forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - pierwsza lampa do a58

litersci - Pon 14 Paź, 2013
Temat postu: pierwsza lampa do a58
Witam, mam pewien problem, mianowicie chcialbym kupic zewnetrzna lampe do mojej a58, wiem ze zmienila sie tam stopka z tradycyjnej dla systemu sony/minolta na iso, tutaj powstaje pytanie czy lampy od innych systemow canon czy nikon beda pasowac?
spootnick - Nie 20 Paź, 2013

Nie.
r_a_v_e_n - Pią 01 Lis, 2013

spootnick napisał/a:
Nie.

ale dlaczego???

hijax_pl - Pią 01 Lis, 2013

r_a_v_e_n napisał/a:
ale dlaczego???
Bo raczej nie odpalą, no chyba, że będą reagować na gorący styk. No i manualnie, chyba że lampa ma własną automatykę a operator będzie na tyle przytomny, by synchronizować parametry aparatu z lampą ;)
r_a_v_e_n - Pią 01 Lis, 2013

hijax_pl napisał/a:
Bo raczej nie odpalą, no chyba, że będą reagować na gorący styk. No i manualnie, chyba że lampa ma własną automatykę a operator będzie na tyle przytomny, by synchronizować parametry aparatu z lampą ;)

no właśnie kategoryczne "NIE" tu zupełnie nie pasuje :) nie będzie to pełny automat ale nie samym ttl-em fotograf żyje :)
jeśli lampa pod ISO jest na pokładzie a wiedza przychodzi łatwo to jaki problem? już dla samych wyzwalaczy był to pozytywny ruch ze strony sony.
Zgadza się oczywiście, że zakup takiej lampy jest nonsensem jeśli mamy na rynku lampy dedykowane w tych samych cenach.

ktom1 - Wto 12 Lis, 2013

Witam wszystkich Mam podobny problem . Chciałem kupic lampe Metz 52 AF-1 , ale nie jestem pewien czy będzie pasowala do A58 . Może ktoś jest w stanie odpowiedziec czy będzie kompatybilna
r_a_v_e_n - Wto 12 Lis, 2013

w przypadku nowej stopki tylko przez przejściówkę
ktom1 - Wto 12 Lis, 2013

r_a_v_e_n napisał/a:
w przypadku nowej stopki tylko przez przejściówkę

I nie ma w sprzedaży zadnej lampy , która pasuje bez przejściówki. Adapter kosztuje 150 zł , więc wolałbym dołożyc ta kase do lampy.

r_a_v_e_n - Sro 13 Lis, 2013

dawno nie interesowałem się tematem... osobiście używam przedmiotowych metzów z przejściówką. Z tego co wiem metz miał wypuścić lampę już pod nową stopkę. Jest też 60-ka sony. dobra ale niestety droga...
ktom1 - Sro 13 Lis, 2013

r_a_v_e_n napisał/a:
dawno nie interesowałem się tematem... osobiście używam przedmiotowych metzów z przejściówką. Z tego co wiem metz miał wypuścić lampę już pod nową stopkę. Jest też 60-ka sony. dobra ale niestety droga...

Używasz przejściówki Sony , czy jakiejś innej?

r_a_v_e_n - Sro 13 Lis, 2013

sony
ktom1 - Czw 14 Lis, 2013

Dzięki za pomoc . Muszę się zastanowić czy nie zainwestować w lampe Sony(dodatkowe 300 w porównaniu do metza z przejściówką) czy w przejściówkę i Metza. Obawiam się tylko że lampa na przejściówce jest mało stabilna ( dodatkowe połącznie) . Jak to oceniasz , nie ma jakiś luzów itp?
r_a_v_e_n - Czw 14 Lis, 2013

nie ma z tym żadnego problemu a używam tego zestawu baardzo często
ktom1 - Czw 14 Lis, 2013

Jeszcze raz dzięki .Pozdrawiam , chyba postawie na Metza i przejściówke
r_a_v_e_n - Czw 14 Lis, 2013

nie ma problemu