forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetki Luger

boogie - Nie 13 Paź, 2013
Temat postu: Lornetki Luger
Witam po latach :wink: ,
czy ktos z Was slyszal moze cokolwiek o tym sprzecie?
Jest dobry do amatorskiego uzytku?
Moge kupic model ST 12x50 za 320pln. (dla ojca, ktory poluje).
Czy w tej cenie znajde cos lepszego niz ten Luger? Na necie opinii jak na lekarstwo.

Abs - Nie 13 Paź, 2013

Nie znam Lugera więc trudno pisać o jej jakości choć zdjęcia lornetki i jej ceny rynkowe wskazują raczej na produkt budżetowy. Zaryzykuję stwierdzenie, że Delta Optical Silver lub Nicon Aculon 10x50 będzie sensowniejszym wyborem w tej cenie. Parametry 12x50 to nie jest najlepsze rozwiązanie na polowanie, tym bardziej, że nie piszesz o młodym człowieku.
kivirovi - Nie 13 Paź, 2013

Lugera nie znam. 12x50 do polowan to jest troche za duze powiekszenie. 10x50 wez, silver nie jest zly, jesli ma byc tanio.
boogie - Nie 13 Paź, 2013

Dziekuje za odzew.
Ojciec ma ponad 60 lat i okulary duze plusy do czytania.
Do tej pory uzywal dwoch 10x50 "olimpijek" ze szklami carl zeiss, ale obie lornetki zaczely szwankowac.
Tyle wiem.
Poluje glownie w terenach otwartych (stawy, pola, laki), no i ogolnie w lesie.
Jakie 3-4 lornetki 300- 600 pln byly by najlepsze w tym celu? Nie mam 1000 pln na wydanie.

Abs - Nie 13 Paź, 2013

Silver 10x50, DO Titanium 10x42 lub 8x42 (wyższa półka niż Silver) a można kupić poniżej 400zł, Olympus EXPS 10x42, DO Forest II 10x50 lub 8x42 (niższa transmisja od Silvera ale zgrabna, dobrze zrobiona - test i ostra). Jest jeszcze bardzo popularny Nikon Ex 10x50 - ma swoje wady ale wiele plusów. Jeśli ojciec patrzy w okularach powinny być regulowane muszle oczne. Warto spojrzeć na wagę - to może być ogromny walor lub minus. Na zmierzch źrenica wyjściowa ok. 5mm tak jak w Silverze czy EX ale jeśli warunki dzienne i otwarty teren to apertura 42mm wystarczy, nawet z pow. 10x.
Maciek - Nie 13 Paź, 2013

Ze strony producenta można wywnioskować, że Luger to firma sprzedająca brandowane tanie chińskie lornetki przy użyciu nazwy, która jest legendarna i elektryzuje wszystkich pasjonatów broni.
kivirovi - Nie 13 Paź, 2013

DO Silver 10x50 to juz granica dolna-jest jasniejszy od ruskich i na poczatku bedzie dobry ale nie wiem na ile mysliwemu sie ona zniszczy mechanicznie w terenie.

Mysle, ze zeby ten zakup tak naprawde mial sens to albo Nikon Action EX 10x50 albo Titanium 10x56 trzeba by mu kupic.

Guliwer - Sro 16 Paź, 2013

Luger ST, to lornetki produkowane na rynek angielski. Prawdopodobnie chińskie.
http://www.mindyourfinger...monoculars.html
Seria ST nie jest wodoszczelna.

Dla myśliwego 60 latka, na polskim rynku najlepiej kupić Nikona EX 10x50 lub 8x40.
Są wodo i paroszczelne, mają wysoką sprawność optyczną 93%, są dość mocne mechanicznie, mają regulowane muszle oczne, więc można patrzeć przez okulary korekcyjne.
http://www.optyczne.pl/in...netki&test_l=68

kivirovi - Sro 16 Paź, 2013

Guliwer, niestety stary Nikon EX to nie nowy. Tu jest test:
http://www.optyczne.pl/26...EX_8x40_CF.html
Tym niemniej nadal trudno znalezc cos lepszego.

Abs - Sro 16 Paź, 2013

Nie wiadomo czy gdyby dzisiejszymi metodami zrobiono test "staremu" Nikonowi nie okazałoby się, że wcale nie 93% a tyle co nowy 8x40. Kolega ma starego Nikona i jakoś nie widzę specjalnych różnic optycznych ale fotospektrometru nie mam aby być pewnym.
Atrix - Czw 17 Paź, 2013

Miałem Lugera 7 x 50. Optycznie rewelacja. Pomimo pryzmatów Bk7. Okulary trzy elementy, o szerokim polu widzenia. Rosyjskie stare lornetki przy niej wymiękają.
Ale nie w cenie 320 zł. Kupiłem nową lornetkę za 110zł na Allegro.
Bo za 320 zł można kupić przykładowo DO Entry.

kivirovi - Sob 19 Paź, 2013

Aculon jest niestety o wiele gorszy od DO Silver i to w zasadzie pod każdym względem.
Atrix - Nie 20 Paź, 2013

Luger to nic innego jak - Levenhuk Bino PLUS. Kosztuje około 200zł, ma pryzmaty Bak4.
Z tego co pamiętam Lugery miały Bk7.
Sklep Levenhuk - http://pl.levenhuk.com/ka...tki-bino-items/