| 

| 

|  | forum.optyczne.pl 
 |  |  Serwis sprzętu i usterki - Jak sprawdzic przed zakupem Tamrona?

Pumeks - Sro 02 Paź, 2013
 Temat postu: Jak sprawdzic przed zakupem Tamrona?
 Chcę kupić Tamrona 17-50 mm F/2.8 XR Di II VC, czytałem że trzeba sprawdzić kilka egzemplarzy, który ostrzy jak najlepiej / itp....

Jak w praktyce wygląda takie testowanie? Przy jakich parametrach testować?
 Proszę o jakąś podpowiedź.
 Pozdr !
 kufel - Sro 02 Paź, 2013

Pumeks, szkła często różnią się miedzy sobą jakością optyki, tzw rozrzut jakościowy. jeśli masz cierpliwość albo dostęp do kilku sztuk to możesz testować i wybrać najostrzejszą sztukę.

dochodzi jeszcze kwestia af, czyli dobrej współpracy obiektywu z korpusem. czasem , zwłaszcza przy współpracy puszki i obiektywów firm trzecich (tamron sigma etc) występuje front lub back focus, a mówiąc kolokwialnie  ostrzenie  przed lub za  obiektem . i pod tym katem najbardziej byłbym wyczulony podczas wyboru szkła.  można  to sprawdzić albo za pomocą tablicy testowej , albo zwykły test z bateriami ("paluszki") . ustawiasz trzy baterie obok siebie , pod skosem , celujesz af'em w środkową i patrzysz na rezultat
  ostrość powinna być właśnie na niej. robimy to oczywiście na statywie i maksymalnie otwartej przysłonie i przy aktywnym tylko środkowym punkcie af. Pumeks - Czw 03 Paź, 2013

| kufel napisał/a: |  	  | . ustawiasz trzy baterie obok siebie , pod skosem , celujesz af'em w środkową i patrzysz na rezultat  ostrość powinna być właśnie na niej. robimy to oczywiście na statywie i maksymalnie otwartej przysłonie i przy aktywnym tylko środkowym punkcie af. | 

Dzięki bardzo za odpowiedz. Postaram się tak właśnie zrobić. Ciężko znaleźć sklep w Kraku żeby mieli więcej niż 2 sztuki ...
 pozdr.
 kufel - Czw 03 Paź, 2013

Pumeks, to nie muszą być akurat baterie. to tylko przykład  , choć pewnie jeden z częściej stosowanych.

nie wiem czy uda Ci sie w warunkach sklepowych zrobic jakikolwiek miarodajny test. zawsze możesz potestowac celność af już po zakupie , w domu.  i lepiej to robić w świetle dziennym niz żarowym , gdyż to może trochę wypaczać wyniki celności.
 Pumeks - Czw 03 Paź, 2013

A nie da się czasem zwrócić towaru do 7 dni jak by coś było nie tak???
 Zawsze zostaje późniejsza kalibracja w serwisie firmowym (chyba)
   kufel - Czw 03 Paź, 2013

z tego co wiem mozna. a podobno jeszce latwiej jest o ewentualny zwrot , gdy kupujemy przez internet. 	  | Pumeks napisał/a: |  	  | A nie da się czasem zwrócić towaru do 7 dni jak by coś było nie tak??? | 
 krzysztoff77 - Pią 04 Paź, 2013

Przy zakupie przez Internet mamy 10 dni na zwrot towaru bez podania przyczyny.
 MC - Pią 04 Paź, 2013

O ile kupiło się od przedsiębiorcy jako konsument.

|  |