forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - w miare ogarniety monitor

Wurcel - Pią 18 Paź, 2013
Temat postu: w miare ogarniety monitor
Witam, poszukuje w miare ogarnietego monitora do obrobki foto :) kometnie na monitorach nie znam sie, stąd ten temat, cena hmmm do zaakceptowania dla mnie to max 2500, nie potrzebuje giganta, max 21 -22 cale, choc 19 też był by ok :) co polecacie ? Pozdrawiam
manolo - Pią 18 Paź, 2013

więc kup jakikolwiek, jeśli się nie znacz jaka to różnica...
muzyk - Sob 19 Paź, 2013

Dell UltraSharp U2413 61cm (24') PremierColor LED Bildschirm DVI DP HDMI (1920x1200)
Podobno 99% Adobe RGB pokrywa. :roll:

Andrzej.M. - Sob 19 Paź, 2013

Ja myślałem o Eizo ...
Ale ten Dell też ciekawy. A z takich do 1000zł coś się da wymyślić ?
Ma służyć WYŁĄCZNIE do obróbki zdjęć.

muzyk - Sob 19 Paź, 2013

Trudny w kalibracji.
AndrzejM.Makuch napisał/a:
A z takich do 1000zł coś się da wymyślić ?

Wyroby monitoropodobne.

Jeszcze jeden test.

Andrzej.M. - Sob 19 Paź, 2013

NIe wiem czy EIZO FS 2331 to taki "monitoropodobny" wyrób... A kosztuje nieco ponad tysiąc. A Monitor LED Dell U2312HM - trochę ponad siedemset...
Co sądzisz o takich wyborach?

muzyk - Nie 20 Paź, 2013

NIe wiem czy EIZO FS 2331 to taki "monitoropodobny" wyrób... A kosztuje nieco ponad tysiąc. A Monitor LED Dell U2312HM - trochę ponad siedemset...

Myślę, że ten EIZO nie za bardzo nadaje się do fotografii, tym bardziej ten Dell, który pokrywa 94% sRGB.
O RGB nie ma mowy. :roll:
Poza tym, lepiej brać monitor o proporcjach 16:10, a nie 16:9 :idea:

broczek - Nie 20 Paź, 2013

NIe wiem czy EIZO FS 2331 to taki "monitoropodobny" wyrób...

Też rozważałem zakup tego ekranu. Czytałem, że jest ok. Jednak 23'' i proporcje takich monitorów sprawiają wrażenie mniejszych jak 22'' i powodują dyskomfort w pracy. Koniec końców zdecydowałem się Nec EA244WMi.
Może być. Jest szansa na kalibrację.

Wurcel - Nie 20 Paź, 2013

Dzięki Panowie za odpowiedź, obecnie uzywam LG FLatron 1960, kalibrator spyder 3 elite da takiemu radę ?:) Czy szkoda zachodu i jednak zainwestować w nowy monitor? Choć osobiście wolałbym monitor 21 cali.
muzyk - Nie 20 Paź, 2013

Wurcel napisał/a:
obecnie uzywam LG FLatron 1960, kalibrator spyder 3 elite da takiemu radę

Będę nudny.
Używam Flatron E2251, czyli do fotografii wyrób monitoropodobny, ale Spyder 4 Pro coś tam mu namieszał... myślę, że warto spróbować.
Tyle, że ja potrzebuję monitora głownie do obróbki czarno białych fot.
Sam zastanawiam się nad Eizo CX240, bądź czymś z serii CG, ale to kiedyś, z nowym mini "jabłkiem".

P.S. Jednak koniecznie musi być to monitor o proporcjach 16:10.
Myślałem też nad 20 calowym Dellem... ale ponoć te Dell'e się trudno kalibruje, jak np ten co powyżej zapodałem, stąd... coś jednak z EIZO.

Jeśli ktoś i do gier potrzebuje, to chyba EIZO nie za bardzo...

komor - Pon 21 Paź, 2013

muzyk napisał/a:
Poza tym, lepiej brać monitor o proporcjach 16:10, a nie 16:9

A czemu?

broczek - Pon 21 Paź, 2013

Jeśli można wierzyć temu, co wypisują w necie, to ten dłuższy bok przy 16:9 sprawia, że wysokość staje się wizualnie mniejsza niż w rzeczywistości jest i z tego względu lepiej wziąć 16:10.
Ponieważ taki mam, to też jestem gotów przyznać rację tym opinią gdyż po otwarciu zdjęcia pion jest wypełniony cały, a w poziomie pozostają niewielkie marginesy, które przy 16:9 byłyby jeszcze większe.

Wurcel - Pon 21 Paź, 2013

Niestety budżet mój uległ pogorszeniu i max jaki moge przeznaczyć to 1500-1700, coś w tym przedziale znajdę w miarę ok po kalibracji ? Co myślicie o Asus MX239H lub NEC MultiSync EA224WMi-BK ?
Pozdrawiam