forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka z naciskiem na tryb filmowy

wulf - Sro 02 Paź, 2013
Temat postu: Lustrzanka z naciskiem na tryb filmowy
Od kilku tygodni usiłuję rozwiązać problem zapasowego body posiadającego bardzo dobry tryb filmowy.
Moją uwagę zwrócił 70D ale cena na razie jest dość wysoka (powyżej 4000)
Jest może jakaś inna (tańsza) opcja? Ze szczególnym uwzględnieniem filmowania z AF?

jaad75 - Sro 02 Paź, 2013

wulf napisał/a:
Jest może jakaś inna (tańsza) opcja? Ze szczególnym uwzględnieniem filmowania z AF?
D5200.
wulf - Sro 02 Paź, 2013

Przepraszam. Zapomniałem napisać, że w grę wchodzi tylko Canon. Inne modele 18mpix mają też tryb video, który z nich ma choć trochę lepszy AF od tego z 5DII? Nie przepadam za ręcznym ogniskowaniem.
Może 100D nie jest takim głupim wyjściem. Używał już ktoś do filmowania?

wulf napisał/a:
Zapomniałem napisać, że w grę wchodzi tylko Canon.
Z jakiegoś konkretnego powodu?
wulf napisał/a:
Inne modele 18mpix mają też tryb video, który z nich ma choć trochę lepszy AF od tego z 5DII?
Np. 700D.
kufel - Sro 02 Paź, 2013

wulf napisał/a:
Może 100D nie jest takim głupim wyjściem. Używał już ktoś do filmowania?
taki filmik do oceny. daje jakieś tam wyobrażenie jak się sprawuje.

ps. a jego małe gabaryty nie będą problemem? bo jesli bedą to:
jaad75 napisał/a:
Np. 700D.

spootnick - Sro 02 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
wulf napisał/a:
Zapomniałem napisać, że w grę wchodzi tylko Canon.
Z jakiegoś konkretnego powodu?
wulf napisał/a:
Inne modele 18mpix mają też tryb video, który z nich ma choć trochę lepszy AF od tego z 5DII?
Np. 700D.

Tak jak kolega wyzej napisal, ze go interesuje canon bo moze ma juz kilka obiekietywow pod canona.
To po co jemu nikon w kicie?

spootnick, kolega jak dotąd używał Olympusa o ile mnie pamięć nie myli, a poza tym nie zawsze posiadanie "jakichś" obiektywów oznacza, że sensownym jest zawężać wybór do jednego systemu.
wulf - Czw 03 Paź, 2013

Dzięki za filmik, na takie porównanie nie trafiłem. Od razu widać który obiektyw z usm a który z stm.
Istotnie kolego do tej pory używam Olympusa 4/3 ale też canonowskiego fufu. Ponieważ upierdliwe jest ręczne ostrzenie w video czekałem sobie spokojnie aż wyjdzie aparat m4/3 z obsługą af w starych szkłach olka. No i wyszedł... tylko że oprócz superowego af-u do zdjęć i mega wypasionego wizjera elektronicznego niestety nie działa af w trybie video z obiektywami 4/3! Pewnie przyjąłbym to ze spokojem i kupił M1 ale krew mnie zalała z powodu takiego podejścia.
Bo gdyby się nie dało to ok. Ale nawet Canon, który zawsze miał najbardziej badziewny af w lv potrafił zrobić tryb video w którym działa af ze starymi obiektywami usm.
Tak więc powoli żegnał się będę z ulubionum 12-60 i rozglądam się za lustrem aps-c bo niestety fufu nie sprawdza się w wielu sytuacjach.
Ponieważ posiadam szkła do Canona inne systemy odpadają. Powiedziałem sobie żadnych niszowych lub niegodnych zaufania systemików.
Bliżej przyjrzałem się 100D jakość zdjęć, wielkość i tryb video mi pasują więc chyba go zakupię no i sigmę 18-35 ma się rozumieć.

[ Dodano: Sro 09 Paź, 2013 18:39 ]
Byłem ostatnio w znanym sklepie w Krakowie i przymierzyłem się do zestawu 100d i sigmy 18-35. Mimo obaw o ergonomiczność takiego zestawu jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Trzymało mi się to rewelacynie chociaż rękawiczki przeważnie mam 9,5.
Oczywiście nie da rady trzymać za sam aparat, jedna ręka łapie za obiektyw. Ale i tak trzeba jakoś obsługiwać zoom.
Umiejscowienie spustu migawki jest bardzo intuicyjne i wygodne równierz w pionie.
Decyzja podjęta. Sprzedaję co niepotrzebne, negocjuję cenę i... niech dobrze służy.