|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Dziwna lornetka!
micik - Sob 19 Paź, 2013 Temat postu: Dziwna lornetka! Witam! Otarłem się kiedyś o dziwną lornetkę, która miała dwa powiększenia i dwie średnice obiektywu. Nie pamiętam co to było, czy to w ogóle był taki typ lornetki, czy tylko ktoś rozkręcił ją w połowie, ale większy obiektyw z tą rurą był dokręcany do mniejszej średnicy obiektywu. Nigdy na forum nie spotkałem się z takim modelem, a o tak przypomniało mi się to i chciał bym zaczerpnąć wiedzy na ten temat, czy były, czy są takie modele, czy to tylko ktoś rozkręcił jakąś model i zrobił z tego uniwersalna lornetkę.
Pozdrawiam
goornik - Sob 19 Paź, 2013
Pierwsze słyszę o takim patencie, by obiektywy miały różne średnice, a okular lewy i prawy dawały różne powiększenia....
Możesz zalinkować jakiś obraz tego, gdzieś z googli?
konto usuniete - Sob 19 Paź, 2013
Dawno temu, w zamierzchłych czasach miałem coś takiego jak monokular ZOMZ który składał się z korpusu z pryzmatami i okularem oraz dwoma wymiennymi obiektywami które mocowało się na korpusie prostym łączem bagnetowym. Monokular miał parametry 12x40 i 20x60. Może to o to chodzi?
PS: http://www.monocular.info/mn12x20x.htm
Abs - Sob 19 Paź, 2013
Ciekawa sprawa Polaris. O różnych obiektywach nie słyszałem. Z kolei różne okulary to możliwe - takie lornety są dość typowe i wygodne, np. http://teleskopy.pl/produ...%B0)_(TSG7045).
Za tym co linkowałem idą zmienne powiększenia.
W domu posiadam monokular tej samej marki o stałych parametrach 7x50. Pole wąskie ale bardzo dobrze skorygowane - ostre po brzegi.
kivirovi - Sob 19 Paź, 2013
Ja też coś takiego widziałem na internetach. To było chyba to co w linku Polarisa.
Poza tym na tym samym patencie opiera się luneta Swarovski ATX, która weszła do sprzedaży rok temu: Okular i pryzmat są te same a obiektywy można wymieniać: 65, 85, 95 mm.:
Uważam, że jest to bardzo dobre rozwiązanie, które mogłoby ocalić lornetki porro.
micik - Sob 19 Paź, 2013
polaris napisał/a: | Dawno temu, w zamierzchłych czasach miałem coś takiego jak monokular ZOMZ który składał się z korpusu z pryzmatami i okularem oraz dwoma wymiennymi obiektywami które mocowało się na korpusie prostym łączem bagnetowym. Monokular miał parametry 12x40 i 20x60. Może to o to chodzi?
PS: http://www.monocular.info/mn12x20x.htm |
No właśnie coś takiego, ale jako lornetka, byłem w tedy młody i nawet miałem to w rekach i na pewno nie był to mono okular, tylko lornetka.
konto usuniete - Sob 19 Paź, 2013
O ile pamiętam, było w tym wynalazku widać efekty nie do końca idealnej osiowości optyki. Obawiam się, że w przypadku takiej lornetki trudno byłoby uzyskać idealną kolimację. Oczywiście piszę tu o monokularze ZOMZ bo Swarovski to inna liga.
kivirovi - Sob 19 Paź, 2013
W każdym razie jak bym się zainteresował takim rozwiązaniem systemowym w Nikon SE, a wydaje mi się, że wszystkie trzy mają ten sam okular i pryzmat: 8x32, 10x42, 12x50. Wydaje mi się, że w dachówkach się nie da tego wprowadzić.
micik - Nie 20 Paź, 2013
polaris napisał/a: | O ile pamiętam, było w tym wynalazku widać efekty nie do końca idealnej osiowości optyki. Obawiam się, że w przypadku takiej lornetki trudno byłoby uzyskać idealną kolimację. Oczywiście piszę tu o monokularze ZOMZ bo Swarovski to inna liga. |
Witam! Faktycznie! wieczorem mnie też oświeciło, przecież soczewki obiektywów są na pierścieniach eliptycznych, po takim rozkręceniu od razu były obraz stereo, widocznie musiała to być połowa lornetki, a czas i skleroza zrobiły swoje.
Pozdrawiam
Arek - Nie 20 Paź, 2013
Fajnie, nawet nie wiedziałem, że taki monokular 20x60/12x40 był produkowany. Świetna sprawa.
Z tymi pryzmatami to jest więcej takich podobieństw. Np. Steinery Nighthuntery 8x30, 9x40, 7x50 i 8x56 wszystkie miały taką samą celę z pryzmatami.
Z dachówkami też tak można zrobić, ale tylko z tym, które ustawiają ostrość soczewką za pryzmatami, a nie taką przy obiektywie.
|
|