|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Problem z kalibracją koloru
FalconPL - Pon 14 Paź, 2013 Temat postu: Problem z kalibracją koloru Witam!
Robię zdjęcia rzadko je przenosząc na papier, jednak na tyle na ile to możliwe zależy mi na tym, żeby to co widać na monitorze odpowiadało temu co sobie wymyśliłem np. w Lightroomie.
No i mam ostatnio problem, bo już na moim ekranie zdjęcia wyglądają różnie w zależności od tego czym je otworzę. I tak:
1) Lightroom - uznaję to za wzór
2) Zdjęcie wyeksportowane otworzone w chromie ma kolorystykę taką jak w LR, ale ma większy kontrast.
3) Windowsowa przglądarka obrazków - obraz jak z chroma.
4) To samo zdjęcie otwarte w XNView ma przesycone kolory, róże i czerwone wylewają się z ekranu, kontrast pomiędzy tym w LR, a tym z chroma
5) Galeria SimpleViewer (flashowa) - oglądana w chromie, kolory przesycone - tak jak w XNView
Przy exporcie w LR, mam wybrne sRGB, brak wyostrzania.
Miałem już kiedyś problemy jak mieszałem adobe i srgb, ale teraz nie mam pojęcia co jest. Może mnie ktoś nakierować.
hijax_pl - Pon 14 Paź, 2013
AdobeRGB czy sRGB? Poczytaj o zarządzaniu kolorem CMS.
FalconPL - Wto 15 Paź, 2013
Dodam, że niedawno zmieniłem komputer. Cenię ciszę więc postanowiłem pozostać przy integrze intela i zastanawiam się już czy to nie ona jest przyczyną moich problemów.
Pal licho zarządzanie kolorem. Jakbym sobie nie skalibrował monitora, to co z tego skoro każdy program mi niezależnie od kalibracji wyświetla obrazy inaczej?
Chcę żeby zdjęcie które obrobię wyglądało podobnie (podobnie, bo wiem, że nie będzie wyglądało identycznie) u moich znajomych, którzy w 100% (nie napiszę w 99). mają zwykłe monitory. Ale jak ja mam się do tego zabrać skoro już na moim monitorze, jeden jpg widzę w 3 wersjach.
Szukam, czytam. Nie wiem czy to wina jakiegoś syfu zaszytego w IntelHD Graphics, czy jakieś enchancmenty w przeglądarkach.
Już nie wiem, czy mam monitor mieć w presecie standard, czy w sRGB, ale jak bym nie ustawił, to pogląd z lightrooma różni się od tego co potem widzę w przeglądarce (zdjęć, czy internetowej)
Wydaje mi się, że na starym komputerze (tam miałem starusieńką grafikę z nvidii) nie miałem takich kłopotów. Mój monitor jest podobno "Wide Gamut" (Dell 2711) ale wcześniej to nie przeszkadzało.
Usjwo - Wto 15 Paź, 2013
FalconPL Patrz powyzej,odpowiedz juz padla
hijax_pl napisał/a: | Poczytaj o zarządzaniu kolorem CMS. |
Ale Panowie, a może coś bliżej. Wskazywanie na zarządzanie kolorem CMS, to jak odsyłanie do wielotomowej encyklopedi.
Nie pytałbym na forum, gdyby nie to, że nie mam punktu zaczepienia.
Wiem czym są profile kolorów, wiem czym się różni adobeRGB od sRGB, wiem dlaczego zdjęcie wczytywane przez brania pod uwagę zaszytego profilu kolorów może wyglądać blado albo wprost przeciwnie - przesycone. Wiem ze współczesne wersje przeglądarek biorą informacje o profilu pod uwagę. Wiem, że exportując zdjęcia do labu mogę skorzystać z używanego w labie profilu ICC.
Ale nie potrafię zrozumieć, że skoro ustawiłem jakiś profil, skalibrowałem (ręcznie) monitor, to różne programy na moim własnym komputerze wyświetlają obrazek to w różny sposób.
Samo okno ustawień profili kolorów w Win7 to już wielka zagadka.
Windows Color System Defaultes / Device Profile i mam do wyboru:
* system default sRGB IEC61966-2.1
* sRGB virtual device model profile
* scRGB virtual device model profile
* sRGB IEC61966-2.1
i jeszcze ze 20 innych
Do tego ICC Rendering Intent to WCS Gamut mappping - 5 pozycji, po 5 opcji 3125 kombinacji?
Skalibrowałem sobie ekran, ale co z tego skoro nadal na nim co program to inny kolor? Gdzie te programy mają schowaną opcję - "używaj innego profilu kolorów niż lightroom, żeby mnie zdenerować"
Byłbym zobowiązany za słówko więcej, a jak nie da rady, to pozostaje mi dalej próbować samemu.[/list]
hijax_pl - Wto 15 Paź, 2013
FalconPL napisał/a: | różne programy na moim własnym komputerze wyświetlają obrazek to w różny sposób. | A wszystkie używane przez Ciebie programy używają profili? Innymi słowy używając CMS musisz używać programów, które potrafią z tego dobrodziejstwa korzystać. Samo wybranie profilu monitora w ustawieniach Win7 to nie wszystko. Zachowujesz się jakbyś miał Maka
FalconPL napisał/a: | Skalibrowałem sobie ekran | Ustawiłeś sobie. Tak bym to nazwał. No chyba, że użyłeś kalibratora, który stworzył Ci profil monitora.
farmazon - Wto 15 Paź, 2013
Przede wszystkim jak masz Intela, to wywal z rejestru HKLM/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Run wpis referujacy do igfxpers.exe jesli tam bedzie. Ten skladnik softu do karty graficznej nadpisuje ustawienia kolorow i nie pozwala na poprawne wyswietlanie nawet przy dobrym profilu monitora.
dzięki - sprawdzę ten rejestr.
generalnie boję się, że intel mi robi jakiś video-enchancment, którego sobie nie życzę
@hijax_pl: masz rację, bez kalibratora - to sobie tylko ustawiłem
Pytanie dodatkowe. Na jakim "presecie" monitora mam szansę uzyskać najbardziej satysfakcjonujące (cokolwiek by to nie znaczyło) rezultaty najmniejsza ilością kombinacji i wyrzeczeń. Mam tam takie pozycje jak standard/warm/cool/adobeRGB/sRGB/custom (piszę z pamięci, bo teraz jestem poza domem). Na razie próbowałem na standard i sRGB.
Cytat: | Zachowujesz się jakbyś miał Maka |
Może. Nie wiem jak się zachowują użytkownicy Maków. Próbuję rozwiązać problem, którego wcześniej nie miałem i naiwnie liczę, że ktoś już to przerabiał. Choć z przyswojeniem noewej wiedzy nie mam problemów, to byłoby dobrze gdyby do ustawienia kolorów na domowym PC nie trzeba było robić doktoratu z kolorografii.
[/quote]
kufel - Wto 15 Paź, 2013
FalconPL napisał/a: | @hijax_pl: masz rację, bez kalibratora - to sobie tylko ustawiłem
Pytanie dodatkowe. Na jakim "presecie" monitora mam szansę uzyskać najbardziej satysfakcjonujące (cokolwiek by to nie znaczyło) rezultaty najmniejsza ilością kombinacji i wyrzeczeń. Mam tam takie pozycje jak standard/warm/cool/adobeRGB/sRGB/custom (piszę z pamięci, bo teraz jestem poza domem). Na razie próbowałem na standard i sRGB. | FalconPL, może to trochę pomoże http://www.lagom.nl/lcd-test/
hijax_pl - Wto 15 Paź, 2013
FalconPL napisał/a: | Nie wiem jak się zachowują użytkownicy Maków | Ustawiają profil i w cały system go używa.
paul80 - Wto 15 Paź, 2013
Xnview, jedna z nielicznych przeglądarek obsługująca CMS, poza pakietem Adobe wzorców praktycznie brak, przynajmniej na Windowsie.
W Xnview F12 > ogólne > ICC > zaptaszkuj używaj osadzonego profilu ICC i wskaż profil swojego monitora.
Co do przeglądarek internetowych, to Google Chrome nie wyświetla poprawnie kolorów, Firefox jest ok, reszty nie używam.
[ Dodano: Wto 15 Paź, 2013 23:26 ]
FalconPL napisał/a: | Ale nie potrafię zrozumieć, że skoro ustawiłem jakiś profil, skalibrowałem (ręcznie) monitor, to różne programy na moim własnym komputerze wyświetlają obrazek to w różny sposób. |
Jak to dokładnie zrobiłeś?, chodzi o kalibrację ręczną
FalconPL - Sro 16 Paź, 2013
Witam wieczornie - dziś jak zwykle dzień kolorowych wrażeń.
Mam już pewne efekty.
Ustawiłem monitor na sRGB, wywaliłem wszystkie profile kolorystyczne z ColorManagmentu, wyexportowałem zdjęcia z Lightrooma upewniając się, że export idzie w sRGB, otwieram je w każdym z wymienionych wcześniej programów i wszędzie wyglądają tak samo.
No to myślę, jest OK - pora ciut poprawić obraz na monitorze. Dodaję profile sRGB, U2711, i sRGB po windowsowej kalibracji (głównie gamma).
Zmieniam sobie między nimi i we wszystkich oknach, od chroma, do flasha poprzez xnview obraz się zmienia, ale wszędzie tak samo. No to exportuję następną galerię, w przeglądarkach windowsowych i xnview jest OK. W chromie i FF - obraz blady !!!
No jestem w szoku. Już miałem tym wszystkim rzucić i zabrać się za wypas owiec jak Roman Kluska, ale myślę - zresetuję komputer.
Po resecie - kolory wszędzie takie same.
Jeszcze nie wiem co to znaczy - jutro pomyślę.
A tymczasem - potwierdźcie proszę to co myślę - Adobe Lightroom, jak robię export i mam wybraną przestrzeń sRGB, to choćbym miał do komputera podłączony bursztynowy monitor z wgranym do Win7 takim profilem, że wyświetlałby wszystkie kolory świata, to na wyjściu LR stworzy plik JPG-sRGB dokładnie taki sam jaki powstałby gdybym mojego RAWA i moje ustawienia przesłał do kogokolwiek z forumowiczów?
Innymi słowy - że zawarty w LR przepis na stworzenie pliku sRGB jest niezależny od okoliczności systemowych?
paul80 - Sro 16 Paź, 2013
FalconPL napisał/a: | Ustawiłem monitor na sRGB, wywaliłem wszystkie profile kolorystyczne z ColorManagmentu |
w jakim celu to zrobiłeś, to Ty wskazujesz profil z którego system korzysta, może być ich nawet 500 i to nie ma znaczenia.
FalconPL napisał/a: | Zmieniam sobie między nimi i we wszystkich oknach, od chroma, do flasha poprzez xnview obraz się zmienia, ale wszędzie tak samo. No to exportuję następną galerię, w przeglądarkach windowsowych i xnview jest OK |
Nie rozumiesz jednej rzeczy, tak jak w LR czy photoshopie wyświetlą Ci tylko LR i photoshop, inne tylko próbują to naśladować.
Przepis jest prosty, używaj tylko firefoxa do oglądania zdjęć w sieci i używaj przeglądarki zdjęć xnview z włączonym profilem ICC monitora.
FalconPL napisał/a: | A tymczasem - potwierdźcie proszę to co myślę - Adobe Lightroom, jak robię export i mam wybraną przestrzeń sRGB, to choćbym miał do komputera podłączony bursztynowy monitor z wgranym do Win7 takim profilem, że wyświetlałby wszystkie kolory świata, to na wyjściu LR stworzy plik JPG-sRGB dokładnie taki sam jaki powstałby gdybym mojego RAWA i moje ustawienia przesłał do kogokolwiek z forumowiczów? |
sRGB LR tworzy zawsze taki sam, niezależnie od tego kto jaki ma monitor, komputer czy jeszcze co innego. FalconPL napisał/a: | No to myślę, jest OK - pora ciut poprawić obraz na monitorze. Dodaję profile sRGB, U2711, i sRGB po windowsowej kalibracji (głównie gamma). |
Nie wiem co za kalibrację robisz, ale dam Ci dobrą radę, skorzystaj z usługi kalibracji, bo będziesz się wiecznie bujał z kolorami, jasnością itp.
FalconPL napisał/a: | Innymi słowy - że zawarty w LR przepis na stworzenie pliku sRGB jest niezależny od okoliczności systemowych? |
tak, ale sRGB to nie przepis a przestrzeń kolorystyczna, sRGB to kieliszek a aRGB szklanka.
FalconPL - Sro 16 Paź, 2013
paul: ja o kozie ty o wozie. Nabiłeś sobie posta, pomóc nie pomogłeś.
paul80 - Sro 16 Paź, 2013
FalconPL, tak tylko Tobie się wydaje chrome nie obsługuje CMS, mieszasz chłopie mieszasz, ale jak Ci tak pasuje to ok.
jaad75 - Czw 17 Paź, 2013
FalconPL, używasz szerokogamutowego monitora, a wskazujesz systemowi i oprogramowaniu, że jest sRGB - to co w tej chwili robisz to kompletny bezsens.
Masz po pierwsze skalibrować i oprofilować monitor - to ABSOLUTNA PODSTAWA. Żadnego ustawiania na oko i zgadywania - MA BYĆ PROFIL. Ten profil jest Twoim głównym w systemie i to jego wskazujesz w aplikacjach z PEŁNYM CMS (taki LR ładuje domyślny sysemowy, nie ma opcji wskazania innego), czyli takich, które respektują i profil monitora i zdjęcia i TYLKO W NICH możesz oczekiwać zgodności kolorystycznej. Aplikacje niezarządzane lub z niepełnym CMS będą siały po całym gamucie monitora. Galerie flashowe (nawet w zarządzanych przeglądarkach) również.
paul80 napisał/a: | chrome nie obsługuje CMS | Już obsługuje, natomiast nie obsługuje prawidłowo nieotagowanej grafiki i np, fontów - na szerokim gamucie będą żarówiaste.
paul80 - Czw 17 Paź, 2013
jaad75 napisał/a: | Już obsługuje, natomiast nie obsługuje prawidłowo nieotagowanej grafiki i np, fontów - na szerokim gamucie będą żarówiaste. |
dzięki za informację, muszę to sprawdzić a na pewno już komor sprawdził i sorry za wprowadzanie w błąd o ile to prawda.
FalconPL - Czw 17 Paź, 2013
jaad75: dzięki, za info
zależy mi, żeby obraz wyglądał identycznie w galerii HTML5 jak i we flashowej. Kiedyś zacząłem używać SimpleViewera i na tyle mi się podoba (no i zapłaciłem za wersję PRO , że na razie nie szukam zamiennika.
Pytanie jest takie: czy wybierając w profilu monitora pozycję sRGB, nie powoduję, że mój monitor zachowuje się jak monitor "standardowy" nijako symulując jego zachowanie odnośnie kolorów? I w takim ustawieniu wybór profilu sRGB byłby jak najbardziej właściwy.
Wydaje mi się, że tak.
Przy czym jedynym potwierdzeniem, tego jest dla mnie na razie to, że otwieram dziś na "biurowym komputerze, na biurowym LCDku" galerię i wygląda ona mniej więcej tak jak ją "dosuwakowałem" w domu na LR.
O kalibracji oczywiście myślę, ale widzę że jeśli zależy mi na prezentacji "for WEB" to chyba lepiej "równać w dół".
hijax_pl - Czw 17 Paź, 2013
FalconPL napisał/a: | zależy mi, żeby obraz wyglądał identycznie w galerii HTML5 jak i we flashowej | Uzywaj plików w przestrzeni sRGB, z załączonym profilem. W ustawieniach systemu dla monitora ustaw jego profil (szeroki) wygenerowany z jakiegoś kalibratora. Używaj zarządzanego oprogramowania tylko. I będziesz miał to co chcesz. FalconPL napisał/a: | Wydaje mi się, że tak. | Dobrze Ci się wydaje, jednak jak chcesz tak używać ten monitor to niepotrzebnie na niego wywaliłeś kasę...
FalconPL - Czw 17 Paź, 2013
hijax_pl napisał/a: | Dobrze Ci się wydaje, jednak jak chcesz tak używać ten monitor to niepotrzebnie na niego wywaliłeś kasę... |
nie uwierzysz, byłem pewny, że taka opinia się pojawi...
Tyle że jakieś 3 lata temu nie było za dużego wyboru w dziedzinie monitorów w tej rozdzielczości.
Kolory mnie wtedy nie interesowały, a dziś w każdej chwili mogę je "włączyć" - czyli nie tak źle kupiłem
Andrzej.M. - Czw 17 Paź, 2013
Ciekaw jestem jaki monitor najlepiej było by kupić z możliwością kalibracji sprzętowej? Najlepiej do 1000zł. Jak musi być drożej - cóż...
Pytanie zadałeś w nieodpowiednim wątku.
1000zł powiadasz, dołóż jakieś 700 zł i masz Nec p221w, ale ten monitor to loteriada.
jaad75 - Czw 17 Paź, 2013
FalconPL napisał/a: | Pytanie jest takie: czy wybierając w profilu monitora pozycję sRGB, nie powoduję, że mój monitor zachowuje się jak monitor "standardowy" nijako symulując jego zachowanie odnośnie kolorów? I w takim ustawieniu wybór profilu sRGB byłby jak najbardziej właściwy.
| W takim ustawieniu powinieneś go co najmniej sprofilować i używać tego profilu, a nie standardowego sRGB. To trochę tak, jakbyś wierzył, że po ustawieniu na monitorze presetu 6500K wyświetla Ci faktycznie 6500K (różnice potrafią sięgać powyżej 1000K).
FalconPL napisał/a: | Przy czym jedynym potwierdzeniem, tego jest dla mnie na razie to, że otwieram dziś na "biurowym komputerze, na biurowym LCDku" galerię i wygląda ona mniej więcej tak jak ją "dosuwakowałem" w domu na LR. | Mniej więcej, to będzie wyglądała zawsze na byle LCD, jeśli wygląda dobrze na skalibrowanym monitorze, natomiast dopiero jak zobaczysz bezpośrednie porównanie, to będziesz widział różnice (czasem drastyczne). Problem zacznie się gdy będziesz zdjęcia obrobione na byle nieskalibrowanym monitorze oglądał na czymś, co pokazuje rzeczywiste kolory - może się okazać, że będą całkowicie nie do przyjęcia. Pomijając już, co będzie, gdy będziesz próbował je drukować...
jaad75 napisał/a: | Mniej więcej, to będzie wyglądała zawsze na byle LCD | a czasami tragicznie.
Andrzej.M. - Czw 17 Paź, 2013
paul80 napisał/a: | dołóż jakieś 700 zł i masz Nec p221w |
Eeee, to już wolę Eizo nawet jeśli bez sprzętowej kalibracji...
komor - Nie 20 Paź, 2013
jaad75 napisał/a: | Galerie flashowe (nawet w zarządzanych przeglądarkach) również. |
Wszystkie? Bo mam Simpleviewera w wersji Pro, i tam piszą:
SimpleViewer-Pro supports ICC Color Profiles which can provide more accurate color display. Check the 'Use Color Correction' option in svBuilder-Pro to enable this feature.
http://www.simpleviewer.n.../support/#color
Ale nigdy nie sprawdzałem jak to się sprawdza na szerokogamutowcu, przy plikach otagowanych jako sRGB.
jaad75 - Nie 20 Paź, 2013
komor napisał/a: | Wszystkie? | Nie wiem, czy wszystkie, widzę jednak co się dzieje w przypadku popularnych flashowych slideshows. Na moim wyjątkowo szerokogamutowym laptopie jest to wyjątkowo boleśnie oczojebne.
|
|