|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - 24-70 2.8 Canon czy Tamron
magiera23 - Nie 20 Paź, 2013 Temat postu: 24-70 2.8 Canon czy Tamron Jak w temacie. Jakiś czas temu miał być kupiony Tamron 24-70 ale po dłuższych namysłach padł pomysł dozbierania do nowego Canona. Z różnych powodów nie udało się dozbierać.
Teraz stoję przed zakupem i nie mam pojęcia już na co się zdecydować.
Do wybory: używaka C24-70 2.8 mk1 albo nowy tampon. Inne opcje nie wchodzą w grę.
Może ktoś używa tego tamrona już troszkę dłużej albo oba szkła ktoś miał i mógłby się wypowiedzieć.
B o g d a n - Nie 20 Paź, 2013
magiera23 napisał/a: | Do wybory: używaka C24-70 2.8 mk1 albo nowy tampon. Inne opcje nie wchodzą w grę. | Jeśli tylko taki wybór, to kupuj Tamrona.
Sunders - Nie 20 Paź, 2013
magiera23 napisał/a: | używaka C24-70 2.8 mk1 albo nowy tampon |
Ten nowy
pawel23 - Nie 20 Paź, 2013
Jeśli Canon 24-70 II nie wchodzi w grę, ja bym kupiła Tamrona.
Sunders - Nie 20 Paź, 2013
pawel23 napisał/a: | ja bym kupiła Tamrona |
pawel23, czy w swoim profilu wpisałeś,-łaś właściwą płeć
pawel23 - Nie 20 Paź, 2013
Sunders napisał/a: | pawel23 napisał/a: | ja bym kupiła Tamrona |
pawel23, czy w swoim profilu wpisałeś,-łaś właściwą płeć |
Haha, głupia autokorekta w telefonie Płeć w profilu sie zgadza
magiera23 - Nie 20 Paź, 2013
pawel23 napisał/a: | Jeśli Canon 24-70 II nie wchodzi w grę, ja bym kupiła Tamrona. |
Jak najbardziej wchodzi w grę jak tylko kolega mi się dorzuci
A tak na poważnie to jak by aparacik na siebie zarabiał to bym na pewno się nie zastanawiał, a tak zbieranie na C mk2 staje się z lekka męczące
Byłem już pewny Tamrona ale poczytałem znowu tu i tam i sporo niepewności wdarło się do mojej gołowy..
Na dpreview nawet dobrze o nim piszą, na polskich forach za bardzo popularny nie jest
Jak nie wygram na loterii do piątku to kupię tampona
muzyk - Nie 20 Paź, 2013
Kup tampona. Kup. Dobre szkło, ma VC i jest dość... tanie.
magiera23 - Nie 20 Paź, 2013
muzyk napisał/a: | Kup tampona. Kup. Dobre szkło, ma VC i jest dość... tanie. |
To chyba nie jest odrobina sarkazmu??
muzyk - Nie 20 Paź, 2013
magiera23 napisał/a: |
To chyba nie jest odrobina sarkazmu?? |
Nie. Jakbym napisał, że (pardon) "podpaska", to miałbyś prawo podejrzewać.
Kup.
Mnie też kusi jakiś tamron, 70-200 2.8 VC ... może kiedyś, jak mi się 70-200 f4 L przeje...
magiera23 - Nie 27 Paź, 2013
Chwilowo cena wzrosla na amazonie wiec powstal maly poslizg z zakupem tamrona.
Czy ktos z was uzywal obu szkiel czyli C24-70 2.8 mk1 i tampona???
Pytam bo wczoraj znajoma ktora posiada C mk1, po uzyciu T24-70 stwierdzila ze tampon ma straszne problemy z lapaniem ostrosci w kiepskim swietle wzgledem duzo starszego canona. Testowala go z 5D mk2 o ile ma to jakies znaczenie.
MM - Nie 27 Paź, 2013
Miałem stare C 24-70/2.8, mam nowe, używałem Tamrona.
Optycznie Tamron lepszy od starej wersji C (nie liczę kolorów i plastyki). Szybkości i precyzji AF-u to Tamron jeszcze długo oryginałowi nie podskoczy, nawet jak ten ma już swoje lata...
MM napisał/a: | Szybkości i precyzji AF-u to Tamron jeszcze długo oryginałowi nie podskoczy, nawet jak ten ma już swoje lata... |
Az tak z nim zle?? C 24-70 mk2 jest napewno leprzy i to nie podlega dyskusji. Nie twierdze ze nie masz racji co do przewagi af z canona ale z kad sie biora te pozytywne opinie o tamronie na zagranicznych forach?? W wiekszosci pisza o bardzo duzej przewadze tampona nad canonem mk1.
Co raz wiekszy bajzel mam w glowie.....
Sunders - Nie 27 Paź, 2013
magiera23 napisał/a: | z kad sie biora te pozytywne opinie o tamronie na zagranicznych forach?? W wiekszosci pisza o bardzo duzej przewadze tampona nad canonem mk1 |
Te przewagi Tamrona są w zasadzie dwie - jest ostrzejszy od Canona 24-70/2,8 I i w przeciwieństwie do tego Canona ma stabilizację. Pozostałe parametry Canon ma na podobnym poziomie lub lepsze.
Sunders napisał/a: |
Te przewagi Tamrona są w zasadzie dwie - jest ostrzejszy od Canona 24-70/2,8 I i w przeciwieństwie do tego Canona ma stabilizację. Pozostałe parametry Canon ma na podobnym poziomie lub lepsze. |
dodał bym jeszcze to że Tamron jest dostępny nowy i ma 5 lat gwarancji...
ale Sunders
wybrałbyś tamrona. Czemu???
Sunders - Nie 27 Paź, 2013
Ja wybrałem Canona 24-105/4L IS USM. Jednak dokonując wyboru miałem już 2 stałki z zakresu 24-70mm. Z rozważanej przez Ciebie dwójki wybrałbym Tamrona głównie ze względu na jego lepszość na pełnej dziurze, a w drugiej kolejności ze względu na stabilizację i 5-cio letnią gwarancję.
magiera23 - Sob 02 Lis, 2013
Tamron zakupiony
Udało mi się go wyrwać za jedyne 3600pln więc nie tak źle. Na razie robi dobre wrażenie, może troszkę obudowa wydaję się plastikowa ale ogólnie jak na dwa dni użytkowania jesteśmy z żoną bardzo zadowoleni.
Pozdrawiam
Andrzej.M. - Sob 02 Lis, 2013
Jestem ciekaw, do jakiego korpusu ten obiektyw kupiłeś ?
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Jestem ciekaw, do jakiego korpusu ten obiektyw kupiłeś ? |
do canona
a tak na poważnie to do 5dmk3
To w porządku. Choć pewnie wolałbym 24-105...
AndrzejM.Makuch napisał/a: | To w porządku. Choć pewnie wolałbym 24-105... |
pod uwagę braliśmy tylko 24-70 i tylko 2.8
Jak widać wyżej w temacie, nie było mowy o 24-105
magiera23 napisał/a: | Jak widać wyżej w temacie, nie było mowy o 24-105 |
Sunders napisał/a: | Ja wybrałem Canona 24-105/4L IS USM |
Coś było chyba mówione...
Sunders - Sob 02 Lis, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: |
Sunders napisał/a:
Ja wybrałem Canona 24-105/4L IS USM
Coś było chyba mówione... |
... to była tylko dygresja o wyborze innego obiektywu, w innej sytuacji, przez innego fotografującego
Sunders napisał/a: |
... to była tylko dygresja o wyborze innego obiektywu, w innej sytuacji, przez innego fotografującego |
i puentą był wybór jednego szkła z podanych w temacie.
[ Dodano: Sob 02 Lis, 2013 16:29 ]
AndrzejM.Makuch napisał/a: | magiera23 napisał/a: | Jak widać wyżej w temacie, nie było mowy o 24-105 |
Sunders napisał/a: | Ja wybrałem Canona 24-105/4L IS USM |
Coś było chyba mówione... |
czytaj ze zrozumieniem
magiera23 napisał/a: | czytaj ze zrozumieniem | Sunders napisał/a: | ... to była tylko dygresja |
Mówione było, kontekst nie ma znaczenia, tak jak i cała reszta - kupiłeś i po sprawie. Gdybyś chciał - to i tę dygresję byś jednak rozpatrzył. Nawet nie rozumiejąc...
muzyk - Sob 02 Lis, 2013
magiera23 napisał/a: | do canona
a tak na poważnie to do 5dmk3 |
Hmm, czasem kusi mnie JEDNAK... jakiś zoom.
Może kiedyś i może właśnie tampon - jako "nieistotne" szkło w porównaniu do zastałych stałek.
magiera23 - Sro 01 Sty, 2014
Witam w nowym roku i życzę wszystkiego najlepszego na początek
Mam możliwość zamiany mojego Tamrona 24-70 2.8 Vc na Canona 28-70 2.8. Kiedyś szukałem tego canona ale że to już starsze szkiełko to ciężko znaleźć w dobrym stanie.
Teraz trafiło się w stanie idealnym, nawet pyłka kurzu nie ma. Nie mam możliwości przetestowania tego canona przed zamianą ale ufam że jest idealny.
Było by super bo obiektyw w systemie a nie zamiennik jak tampon.
Nie wiem za bardzo co mam robić teraz bo nie chciał bym żałować zamiany. Zadowolony jestem z Tamrona chociaż AF nie powala szybkością szczególnie w kiepskim świetle dlatego napaliłem się na zamianę i nie wiem czy słusznie
Używał ktoś tego szkła Canona (28-70)???
Jakieś sugestie porady???
Będę wdzięczny
muzyk - Sro 01 Sty, 2014
magiera23 napisał/a: | Tamrona 24-70 2.8 Vc na Canona 28-70 2.8. |
Na 24-70 2.8 II zamienilbym, na I… zastanawialbym sie, a na 28-70 - NIE.
muzyk napisał/a: | , a na 28-70 - NIE. |
A to czemu?? Jakies przeciw?? W necie niby wyczytalem same dobre opinie na temat 28-70, czesc wypowiadajacych sie nawet twierdzi ze to szklo jest lepsze od C 24-70 mk1.
muzyk - Sro 01 Sty, 2014
magiera23 napisał/a: |
A to czemu?? |
Bardzo stare szkło, 20 lat od premiery (jeśli zajdzie potrzeba naprawy, ewentualnie mogą być kłopoty), węższe na krótkim końcu i sporo miększe przy 70 mm i 2.8
muzyk napisał/a: | sporo miększe przy 70 mm i 2.8[/url] |
Właśnie rozwiałem swoje wątpliwości. Porównałem z tamponem i już nie ma o czym rozmyślać. Może i ten C28-70 ma spoko af ale dużo bardziej mydli od tampona.
muzyk dzięki za odpowiednie nakierowanie
|
|