dokarmia konkurencje? :)
Nawzajem się dokarmiają - ponoć korzyść jest obopólna...
kufel - Pon 07 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
Naciągane trochę, ale powiedzmy, że 19
ostatni firmware ponoc zwieksza bufor do 25:
Cytat:
Firmware upgrades, most recently in August 2012 have increased the maximum buffer size to 130 large fine JPEGs and 25 RAW files

komor - Pon 07 Paź, 2013

kufel napisał/a:
ostatni firmware ponoc zwieksza bufor do 25

Potwierdzam organoleptycznie, na firmware 2.0.3 dokładnie 25 klapnięć, zanim się zatrzyma. Karta 30 MB/s.

Tak, przypominiałem sobie, że faktycznie była taka notka. A tak z ciekawości, sprawdzliście, czy wydłuża się długość serii, w miarę obniżania jej szybkośc w 7D? Ja z pewnością wykorzystywałbym w takim K-3 tryb 4.5 fps, bo już 7fps w K-5, to dla moich zastosowań za szybko, a następny skok mam bodaj ~2fps, co z kolei jest sporo zbyt wolno. Około 5, to dla mnie optytmalna liczba klatek na sekundę w trybie seryjnym.
komor - Pon 07 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
czy wydłuża się długość serii, w miarę obniżania jej szybkośc w 7D?

37 klatek do pierwszego zatrzymania. Z tym że w Canonie „w miarę obniżania szybkości” oznacza przełączenie na wolniejszy tryb seryjny (3 kl/s) bez możliwości zdefiniowania własnej prędkości. Czyli albo 8 kl/s (25 w serii) albo 3 kl/s (37 w serii na mojej karcie Sandisk Extreme III 8 GB, 30 MB/s).

komor napisał/a:
Z tym że w Canonie „w miarę obniżania szybkości” oznacza przełączenie na wolniejszy tryb seryjny (3 kl/s) bez możliwości zdefiniowania własnej prędkości.
No, to samo jest w K-5: hi - 7fps, lo - ~2fps... Ale 3fps, to ciut za wolno żeby chociaż ze 4 było... Te 4.5 w K-3 już jest bliskie ideałowi, jak dla mnie, a i 32 RAW-y całkowicie by mnie zadowoliły, bo do końca serii w K-5 doszedłem może ze 3x odkąd mam te korpusy (nie licząc testów)... :smile:

[ Dodano: Pon 07 Paź, 2013 23:12 ]
BTW, jeszcze jedną ciekawą funkcję przeoczyłem:
Cytat:

Multi-pattern white balance

When shooting scenes that include multiple light sources, such as sunlight and shade or flash, light sources are recognized automatically and the image is separated into different areas. White balance is adjusted separately in each area according to the different light sources to achieve optimal color reproduction.

Na 99% ten ficzer dotyczy wyłącznie JPG, ale i tak rozwiązanie pomysłowe...

komor - Pon 07 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:

Coraz więcej lajtruma w puszkach. :) Dobre rozwiązanie, o ile będzie prawidłowo działać, to dla JPG-owców może być bardzo przydatne.

muzyk - Pon 07 Paź, 2013

Ciekawe ile stanieje K5IIs :roll:
hijax_pl - Wto 08 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
Ricohowe ;)
jaad75 - Wto 08 Paź, 2013

Oficjalny opis z PF:
http://www.pentaxforums.c...-announced.html

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 00:13 ]
hijax_pl napisał/a:
Ricohowe ;)
Całe to K-3 jest takie pentaksowo-nikonowo-ricohowe... :razz:

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 00:15 ]
SAFOX XI:

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 00:23 ]
Wow, tak wygląda fajnie:

kufel - Wto 08 Paź, 2013

Cytat:
Uzupełnieniem premiery uszczelnionej lustrzanki K-3 jest także uszczelniony, odporny na pył i trudne warunki atmosferyczne nowy teleobiektyw zoom HD Pentax DA 55-300 mm f/4-5.8 ED WR. W konstrukcji obiektywu zastosowano 2 soczewki ze szkła ED mające na celu obniżenie poziomu aberracji chromatycznej oraz powłoki HD, których zadaniem jest redukcja flar i duszków.

jaad, to chyba o tym tele wspominałeś?

kufel, o tym też, ale to tylko wersja HD/WR starego szkła.
Andrzej.M. - Wto 08 Paź, 2013

Nareszcie wiadomo że nie kolejny Prima-aprilis. dzięki za link do strony producenta. Można powiedzieć że tym razem to ultranowoczesna lustrzanka. Taka mniejsza "profeska". Jak dorzucą FF na podobnym poziomie to wow! Ech żeby jeszcze parę HD DC... :cool:

Trochę marketingowych obrazków:
http://www.priyantha.nl/w...1_flattened.jpg
http://www.priyantha.nl/w...2_flattened.jpg

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 11:33 ]
Niestety, sample z samej puszki w dużym rozmiarze wyglądają tragicznie:
http://www.ricoh-imaging....x-k-3.html#leaf

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 11:35 ]
Miejmy nadzieję, że to się jeszcze poprawi w miarę dopracowywania firmware...

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 11:37 ]
Porównanie AWB, do Multi-pattern AWB:

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 11:38 ]
A tu pierwsze wrażenia (kolejne) i trochę miniaturowych sampli:
http://www.pentaxforums.c...ple-photos.html

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 11:55 ]
i jeszcze mechaniczne podejście do AA:

jaad75 napisał/a:
to tylko wersja HD/WR starego szkła.

Nie wiemy tego na pewno - może jednak jakieś zmiany wprowadzono mimo ej samej liczby grup i elementów - wiemy że są 2 elementy ED (ile wcześniej?), teraz przysłona może być już kolista (lepszy bokeh), a nowe powłoki mogą ie tylko poprawić pracę pod światło , ale też rozdzielczość i zmniejszyć CA. A to sporo.
Nie mogę się doczekać na testy optyki z literkami HD... ciekaw jestem faktycznego wpływu nowych powłok na optykę.

Nie wiemy tego na pewno
Nie, ale nie zmienia to faktu, że nic ekscytującego w tym obiektywie nie widzę, a po HD zbyt wiele bym się nie spodziewał.

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 12:24 ]
Te sample na szczęście wyglądają lepiej:
http://www.ricoh-imaging....roducts/k-3/ex/

jaad75 napisał/a:
Niestety, sample z samej puszki w dużym rozmiarze wyglądają tragicznie:
http://www.ricoh-imaging....x-k-3.html#leaf

Bez przesady - pierwsze mi się nawet podoba. Troszkę przeostrzona górka po lewej wyszła , ale biorąc pod uwagę że to wycinek z ponad 60cm wydruku jakości 250DPI - to jest moim zdaniem ok. Szum na niebie przypomina raczej ziarno filmu analogowego. Sądzę że dość mocno niedoświetlone i ciągnięte w RAW-ie . Jak 1000 ISO a nie 100 ISO. Może pomyłka?
Na samplu "zielonym" - gładziutko - rzeczywiście jak 100ISO.

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 13:00 ]
jaad75 napisał/a:
nie zmienia to faktu, że nic ekscytującego w tym obiektywie nie widzę,

Ja też , ale fanboye będą mieli używanie... :lol:

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 13:04 ]
Cena K-3 w Niemczech ok. 1300 Euro, wersja silver z gripem 1500 Euro.
K-5IIs - 990Euro

Bez przesady - pierwsze mi się nawet podoba.
Jakość jest tragiczna - te sample na niemieckiej stronie zostaly przemielone w CS6 przez jakiś graficzny antytalent.
Dla porównania to samo na stronie japońskiej i niemieckiej:
http://www.ricoh-imaging....mg/ex-pic06.jpg
http://www.ricoh-imaging....MG0742_cmyk.jpg

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 13:15 ]
Cena K-3 w Niemczech ok. 1300 Euro
w Polsce 5099.

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 13:52 ]
Nowy czujnik pomiaru światła (+AF-u i WB):
http://www.youtube.com/watch?v=LcP5W9QqrpE
Wow. :shock:

jaad75 napisał/a:
to samo na stronie japońskiej i niemieckiej:
http://www.ricoh-imaging....mg/ex-pic06.jpg

tyle że z japońskiej jakaś pixeloza mi się łąduje , a z niemieckiej ładuje się dobrze.

A nie odwrotnie?

Na pewno nie - co ciekawe inne zdjęcia pomalutku ale całe wchodzą , ale to albo dramat kompresyjny - błyskiem się wczytuje albo... czekam aż zacznie... (wyczyściłem pamięć podręczną z poprzedniego szybkiego pliku) i w końcu znowu ... dostałem pikselozę...

A ten selektywny WB - super! Nareszcie będę mógł zdjąć te folie z palników. :lol:

U mnie jest ok.
kufel - Wto 08 Paź, 2013

AndrzejM.Makuch, sprawdź dokładnie adresy bo u mnie tez gorszej jakości obrazek jest akurat na niemieckiej stronie.

A ten selektywny WB - super! Nareszcie będę mógł zdjąć te folie z palników. :lol:
Robisz w JPG?

kufel napisał/a:
gorszej jakości obrazek jest akurat na niemieckiej stronie
No właśnie ten lepszy mi się nie otwiera - tylko piksluje jak potrzepany- tak często mam. A sprawdzać nie mam czego - bo wchodzę z japońskiej strony z samplami.
jaad75 napisał/a:
U mnie jest ok.
Bo nie masz cudownego mobilnego połączenia. A ja mam piękną posteryzację... :lol:

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 15:31 ]
jaad75 napisał/a:
Robisz w JPG?

W czym? :zalamany: :shock:
Ale w K-3 będę w RAW+... :lol:

bogdanek - Sro 09 Paź, 2013

Wiecie co, mnie to się podoba ten skórzany pasek z napisem K-3 , wstydziłem się o tym napisać ,bo chłop ze mnie w średnim wieku , czy może wiecie czy są takie do k-5. Tak, jestem gadżetomaniakiem ,na to wychodzi.
kojut - Sro 09 Paź, 2013

bogdanek, http://www.ebay.ie/itm/NE...=item58a4d29c7c
Andrzej.M. - Sro 09 Paź, 2013

Ten pasek limitowanej srebrnej serii jest cudny, ten na e-bay znacznie mniej fajny. Taki u rymarza sobie taniej zamówisz. Może nawet zrobi ci podobniejszy do oryginału. :wink:

[ Dodano: Sro 09 Paź, 2013 14:47 ]
jaad75 napisał/a:
Chłopie,

Reymont z ciebie żaden , za "Chłopie" Nobla nie dostaniesz...
jaad75 napisał/a:
Owszem Pentax dobiegaczkę ma i miał,

Gdzie i jak się ją włącza? Nazwali to jakoś po ludzku? :cool:

Kojut , no normalnie masz u mnie flaszkę za ten link.
jaad75 - Sro 09 Paź, 2013

Gdzie i jak się ją włącza? Nazwali to jakoś po ludzku? :cool:
Podobnie jak Nikon - AF.C, w K-5 masz ją opisaną jako C na przełączniku trybu AF. :roll:
Andrzej.M. - Sro 09 Paź, 2013

No dobrze - to wiem , ale chodzi o ustawienie wyprzedzenia - gdzie się to robi?
Tryb ciągły AF to jeszcze nie "dobiegaczka"

AndrzejM.Makuch, tryb ciągły w slangu nazywa się właśnie "dobiegaczką", tzw. predictive AF, w przypadku, gdy obiekt porusza się do lub od Ciebie.
RB - Sro 09 Paź, 2013

No dobrze - to wiem , ale chodzi o ustawienie wyprzedzenia - gdzie się to robi?
Tryb ciągły AF to jeszcze nie "dobiegaczka"

"Bele jaki" tryb ciągły to nie jest owa dobiegaczka. Ale to korpus analizuje ruch i sobie wylicza (przewiduje) gdzie to coś ma być za chwilę. Ty nic nie ustawiasz. Tak jak napidsał jaad: predictive AF

RB napisał/a:
"Bele jaki" tryb ciągły to nie jest owa dobiegaczka.
"Bele jaki ciągły", od wielu lat jest "predictive", czyli "dobiegaczką". Tutaj opis SAFOX-a VIII wywodzącego się jeszcze z analogowego *ist-a:
Cytat:
The TIPA awards panel particularly praised the sophisticated SAFOX VIII system with predictive continuous focus for tracking a moving subject.

[ Dodano: Sro 09 Paź, 2013 16:43 ]
Gdzieniegdzie już można macać... :razz:

[ Dodano: Sro 09 Paź, 2013 16:44 ]
Ba, i nawet półka Pentaksa jest tej samej wielkości, co Nikona, czy Canona... :wink:

Wujek_Pstrykacz - Sro 09 Paź, 2013

Gdzie jest te "gdzieniegdzie" :razz:

Wujek_Pstrykacz, tu:

:wink:

kojut - Sro 09 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
Ba, i nawet półka Pentaksa jest tej samej wielkości, co Nikona, czy Canona... :wink:

Myślisz Pentax, mówisz SRS :) Czy to online czy fizycznie mają oni chyba najlepsze zaopatrzenie P w UK

A ja gupi myślałem , że to w krakowie , nawet ulicę poznałem, o boziu.
RB - Sro 09 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
RB napisał/a:
"Bele jaki" tryb ciągły to nie jest owa dobiegaczka.
"Bele jaki ciągły", od wielu lat jest "predictive", czyli "dobiegaczką". Tutaj opis SAFOX-a VIII wywodzącego się jeszcze z analogowego *ist-a:

jaad, zaprawdę, nie miałem na myśli Waszych ukochanych zabawek. Mam w szafie cuś co ma AF-C ale nie predictive :-) Tam się jeszcze takie walcowate pudełeczka co prawda wkłada, ale zawsze jest ;-)

Andrzej.M. - Czw 10 Paź, 2013

Ło matko! To ja takie cudo mam i nie wiem!? :shock: :oops:
Ech, a myślałem żem dobrze instrukcję przeczytał... :zalamany:
Jaad- ty to w tym uk masz dobrze! SRS... nawet jeszcze reklamy k-5 nie zdążyli zmienić.
To się nazywa normalność! Choć ja też narzekać nie mogę - w końcu w Krakowie jest ul. Studencka i całkiem przyzwoita gablota Pentax... :wink:

ghost - Czw 10 Paź, 2013

RB napisał/a:

jaad, zaprawdę, nie miałem na myśli Waszych ukochanych zabawek. Mam w szafie cuś co ma AF-C ale nie predictive :-) Tam się jeszcze takie walcowate pudełeczka co prawda wkłada, ale zawsze jest ;-)

minolta w 7000i (1988) - drugiej generacji swoich body z AFem, chwaliła się wprowadzeniem predictive AF.

więc obstawiam, że jeżeli jest AF-C, to jakieś dobieganie jest.

RB - Czw 10 Paź, 2013

Fakt, ghost, masz rację.
W 600si predictive przy AP-C jest,
w 300si (odziedziczonej po znajomym) brak ap-c (jest automat AF-A, ale nie odziedziczyłem manuala, więc nie wiem czy to ma zaimplementowane, obstawiam, ze jako najniższy model niekoniecznie). W kazdym razie sorry, moja pomyłka :oops:

jaad75 - Czw 10 Paź, 2013

Jaad- ty to w tym uk masz dobrze!
Nie mieszkam w UK i to nie moje zdjęcia. A sklep na Studenckiej też znam.
Andrzej.M. - Czw 10 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
to nie moje zdjęcia

A już myślałem że to eleganckie wdzianko to z twoją osobą... :wink:

jaad75 - Sro 23 Paź, 2013

Fajna reklamówka K-3, zrobiona przy użyciu K-3:
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be

muzyk - Sro 23 Paź, 2013

Po zdjęciu szkła, "nagi" sensor? :roll:
jaad75 - Sro 23 Paź, 2013

muzyk napisał/a:
Po zdjęciu szkła, "nagi" sensor? :roll:
Ale co za problem? Chcieli pokazać matrycę, skoro o niej piszą, a nie lustro. Wystarczy sciągnąć szkło w trybie Sensor Cleaning.
muzyk - Sro 23 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
Chcieli pokazać matrycę, skoro o niej piszą, a nie lustro. Wystarczy sciągnąć szkło w trybie Sensor Cleaning.

Aha, no racja.

Andrzej.M. - Sro 23 Paź, 2013

Filmik bardzo fajny - swoją drogą pokazali nie tylko aparat, ale też kawałek pracy w studio. A swoją drogą - czy to co fotograf miał zawieszone na szyi to lupa do podglądu monitorka?
bogdanek - Czw 24 Paź, 2013

Film super , aparat też , fotograf i modelka bomba , ale mnie to się podobał najbardziej ten stolik z obiektywami , a konkretnie obiektywy.
WojciechW - Czw 24 Paź, 2013

Pojawiły się pierwsze Pentaxy K 3 w przystępnej cenie ok. 5500 zł za czarne body. Można kupić również srebrne body w cenie o ok. 1000 zł wyższej.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

jaad75 - Czw 24 Paź, 2013

WojciechW napisał/a:
Pojawiły się pierwsze Pentaxy K 3 w przystępnej cenie ok. 5500 zł za czarne body.
Wciąż jeszcze się nie pojawiły. Tylko cena wzrosła o 400zł.
bogdanek - Pią 25 Paź, 2013

Mam naprawdę cichą nadzieje , że K-3 pojawi się za niedługo w fotoplusie, a tak w ogóle to jest dołujący fakt , że jesteśmy zawsze gdzieś na końcu wszechświata z nowinkami z dziedziny elektroniki.

Zrozumieć dystrybutora marki Pentax na Polskę się nie da, to już lepiej sę z koniem kopać.Chyba , że specjalnie budują renomę marki poprzez niedostępność produktów.

Cóż, nie mnie biednemu o boskich sprawach rozprawiać.

pan.tadeusz - Sob 26 Paź, 2013

on ma konkurować cenowo z 6D i D600? :neutral:
jaad75 - Sob 26 Paź, 2013

pan.tadeusz napisał/a:
on ma konkurować cenowo z 6D i D600? :neutral:
Nie, zapewne z hipotetycznym D400 i 7DII... 6D i 600D to aparaty skierowane do zaawansowanych amatorów, ten oficjalnie do pro i semi pro...
pan.tadeusz - Sob 26 Paź, 2013

cena szalona jak na apsc ale może jest w tym metoda ;) bo brakuje bardziej zaawansowanych korpusów z tym rozmiarem matrycy.
ciekawi mnie jak wypadnie hiso i afc bo sam korpus prezentuje się okazale.
są już jakieś nieoficjalne porównania?

pan.tadeusz napisał/a:
Są, ale wszystko z firmware 0.xx. Póki co widać ogromną poprawę szybkości w CDAF, AF-S wydaje się jak narazie działać wolniej niż w K-5II (jest porównanie na 31 Ltd), AF-C na ucho jest całkiem szybki, ale jeszcze za wcześnie, by coś konkretnego powiedzieć. Wysokie ISO wygląda podobnie jak w przypadku K-5IIs, ale na podstawie JPG z puszki i to jeszcze z beta firmware, trudno wnioskować. W każdym, razie na oko nie jest gorzej, a pikseli znacznie więcej.
WojciechW - Sob 26 Paź, 2013

pan.tadeusz napisał/a:
cena szalona jak na apsc ale może jest w tym metoda ;) bo brakuje bardziej zaawansowanych korpusów z tym rozmiarem matrycy.
ciekawi mnie jak wypadnie hiso i afc bo sam korpus prezentuje się okazale.

Na pewno stanieje, ale jak ktoś nie może się doczekać to zapłaci.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Porównanie z D600 na domyślnych ustawieniach LR:
http://www.digitalcamerar...son+Pentax+wins

[ Dodano: Sob 26 Paź, 2013 22:46 ]
zwłaszcza ISO12800 robi wrażenie:
http://www.digitalcamerar...ure.asp?f=54628

Wurcel - Nie 27 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:

[ Dodano: Sob 26 Paź, 2013 22:46 ]
zwłaszcza ISO12800 robi wrażenie:
http://www.digitalcamerar...ure.asp?f=54628

Jest różnica, szczególnie widać to w okolicy długopisu ale mimo wszystko robi wrażenie :)

jaad75 - Nie 27 Paź, 2013

Wurcel, tylko, że obraz z K-3 jest bardziej kontrastowy, czyli szum bardziej widoczny, a do tego można zejść z pre-sharpeningiem do zera i szum od razu spadnie do poziomu D600. Jest bardzo dobrze.
Wurcel - Nie 27 Paź, 2013

K-3 z Sigmą 18-35 mm f/1,8 będzie kosić :) u mnie termin wysyłki 30 listopada, więc myślę że z takiego zestawu będę się cieszyć jeszcze w tym roku :) masakra zacieram rączki :)
jaad75 - Nie 27 Paź, 2013

Też czekam na tę Sigmę, myślę, że z IIs będzie kosić równie dobrze. :wink:
Andrzej.M. - Nie 27 Paź, 2013

Coraz poważniej zastanawiam się nad rezygnacją z FF... Może raczej kupię tę Sigmę 18-35/1,8 + P K-3...
dcs - Pon 28 Paź, 2013

No tak.

Aps-c jest lepszy od FF,
a zoom 28-50 do niego jest konkurencją dla /najpopularnejszych/ 24-70/2.8

Jakie K-3 ma synchro?

Andrzej.M. - Pon 28 Paź, 2013

dcs napisał/a:
28-50 do niego jest konkurencją dla /najpopularnejszych/ 24-70/2.8

No właśnie jedno mnie jeszcze powstrzymuje - że nie 24 -50/1,8 a 28-50/1,8(16-35/1,8).
Właściwie jakby jeszcze zrobili 10-18 /2,0 - to byłby piękny komplet...

jaad75 - Sob 02 Lis, 2013

dcs napisał/a:
Jakie K-3 ma synchro?
1/180s, czyli jak zwykle. K-5 mają chociaż ISO80, czyli na upartego, robiąc sztuczkę z wyzwoleniem przy 1/200s i obniżając maksymalnie czułość można dojść do wygaszenia ambientu na poziomie 1/250 i ISO100... W K-3 najniższe ISO, to 100... :neutral:

Test AF-C:
http://www.pentaxforums.c...test-picts.html
Chociaż jak czytam konfigurację AF, to do tego zadania to wydaje mi się nieprawidłowa:
Cytat:
I had AF HOLD set to HIGH and "Release Priority" set instead of "Focus Priority

Andrzej.M. - Sob 02 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
W K-3 najniższe ISO, to 100..

Niestety, ale przecież jest jeszcze ta szybka synchronizacja ? Coś jak HSS?

A te foty na źle ustawionym AF - moim zdaniem całkiem przyzwoite.

Niestety, ale przecież jest jeszcze ta szybka synchronizacja ? Coś jak HSS?
Ale mówiąc o synchro mówimy raczej o manualnych lampach studyjnych/plenerowych. Poza tym, w przypadku Pentaksów nie ma wyzwalaczy obsługujących hyper sync, ani możliwości używania HSS bez P-TTL-a (chyba, że w K-3 coś się w tym względzie zmieniło), więc jakiekolwiek obejścia są mocno utrudnione.
A te foty na źle ustawionym AF - moim zdaniem całkiem przyzwoite.
Jest ok, ale nie znamy prędkości poruszania się rowerzystów, a do tego najtrudniejszym wyzwaniem dla AF-C są obiekty poruszające się nieregularnie, rowerzyści to jednak dość jednostajny ruch w przewidywalnym kierunku. Za to użyty obiektyw i przysłony na pewno nie ułatwiły zadania.
Andrzej.M. - Sob 02 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
w przypadku Pentaksów nie ma wyzwalaczy obsługujących hyper sync, ani możliwości używania HSS bez P-TTL-a

Ale można tego używać z lampami systemowymi jak Pentaxy, Metz czy Nissin?
I w trybie bezprzewodowym też? (wszak on jest p-TTL).
( o widzę że "awansowałem" na maniaka ... :lol: )

Ale można tego używać z lampami systemowymi jak Pentaxy, Metz czy Nissin?
I w trybie bezprzewodowym też? (wszak on jest p-TTL).
Owszem, ale tylko sterując optycznie lub przy użyciu wyzwalaczy radiowo-optycznych (w liczbie jeden, jak do tej pory). No i trzeba sporo tych lamp, by mieć sensowną energię błysku w HSS, a jedną trzeba jeszcze poświęcić na mastera.
Andrzej.M. - Sro 06 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
przy użyciu wyzwalaczy radiowo-optycznych (w liczbie jeden,

Jaki?
Czy sterowanie lampą wbudowaną nie jest możliwe?
jaad75 napisał/a:
trzeba sporo tych lamp, by mieć sensowną energię błysku w HSS, a jedną trzeba jeszcze poświęcić na mastera.

Nie bardzo rozumiem - przecież firmowe jak i Metz'e - mają we wszystkich systemach podobne moce.

jaad75 - Sro 06 Lis, 2013

Jaki?
http://www.aokatec.com/
Było w *istD i nigdy potem. Poszła plota (na podstawie niejasnego sformułowania w specyfikacji), że K-3 będzie oferował taką opcję, ale niestety okazała się nieprawdą.
Nie bardzo rozumiem - przecież firmowe jak i Metz'e - mają we wszystkich systemach podobne moce.
Wiesz jak spada efektywna energia błysku w trybie HSS? Jeśli nie, to zajrzyj do instrukcji swoich lamp. :roll:
Andrzej.M. - Sro 06 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
Wiesz jak spada efektywna energia błysku w trybie HSS?

wiem , lecz ten problem dotyczy wszystkich lamp - niezależnie od systemu.
jaad75 napisał/a:
Było w *istD i nigdy potem.

To zaraz - po co jest w K-5 przełączanie trybu lampy wbudowanej z trybu głównej w tryb podporządkowany?
Niepokoi mnie tylko że w K-5 (k-3 jeszcze nie mam) po włączeniu trybu bezprzewodowego w menu nic dalej nie ma - przynajmniej w menu aparatu.

jaad75 - Sro 06 Lis, 2013

wiem , lecz ten problem dotyczy wszystkich lamp - niezależnie od systemu.
Dlatego mówię, że dla sensownej ilości światła w trybie HSS trzeba użyć kilku speedlightów na raz.
To zaraz - po co jest w K-5 przełączanie trybu lampy wbudowanej z trybu głównej w tryb podporządkowany?
Wbudowana może być tylko masterem, albo controllerem - nie ma innych opcji. Ale w żadnym Pentaksie po *istD nie może pracować w trybie HSS (ani jako master, co jeszcze zrozumiałe, ani controller, co wydaje się być wyłącznie ograniczeniem softu).
Niepokoi mnie tylko że w K-5 (k-3 jeszcze nie mam) po włączeniu trybu bezprzewodowego w menu nic dalej nie ma - przynajmniej w menu aparatu.
Nic nie ma, bo taki to właśnie rozbudowany jest bezprzewodowy P-TTL - nie obsłużysz zdalnie ustawień, nie ma grup itp. Możesz sobie poustawiać proporcje między lampami, ale na samych lampach, z poziomu aparatu nie skonfigurujesz nic.
Andrzej.M. - Czw 07 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
Ale w żadnym Pentaksie po *istD nie może pracować w trybie HSS
No właśnie - tego mi trochę brakuje. Czasem wypadało by krócej niż 1/180 bez zakładania zewnętrznej... tak ciut rozświetlić...
jaad75 napisał/a:
ani controller, co wydaje się być wyłącznie ograniczeniem softu

samo podniesienie lampy automatycznie ustawia czas 1/180... i nie dasz wyżej.
jaad75 napisał/a:
Możesz sobie poustawiać proporcje między lampami, ale na samych lampach

No to pozostaje bieganie... :lol: :zalamany:

A apropo's tego linku do radia - to synchro z tym sterownikiem HSS też nie ma sensu - skoro wymaga podniesienia lampy - co blokuje krótsze czasy migawki. Mam rację?

jaad75 - Czw 07 Lis, 2013

A apropo's tego linku do radia - to synchro z tym sterownikiem HSS też nie ma sensu - skoro wymaga podniesienia lampy - co blokuje krótsze czasy migawki. Mam rację?
Tak, ale można użyć tego radia również na lampie HSS na stopce i wtedy przeniesie HSS radiowo. Na wbudowanej obsłuży tylko to, co obsługuje wbudowana.
Andrzej.M. - Sob 09 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
można użyć tego radia również na lampie HSS na stopce

Tylko jak wtedy go podepniesz? :shock:

jaad75 - Sob 09 Lis, 2013

Tylko jak wtedy go podepniesz? :shock:
Od czego są rzepy?

kozidron - Wto 12 Lis, 2013

ping :)
jaad75 - Wto 12 Lis, 2013

Pokazał się dość szczegółowy test, z wieloma porównaniami do K-5IIs:
http://www.pentaxforums.c...troduction.html

Jak dla mnie wniosek z testu jest na pewno jeden - w moim przypadku, upgrade do tego modelu nie ma większego sensu. Gorszy DR i mniej elastyczne, bardziej szumiące per pixel pliki, a różnica w PDAF i ogólnej szybkości nie jest na tyle duża, żeby to (jak dla mnie) rekompensować. Oczywiście jest mnóstwo małych ulepszeń, które czynią z K-3 lepszy aparat, ale nie ma jednego, który bylby (jak dla mnie) czynnikiem determinującym ewentualny upgrade (takiego, jakim był AF w słabym świetle, czy brak filtra w IIs, w stosunku do oryginalnej K-Piątki).

bogdanek - Wto 12 Lis, 2013

Wnioskuje z Twojej wypowiedzi , że z k5 warto będzie przejść na k3.
dcs - Sro 13 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
w moim przypadku, upgrade do tego modelu nie ma większego sensu. /.../

Przyznaj. Nie masz kasy. :wink:
Wydałeś niedawno na K-5II i szkoda ci tetaz wymieniać.

manolo - Sro 13 Lis, 2013

jaad75 ma kasy jak lodu :) , po prostu nie ma sensu wydawać pieniędzy na nieco lepszy aparat ale chyba nieco gorszą matrycę, może ma to sens dla tych którzy chcą mieć więcej MPX, ale czy to daje rzeczywisty wzrost rozdzielczości ?
jaad75 - Sro 13 Lis, 2013

bogdanek napisał/a:
Wnioskuje z Twojej wypowiedzi , że z k5 warto będzie przejść na k3.
Tak, ale uważam że z K-5 warto było się przesiąść również na K-5IIs (przynajmniej w moim przypadku).
dcs napisał/a:
Przyznaj. Nie masz kasy. :wink:
W tym momencie też, ale to nie byłby problem, gdybym naprawdę widział sens przesiadki. Nie widzę. Pewnie będę myślał dopiero o przesiadce na kolejną generację (zgodnie zresztą z pierwotnym planem).
manolo napisał/a:
czy to daje rzeczywisty wzrost rozdzielczości ?
Daje (w optymalnym zakresie przysłon). Ale w tej chwili wyższej rozdzielczości nie potrzebuję.
manolo - Sro 13 Lis, 2013

tzn. jak dużo w % albo w mpx, 24mpx względem 16, mozna oczekiwać sporo, 8mpx to dość dużo, ale raczej mało prawdopodobne żeby było aż tak dobrze, do tego niestety do takiej matrycy trzeba dobrego obiektywu..

przesiadałeś się z k5 na k5II ?

manolo napisał/a:
tzn. jak dużo w % albo w mpx, 24mpx względem 16, mozna oczekiwać sporo, 8mpx to dość dużo, ale raczej mało prawdopodobne żeby było aż tak dobrze
Wzrost rozdzielczości w przypadku pary D5100-D5200, to około 15 lpmm (z 56 na 71) - to spora różnica. Bezfiltrowy D7100 osiąga nawet 83 lpmm i podobnych osiągów spodziawam się po K-3 z wyłączonym filtrem mechanicznym... IIs, to maksymalnie 67 lpmm, więc wzrost też byłby na poziomie 15 lpmm.
manolo napisał/a:
do tego niestety do takiej matrycy trzeba dobrego obiektywu..
Oczywiście.
manolo napisał/a:
przesiadałeś się z k5 na k5II ?
Na IIs, ale to już prawie rok temu...
bogdanek - Sro 13 Lis, 2013

jaad75 , na szczęście napisałeś to co chciałem ,,usłyszeć", bo na wiosnę sprzedam k5 i dołożę może ze trzy tysiące na tandem k5lls plus Voigtlander Nokton 58 1,4 SL ll.
Cały czas liczę i może się zmieszczę w tych pieniążkach, niestety nie pozwolę sobie na K3 , wolę obiektyw.

bogdanek napisał/a:
plus Voigtlander Nokton 58 1,4 SL ll
Nie wiem, czy jest sens wykosztowywać się na body z lepszym AF-em, po to, by wykorzystywać go z manualnym szkłem... To już lepiej wymontować AA z K-5-tki... :smile:

jaad75 , racja , ale planuje też jasny zoom , do tego mam już dwa zoomy z autofocusem , tylko ciemne i chociaż nie mam co narzekać na obiektywy to pomyślałem , że lepszy AF. też się przyda .
A poza tym zdjęcia z k5lls wydają mi się bardziej szczegółowe niż z k5.

Napisałeś o zdemontowaniu filtra AA, ale jak , samemu czy w serwisie?

bogdanek napisał/a:
A poza tym zdjęcia z k5lls wydają mi się bardziej szczegółowe niż z k5.
No, słusznie.
bogdanek napisał/a:
Napisałeś o zdemontowaniu filtra AA, ale jak , samemu czy w serwisie?
Samemu bym nie polecał... :smile: Są serwisy oferujące taką usługę (w różnych aparatach), chociaż nie wiem, czy w PL... Nie jest to jednak tanie - trzeba zastąpić filtr właściwym szkłem.

jaad75 , a już szukałem odpowiednich narzędzi , ha ha ha.Cześć.
pan.tadeusz - Czw 14 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
Gorszy DR i mniej elastyczne, bardziej szumiące per pixel pliki, a różnica w PDAF i ogólnej szybkości nie jest na tyle duża, żeby to (jak dla mnie) rekompensować. Oczywiście jest mnóstwo małych ulepszeń, które czynią z K-3 lepszy aparat, ale nie ma jednego, który bylby (jak dla mnie) czynnikiem determinującym ewentualny upgrade (takiego, jakim był AF w słabym świetle, czy brak filtra w IIs, w stosunku do oryginalnej K-Piątki).

można rzec, że sytuacja bardzo podobna do tej po premierze A77.
ciekawe czy K-3 również tak chętnie wielu tutejszych speców określi teraz mianem wpadki :mrgreen:

[ Dodano: Czw 14 Lis, 2013 01:38 ]
bogdanek napisał/a:
jaad75 , a już szukałem odpowiednich narzędzi , ha ha ha.Cześć.

zaiste filtr AA stoi na przeszkodzie Twojego rozwoju fotograficznego.
nie zapomnij też o chip tunning tej omegi którą żona jeździ do pracy, przedszkola i pod biedronkę :idea:

jaad75 - Czw 14 Lis, 2013

pan.tadeusz napisał/a:
ciekawe czy K-3 również tak chętnie wielu tutejszych speców określi teraz mianem wpadki :mrgreen:
Nie sądzę jednak, żeby rozdzielczość pozostała na poziomie 16MPix sensora (nawet tego z IIs)... :razz:

jaad75 napisał/a:
Nie sądzę jednak, żeby rozdzielczość pozostała na poziomie 16MPix sensora (nawet tego z IIs)... :razz:

A77 miał nie tylko lepszą rozdzielczość od 16MP poprzedników ale również 1EV przewagi DR.
pomijam już analogicznie wyglądające usprawnienia AF, uszczelniania itp dodatki.

mimo to wielu tutejszych "ekspertów" określa do dziś ten aparat mianem "wpadki".
w tym kontekście K-3 ze swoim DR i większym szumem w stosunku do poprzednika jawi się jeszcze słabiej niestety. jakoś nie dostrzegam marszu malkontentów z tego powodu?
czyli jednak wiele "eksperckich" wynurzeń na tym forum to zwykłe hejtowanie :roll:

pan.tadeusz napisał/a:
A77 miał nie tylko lepszą rozdzielczość od 16MP poprzedników
A faktycznie, to A65 miał wyniki 16-megapikselowców... :razz: Ale te (w porywach) 62 lpmm z 24MPix matrycy specjalnej chluby A77 nie przynoszą, zwłaszcza w porównaniu z 71 lpmm entrylevelowego D5200, nie mówiąc już o 60-ciu z A55.
pan.tadeusz napisał/a:
ale również 1EV przewagi DR.
O czyżby? Ja tam widzę 0.5EV lepszy od entrylevelowego A55 (11.88 vs 12.35 i nieco gorszy od A57 (12.35 vs 12.51).
pan.tadeusz napisał/a:
w tym kontekście K-3 ze swoim DR i większym szumem w stosunku do poprzednika jawi się jeszcze słabiej niestety
Jawi się słabiej w kontekście rewelacyjnego obrazowania poprzednika, ale nie w kategoriach bezwzględnych.
pan.tadeusz napisał/a:
jakoś nie dostrzegam marszu malkontentów z tego powodu?
A co ja napisałem na poprzedniej stronie? :razz:
Przypuszczam, że sytuacja będzie bardzo zbliżona do porównania D7000 vs D7100 (bez bandingu w K-3 na szczęście), ale miałem nadzieję, że ta matryca będzie lepsza...

jaad75 napisał/a:
O czyżby? Ja tam widzę 0.5EV lepszy od entrylevelowego A55 (11.88 vs 12.35 i nieco gorszy od A57 (12.35 vs 12.51).

odnosiłem się do pomiarów dxo :)
na moje oko to będzie tak samo lubiane przez nabywców narzędzie jak właśnie A77.

pan.tadeusz napisał/a:
Ja też, tylko porównując jakość pracy matrycy należy patrzeć na wyniki Screen, a nie Print.

jaad75 napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
Ja też, tylko porównując jakość pracy matrycy należy patrzeć na wyniki Screen, a nie Print.

w sensie, że są przeskalowane w dół do 8MP?
a Ty oglądasz to gdzieś w pełnym rozmiarze?
dla mnie bez różnicy czy to będzie więcej o 0.5 czy 0.8 EV jak pokazuje zakładka Scores na DXO.
ogólnie jest poprawa w tym względzie, a Pentax ma z tym chyba jednak problem...więc wpadka (?)
marketingowo chyba owszem skoro już wiele osób deklaruje, że jeśli zdecyduje się to raczej na K5IIs.
nawet Ty wplatasz tu takie sugestie, że to rozsądniejszy wybór.
na domiar zawsze piętnowałeś w Canonach brak postępu w dynamice więc bądź konsekwentny :P
na mój gust zarówno A77 jak i K-3 nie jest żadną wpadką ale kolejnym świetnym narzędziem to zabawy w fotografię cyfrową. zabawne jest jedynie to, jak zmieniają się nastroje gdy historia się powtarza ale zmienia się logo na puszce :razz:

pan.tadeusz napisał/a:
w sensie, że są przeskalowane w dół do 8MP?
a Ty oglądasz to gdzieś w pełnym rozmiarze?
dla mnie bez różnicy czy to będzie więcej o 0.5 czy 0.8 EV jak pokazuje zakładka Scores na DXO.
Measurements->Dynamic Range->Screen.
pan.tadeusz napisał/a:
ogólnie jest poprawa w tym względzie
Jest lepiej niż A55, gorzej niż A57, a wciąż daleko do optymalnych osiągów. Czy to należy uznać za poprawę z stosunku do 16MPix matrycy? Wątpię.
pan.tadeusz napisał/a:
a Pentax ma z tym chyba jednak problem...więc wpadka (?)
Z przebiciem wyniku A77 nie będzie miał najmniejszych problemów, więc trudno to nazwać "wpadką", natomiast nie przebije wyniku K-5IIs (Screen, bo w Print oczywiście będzie ciut lepiej), podobnie jak D7100 nie przebil D7000 - też nie nazwałbym tego "wpadką".
pan.tadeusz napisał/a:
marketingowo chyba owszem skoro już wiele osób deklaruje, że jeśli zdecyduje się to raczej na K5IIs.
nawet Ty wplatasz tu takie sugestie, że to rozsądniejszy wybór.
Wręcz przeciwnie - większość recenzentów, tudzież np. forumowiczów na pentaxforums.com jest zafascynowana K-3, to raczej moje stanowisko jest tu opozycyjne. BTW, ja nigdzie nie wplatam "sugestii", tylko wprost mówię, że w przypadku MOICH POTRZEB upgrade nie ma sensu, bo wniósłby zbyt mało, a na niektórych polach na których mi zależy i które przyzwyczaiłem się używać (ciągnięcie cieni) byłby wręcz lekkim regresem. Oczywiście na kilku byłby progresem, ale akurat na tych, na których mi nie zależy aż tak bardzo. I jak mówię, upgrade z K-5IIs jest (dla mnie) bez sensu, ale jest już wielu użytkowników na PF, którzy go zrobili. Upgrade z K-5, czy któregokolwiek z niższych modeli jest już jak najbardziej sensowny.
pan.tadeusz napisał/a:
na domiar zawsze piętnowałeś w Canonach brak postępu w dynamice więc bądź konsekwentny :P
Po pierwsze, chyba wyraźnie piszę, że jest to dla mnie wada i chciałbym widzieć minimum ten sam wynik per pixel, po drugie, mówimy o kompletnie innym poziomie jakości, a po trzecie, w Canonach oprócz płytkich cieni jest jeszcze banding, który dodatkowo zmniejsza ich użyteczność.
Zapominasz o jednym - krytykuję tu aparat, który ma najprawdopodobniej najlepszą implementację 24-megapikselowego APS-C - po prostu, wygląda na to, że na dziś lepiej się nie da. Trzeba poczekać kolejny rok-dwa na jakiś rozwój i być może dopiero kolejna generacja matryc dorówna 16-stkom per-pixel. Wtedy (dla mnie) upgrade będzie miał sens i będzie wystarczającym progresem jakościowym.

toledo - Czw 14 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
Jest lepiej niż A55, gorzej niż A57, a wciąż daleko do optymalnych osiągów. Czy to należy uznać za poprawę z stosunku do 16MPix matrycy? Wątpię.

Odszumiający RAWy Pentax z wyższej półki miał topowe 14.1EV, przy 13EV w A57 i
13.2EV w A77. dla porównania lustrzanki Canona mają w tym segmencie max 11.5EV.
Czy to naprawdę są koronne argumenty aby z nich rezygnować? :roll:

jaad75 napisał/a:
Z przebiciem wyniku A77 nie będzie miał najmniejszych problemów, więc trudno to nazwać "wpadką"

A77 to puszka sprzed chyba dwóch lat więc chlubą to nie jest, a byłoby wtopą na pewno gdyby nie przebił ;)

jaad75 napisał/a:
podobnie jak D7100 nie przebil D7000 - też nie nazwałbym tego "wpadką".

D7100 nie tylko nie przebił ale też dorzucił nieprzyjemny banding, progres :wink:

jaad75 napisał/a:
krytykuję tu aparat, który ma najprawdopodobniej najlepszą implementację 24-megapikselowego APS-C - po prostu, wygląda na to, że na dziś lepiej się nie da.

Były jakieś lepsze implementacje 24MP gdy A77 miał swoją premierę?

Malkontenci piszą, że świetne wyniki A7R to "ledwie" poziom D800E sprzed dwóch lat ;)

Patrząc na bardzo porównywalne wyniki K-5 i K-5II oraz w wielu wypadkach nieco gorsze w K-3 można zatem śmiało powiedzieć, że w swoim najnowszym modelu Pentax cofa się do roku (...) 2010? :mrgreen: jak to odnieść do opinii wygłaszanych w temacie A7R? :razz:

toledo napisał/a:
Odszumiający RAWy Pentax z wyższej półki miał topowe 14.1EV, przy 13EV w A57 i
13.2EV w A77.
Pentax nie odszumia RAW-ów na czułościach na których osiągnął maksymalne wyniki DR, poza tym K-5IIs osiągnął 13.62EV, podczas gdy A77 i A57 odpowiednio 12.35 i 12.51.
toledo napisał/a:
dla porównania lustrzanki Canona mają w tym segmencie max 11.5EV.
Czy to naprawdę są koronne argumenty aby z nich rezygnować? :roll:
Cały czas piszę, że obrazowanie Canonów APS-C jest zdecydowanie poniżej współczesnego poziomu i konsekwentnie odradzam ich zakup, chyba, że ktoś ma sprecyzowany wybór szkieł, którego nie dostanie w innym systemie.
toledo napisał/a:
A77 to puszka sprzed chyba dwóch lat więc chlubą to nie jest, a byłoby wtopą na pewno gdyby nie przebił ;)
Problemem A77 jest po pierwsze, to, co toczy wszystkie puszki Sony z matrycą APS-C, czyli relatywnie słaby DR, a po drugie, bardzo niewielki wzrost rozdzielczości w porównaniu z osiagami 16-megapiselowych korpusów i to właśnie to ostatnie, można przede wszystkim określić jako wpadkę.
toledo napisał/a:
Były jakieś lepsze implementacje 24MP gdy A77 miał swoją premierę?
A co to zmienia? Każda kolejna premiera 24MPix sensora to wyniki lepsze od A77, więc ewidentnie ta matryca została w tamtym aparacie zastosowana przedwcześnie.
toledo napisał/a:
Malkontenci piszą, że świetne wyniki A7R to "ledwie" poziom D800E sprzed dwóch lat ;)
"Malkontenci" nie widzą powodów do używania górnolotnych i egzaltowanych przymiotników, jeśli wynik starzejącego się D800E został zaledwie wyrównany w przypadku użycia podobnej matrycy. Tak, jak nie widzą powodów, by rozpływać się w zachwytach nad matrycą K-3, nawet jeśli osiągnie wynik ciut wyższy od matrycy D7100, bo benchmarkiem jest dla nich zachowanie najlepszej implementacji matrycy 16-megapikselowej.
toledo napisał/a:
oraz w wielu wypadkach nieco gorsze w K-3
Ale gdzie te "wiele wypadków"? Są gorsze w konkretnym aspekcie, w pozostałych lepsze. Problem w tym, że mnie zależy akurat na tym aspekcie, który wypada gorzej.
toledo napisał/a:
jak to odnieść do opinii wygłaszanych w temacie A7R? :razz:
Bardzo prosto - ja nie będę opowiadał o tym, że jest "rewelacyjnie i kapitalnie", bo K-3 osiągnął wynik D7100 sprzed 9 miesięcy.

[ Dodano: Czw 14 Lis, 2013 16:49 ]
BTW, dlaczego zlikwidowałeś oryginalne konto? :razz:

bogdanek - Czw 14 Lis, 2013

pan.tadeusz , co Ty gadasz , moja żona ma prawo jazdy , a kiedy zrobiła .
A na poważnie, to co jest złego w rozwijaniu się przy użyciu nowszego sprzętu?

Andrzej.M. - Czw 14 Lis, 2013

toledo napisał/a:
że świetne wyniki A7R to "ledwie" poziom D800E sprzed dwóch lat

I nawet Canona 1Dx ...
Widzę że koledzy mają jakieś wyniki jakichś testów coś porównują z DxO , podczas gdy na tym portalu nie ma nadal testu K-3.
Choć są wyniki Nikona D5300 , którego jeszcze chyba w sklepach nie ma... czyżby mieli problem z wypożyczeniem egzemplarza? :razz:

AndrzejM.Makuch, RAW-y są dostępne, możesz sobie sciągnąć i obejrzeć.

jaad75 napisał/a:
Problemem A77 jest po pierwsze, to, co toczy wszystkie puszki Sony z matrycą APS-C, czyli relatywnie słaby DR, a po drugie, bardzo niewielki wzrost rozdzielczości w porównaniu z osiagami 16-megapiselowych korpusów i to właśnie to ostatnie, można przede wszystkim określić jako wpadkę.

Relatywnie niski DR? 5DmkIII ma 11.7EV, a nex7 ze swoimi 24MP 13.4EV :!:
Jeśli ktoś uważa, że ten DR w Canonie stoi w poprzek drogi jego twórczości to ręka w górę :D
Jest sporo prac z piątek z tym masakrycznym DR - co za wpadka Canona, że od lat tego nie zauważa :mrgreen:

W A77 przy realnym wzroście rozdzielczości był progres DR w stosunku do poprzednika.
Mimo to przez to forum przelała się fala hejterskiej krytyki, której echa brzmią do dziś w postaci określeń w rodzaju "wpadka".

Ta wybiórcza retoryka zupełnie inaczej komentuje niższy DR i większe szumy w K-3 niż w trzyletnim K-5, podczas gdy w tym samym czasie krytycznie odnosi się do poziomu zaprezentowanego w A7R. W sytuacji kiedy Sony proponuje puszkę FF z osiągami na najwyższym dostępnym pułapie za połowę ceny Nikona - określenia kapitalnie są nieuzasadnione i wręcz torpedowane. Ale kiedy K-3 cofa osiągi Pentaxa o 3 lata to jednak te różnice próbuje się banalizować pisząc że jest dobrze, choć A77 traktuje się zupełnie innymi określeniami :roll:

W Nikonie po trzech latach od premiery D7000 jako progres mamy banding w d7100 i mniejszą pojemność cieni oraz spadek DR na najniższej czułości przy relatywnie gorszym SNR w całym zakresie czułości - i też nikt z tego powodu nie nazywa tego aparatu wpadką :?:

Bynajmniej nie krytykuję osiągów K-3 jako takich.
Uważam, że aparat z naddatkiem na możliwości przeciętnego amatora.
Krytykuję raczej ten wybiórczy i stronniczy obiektywizm, który z aptekarską dokładnością gotów jest udowadniać drobne przewagi w testowych pomiarach i urządzać tutaj hejterskie krucjaty dorabiające do tego całe ideologie. Taki fundamentalizm sprzętowy nie mający wiele wspólnego z realizowaniem pasji jaką jest robienie zdjęć :roll:

kojut - Czw 14 Lis, 2013

toledo napisał/a:
W A77 przy realnym wzroście rozdzielczości był progres DR w stosunku do poprzednika. Mimo to przez to forum przelała się fala hejterskiej krytyki, której echa brzmią do dziś w postaci określeń w rodzaju "wpadka".

Gdyż dalej nie dogoniła tej samej szesnastki w korpusie innych producentów
toledo napisał/a:
Ta wybiórcza retoryka zupełnie inaczej komentuje niższy DR i większe szumy w K-3 niż w trzyletnim K-5,

Bo wiadomo było, że od świetnej 16mpx raczej lepiej nie będzie.
toledo napisał/a:
podczas gdy w tym samym czasie krytycznie odnosi się do poziomu zaprezentowanego w A7R.

I już wiadomo o co chodzi! :-P
toledo napisał/a:
W sytuacji kiedy Sony proponuje puszkę FF z osiągami na najwyższym dostępnym pułapie za połowę ceny Nikona

Które sony i który nikon? Bo 24mpx nikon i sony są no podobnym poziomie cenowym. To samo tyczy się puszek 36mpx.
toledo napisał/a:
określenia kapitalnie są nieuzasadnione i wręcz torpedowane.

I swoje żale musisz wylewać w wątku o Pentaxie. Zaraz zaczniesz obrabiać zdjęcia i udowadniać, że wychodzą jakieś plamy :-P
toledo napisał/a:
Ale kiedy K-3 cofa osiągi Pentaxa o 3 lata

Cofa? Jak cofa? Co konkretnie cofa? Podaj przykłady tych "cofek".
toledo napisał/a:
to jednak te różnice próbuje się banalizować pisząc że jest dobrze, choć A77 traktuje się zupełnie innymi określeniami :roll:

Bo k-3 oferuje podobnie lub trochę więcej niż k-5IIs. Dla jednych wystarczająco aby zmienić puchę dla innych nie. :?:
toledo napisał/a:
Bynajmniej nie krytykuję osiągów K-3 jako takich.

Ale masz żal, że brakuje niepochlebnych opinii i wyśmiewania :mrgreen:
toledo napisał/a:
Uważam, że aparat z naddatkiem na możliwości przeciętnego amatora.

A co to jest "przeciętny amator"?
toledo napisał/a:
Krytykuję raczej ten wybiórczy i stronniczy obiektywizm, który z aptekarską dokładnością gotów jest udowadniać drobne przewagi w testowych pomiarach i urządzać tutaj hejterskie krucjaty dorabiające do tego całe ideologie. Taki fundamentalizm sprzętowy nie mający wiele wspólnego z realizowaniem pasji jaką jest robienie zdjęć :roll:

Czyli po prostu- żal d..pę ściska! :-)

sorry kojut ale Ciebie akurat warto wrzucić do ignorów. nie podejmę dyskusji z ekspertem tego formatu :razz:
kojut - Czw 14 Lis, 2013

toledo napisał/a:
sorry kojut ale Ciebie akurat warto wrzucić do ignorów. nie podejmę dyskusji z ekspertem tego formatu :razz:

Bo nie bardzo rozumiem jaki masz zarzut względem K-3?
toledo napisał/a:
Krytykuję raczej ten wybiórczy i stronniczy obiektywizm,

Czyli krytykujesz brak krytyki sprzętu, którego krytykować nie można? Jak te słowa należy rozumieć?

toledo napisał/a:
Relatywnie niski DR? 5DmkIII ma 11.7EV, a nex7 ze swoimi 24MP 13.4EV :!:
Relatywnie, do innych aparatów z tą samą bądź zbliżoną matrycą... :roll:
toledo napisał/a:
Jeśli ktoś uważa, że ten DR w Canonie stoi w poprzek drogi jego twórczości to ręka w górę :D
Ja. Już nigdy z wlasnej woli nie użyję matrycy, która nie pozwoli mi w miarę swobodnie dysponować cieniami.
toledo napisał/a:
W A77 przy realnym wzroście rozdzielczości był progres DR w stosunku do poprzednika.
Ten realny wzrost rozdzielczości, to liczysz od 60 lpmm A55, czy 58 A65, czy może realnego poprzednika tej klasy aparatu, czyli A700? Bo w ostatnim przypadku, to niewątpliwie jest progres... :razz:
toledo napisał/a:
Ta wybiórcza retoryka zupełnie inaczej komentuje niższy DR i większe szumy w K-3 niż w trzyletnim K-5,
Dokładnie tak samo, to raczej Twoja optyka sie zmienia, jeśli o produkty Sony chodzi. Poza tym, zysk z rozdzielczości A77 był znikomy w porównaniu osiągami nawet A55.
toledo napisał/a:
W sytuacji kiedy Sony proponuje puszkę FF z osiągami na najwyższym dostępnym pułapie za połowę ceny Nikona - określenia kapitalnie są nieuzasadnione i wręcz torpedowane.
Przypomne może, że per pixel mówimy o wynikach takich jakie osiąga IMX071 - naprawdę nie wiem, czym się tak podniecasz.
toledo napisał/a:
Ale kiedy K-3 cofa osiągi Pentaxa o 3 lata to jednak te różnice próbuje się banalizować pisząc że jest dobrze, choć A77 traktuje się zupełnie innymi określeniami :roll:
Ja bym raczej powiedział, że to, że jest lepiej niż w A77, czy podobnie jak w D7100, mnie nie zadowala. Mimo wzrostu rozdzielczości i reszty ulepszeń. W Twoim przypadku dociągnięcie do wyniku D800E oznacza egzaltowane kapitalnie i rewelacyjnie, dla mnie to po prostu dociągnięcie do poziomu starszego o dwa lata aparatu ze zbliżoną matrycą.

jaad75 napisał/a:
Ten realny wzrost rozdzielczości, to liczysz od 60 lpmm A55, czy 58 A65, czy może realnego poprzednika tej klasy aparatu, czyli A700? Bo w ostatnim przypadku, to niewątpliwie jest progres... :razz:

Przyjmując, że to aparat nie pozbawiony AA możemy liczyć od tych 52 lpmm z K-5/K-5II :P
Zaiste rozdzielczość jest dziś największym problemem, w dobie publikacji nieprzekraczających 1000px na dłuższym boku.

A7R równa do topowej matrycy FF, K-3 jest słabsze niż trzyletnie implementacje 16tki (określane "wpadką" A77 miało zdecydowaną przewagę nad trzyletnimi korpusami w momencie swojej premiery).
Sam rozsądź gdzie uzasadnione są zachwyty, gdzie jest dobrze, a gdzie obrazowanie nowego korpusu nie zachęca do wymiany i wręcz jednak rozczarowuje.

Zawsze uważałem , że k3 jest lustrzanką w pełni profesjonalną , tak Pentax ją oznaczył.
Twierdzenie , że to aparat z naddatkiem możliwości na przeciętnego amatora jest troszkę nieporozumieniem.
Przeciętnym amatorem jest moja szwagierka , która boi się wziąć do reki moją k5-tkę, a fotografuje kompaktem .Zresztą będę ją namawiał do kupna tego mojego drucha.
toledo , z całym szacunkiem do Twojej osoby , ale tak nie można mówić.

Jeśli Twoja szwagierka boi się wziąć do ręki lustrzankę i kompakt w trybie Auto wyczerpuje jej potrzeby to nie nazwałbym jej amatorem ale raczej pstrykaczem, bez urazy ;)

toledo , idąc Twoim tokiem rozumowania dla mnie pstrykaczem jest jej 10-cio letni syn , a nie ona.

toledo napisał/a:
Przyjmując, że to aparat nie pozbawiony AA możemy liczyć od tych 52 lpmm z K-5/K-5II :P
To może liczmy od 58 lpmm K-30/50, 60 lpmm K-01, czy postawmy mu poprzeczkę wyżej i liczmy od uśrednionych 62 lpmm D5100... :razz:
toledo napisał/a:
A7R równa do topowej matrycy FF
Ale to nie jest topowa matryca FF w kontekście w jakim tu rozpatrujemy K-3 - wydajesz się tego kompletnie nie rozumieć. D800E jest topową konstrukcją FF w takim samym sensie, jak D5200 jest topowym APS-C, mimo, że wciąż jest ciut gorsze per piksel od 16-tek.
toledo napisał/a:
Sam rozsądź gdzie uzasadnione są zachwyty, gdzie jest dobrze, a gdzie obrazowanie nowego korpusu nie zachęca do wymiany i wręcz jednak rozczarowuje.
Moje stwierdzenie "jest dobrze" tyczyło się gotowych sampli, które widziałem w porównaniu z D600, natomiast obecne wnioski wyciągnąłem już po tym, jak sciągnąłem kilka DNG i sprawdziłem, jak zachowują się w obróbce w porównaniu do plików z IIs. Test na PentaxForums pokazuje mniej więcej to samo, co zauważyłem (choćby płytsze cienie), tyle, że oni generalnie wyciągają diametralnie inne wnioski, co do obrazowania K-3 i uwazają go za najlepsze APS-C na rynku.
kojut - Czw 14 Lis, 2013

bogdanek napisał/a:
Zawsze uważałem , że k3 jest lustrzanką w pełni profesjonalną , tak Pentax ją oznaczył.

No i wykonanie na to też wskazuje.
bogdanek napisał/a:
Twierdzenie , że to aparat z naddatkiem możliwości na przeciętnego amatora jest troszkę nieporozumieniem.

Dla przeciętnego amatora, jakim jestem ja (co widać po moich pstrykach chociażby), to K-3 jest aparatem z naddatkiem :-)
bogdanek napisał/a:
Przeciętnym amatorem jest moja szwagierka , która boi się wziąć do reki moją k5-tkę, a fotografuje kompaktem .

Przeciętny amator (w moim rozumieniu), to taka osoba, która ma aparat do robienia fotografii w każdym innym celu niż zarobkowe (nieważne jaki aparat- może być i 1Dx jak kogoś na to stać).
bogdanek napisał/a:
Zresztą będę ją namawiał do kupna tego mojego drucha.

Bo jak się tym nie pasjonuje to i sensu nie ma :-)

Nie wiem , ale z jakichś względów rozróżniam słowa , amator i przeciętny amator.
Wurcel - Czw 14 Lis, 2013

tak czytam o slabym k-3, osobiscie wcale tak nie uwazam, sam fakt zwiekszenia matrycy do 24 przy czym szumi prawie tak samo jak k-5IIs (prawie robi dużą roznice niestety nie w tym przypadku) 8,3 kl/s, zauważalnie szybszy af, poprawiony pomiar światła, tutaj porownanie do nokona d600 http://www.digitalcamerar...son+Pentax+wins
i wiele innych niuansów na plus chociażby 2 sloty na karte sd czy jaśniejszy wizjer.
Osobiscie uwazam że k-3 to udany produkt i juz nie mogę się doczekać kiedy będzie u mnie :)

Wurcel napisał/a:
tak czytam o slabym k-3
Ale nikt tu nie uważa tego aparatu za słaby, ani za gorszy nawet od K-5IIs, problem mają niektórzy, z powodu braku dostatecznie dramatycznego rozdzierania szat, że w niektórych aspektach obrazowania jest gorszy od poprzednika... :razz:

Dramatyczne rozdzieranie szat , jaad75 , ocierasz się już o poezję, szczerze się ubawiłem , ale ze słów.

jaad75 napisał/a:
problem mają niektórzy, z powodu braku dostatecznie dramatycznego rozdzierania szat, że w niektórych aspektach obrazowania jest gorszy od poprzednika... :razz:

tu chyba bardziej chodzi o malkontenctwo i darcie kotów tam gdzie historia się powtarza :razz:

toledo, a gdzie tu się historia powtarza? To ja mówię, że obrazowanie K-3, jest dla mnie za słabe, by usprawiedliwiać upgrade, a Ty twierdzisz, że nie mieszam aparatu z błotem dostatecznie mocno, by "odpokutować" to, że ktoś tam (bo raczej nie ja) nazwał A77 wpadką... :razz:
Czy to nie paranoja?

Mnie się kojarzy, że Ty sam też nie szczędziłeś słów krytyki dla tych 24MP wmontowanych w A77 i nex7.
W temacie o A7R z pozycji malkontenta podchodzisz do wyników porównywalnych z D800E wytykając poziom sprzed dwóch lat - zdaje się nie pobity w tej klasie matryc.

Po prostu dziwią ciepłe słowa w temacie o K-3, że jest dobrze albo że to i tak najlepsza dotychczasowa implementacja 24MP w sytuacji kiedy tak przeszkadza Ci zachwycanie się obrazkiem z A7R :roll:

Takie to wszystko jakieś tendencyjne ale ok, na tym koniec ;)

Wurcel - Czw 14 Lis, 2013

kolejny ciekawy test
http://www.ephotozine.com...lr-review-23409

toledo napisał/a:
Mnie się kojarzy, że Ty sam też nie szczędziłeś słów krytyki dla tych 24MP w A77.
Owszem, twierdziłem, że ta matryca jest gorsza od poprzedniczki i że Sony zbyt wcześnie przeskoczyło w takie zageszczenie senseli. Nadal tak twierdzę. Mimo, że poziomy jakościowe, o których rozmawiamy w przypadku tych aparatów są różne, a K-3 nie wydaje się mieć najmniejszych problemów z pobiciem wyników rozdzielczości bezfiltrowej 16-stki.
toledo napisał/a:
W temacie o A7R krytycznie podchodzisz do wyników porównywalnych z D800E wytykając poziom sprzed dwóch lat - zdaje się niepobity w tej klasie matryc.
Per pixel pobity wielokrotnie - na punktację w rankingu wpływa wynik po normalizacji do 8MPix (Print). W aspekcie porównania pracy samej matrycy, wynik Print mnie nie interesuje (on też bedzie wyższy w K-3 niż w K-5IIs). I nie podchodzę krytycznie do wyników A7R, nigdzie nie napisałem, że są złe - nie widzę tylko powodów do wpadania w euforię w Twoim stylu (kapitalnie i rewelacyjnie).
toledo napisał/a:
Po prostu dziwią ciepłe słowa że jest dobrze
Jak powiedziałem: że "jest dobrze" stwierdziłem po zobaczeniu wywołanych z RAW-a sampli porównawczych z D600. Po sciągnięciu DNG parę dni później i przyjrzeniu się im bliżej, już nie uważam, że jest tak dobrze. Jest ok, ale miałem nadzieję na więcej.
toledo napisał/a:
i tak najlepsza dotychczasowa implementacja 24MP :roll:
Bo, z tego co widzę, jest to poziom D7100 minus banding, czyli ogólnie top jeśli chodzi o 24MPix w APS-C.
kufel - Czw 14 Lis, 2013

toledo napisał/a:
Mnie się kojarzy, że Ty sam też nie szczędziłeś słów krytyki dla tych 24MP wmontowanych w A77 i nex7.
jak na kilkumiesięczny staż na forum masz świetną, daleko idącą pamięć.. :twisted: :P

toledo, nie za dużo kruszenia kopii o sony w wątku o k3?

Andrzej.M. - Pią 15 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
AndrzejM.Makuch, RAW-y są dostępne, możesz sobie sciągnąć i obejrzeć.

Gdzie? Zanim włączę sie do dyskusji chętnie bym to zrobił - choć wg. mnie powinno być jednak lepiej niż w k-5(II/IIS) , jak D5100 i D5300.
Mam wrażenie że ktoś coś namieszał - ale najpierw zobaczę RAW-y. Na razie tylko widziałem porównanie z D600 - co mnie utwierdza w powyższym mniemaniu.

kojut - Pią 15 Lis, 2013

Gdzie?

Na pentax pl w wątku o K-3.

jaad75 - Pią 15 Lis, 2013

AndrzejM.Makuch, pentaxforums.com, pentax.org.pl choćby.

choć wg. mnie powinno być jednak lepiej niż w k-5(II/IIS)
Zależy w jakim aspekcie obrazowania. Na pewno nie we wspomnianym ciągnięciu cieni, które mówi dużo o DR i elastyczności samych plików:

K-5IIs:

K-3

Na razie tylko widziałem porównanie z D600 - co mnie utwierdza w powyższym mniemaniu.
Z tego porównania wyglądało, że poziom szumów per piksel jest podobny do K-5IIs - nie jest. Jest wyższy, a szum pojawia się szybciej.

[ Dodano: Pią 15 Lis, 2013 13:16 ]
Oczywiście wyższy poziom szumów przy większej ilości pikseli da podobny poziom po przeskalowaniu do tej samej rozdzielczości, więc spadku jakości obrazowania nie będzie. 24MPix mają też dużo większy potencjał do odszumiania przed skalowaniem i ta operacja da wynikowo zauważalnie lepszy obrazek po przeskalowaniu, natomiast niewiele to zmienia w ocenie pracy samej matrycy.

dcs - Pią 15 Lis, 2013

jaad75, czy dziś /nie mając 5II/ wybrałbyś K-3, czy K-5II/s/?

dcs, prawdopodobnie wtedy wybrałbym K-3. I wybierałbym ewentualnie tylko między wersją IIs, a K-3. Zwykła K-5II nie wchodziłaby w grę.
Sunders - Pią 15 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
wybierałbym ewentualnie tylko między wersją IIs, a K-3

Nie jesteś zdecydowany który z tych dwóch byś wolał? :smile:

Sunders, nie do końca. Choć, jak mówię, najprawdopodobniej w takim wypadku wybrałbym K-3. Jest parę rzeczy na korzyść K-5IIs, parę na korzyść K-3 (z tych na których mi głównie zależy i z które wykorzystuję, bo oczywiście generalnie, to jest dużo więcej na korzyść K-3).
Z prostych przykładów masz np. kwestię serii, czy szybkości - K-3 ma te 8.3fps i tyle samo RAW-ów w buforze co K-5 (~23), ale mnie bardziej interesowałby tryb ~4.5fps (nawet 7fps w K-5 to dla mnie o jakieś 2 klatki za szybko) i tu K-3 ma już 32 klatki, co praktycznie wykluczałoby w moim przypadku zapełnienie bufora, więc świetnie... Z drugiej strony na podgląd RAW-a po pojedynczym strzale, w przypadku K-5(IIs) wg. pentaxforums.com czeka się 1.8s, podczas gdy w K-3 to 2.6s - co z tego, że generalnie aparat jest szybszy, jak ta zwłoka, to właśnie to, na co zdarza mi się narzekać w K-5(IIs)?

WojciechW - Sob 16 Lis, 2013

Hej, a czy jest już może wśród Kolegów szczęśliwy posiadacz, lub tylko użytkownik K-3?

A ja niestety przestałem być optymistą w sprawie szybkiej realizacji mojego marzenia - zastąpienia na stare lata k20d przez aparat z wymarzoną matrycą o pojemności 24 MP lub jeszcze większej. K-3 mi nie za bardzo pasuje, bo jest za duży i za ciężki (tak jak k20d). Coś mi się wydaje, że na uproszczoną wersję K-3 poczekam jeszcze ze dwa lata. Więc trochę mi smutno.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

toledo - Sob 16 Lis, 2013

a co jest takiego wymarzonego w tych 24MP? bo komputer i jak widać aparat musi te dane dłużej trawić te dane, a w normalnych zastosowaniach (publikacje w necie i standardowe odbitki) jakiejś wyraźnej przewagi nie widzę. dwa lata to sporo zdjęć, warto czekać gdy na rynku tyle zgrabnych, lekkich i niewielkich bezlusterkowców? K-3 wygląda na sprzęt dla osób poszukujących czegoś w rodzaju d300. jest cała masa użytkowników, którzy od lat czekają na podobną puszkę i chyba w takich odbiorców mierzył Pentax.

jakiejś przepastnej różnicy na korzyć 16tki nie widzę, nawet te cienie wyglądają nieźle

komor - Sob 16 Lis, 2013

WojciechW napisał/a:
K-3 mi nie za bardzo pasuje, bo jest za duży i za ciężki

http://camerasize.com/compare/#100,485
Naprawdę to za dużo?

jaad75 - Sob 16 Lis, 2013

WojciechW napisał/a:
Hej, a czy jest już może wśród Kolegów szczęśliwy posiadacz, lub tylko użytkownik K-3?
Na pentax.org.pl jest póki co tyko wuzet. Natomiast kolejne forumowe zakupy grupowe trwają, więc niebawem pojawi się co najmniej kilkanaście korpusów.
WojciechW napisał/a:
K-3 mi nie za bardzo pasuje, bo jest za duży i za ciężki (tak jak k20d).
To chyba najgłupszy argument przeciw K-3 jaki można wymyśleć. :roll:
toledo napisał/a:
jakiejś przepastnej różnicy na korzyć 16tki nie widzę, nawet te cienie wyglądają nieźle
A ktoś mówił o przepastnych różnicach?
Andrzej.M. - Sob 16 Lis, 2013

Na plus w K-3 - to większa szczegółowość/rozdzielczość i możliwość włączenia"symulacji filtra AA" i drugi slot karty, na minus wielkość plików...

na minus wielkość plików...
Taki minus, to żaden minus.
WojciechW - Sob 16 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:

WojciechW napisał/a:
K-3 mi nie za bardzo pasuje, bo jest za duży i za ciężki (tak jak k20d).
To chyba najgłupszy argument przeciw K-3 jaki można wymyśleć. :roll:

jaad75 Ale ja się nigdy nie upierałemm, że Tobie lub innym Kolegom musi odpowiadać to samo co mnie i nawet nigdy nie napisałem nikomu, że jego argumenty są głupie. Po prostu dla mnie wygodniejszy byłby aparat nieco mniejszy bo w moim fotoamatorstwie jest coś ze "street photo". Mój K20d nie raz został w domu, bo trudno mi było go wziąć ze sobą i dyskretnie zrobić nim parę zdjęć.

Oczywiście K-3 jest trochę drogi, ale kupno d5200 i skompletowanie do niego skromnej szklarni równoważnej tej, którą mam do k20d, byłoby i tak półtora razy droższe.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

WojciechW napisał/a:
Mój K20d nie raz został w domu, bo trudno mi było go wziąć ze sobą i dyskretnie zrobić nim parę zdjęć.
K20D jest większy od K-3. To zdecydowanie najmniejsza lustrzanka tej klasy i dalsze pomniejszenie jej byłoby kompletnie pozbawione sensu, bo ona przede wszystkim ma być wygodna i to wygodna nie tylko z małymi stałkami, ale również z lampą, czy większym szkłem, a to już teraz bez gripa jest dyskusyjne.
toledo - Sob 16 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
Taki minus, to żaden minus.

w przyszłości pewnie żaden ale patrząc praktycznie to jeśli ktoś intensywnie używa aparatu, miejsce na dysku szybciej się kurczy. podgląd jak wspominałeś, też trwa dłużej, co jest akurat wyjątkowo irytujące (choć przecież wystarczy poczekać te trzy sekundy). obrabianie plików nawet przy SSD i i5 gdy zaczniemy wrzucać kolejne filtry w NIK bywa mozolne już przy 16MP. tak więc praktycznie to jednak ma niekorzystne następstwa. tyle, że rozdzielczość matryc i tak będzie rosła, jak i pojemność dysków czy moc procesorów. kto się dziś przejmuje tym, że jakiś program miał kilka mega i ledwie mieścił się na kilku dyskietkach. jednak w praktyce liczy się ten czas kiedy użytkownik intensywnie z nim pracował. tu chyba jest podobnie i może jednak warto sobie to rozważyć ;)

kufel - Sob 16 Lis, 2013

komor napisał/a:
WojciechW napisał/a:
K-3 mi nie za bardzo pasuje, bo jest za duży i za ciężki

http://camerasize.com/compare/#100,485
Naprawdę to za dużo?
właśnie. przecież ten korpus ,w porównaniu z innymi, np 7d/d300s to maleństwo jest. od d7000 np tez jest mniejszy.

więc dużym , ogólnie rzecz biorąc, nie nazwałbym go ; choć nie ma nic dziwnego w tym, że wg czyichś kryteriów jest jednak sporym korpusem.

On nie jest nawet tak duzo większy od wspomnianego D5200, tyle, że ten jest bardziej wyoblony:
http://camerasize.com/compare/#393,485

kufel - Sob 16 Lis, 2013

Pentax chyba ogólnie nie ma tendencji ,z tego co pamiętam, robić korpusów wielkości np 7d,d300. mówię o współczesnych dslr. czyżby założyli , że ich targetem będą tylko małe azjatyckie rączki ? ;) z drugiej strony żaden z userów chyba tez na to nie narzeka.

Pentax od bardzo dawna robił małe korpusy - jedne z najmniejszych, obok OM-ów Olympusa.
Ja osobiście nie byłem zadowolony ze zmniejszenia wielkości w porównaniu do optymalnych dla mnie K10/K20D, ale ostatecznie korpus K-7/K-5 okazał się na tyle wygodnym, że mały rozmiar przestał mi przeszkadzać niemal od razu, choć początkowo zakładałem, że na pewno dokupię do niego gripa. K-3 jest marginalnie większy, ale do tego ma grip znany z limitowanej, srebrnej wersji K-5, a więc znacząco wygodniejszy dla mnie.

bogdanek - Sob 16 Lis, 2013

W tym tygodniu miałem okazję trzymać w ręce canona 600d i porównując go z k5 wydawał mi się mniejszy, a faktycznie jest to nieprawda .
Czemu tak jest to nie wiem , ale pentax k5 trzyma się dużo lepiej w łapie ,a z gripem to już jest komfort w użytkowaniu.

kufel - Sob 16 Lis, 2013

bogdanek napisał/a:
W tym tygodniu miałem okazję trzymać w ręce canona 600d i porównując go z k5 wydawał mi się mniejszy, a faktycznie jest to nieprawda .
korpusy gabarytowo podobne, lecz najprawdopodobniej szkopuł tkwi w kształcie , i wyprofilowaniu. stad wygoda w trzymaniu k5 będzie ogólnie większa. no i plus osobiste upodobania i preferencje...
bogdanek - Sob 16 Lis, 2013

kufel , masz rację ,

[ Dodano: Sob 16 Lis, 2013 15:56 ]
Miałem dopisać , że najlepiej trzymało mi się z lustrzanek canona 50d i 60d , ale bez gripa .
Przypuszczam ' że z gripami te aparaty to są straszne kloce , ale to może nie prawda , bo dużo zależy od wielkości dłoni.

kufel - Sob 16 Lis, 2013

bogdanek napisał/a:
Przypuszczam ' że z gripami te aparaty to są straszne kloce , ale to może nie prawda , bo dużo zależy od wielkości dłoni.
z gripami o tyle jest lepiej , ze mały palec nie "ucieka" z uchwytu. dotyczy to oczywiście osób z nieco większymi dłoniami.
Andrzej.M. - Sob 16 Lis, 2013

kufel napisał/a:
z drugiej strony żaden z userów chyba tez na to nie narzeka.

Najmniejszy jaki miałem to K-x - i nadal nie narzekam na ten korpusik, choć mały palec to tylko korpus podpiera... W k-5 mam grip - jest ciężej ale lepiej się trzyma - choć jak potrzebuję małego korpusu i bez gripa - też nie mam powodów do narzekań.

kufel - Nie 17 Lis, 2013

Najmniejszy jaki miałem to K-x - i nadal nie narzekam na ten korpusik
kwestia upodobań /wielkości dłoni . ja bym narzekał - dla mnie zdecydowanie odpada; za mały i tyle.

AndrzejM.Makuch, trzymałeś kiedyś w ręce coś większego? 40/50D / 7D / D300(s)? tak dla porównania.

muzyk - Pon 18 Lis, 2013

Idealnie byłoby jeszcze, gdyby tylne kółko było lekko po skosie w lewą stronę
Tak czy inaczej, to, że tylne kółko w Pentaxie jest w ogóle bliżej wizjera, to tylko na plus.

cybertoman - Wto 26 Lis, 2013

DXO
jaad75 - Wto 26 Lis, 2013

I wyszedł nawet po normalizacji gorzej niż K-5IIs - spodziewałem się, że tu przyjdzie 8MPix walec i wyrówna. :razz: