forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - lustrzanka+obiektyw do 4500

Kukerownick - Pon 07 Paź, 2013
Temat postu: lustrzanka+obiektyw do 4500
Witam. Świeżak jestem na forum, póki co przejrzałem parę tematów apropo zakupu nowego aparatu, i żaden niestety nie pomógł mi w wyborze. Przechodząc do rzeczy:

Szukam w miarę dobrej lustrzanki z jakimś fajnym szkłem do 4500zł. Miałem okazję jakiś czas zabawić się canonem eos 5d i było całkiem przyjemnie. Niestety obecnie widnieją jedynie dwie oferty na allegro, z czego każda ma przebieg migawki koło 50k. Nie mam więc pojęcia w co teraz najlepiej uderzać z takimi pieniędzmi. Fotografować chcę wszystko,(aparat jest mi potrzebny na studiach do róznego rodzaju zdjęć), chociaż mam skłonności do zdjęc portretowych i możliwe, że to one miałyby przewagę w pstryknięciach :) .

Co sądzicie o czymś takim?:
http://allegro.pl/pentax-...html#tabsAnchor

Zakup zdecydowanie nie byłby jednorazowy. Oprócz jakichś czysto amatorskich fotek na własną potrzebę, nigdy wcześniej nie wgłębiałem się w temat fotografii.

Sunders - Pon 07 Paź, 2013

Kukerownick napisał/a:
Szukam w miarę dobrej lustrzanki z jakimś fajnym szkłem do 4500zł./.../Co sądzicie o czymś takim?:
http://allegro.pl/pentax-...3583537906.html

Lustrzanka dobra, szkło nie za bardzo fajne :smile:

Kukerownick napisał/a:
mam skłonności do zdjęc portretowych i możliwe, że to one miałyby przewagę w pstryknięciach

To kup ten aparat ale na początek z Pentaxem smc FA 50 mm f/1.4.

Pazuzu - Pon 07 Paź, 2013

Dlaczego szkło nie za bardzo fajne? O które w ogóle chodzi o 18-55 czy 35, moim zdaniem jedno i drugie jest bardzo dobre.
Zamiast od razu porywać się na FA 50, proponowałbym jakąś manualna 50 z automatyką. Zobaczysz czy ci ogniskowa pasuje.

Sunders - Pon 07 Paź, 2013

Pazuzu napisał/a:
O które w ogóle chodzi o 18-55 czy 35, moim zdaniem jedno i drugie jest bardzo dobre.

Na wcześniej widocznej aukcji był obiektyw Pentax smc DA 18-135 mm f/3.5-5.6 ED AL [IF] DC WR w komplecie z K-5 II za ponad 4800zł. Na obecnie widocznej jest K-5 ale z trochę lepiej dobranymi obiektywami. :smile: