forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - SIGMA 70-300 1:4-5.6 APO

LastRace - Nie 20 Paź, 2013
Temat postu: SIGMA 70-300 1:4-5.6 APO
Witam. Mam możliwość kupienia Nikona D3100 z właśnie tą optyką od Sigmy. Jako że jestem TOTALNYM amatorem, to mam pytanie za które może mnie wyśmiejecie. Czy ten obiektyw nadaje się tylko do robienia zdjęć w macro lub z daleka?. Nie miałbym wtedy KIT'owego 18-55mm, a czy ten 70-300mm nadaje się do robienia zdjęć np. na imprezie? :) .
hijax_pl - Nie 20 Paź, 2013

LastRace napisał/a:
Czy ten obiektyw nadaje się tylko do robienia zdjęć w macro lub z daleka?
Nie.
LastRace napisał/a:
Nie miałbym wtedy KIT'owego 18-55mm
Hm... No to w takim razie będzie kiepsko, bo...
LastRace napisał/a:
czy ten 70-300mm nadaje się do robienia zdjęć np. na imprezie?
Nie bardzo. Lepiej do przyrody...
muzyk - Pon 21 Paź, 2013

Na imprezę lepiej coś zumowatego krótszego jaśniejszego - np. ...
Tamron 17-50 2.8

bogdanek - Pon 21 Paź, 2013

Mam ten obiektyw i na imprezy nadaje się średnio , chyba ,że na festyn, Tobie to raczej , jak napisali koledzy powyżej coś szerszego abyś zmieścił pomieszczenie i ludzi w nim się znajdujących w kadrze.
Andrzej.M. - Pon 21 Paź, 2013

LastRace napisał/a:
Mam możliwość kupienia Nikona D3100 z właśnie tą optyką od Sigmy.
Nie jest to szczyt jakości ale jeśli cena dobra, a możesz dołożyć 1200 zł na Tamrona 17-50/2,8 - to można by się zastanowić. Choć pewnie Tobie wystarczyłby 18-105 VR. A nawet "kitowy" 18-55 VR. Wszystko kwestia ceny...
muzyk - Pon 21 Paź, 2013

bogdanek napisał/a:
Mam ten obiektyw i na imprezy nadaje się średnio

Dlaczegóż to zaś "średnio"? Może demonem prędkości nie jest, ale dość jasna optyka i "imprezowy" zakres ogniskowych.

Usjwo - Wto 22 Paź, 2013

bogdanek chyba mail na mysli 70-300, ktory wlasnie nie ma "imprezowego" zakresu :)
muzyk - Wto 22 Paź, 2013

LastRace napisał/a:
a czy ten 70-300mm nadaje się do robienia zdjęć np. na imprezie? :) .

ale pytał o robienie zdjęć NA IMPREZIE... :zalamany:

cygnus - Sro 23 Paź, 2013

hijax_pl napisał/a:
LastRace napisał/a:
Czy ten obiektyw nadaje się tylko do robienia zdjęć w macro lub z daleka?
Nie.

Do robienia zdjęć "z daleka" nadaje się, aczkolwiek pojęcie "z daleka" nie jest dobrze zdefiniowane.
Dla mnie do zdjęć z daleka pięćsetka okazuje się nieraz za krótka, więc kupiłem wczoraj tysiączkę.

bogdanek - Pią 25 Paź, 2013

Muzyk, sigma 70- 300 apo nadaje się średnio na imprezy ( a miałem na myśli imprezy w pomieszczeniach) , ponieważ na 70mm robiąc zdjęcie ludziom przy stole musisz odsunąć się od nich na jakieś 4 metry, by znaleźli się w kadrze .Musi to być zatem duży salon jaki posiadam, ale w nim tak czy tak nie używam tego obiektywu.
Jeżeli chodzi o robienie zdjęć pojedynczym osobom to owszem jak najbardziej można pstrykać , bo światło f4 od 70mm do 135mm w tej sigmie jest naprawdę przyzwoite jak na amatorskie potrzeby
.Ale to jest robienie zdjęć na siłę.

Usjwo ,tak miałem na myśli Sigmę 70-300 4-5,6 APO MACRO.

muzyk - Sob 26 Paź, 2013

bogdanek napisał/a:
Muzyk, sigma 70- 300 apo nadaje się średnio na imprezy ( a miałem na myśli imprezy w pomieszczeniach) , ponieważ na 70mm robiąc zdjęcie ludziom przy stole musisz odsunąć się od nich na jakieś 4 metry, by znaleźli się w kadrze .Musi to być zatem duży salon jaki posiadam, ale w nim tak czy tak nie używam tego obiektywu.
:zalamany:

Przecież podałem pod rozwagę 17-50 2.8...

bogdanek - Sob 26 Paź, 2013

muzyk, moje niedomówienie, sorry.
muzyk - Sob 26 Paź, 2013

Nie gniewam się. Luz!

:wink:

spootnick - Czw 07 Lis, 2013

Alw pocisneliscie z tymi "imprezami". Koledze chodzi chyba o imprezy takie jak u cioci na imieninach czy popijawa u kumpla.
Spokojnie da rade i ten aparat jak i obiektyw 18-55. Wiekszosc bedzie robione na auto w dodatku z wbudowanym fleszem.
Jak dla mnie na imprezy najlepsze rozwiazaniem jest mala malpka.
No ale jako ktos chce blysnac lustrem na "imprezie" to jego sprawa.
Inaczej sie juz ma sprawa jesli te imrezy by mialy byc zarobkowe, ale w tym nie bylo takiego zapytania.

moronica - Czw 07 Lis, 2013

spootnick, zalezy co to za imprezy. co to nie mozna na takim koncercie chciec porobic dobrych fot jesli to nie zarobkowo?
spootnick - Czw 07 Lis, 2013

Jesli o takie cos sie pyta laik, i nic nic pisze jaki to ma byc rodzaj imprez. Pierwsze na mysl przychodzi popijawa oraz imieniny u cioci.
bogdanek - Sob 23 Lis, 2013

No właśnie.
maver747 - Nie 15 Gru, 2013

Mam ten obiektyw z bagnetem ef.Mimo tego,że o sigmach czytałem wiele złego,a to że mydlą,a to że af nie trafia uważam,że na początek w zupełności wystarczy.Jeżeli nie będziesz wymagał od niego zbyt wiele,zrobisz nim fajne i czyste zdjęcie.Makro?Możesz cykać,oczywiście w porównaniu z mp-e65 wypada blado,ale cykaj.Przy ładnym słońcu będzie ok.Imprezy?Jeżeli zamknięta sala nie polecam.to dobry obiektyw,dzięki któremu uzyskasz odpowiedź na pytanie w którym kierunku chcesz się rozwijać no i co będziesz musiał kupić :smile:
muzyk - Nie 15 Gru, 2013

maver747 napisał/a:
w porównaniu z mp-e65

Ho ho ho, taką lipną Sigmę porównywać z mp-e 65 w dyscyplinie makro… :wink:

komor - Pon 16 Gru, 2013

muzyk napisał/a:
Ho ho ho, taką lipną Sigmę porównywać z mp-e 65

Przecież napisał:
maver747 napisał/a:
w porównaniu z mp-e65 wypada blado

Ze statywu, statyczne obiekty można Sigmą 70-300 w miarę przyzwoicie ustrzelić, jak się domknie do f/8 lub nieco więcej.

muzyk - Pon 16 Gru, 2013

komor napisał/a:
Przecież napisał:

Przecież widziałem... a mimo to napisałem :razz:
"Blado" może być bardziej kontrastowe niż Ci się wydaje :wink:

P_M_ - Wto 17 Gru, 2013

Sigma, jeśli się dobra trafi, potrafi się odwdzięczyć ładnym obrazkiem. Miałem i byłem względnie zadowolony, ponieważ była powolna. Trochę szkoda, że sprzedałem, bo teraz mam porównanie do różnych tele nikona (70-300vr i AF-S'a 80-200/2.8), ale to nie moja bajka. Sigma przyda się to portreciku (krótsze ogniskowe są przyzwoite), pseudo makro nie jest wcale tragiczne. Tylko na ten przełacznik należy uważać, bo nie jedna sigma miała przez to zmielone zębatki.
suso - Wto 17 Gru, 2013

Mialem i na poczatek polecam . Do 200 mm sigma sprawowala sie b dobrze .
muzyk - Sro 18 Gru, 2013

P_M_ napisał/a:
Sigma, jeśli się dobra trafi, potrafi się odwdzięczyć ładnym obrazkiem

Oj tam. Sprawiłem sobie taką 24-70 2.8 makro.
Szit, że ja pierniczę, ale ostrzy w punkt :twisted:

komor - Sro 18 Gru, 2013

muzyk, ogarnij się. Rozmawiamy o 70-300 czy o 24-70? Masz jakiś uraz, to go wyraź w wątku dotyczącym tego antyka, którego kupiłeś. Pewnie okazyjnie?
muzyk - Sro 18 Gru, 2013

komor napisał/a:
muzyk, ogarnij się.

Komor, nie bądź łobuz :razz:
Pisząc o 24-70 napisałem w ogólnym kontekście o "Sigmie" na przykładzie tegoż szkła.
komor napisał/a:
Pewnie okazyjnie?

Bo ja wiem?
229 euro z półroczną gwarancją :roll:
Po prostu trzeba było mi takiego szkła, a nie chciałem nie wiadomo ile wydawać kasy na zum.
Plusem (na marginesie) jest dosyć mala odległość ostrzenia przez właśnie tryb... "makro".
:lol:

komor - Sro 18 Gru, 2013

Wiesz, staramy się nie pisać w „ogólnym kontekście”, bo to jest bezwartościowe. Potem powstają takie mity, że Canon to Canon, albo że Sigma ma zawsze zwalony AF. Albo że do entry-level Nikonów nie da się podłączyć tanich obiektywów.

Sigma 70-300 dysponuje makro 1:2, które – przy zastosowaniu statywu – nadaje się do pewnych celów, a ma tę cechę (która bywa zaletą lub wadą, w zależności od okoliczności), że odległość ostrzenia wynosi aż 95 cm. Ciężko jest tym złapać motyla na łące z ręki, bo celowanie na 300 mm z odległości metra to misja specjalna. Ale jak ci gdzieś jakiś żywy owad siądzie na parę minut i się nie rusza, to można go z tej odległości całkiem przyzwoicie złapać. Przy dobrym świetle (czyli kiedy można skrócić czas) to może nawet z ręki. Jak na uniwersalnego telezuma klasy 70-300 za tysiaka (obecnie widzę, że nawet taniej) to całkiem niezła dodatkowa cecha. Trochę kolorki słabe, ale coż.

muzyk napisał/a:
Bo ja wiem? 229 euro z półroczną gwarancją

No czyli tak jak myślałem. Kupiłeś jakiś tani szajs wyprzedażowy 24-70 i na jego podstawie wypowiadasz się w wątku o 70-300, który nowy w sklepie kosztuje obecnie 800 zł. :) Jaki jest związek poza tą samą nazwą producenta? Nawiasem mówiąc to nie trafiłem jeszcze na ani jedną osobę, która byłaby zadowolona z Sigmy 24-70, w jakiejkolwiek wersji. Są jakieś na sali? :)

muzyk - Sro 18 Gru, 2013

Komor. Piszę o tym 24-70, że to taki szit jak i 70-300 APO.
cybertoman - Sro 18 Gru, 2013

muzyk napisał/a:
Po prostu trzeba było mi takiego szkła, a nie chciałem nie wiadomo ile wydawać kasy na zum.
24-70 to nie jest "zum"?
muzyk - Sro 18 Gru, 2013

cybertoman napisał/a:
24-70 to nie jest "zum"?

Napisałem, że JEST, ale że nie chciałem dużo kasy na "zum" wydawać, stąd, kupilem "ZUM" jaki kupiłem. :twisted:

cybertoman - Czw 19 Gru, 2013

Teraz jasne.