forum.optyczne.pl

Lornetki - Delta Optical 10x50 Forest II czy 10x42 Titanium ???

marszowiec - Sob 05 Paź, 2013
Temat postu: Delta Optical 10x50 Forest II czy 10x42 Titanium ???
No właśnie jestem w kropce... a potrzebuję do rozpoznawania ptaków i obserwacji zwierzyny.
Maciek - Nie 06 Paź, 2013

Klasa sprzętu podobna, powiększenie takie same więc wszystko zależy od Twoich potrzeb i warunków w jakich będzie używana. 10x42 jest ciemniejsza ale za to jest lżejsza i bardziej poręczna, bez problemu można ją wszędzie zabrać. Z kolei 10x50 jest cięższa, większa i nie za bardzo nadaję się np. na spacery, jednakże zbiera ona więcej światła i przez to lepiej sprawdzi się w gorszych warunkach oświetleniowych (zmrok, noc)
Abs - Nie 06 Paź, 2013

Titanium reprezentuje wyższy poziom optyczny i będzie miał większe pole. Forest jest za to ładniejszy i sprawdzony w teście wytrzymałościowym (wersja 8x42). Mniejszą transmisję DOFII zrekompensuje jego większa apertura. Trudno jednoznacznie wskazać, która lepsza dla ciebie - wydaje się, że Titanium ale FII bym nie skreślał.
marszowiec - Wto 08 Paź, 2013

Jeszcze znalazłem w niezłej cenie Forest II 10x50 czy on będzie równie dobry jak Titanium ?
nie ukrywam, że wizualnie lepiej przypadł mi do gustu :mrgreen:

Abs - Wto 08 Paź, 2013

Nie będzie ale różnica nie jest duża zwłaszcza, że większa apertura DOFII (50mm) zniweluje poczucie gorszej transmisji w stosunku do Titanium (42mm). DOFII ma też mniejsze pole.
Absengard - Wto 08 Paź, 2013

Zastanawiałem się kiedys także nad forestem, jednak zdecydowanie lepszy dla mnie okazał się prostaff 10x42 i tego wybralem.