forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Prośbą o małą poradę - dylemat kompakt czy kompakt+optyka

maleaw - Wto 15 Paź, 2013
Temat postu: Prośbą o małą poradę - dylemat kompakt czy kompakt+optyka
Siemka,
Przymierzam się w najbliższym czasie do kupna aparatu. (ostatni sprzęt kupowałem z 8 lat temu, teraz to już złom). Przeglądałem różne fora, testy itd. i szczerze powiedziawszy przeraził mnie ogrom tego rynku, konkurencyjności (ogrom urządzeń w jednym tylko segmencie cenowym). W związku z powyższym, kompletnie nie wiem co kupić.
Na kupno aparatu chciałbym przeznaczyć +/- 1800 zł, no powiedzmy do 2000 zł. Zależy mi na ładnych zdjęciach i filmach z wakacji, imprez rodzinnych itd. Dosyć istotnym kryterium jest to, żeby te filmy były w na prawdę MOŻLIWIE dobrej jakości. I tutaj pojawia się dylemat:
Od razu spodobał mi się model Sony Nex 5, wszyscy zachwalają jakie to świetne zdjęcia i filmy robi i... Zobaczyłem filmy na youtube z Nex 5 i szczerze mówiąc nie powalają. Kolega ma dużo tańszy aparat Sony Hx-200v i moim zdaniem filmy, które na nim kręci są lepszej jakości... I teraz pytanie i prośba do Was: jest mi obojętne, czy aparat będzie większy/mniejszy, zależy mi wyłącznie na dobrej jakości zdjęć i filmów (nakręciłem się na Nex, bo podobno robi piękne zdjęcia i ta wymienna optyka też fajna), ale jeśli miałbym mieć zwykłego kompakta, który robi piękne zdjęcia i filmy to hmm... po co mi ta optyka? ;) Może znacie sprzęt jakichś innych firm w tej cenie, który może byłby lepszy? (chociaż wolałbym unikać Samsungów czy Pentaxów, które wiem - może to kwestia marketingu, ale jakoś shitowo mi się kojarzą).
PS: Nie zamierzam kupować lustrzanki ;) torba 10 kg + niekończące się koszty to nie mój klimat
PS2: Jeśli możecie... Bardzo proszę o pomoc w wybraniu ;)
Pozdrawiam,
Michał

Tutejszyn - Wto 15 Paź, 2013

Cały czas mówimy o pasji fotografowania, tak?

PS
Do filmowania kup kamerę, a do fotografii wystarczy komórka.

Gdybyś kiedyś poszedł do salonu samochodowego i poprosił o auto, które jest dosyć szybkie, a nie dużo pali, a sprzedawca do szybkiej jazdy poleciłby Ci formułę 1, a żeby mało palił rower to byś uznał to za hmm... ja bym uznał to za chamstwo, bo są np. turbo diesle :) dzięki za konstruktywną odpowiedź, może jeszcze jakieś złote porady od Ciebie kolego? Bardzo proszę, jeżeli jest ktoś, kto na prawdę mógłby mi pomóc w wyborze to proszę o odpowiedź, Pozdrawiam
hijax_pl - Wto 15 Paź, 2013

maleaw, co rozumiesz przez "filmy dobrej jakości"?

oczywiście chodzi o Full HD, ale... Doskonale zdaję sobie sprawę, że nie będzie to jakość jak na profesjonalnej kamerze, czy nawet na "tylko kamerze. Chodzi mi o połączenie jednego z drugim tj. możliwie dobre zdjęcie z możliwie dobrymi filmami, bo gdybym chciał robić tylko zdjęcia to jednak bym się zdecydował na lustrzankę(wiem że są lustrzanki, które robią filmy, ale to już większe koszta), a chciałbym mieć po prostu jedno urządzenie, które robi to i to. Zapytałem o tego Nex'a 5, ponieważ bardzo mi się podoba i słyszałem, że robi niezłe zdjęcia, natomiast jak porównałem sobie jakość filmów zrobionych z Nex 5, a np. Sony Hx-200v, który jest tańszy o 800 zł a wydaje się, że te filmy są lepsze. Dla porównania:
http://www.youtube.com/watch?v=uctWiqxiSuA - nex5
http://www.youtube.com/watch?v=ztoVnfX6GO4 - hx200v
Nie wiem, może się mylę i te filmy z Nexa są "ładniejsze"??
Uściślając:
Może być też tak, że dany aparat zrobi zdjęcia trochę gorszej jakości, ale już np. dużo lepsze filmy lub odwrotnie, dużo lepsze zdjęcia, a trochę słabsze filmy. Chodzi mi o "wypośrodkowanie" obu parametrów, albo podanie przykładów sprzętu, w którym np. coś jest kosztem czegoś, ale warto kupić bo.
Myślę, że poza wszystkim jest wielu takich użytkowników jak ja, którzy mają właśnie takie potrzeby.
Czy w ogóle jest możliwe takie połączenie?
pozdrawiam,

Full HD to tylko rozdzielczość. Za "ładność" może odpowiadać kompresja, ilość klatek na sekundę, sposób pracy automatyki ekspozycji czy autofokus.
maleaw napisał/a:
jNie wiem, może się mylę i te filmy z Nexa są "ładniejsze"??
Jak oglądałeś i co Ci się nie podobało w NEX? Wiesz, że youtube rekompresuje materiał i nijak ma się on do źródłowej wersji?
Wojmistrz - Wto 15 Paź, 2013

maleaw, kolega Tutejszyn potraktował cię nieco z buta i troszkę ci się należy. To nie forum filmowców, tylko fotograficzne i to poświęcone sprzętowi fotograficznemu a nie filmowemu. Pod tym względem Tutejszyn odpowiedział ci naprawdę dobrze, bo jeśli twoim priorytetem jest filmowanie, to lepiej kup dobrą kamerę. Jeśli upierasz się na filmowanie aparatem i chcesz uniknąć dSLR, to najlepiej poszukaj modeli jakie oscylują w twoim przedziale cenowym i odpowiadają ci gabarytowo/z wyglądu i poszukaj ich dokonań np na youtube. Jeśli wybierzesz z nich kilka modeli i zapytasz, który będzie z nich najlepszy do zdjęć w takich czy innych warunkach, to wtedy spokojnie powinniśmy ci pomóc.
Edit,
Youtube nie do końca jest dobrym wykładnikiem jakości filmów.

Od Youtube dużo lepsze jest Vimeo

Więc chodzi o to, by wszystkie powyższe zmienne dawały jak najlepszy, finalny obraz. Pościągałem sobie próbki z Nex'a i odnoszę wrażenie, że te filmy nie są lepsze. Nie widzę tego. Czy mam rację czy nie? Bo jeżeli rzeczywiście Nex 5 robi tak super filmy, które wszyscy zachwalają to może ja tego nie widzę... oglądając filmy z tego starego sonego hx200v wydają się one po prostu lepsze...

[ Dodano: Wto 15 Paź, 2013 18:20 ]
Forum nosi nazwę optyczne, a optyka to imo też filmy... Dzięki za link z filmami, na pewno tam sobie porównam różne próbki... ale chodziło mi, byście pomogli mi zarysować chociaż jakąś koncepcję, bo jak na razie oprócz tego Nexa w podobnej cenie niczego ciekawego nie mogę znaleźć.
Pozdrawiam

Tutejszyn - Wto 15 Paź, 2013

maleaw napisał/a:
Gdybyś kiedyś poszedł do salonu samochodowego i poprosił o...
Używając samochodowego porównania, przychodzisz na zjazd pasjonatów starych samochodów, a pytasz o samojezdną kosiarkę.
Poza tym, co złego jest w telefonie komórkowym? To przecież coraz fajniejszy sprzęt do fotografowania. A!... pytałeś o filmowanie. Dlatego starałem się delikatnie powiedzieć, że jest to forum pasjonatów fotografii.. kiedyś było.

maleaw napisał/a:
oglądając filmy z tego starego sonego hx200v wydają się one po prostu lepsze...
No a ja staram się dowiedzieć co takiego czyni je lepszymi? Na co zwracasz uwagę? Bo co Ci po mojej propozycji aparatu, skoro mogę zwracać uwagę na coś zupełnie innego i film w moim odczuciu super uznasz jako kiepski?

hijax_pl w moim odczuciu wydają się bardziej wyraźne, ostre, bardziej płynne, zoomowane obiekty takie jak np. przelatujący samolot zachowują "wyraźność" i ostrość. W Nexie ten obraz wydaje się bardziej rozmazany, mniej ostry, chociaż kolory ma bardziej intensywne. Zastanawia mnie zwyczajnie, czy to moje subiektywne odczucie z obejrzanych filmów i czy gdyby zrzucić filmy z obu tych aparatów nagranych w tym samym miejscu i o tym samym czasie zmieniłbym zdanie? Czemu o to pytam - Nex 5 bardzo mi się podoba i jestem na niego prawie zdecydowany, chciałem Was zwyczajnie zapytać czy w tej cenie nie będzie nic ciekawszego do zdjęć, ew. do filmów i zdjęć.
Tutejszyn tak się składa, że jestem w specyficznym środowisku lotniczym (m.in na forach) i zaskoczę Cię, ale tam laickie pytania użytkowników są przyjmowane raczej w sposób miły i chętny do pomocy. Bo w terminologii lotniczej np. PPL, VHR, ATPL frozen, EPWA, IHR, TAS, KIAS, EAS itd. nie łatwo się odnaleźć, tak też w moim odczuciu jest z fotografią, jako dla laika ;) ) Tam ludzie chętnie sobie pomagają, tutaj się dowiedziałem, że zadałem złe, niepoprawne, źle sformułowane pytanie. Może to jest przyczyną jak to ująłeś, że to kiedyś było forum pasjonatów? Warto to przemyśleć.
Dzięki za pomoc,
Pozdrawiam

maleaw napisał/a:
Nex 5 bardzo mi się podoba i jestem na niego prawie zdecydowany
To kupuj. Weź tylko pod uwagę, że to bezlusterkowiec. Mały korpus do którego będziesz przykręcał wielgachne obiektywy. Bo ma stosunkowo dużą matrycę. W porównaniu do kompaktów - przeogromną. Przy zdjęciach to pożądana zaleta nie do pobicia przez kompakciki. Przy filmowaniu staje się jednak pięta achillesową. Także jak widzisz jest pewien kompromis. Albo super foty, albo super filmy. Te super filmy lustrzankowe to wiesz.. To prawda, ale w profesjonalnym zastosowaniu bardziej ;)
siosio - Czw 17 Paź, 2013

maleaw

Pomyśl nad : Panasonic G5, jego następcą G6 albo GX1 (wielkościowo najbardziej do Nexa podobny).

Obiektywy do systemu micro 4/3 są mniejsze niż te do systemów bezlusterkowców z APS-c (czyli Sony Nex i Samsung NX).

Panasonici kręcą dobre jakościowo filmy - podobnie jak nexy mają 50 kl/s. Olympusy pod względem filmowania raczej odstają od Panasoniców - przynajmniej te z segmentu nie najwyższego. Aczkolwiek Olympusy mają lepsze matrycę - i jakbyś chciał tylko najlepsze zdjęcia mieć, to jak najbardziej należy Olympusy polecić.
Samsungi też raczej odstają - choć ciekawym modelem jest Samsung NX300 i w nim już lepiej jest z filmowaniem, niż we wcześniejszych NX.

Dla jakości zdjęć dużo lepiej mieć bezlusterkowiec od takiej hybrydy jak Sony HX200. Na filmowaniu słabo się znam ale też lepszy powinien być bezlusterkowiec.

Ten półśrodek o którym pytasz, to albo Nex, albo Panasonic z serii G. Panasonici mają tą zaletę, którą na początku wspomniałem - obiektywy do ich bezlusterkowców są mniejsze. Ale jak chcesz poprzestać na 1dnym obiektywie - kitowym power zoomie z około 3krotnym zbliżeniem - to mniej więcej podobnej wielkości jest w Nexie i Panasonicu.

Za to taki HX200 ma zoom x30 ...... :mrgreen: