forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon EOS 70D czy 7D ?

tomtom - Pią 04 Paź, 2013
Temat postu: Canon EOS 70D czy 7D ?
Cześć

Przeczytałem test 70D ze 3 razy, porównałem wnikliwie do 7D i dalej nie mam przekonania, co wybrać.
Obiekty fotografowane to przede wszystkim krajobrazy, zwierzyna i roślinność; ciocia na imieninach czy inny portret raz na 100 lat, wszystko amatorsko dla własnej satysfakcji.
Aktualnie w użyciu jest 350D. Zmiana systemu niestety odpada z racji posiadanych już szkieł. Kupiłbym 60D (i zostałoby na spory kawałek fajnego obiektywu), ale odrzuca brak regulacji AF. Nowego 50D niestety nie dostanę, używce żona postawiła veto, słowem dramat.
Co kupić zatem?

Wujek_Pstrykacz - Pią 04 Paź, 2013

70d, jednak nowszy, a co za tym idzie ma sporo do zaoferowania :smile:
B o g d a n - Pią 04 Paź, 2013

tomtom napisał/a:
Co kupić zatem?
Napiszę krótko - 70D.
Wojmistrz - Sob 05 Paź, 2013

Jeśli myślisz o nowej puszce to zdecydowanie 70D.
kozidron - Sob 05 Paź, 2013

tomtom napisał/a:
słowem dramat.

dramat, jeżeli te szkła są na tyle warte, żeby nie zmieniać systemu.

tomtom napisał/a:
ale odrzuca brak regulacji AF

i to ma być powód :shock: uważam że jest on bardzo pomijalny.

tomtom, jakie masz szkła, konkretnie i jaki masz budżet na puszkę ?

B o g d a n, Wojmistrz gratuluje wnikliwości w temat :razz:

tomtom - Sob 05 Paź, 2013

Mnie się odpowiedzi kolegów akurat podobają - krótko i na temat, bez psychoanalizy.

Szkła:
Tamron 10-24/3.5-4.5
Canon Macro 100/2.8
Tamron 70-300/4.0-5.6
w drodze Tamron 28-75.
Budżet jest taki, żeby starczył na jeden z dwóch wymienionych aparatów.
Dla moich amatorskich potrzeb niekoniecznie zabawa w sprzedawanie aktualnych szkieł, wybór i zakup nowego body oraz szkieł do niego jest warta świeczki.
Napisałem "niestety" w kontekście zmiany systemu tylko dlatego, że nowym 70D czuję się kopnięty przez producenta w 4 litery, gdyż jak ten głupek czekałem na znaczącą poprawę jakości zdjęć w porównaniu do na przykład 50D, co raczej nie nastąpiło.

kufel - Sob 05 Paź, 2013

tomtom napisał/a:
gdyż jak ten głupek czekałem na znaczącą poprawę jakości zdjęć w porównaniu do na przykład 50D, co raczej nie nastąpiło.
poprawa jest ale faktycznie minimalna. głownie w kwestii wysokiego iso. klik

z dwóch powyższych tez raczej brałbym 70D.

tomtom, w takim razie brałbym 60D, zrezygnował z t 28-75, jak mieszkasz w Polsce i nie kupowałeś na firmę to można oddać bez bólu, nadwyżkę z różnicy między ceną 60d a 70d + kasa za tamiego przeznaczyłbym na canona 17-55/2.8.

Nie specjalnie widze uzasadnienie jeżeli nie robisz filmów aby kupować 70D a pewnie na ogniskowych ~17-55 pod aps-c robisz najwięcej ujęć.

Sunders - Sob 05 Paź, 2013

IMO też lepiej kupić 60D i lepsze szkła.
jaad75 - Sob 05 Paź, 2013

A nie mówiłem, że jak tylko wyjdzie następca, to 60D nagle awansuje na polecany model? A tyle było utyskiwania jak wyszedł... Ile razy już to przerabialiśmy? :razz:

jaad75 napisał/a:
A nie mówiłem, że jak tylko wyjdzie następca, to 60D nagle awansuje na polecany model? A tyle było utyskiwania jak wyszedł... Ile razy już to przerabialiśmy? :razz:

a gdzie tu masz utyskiwania ?

przeczytałeś to:

tomtom napisał/a:
Obiekty fotografowane to przede wszystkim krajobrazy, zwierzyna i roślinność; ciocia na imieninach czy inny portret raz na 100 lat, wszystko amatorsko dla własnej satysfakcji.

bo pewnie tego nie przeczytałeś :roll:

tomtom napisał/a:
Nowego 50D niestety nie dostanę, używce żona postawiła veto, słowem dramat.

kozidron napisał/a:
a gdzie tu masz utyskiwania ?
Tu nie - w wątku założonym w okresie premiery. O tym właśnie piszę - każdy xxD zyskuje jak tylko wychodzi następca... :razz:

jaad75 napisał/a:
u nie - w wątku założonym w okresie premiery. O tym właśnie piszę - każdy xxD zyskuje jak tylko wychodzi następca... :razz:

ale ty biadolisz i powiem ci niczym to się nie różni od jęczenia tych utyskiwających (tak to się piszę :P ?)

Nie od wczoraj wiadomo, że każdy canon od 40D nie specjalnie niósł za sobą rewolucję a wręcz wszystko szło na minus.
Canon to dość spora firma, którą stać na przestawianie linii produkcyjnej tak aby dodać jakis mniej lub bardziej przydatny ficzer i leci do produkcji a nowe jest wrogiem starego, to nie pentax żeby cos wychodziło w jakims segmencie raz na 2 czy 3 lata.
Podobnie jest w sony, tu to się nawet pogubić można, w modelach el.

a akurat to że stary model zyskuje (bo cena spada) jak wychodzi nowy to normalne, w taki sposób mam całkiem przyzwoity kalibrator, chociaż wiem że nie o cenę ci chodziło :P

kozidron napisał/a:
ale ty biadolisz i powiem ci niczym to się nie różni od jęczenia tych utyskiwających (tak to się piszę :P ?)
Gdzie? Ja akurat cały czas pisałem, że nie widzę powodów do biadolenia z powodu tych zmian i podobało mi się zarówno 7D (dawno temu pisałem, że to pierwszy Canon, którego mógłbym kupić), jak i 60D, a nawet sam pomysł rozdzielenia linii. To, co mi się zdecydowanie nie podobało, to matryca, ale ona i tak jest lepsza niż ta z "kultowego" 50D, co zresztą pisałem już bardzo wiele razy.
kozidron napisał/a:
to nie pentax żeby cos wychodziło w jakims segmencie raz na 2 czy 3 lata.
Akurat częstotliwość wymiany modeli C i P z tej półki jest prawie identyczna.
pioroon - Sob 05 Paź, 2013

Ja tam bym nie brał 60D, AF + mikrokalibracja (nie licząc 'ficzerów') jest tego warta.
Bierz 70D, ja dziś byłem na macanku i jak domowy budżet wytrzyma to wezmę. Tyle, że ja się zastanawiam między tym a używką 5dII. Coraz bardziej jestem za 70D głównie ze względu na AF.

Wojmistrz - Nie 06 Paź, 2013

kozidron napisał/a:
... Wojmistrz gratuluje wnikliwości w temat :razz:

No właśnie nie bardzo jest w co wnikać. Wujek_Pstrykacz wystarczająco dobrze ujął to w swojej wypowiedzi, mógłbym nawet napisać "że wyjął mi to z ust". Osobiście wolał bym wymienić moja 60D na 70D, za to na 7D absolutnie NIE. Dylemat pojawi się dopiero przy 7D mkII.

Sunders - Nie 06 Paź, 2013

Wojmistrz napisał/a:
Osobiście wolał bym wymienić moja 60D na 70D, za to na 7D absolutnie NIE.

Nie sądzę żeby zaproponowano Ci wymianę twojego 60D na 70D czy nawet na 7D :smile:
Tu nie chodzi o lepszość czy "kultowość" 60D, tylko o to, że lepiej kupić 60D z lepszymi szkłami, niż 70D czy 7D z tymi, które wymienił tomtom.

siosio - Nie 06 Paź, 2013

Nie rozumiem - skoro 70D jest aktualnie w cenie 7D, to .... lepiej wziąć 7D !

Za co brać 70D ? Za wi-fi, sprawniejszy AF przy filmowaniu, dotykowy i odchylany wyświetlacz?! Jego matryca wcale nie jest lepsza od tej z 7D. Ponadto 7D ma jednak większy i wygodniejszy wizjer i ma lepszy magnezowy korpus. Co do AF - to ma bardzo dobry - nie wiem, który af jest lepszy, ten z 7D, czy ten nowy z 70D do zdjęć w trybie seryjnym all servo i all focus - ale wydaje mi się, że jednak ten z 7D.

Nie zapominajmy, że 7D kosztował w okolicach 5tysięcy a teraz spadł do tych 4300, natomiast cena 70D dopiero spadnie, i to pewnie o ładny tysiąc w ciągu kilku miesięcy, więc bezsensu kupować teraz 70D.

To wszytko nie zmienia faktu, że najlepszym wyborem byłby 60D plus dobry obiektyw: sigma 18-35 f/1.8, lub wspomniany już eos 17-55 f/2.8, albo eos 15-85 - podobnie ostry jak 17-55 a jednak tańszy i bardziej uniwersalny ma zakres, za to ciemniejszy.

pioroon - Nie 06 Paź, 2013

Te matryce 18stki z 7D są imo do kitu. Dlatego dobrze, że w końcu zrezygnowali z niej (+ z tymi 'liftami' tej matrycy). Za 7D przemawia jak dla mnie tylko pancerna obudowa i szybsza seria (czasem różnica jednej klatki się przydaje, jak ktoś robi np: F1 :) )
kozidron - Nie 06 Paź, 2013

siosio napisał/a:
Nie rozumiem - skoro 70D jest aktualnie w cenie 7D, to .... lepiej wziąć 7D !

owszem, jeżeli nie ma się zamiaru korzystać z "filmowania", czego jak widać Wojmistrz nie rozumie.

Wojmistrz - Nie 06 Paź, 2013
Temat postu: Re: Canon EOS 70D czy 7D ?
Sunders napisał/a:
Nie sądzę żeby zaproponowano Ci wymianę twojego 60D na 70D czy nawet na 7D :smile:
Zaproponowano do 70D, ale koszt dopłaty był nieadekwatny do ceny zakupu nowego.

siosio napisał/a:
Nie zapominajmy, że 7D kosztował w okolicach 5tysięcy a teraz spadł do tych 4300, natomiast cena 70D dopiero spadnie, i to pewnie o ładny tysiąc w ciągu kilku miesięcy, więc bezsensu kupować teraz 70D.
tomtom nie napisał kiedy chce kupić aparat. Może chce go kupić jak zaczną się promocje na święta.

tomtom napisał/a:
Jeśli mam do wywiercenia dziurkę w ścianie pod kołek do powieszenia obrazka, to raczej nie muszę kupować młota z sds, bo zapewne lepiej mi ją zrobi bardzo dobra wielofunkcyjna wkrętarka. ... czyli mając dylemat 70D czy 7D, nadal bardziej użytecznym w mojej ocenie pozostaje 70D.

Testy testami, a życie życiem. Prawda jest taka, że różnic w jakości zdjęć 7D/70D kolega nie odczuje, bo i tak on będzie najsłabszym ogniwem, za to przejście z 350D na coś nowego tak. Dlatego uważam, że czym nowszy tym lepszy. Geotagowanie przydatna sprawa, przesył fotek przez wi-fi niesamowita wygoda. Oczywiście to można załatwić zakupem Eye-Fi, ale znowu trzeba za to dodatkowo zapłacić. Pozostaje obracany ekran i układ przycisków... no cóż, do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja. Jedni psioczą na obrotowy ekran jako amatorskie rozwiązanie - ale częściej się on przydaje niż można było się spodziewać, tak samo jak psioczą na klawiszologię 60D - jest problemem dla kogoś kto na co dzień operuje innym modelem, ale tak na prawdę jest świetnie przemyślana.

tomtom - Nie 06 Paź, 2013

Wojmistrz napisał/a:
tomtom nie napisał kiedy chce kupić aparat. Może chce go kupić jak zaczną się promocje na święta.

Zapytałem teraz, żeby zasięgnąć opinii o aparatach w porównywalnych cenach w tym momencie. Jeżeli większość dyskutantów będzie za 70D, to poczekam cierpliwie na spadek ceny, a jeśli usłyszę argumenty za 7D, to go kupię od ręki. Póki co wyrok brzmi: czekać :mrgreen:

siosio - Nie 06 Paź, 2013

Przejdź się do sklepu fotograficznego, weź sobie do ręki oba aparaty i sam oceń ....

Ja tam wolę większy wizjer niż odchylane LCD.

[ Dodano: Nie 06 Paź, 2013 12:15 ]
W sumie cena 7D też może jeszcze spaść po premierze 7D markII ..... :mrgreen:

nienietaktak - Pon 07 Paź, 2013

Dzisiaj wieczorem albo jutro do południa postaram sie wrzucić kilka fotek dla porównania.
Wystąpią:
50D
5D II
5D III
6D
70D
:mrgreen:

tomtom - Pon 07 Paź, 2013

Ekstra, czekam na linka.
Wojmistrz - Pon 07 Paź, 2013

Jeszcze do kolekcji przydał by się 60D i 7D
pioroon - Pon 07 Paź, 2013

Nie wiem czy nntt ma tyle puszek w swojej kolekcji ;)

pioroon napisał/a:
Nie wiem czy nntt ma tyle puszek w swojej kolekcji ;)
jeszcze mam pedigree :P
moronica - Pon 07 Paź, 2013

piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiingwin

www.studiobudzyn.nazwa.pl/test/50D_ISO2000.jpg
www.studiobudzyn.nazwa.pl/test/50D_ISO3200.jpg
www.studiobudzyn.nazwa.pl/test/70D_ISO2000.jpg
www.studiobudzyn.nazwa.pl/test/70D_ISO3200.jpg
www.studiobudzyn.nazwa.pl/test/5DII_ISO2000.jpg
www.studiobudzyn.nazwa.pl/test/5DII_ISO3200.jpg
www.studiobudzyn.nazwa.pl/test/5DIII_ISO2000.jpg
www.studiobudzyn.nazwa.pl/test/5DIII_ISO3200.jpg
www.studiobudzyn.nazwa.pl/test/6D_ISO2000.jpg
www.studiobudzyn.nazwa.pl/test/6D_ISO3200.jpg

Na razie tyle udało sie zrobić. Będzie więcej czasu, to będzie coś lepszego.

Moro, dzięki za nielota :P

Monastor - Pon 07 Paź, 2013

nienietaktak, nie cackałeś się specjalnie z ustawianiem ostrości, nie?
jaad75 - Pon 07 Paź, 2013

To samo miałem napisać... :smile:
Nie ta przysłona do takich porównań zresztą też.

Monastor - Pon 07 Paź, 2013

jaad75, nie wspominając o WB z cyklu "kolory tęczy" :roll:

Monastor napisał/a:
nienietaktak, nie cackałeś się specjalnie z ustawianiem ostrości, nie?

Nie. Nie cackałem się. Obiecałem, to wstępnie coś jest, aczkolwiek czasu nie mam na dwugodzinny test. Przynajmniej nie dzisiaj. Macie porównanie szumów i WB właśnie przy okazji. Wszystko ustawione tak samo na 2500K.
Może w niedzielę ustawię statyw, dam inne światło, przymknę jak sie należy i coś większego zrobię. :P

jaad75 - Pon 07 Paź, 2013

nienietaktak, ale 2500K w aparacie, a w ACR As shot, czy w ACR 2500K?
nienietaktak - Wto 08 Paź, 2013

jaad75, w aparacie. dziwią mnie te różnice, ale cóż. trzeba jeszcze raz wszystko sprawdzić.
pioroon - Wto 08 Paź, 2013

Najlepszy WB (najbardziej naturalny) wydaje się w kolejności: 5dIII, 5dII, 6d, 50d, 70d :shock:
Weź zrób coś lepszego, bo nie wierzę, że ten 70d jest taki beznadziejny :P
Na ostrość i przysłonę to powinieneś znaleźć te kilkanaście sekund :mrgreen:

nienietaktak - Wto 08 Paź, 2013

pioroon, miałem dwie minuty na ogarnięcie tematu i kilka na przygotowanie plików. i przez kolejnych kilka dni nie będę w stanie sprawdzić, czy czegoś nie przeoczyłem. wypadałoby zrobić testy przy różnych typach oświetlenia, przynajmniej kilku ustawieniach ISO, WB itd.

[ Dodano: Wto 08 Paź, 2013 08:11 ]
pioroon napisał/a:
Najlepszy WB (najbardziej naturalny) wydaje się w kolejności: 5dIII, 5dII, 6d, 50d, 70d
dla mnie na ostatnim miejscu na razie jest 50D, bo pluje zielenią.
pioroon - Wto 08 Paź, 2013

nienietaktak napisał/a:
dla mnie na ostatnim miejscu na razie jest 50D, bo pluje zielenią.

Ale reszta puszek chyba (przynajmniej w tych kilku shotach) w tej kolejności ... jednak to 5dIII...

tomtom - Pon 30 Gru, 2013

Dylemat rozwiązany, nabyłem 70D, żona wygląda na zadowoloną, a to najważniejsze :)
Wszystkim dziękuję za wsparcie, temat można zamknąć.

Marcin2V - Sro 12 Lut, 2014
Temat postu: Canon 7D czy 70D
Witam!
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że wiem o istnieniu takiego tematu, lecz niestety został on zamknięty.
Do tej pory używam Canona 500D, z którego jestem zadowolony, ale przez 4 lata zdążył się już trochę zużyć, poza tym chciałbym zainwestować w coś lepszego. Przede wszystkim fotografuję sport, głównie dyscypliny halowe (siatkówka, koszykówka, piłka ręczna) dlatego zależy mi na szybkim autofokusie i szybkich zdjęciach seryjnych. Ponieważ oba wymienione w temacie aparaty są bardzo podobne, zastanawiam się czy warto dopłacać te kilkaset złotych za 7D, czy wybrać 70D i ewentualnie dokupić później jakiś obiektyw?
Za wszystkie porady z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Marcin

mozer - Sro 12 Lut, 2014

Myślę, że najlepiej by było kupić Pentaxa.
komor - Sro 12 Lut, 2014

Marcin2V, otworzyłem stary temat i scaliłem.

mozer, nasze hermetyczne żarty zachowaj lepiej dla wtajemniczonych. :)

Co do meritum, to gdybyś był zainteresowany filmowaniem to na pewno lepszy byłby 70D. Ale w przypadku fotografii sportu jednak może kusić AF z 7D i szybka seria. Ale nie wiem na ile w praktyce 70D ma gorszy (o ile w ogóle) moduł AF od staruszka 7D. Nowszy model może jednak kusić innymi usprawnieniami.

mozer - Sro 12 Lut, 2014

komor napisał/a:
mozer, nasze hermetyczne żarty zachowaj lepiej dla wtajemniczonych.

A sorry, myślałem, że to wątek 'kupujemy pierwszego pentaxa' ;)

Ja bym kupił 70D.

muzyk - Czw 13 Lut, 2014

mozer napisał/a:
Ja bym kupił 70D.

Hmm, dobry pomysł, ale lepiej poczekać na K-70 :idea:

nienietaktak - Czw 13 Lut, 2014

komor napisał/a:
Ale nie wiem na ile w praktyce 70D ma gorszy (o ile w ogóle) moduł AF od staruszka 7D

W świetle żarowym nie trafia w około 70%. Przynajmniej mój tak ma. Nie wspominałbym, gdyby to było z jakimś tele - morele czy coś, ale z 24/1.4 L?
Innych szkieł nie przypinałem na dłużej, więc się nie wypowiadam.

kudlaty00 - Pią 11 Lip, 2014

Witam
To i ja się podepnę pod temat nosze sie z zamiarem zakupu 70d bądź 7d tyle tylko że 70d byłby nówką a 7d będzie niestety używką
Cel : portrety, sesje plenerowe i wesela plus może kręcenie filmów aczkolwiek, może to być tak sporadyczne że nie wiem czy jest sens o tym wspominać
Szkła: na początek Canon EF 50mm f/1.8 II i Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)

mozer - Pią 11 Lip, 2014

kudlaty00, dołóż chociaż do 50/1.4...
kudlaty00 - Pią 11 Lip, 2014

mozer napisał/a:
kudlaty00, dołóż chociaż do 50/1.4...

No tak to by było szkło idealne ale niestety chcąc mieć to szkiełko muszę zrezygnować,z drugiego szkła, chwilowo - kwestie finansowe nie pozwalają mi na taki komfort, a wydaje mi sie,że chyba lepiej mieć dwa szkła i troche większe pole manweru,niż zostać tylko ze,stałką... ale może się mylę

mozer - Pią 11 Lip, 2014

kudlaty00, AF w 50/1.8 to dla mnie jest porażka - nie zaufałbym mu w niczym poważniejszym.
kudlaty00 - Sob 12 Lip, 2014

mozer napisał/a:
kudlaty00, AF w 50/1.8 to dla mnie jest porażka - nie zaufałbym mu w niczym poważniejszym.

No to teraz zapytam (wiedząc że za to pytanie mogę zostać zlinczowany :) ) a co ze szkłem z manualnym fokusem ? Da redę czy zupełnie sobie to odpuścić ? Pytam bo brat ma takowe szkło i nie wiem czy jest sens brać je od niego czy sobie odpuścić.

zbig75 - Nie 13 Lip, 2014

kudlaty00 napisał/a:
a co ze szkłem z manualnym fokusem ?

To zależy od cierpliwości "tematu" portretu :mrgreen:
Do zabawy jak najbardziej ( ale do niczego nie namawiam , bo też mogę zostać zlinczowany :!: ) . Teraz jest łatwiej od kiedy w dandelionie (emf) można korygować FF/BF - gdy będziesz ostrzył manualnie , to system aparatu będzie "właściwie" potwierdzał ostrość .
W tym wątku wrzuciłem dwa zdj zrobione manualem : http://forum.optyczne.pl/...=25218&start=30