|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - YUKON FUTURUS 8-24x50 Zoom problem z ostroscia?
rychu92223 - Nie 13 Paź, 2013 Temat postu: YUKON FUTURUS 8-24x50 Zoom problem z ostroscia? Witam. Mam ww lornetkę z którą nie wiem czy mam problem czy tak powinno być. Chodzi o to ze jak mam maksymalnie oddalony zoom to lornetka działa elegancko i wszystko jest w porządku jest ostrość w dwóch oczach czyli mogę ustawiać ostrość bez problemu jednym pokrętłem ;D jak tylko zaczynam przybliżać zoomem (pokrętło nr 2) to zaczyna gubić ostrość w jednym oku i nie mogę dostosować tego nawet pokrętłem tym przy prawym oku. wydaje mi się ze jest problem tak jak by z synchronizacja lewego i prawego pryzmatu czy jakoś tak nie znam się totalnie na tym. ale jak napisałem wcześniej na maksymalnie oddalonym zoomie wszystko jest ok a w połowie zaczyna gubic ostrość. proszę o porade
kivirovi - Nie 13 Paź, 2013
Lornetka jest rozjustowana. Justowanie kosztuje zwykle ok. 100zl ale to jest zoom wiec bedzie drozsze. W ogole moze nie byc mozliwe do zrobienia, bo w tanich lornetkach elementy sa umocowane na kleju, a nie srubach wiec nikt nie zechce tego robic. Delta optical, Astrokrak czy Astro-optyka.pl
rychu92223 - Nie 13 Paź, 2013
nie do końca zrozumiałem. To u mnie da radę to zrobić ? Cena sie zgadza po wpisaniu w googole ale czy nie redukuje to jedynie zeza?
kivirovi - Pon 14 Paź, 2013
moim zdaniem sie nie oplaci
rychu92223 - Sro 16 Paź, 2013
Witam. calkowity koszt naprawy wyniosl 100zl. Lornetka juz naprawiona. pozdrawiam. problem rozwiazany.
|
|