|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Tablet na początek
mnich - Czw 14 Lut, 2008 Temat postu: Tablet na początek Witam.
Ktoś z was korzysta z tabletu? Szukam czegoś za rozsądną cene, nie musi to byc sprzet profesjonalny, czym mam sie kierować w wyborze? co jest najważniejsze? Korzystał bym z niego w PS, Capture NX.
Słyszałem ze tablety firmy Wacom są ok.
Co myślicie o tym: wacom bambo A6
komor - Czw 14 Lut, 2008
Wacom to jest pierwsza liga i wiele osób twierdzi, że wolą pracować na Wacomie A5 niż jakimś innym tablecie A4, ze względu na precyzję działania narzędzi oraz funkcje zapewniane przez oprogramowanie. Ale oczywiście renoma firmy w dzisiejszych czasach jest rzeczą względną, więc trzeba uważać na konkretne modele. Niestety konkretnie w sprawie tego Bambo nie doradzę Ci, bo od jakiegoś czasu nie mam już do czynienia z tabletami ani nie śledzę bieżących opinii.
Przemyśl tylko dokładnie, czy tablet formatu A6 nie jest tylko zabawką, która szybko zacznie Cię frustrować ze względu na małe pole działania. Ale widzę, że drogi nie jest, więc ból nie będzie dramatyczny w razie porażki...
zsoi3 - Czw 26 Cze, 2008
przyłączam sie do pytania o tablety Wacom Bamboo
krisv740 - Czw 26 Cze, 2008
mam i zaczynam uzywać. kupiłem w promocji vobis z corelem za chyba 250pln.
format a6-w moim odczuciu wystarczająco "wielki". początkowo bardzo ciężko sie przyzwyczaić. okazuje się że pole działania jest bardzo duże (obszar). nawyki z myszy nie pomagają, tak jak z tuchpad'a notebook'a. będę polemizowal z opiniami że jest za mały obszarowo. jak chcesz wiekszą precyzję to powiększasz zdjęcie .
ogólnie mógłby byc nawet lekko mniejszy. jakość wykonania bardzo dobra. ergonomia ? -jak kartka papieru . ogólnie - fajna sprawa za tą kasę. szkoda ze dodaja corela, a nie adobe ps elements
zsoi3 - Czw 26 Cze, 2008
krisv740, corel paint shop pro photo X - doskonaly ale wersja x2 jeszcze lepsza bo posiada funkcje HDR
bo ja wiem? ogólnie taki bardzo prościutki program i niestety dość nieintuicyjny. i to nie jest X tylko XI chyba właśnie z HDR
zsoi3 - Czw 26 Cze, 2008
z HDR jest wersja X2. wydaje mi sie, ze chyba pierwszy raz widzisz ten program? a on ma dluga i bogata historie plus uznanie wsrod uzytkownikow. ale oczywiscie to wszystko sa sprawy subiektywne
jak poznasz dobrze tablet - napisz cos wiecej o wrazeniach. dzieki z gory
Jesienny - Czw 26 Cze, 2008
To jeszcze parę słów ode mnie, Bamboo to dobry tablet, a6 jest zupełnie wystarczającym rozmiarem i jeśli ktoś nie uprawia rysunku, tylko zamierza go używać do obróbki zdjęć to wystarczy w 100% (sam mam a6 i nie odczułem jeszcze potrzeby posiadania czegoś większego, za to przy dłuższej pracy z a4 musiałem ograniczyć pole bo mnie ręka bolała od tego machania). Poprawki i tak robi się w powiększeniu.
Poza tym jest to spora oszczędność biurka, a jeszcze trzeba mieć miejsce na myszkę. (o myszkach na tablety radzę zapomnieć bo to jest porażka)
PS. dwa bamboo a6, w tej nieco bardziej rozszerzonej wersji stoją u mnie w pracy i nikt nie uprasza się o coś większego.
zsoi3,
z tego co rozumiem to hdr jest to praca na warstwach?
jeśli tak , to moja wersja to posiada
nigdy tym sie nie bawiłem, może pod koniec tygonia "zarzucę sieci"
Jesienny,
całkowicie popieram (jak zresztą pisałem wcześniej) twoją tezę o a6-wystarcza.
jakość naprawdę dobra i z tą ilością pamięci(jaką mam) zainstalowanej w notebook działa znakomicie
zsoi3 - Czw 26 Cze, 2008
krisv740, HDR - http://www.optyczne.pl/94-s%C5%82ownik-HDR.html
zsoi3,
nie jestem kiler , ale zdaje mi się że można taki efekt uzyskać pracując na warstwach?
najgorsze jest to iż po polsku i angielsku różni się to nazwą. po angielsku rozumiem, po polsku nie wiem
może ktoś się łaskawie włączy?
Jesienny - Czw 26 Cze, 2008
Oczywiście, że można by samemu HDR sklecić w programie graficznym choć jest tu już potrzebna pewna wiedza, i program który ma nie tylko warstwy ale jeszcze mieszanie warstw na dobrym poziomie. Program dedykowany do HDR lub plugin zrobi to za Ciebie w/g własnych algorytmów, które możesz korygować.
Jak ktoś chce się pobawić samemu powinien właśnie zacząć od patrzenia jakie efekty dają nałożone na siebie warstwy z różnym mieszaniem.
krisv740 - Pią 27 Cze, 2008
no w końcu! ktoś się zna!
Jesienny,
a jak po polsku jest hdr oznaczany/nazywany w programach graficznych?
zsoi3 - Pią 27 Cze, 2008
krisv740, Jesienny, - oczywiscie, ze macie racje. z tym, ze ja tylko zasygnalizowalem, ze w programie, ktory dostal krisv740, w wersji X2 wlasnie dodano obsluge HDR'ow. warstwy oczywiscie tez ma nie toczmy juz tej dyskusji off-topic; watek jest o tabletach. krisv740, - czy dostales takze w swoim tablecie kupionym w Vobisie program JustWrite Offcie i w ktorej wersji?
Jesienny - Pią 27 Cze, 2008
krisv740: przypuszczam, że jest oznaczany tak samo, przyznam, że sam wolę używać programów po angielsku. Nie tylko dlatego, że na takich się uczyłem, ale także dlatego, że nie ma jakiejś unifikacji przy polskich tłumaczeniach i te same rzeczy w różnych programach odmiennie się nazywają.
Od pół roku przyszło mi używać w pracy polskiego tłumaczenia pakietu Adobe i przyznam, że potrafię obrzucić w myślach błotem tłumacza. Nie dość, że chyba nie bardzo rozumie terminologię, to jeszcze jest daltonistą...
No chyba, że Cyan to naprawdę kolor niebiesko-zielony, a Magenta to Karmazyn.... albo ja mam coś z oczami ;D
PS. Rzeczywiście to już jest off topic i proponuję założyć nowy temat.
zsoi3,
no niestety tylko corel i sterowniki
Trudno, żeby do taniego tabletu dołączali darmowo tak dobre oprogramowanie jak PS Elements.
Jak Corel to tylko Corel Painter, pod warunkiem, że tabletu będziemy używać malarsko - w tym nawet Photoshop w wersji Extended nie ma z Painterem szans.
zsoi3 - Pią 27 Cze, 2008
Panowie - Bamboo powienien miec w zestawie JustWrite Office. Ja to zrozumialem tak, ze to co sprzedaje Vobis to ow Bamboo plus dodatkowo w promocji Corel PSP. Nawet na zdjęciu, ktore jest przy produkcie w Vobisie jest plytka z JustWrite Offcie
Tak wiec nie wiem co Vobis pokombinowal...
Natomiast Bamboo Fun - paredziesiąt zlotych drozszy - ma w zestawie PS Elements
zsoi3,
dodali cenę 99 za ten program - popatrz dalej-akcesoria
[ Dodano: 08-06-27, 9:10 am ]
FUN -no i niestety nie 50 pln więcej tylko 120. choc nie jest to różnica powalająca
http://sklep.vobis.pl/ofe...boo_fun_a6.aspx
Widać sami zrobili promocje , a może trzeba się przejść do sklepu i zapytać sprzedawcy po prostu.
PS. tak potem sprawdziłem że dołączają Elements 5
zsoi3 - Pią 27 Cze, 2008
krisv740 napisał/a: | zsoi3,
dodali cenę 99 za ten program - popatrz dalej-akcesoria
[ Dodano: 08-06-27, 9:10 am ]
FUN -no i niestety nie 50 pln więcej tylko 120. choc nie jest to różnica powalająca
http://sklep.vobis.pl/ofe...boo_fun_a6.aspx |
dodali w akcesoriach - ale zdjecie oraz informacje dystrybutora wskazuja, ze ten program powinien byc w zestawie.
za 330 widzialem FUN'a - ale nie w Vobisie
a instalowales juz tego Corela PSP i sprawdzales jak to razem wspolpracuje? pytam - bo sam uzywam PSP X2 i do tego chce wlasnie kupic ten tablet
[ Dodano: Czw 03 Lip, 2008 17:18 ]
no i kupilem Bamboo (czarny) - działa bardzo dobrze, chociaż wymaga przyzwyczajenia. sprawdzałem w aplikacjach PaintShopPro X2 (działa oczywiście siła nacisku piórka oraz po obróceniu piórka gumka), GIMP2 (podobnież), Paint.NET (tutaj działa siła nacisku - nie działa gumka).
tablecik malutki i to jest jego zaleta bo nie trzeba przesuwac calej reki; wszystko jest blisko gdzie glowna praca spoczywa na nadgarstku. bawilem sie kiedys tabletem XXL - teraz bym sie nie zamienil
maziek - Czw 26 Lis, 2009
Jesienny napisał/a: | Poza tym jest to spora oszczędność biurka, a jeszcze trzeba mieć miejsce na myszkę. | A to nie może za "ogólną" myszkę robić?
mnich - Czw 26 Lis, 2009
maziek napisał/a: | Jesienny napisał/a: | Poza tym jest to spora oszczędność biurka, a jeszcze trzeba mieć miejsce na myszkę. | A to nie może za "ogólną" myszkę robić? |
Może.
maziek - Czw 26 Lis, 2009
To dlaczego trzeba jeszcze mieć "normalną"?
I Mnich, kupiłeś to-to? Jak wrażenia. Bo mnie nosi. I trzeba mnie przekonać .
hijax_pl - Czw 26 Lis, 2009
maziek napisał/a: | I trzeba mnie przekonać . |
Przekonać to jedno ale rzeba sie tez przyzwyczaić do tabletu - bo to nie to samo co myszka
Myszka nie jest potrzebna, tablet ja zastepuje przeciez. Ale przyzwyczajenia pozostaja. Niektórzy pracują na samym tablecie, niektórzy na tandemie tablet+myszka.
Jak się przyzwyczaisz do samego tabletu - możesz myszkę odłączyć i do szuflady schować
Tutejszyn - Czw 26 Lis, 2009
Kupiłem jakiś czas temu tablet A4 i... cóż leży nieuzywany praktycznie od pierwszego dnia. Co mam do tabletów:
-piórko nie jest wieczne. Trzeba wymieniać końcówki, które się ścierają. Jak zabraknie to co wtedy?
-reakcja na ruch nie jest (była) natychmiastowa. Istnieje niewielka zwłoka podczas pracy. Niewielka, ale dość wkurzająca. Fakt, minęło od pierwszego uzycia już trochę czasu. Wtedy miałem kompa z zegarem 1.7 MHz(?)
-do pracy w programach typu CAD być może świetny, ale jako alternatywa dla myszki, to raczej zły pomysł. Dla większej wydajności pracuję na myszcze lewą ręką. Nie dałbym rady obsłużyć piórka lewą ręką (jestem praworęczny). Być może rozwinę to (myszka w lewej dłoni) w wolnych tematach..
Ogólnie uważam, że gdyby tablet miał być takim świetnym pomysłem, to myszki już dawno by wyginęły jak dinozaury. Jednak to tablety są w mniejszości.
Nie polecam.
Jesienny - Czw 26 Lis, 2009
Tutejszyn napisał/a: | -piórko nie jest wieczne. Trzeba wymieniać końcówki, które się ścierają. Jak zabraknie to co wtedy? |
kupujesz zapas: 1 szt na rok - 10 sztuk kupisz i przeżyją ten tablet (1 na rok jak masz ciężką łapę)
Tutejszyn napisał/a: | -do pracy w programach typu CAD być może świetny, ale jako alternatywa dla myszki, to raczej zły pomysł. Dla większej wydajności pracuję na myszcze lewą ręką. Nie dałbym rady obsłużyć piórka lewą ręką (jestem praworęczny). Być może rozwinę to (myszka w lewej dłoni) w wolnych tematach.. |
Do CAD-ów to ja jednak wolę myszkę - tak samo do Illustratora. Generalnie zawsze podziwiałem ludzi, którzy system obsługują tabletem. Dla mnie to masakra.
Tutejszyn napisał/a: | Ogólnie uważam, że gdyby tablet miał być takim świetnym pomysłem, to myszki już dawno by wyginęły jak dinozaury. Jednak to tablety są w mniejszości. |
Tablet to jest świetny pomysł, ale ma określone zastosowanie.
PS. Zawsze można mieć myszkę działającą na tablecie.
dr11 - Czw 26 Lis, 2009
Używam tego z pierwszego postu. Bardzo się przyzwyczaiłem przy retuszu, maskach itd. Myszki w systemie nie zastąpi, ale o wiele wygodniej się pracuje z obróbką fotografii. Na tyle wciąga, że gdy mam teraz coś działać myszką podczas edycji, to czuje się jak bez ręki
hijax_pl - Czw 26 Lis, 2009
Myszki nie wyginęły bo się sprawdzają wystarczająco dobrze do obsługi kompa a poza tym są relatywnie tanie.
Tablet sprawdza się tam gdzie trzeba dokładnie prowadzić kursor. Dlaczego się sprawdza? Ano dlatego że jest naturalnym rozwiązaniem - całe życie posługujemy się przecież długopisami.
Ja u siebie nie zanotowałem jakichkolwiek opóźnień w korzystaniu z tabletu. A używam Wacoma. I myszki
Do pracy z edycją zdjęć - dokłądnego zaznaczania obszarów, nakładania masek spradza się tablet idealnie.
Tutejszyn - Czw 26 Lis, 2009
hijax_pl napisał/a: | ...Do pracy z edycją zdjęć - dokłądnego zaznaczania obszarów, nakładania masek spradza się tablet idealnie. |
Tutaj pochwalę się dokładnoscią myszki. Jak wcześniej mówiłem jestem praworęczny, dlatego tak banalne zajęcie jakim jest naciskanie klawisza myszki powierzyłem ręce lewej...
mnich - Czw 26 Lis, 2009
maziek napisał/a: | I Mnich, kupiłeś to-to? Jak wrażenia. Bo mnie nosi. I trzeba mnie przekonać . |
Kupiłem dokładnie wersję Bamboo pen&touch FUN. PS elements 7( sam jest droższy niż tablet w tej wersji ), Artrage- programy w fullwersjach. Tablet sprawdza się bardzo dobrze tam gdzie potrzeba precyzyjnego obrysowania kształtu oraz dynamicznej zmiany średnicy końcówki. Tablet można skonfigurować na wiele sposobów, no i czułość na 'wielodotyk' przyspiesza zoomowanie, przesuwanie obrazu.
Polecam jeśli ktoś dużo czasu spędza w PS.
|
|