forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Domowe studio do 1500zł

Arkowal - Pon 21 Paź, 2013
Temat postu: Domowe studio do 1500zł
Zbliża się zima wiec zastanawiam się na kupnem swojego pierwszego oświtlenia do portretów i fotografii dziecięcej.Cena jaką chciałbym przeznaczyć to około 1500zł nie licząc tła.Zastanawiam się nad Quantuum pulse 300?Co sadzicie o tych lampach?Co ewentualnie musiałbym jeszcze do nich dokupić w celu ich odpalenia?Proszę o jakieś porady bo jeśli chodzi o fotografie studyjna,nie mam kompletnie doświadczenia i jestem zielony,czas zacząc się uczyć :mrgreen:
rafal.adamczyk - Wto 22 Paź, 2013

Masz wszystko co potrzebne do ich odpalenia, ale nic na czym mógłbyś postawić lampę. Musisz się więc rozejrzeć za statywem do niej. Będziesz też potrzebował tzw. modyfikatorów. Do dzieciaków - nie wiem jak koledzy, ale ja sugerowałbym jakąś oktę 120cm+. Nie wiem jakie mocowanie posiadają lampy Quantuum, ale najwięcej akcesoriów znajdziesz na S-mount. Odpuść beauty dishe, parasolki etc. Na początek wystarczy. Naucz się pracy z jedną lampą I bez problem za jakiś czas zaczniesz dodawać następne. Jak mieszkasz w Bradford możesz się zainteresować produktami "Bessel", sam kilku używam - dobra jakość za rozsądne pieniądze.

Na youtube znajdziesz masę materiałów pomocnych w nauce. Powodzenia

Arkowal - Sro 23 Paź, 2013

Ok dzięki.Wiesz może czy byłaby jeszcze możliwość podłączenia do całego zestawu trzeciej dodatkowaj lampy canona speedlite 430 EX2?Jak to zrobić?
komor - Sro 23 Paź, 2013

Stosując wyzwalanie radiowe możesz dołożyć do zestawu także 430EXII lub cokolwiek innego, co jest wyzwalane środkowym pinem. W tym zestawie Quantuum Pulse jak rozumiem radia nie ma, więc tak czy owak musisz wymyśleć sposób wyzwalania. Masz 60D, tak? Czyli możesz od biedy wyzwalać wbudowaną, ale moim zdaniem najwygodniej i najbezpieczniej jest mieć jednak radio. Ja mam Phottixa Strato II i jestem bardzo zadowolony.
Andrzej.M. - Sro 23 Paź, 2013

Też mam to chińskie badziewie Phottix PT-04II i na początek może wystarczyć.
komor - Sro 23 Paź, 2013

Na te starsze generacje typu PT-04 i inne podobnej konstrukcji, moim zdaniem już szkoda kasy. Pojawiły się nowsze konstrukcje, w szczególności niepracujące już na paśmie 433 MHz, a także o płaskim kształcie obudowy, co nie powoduje kłopotów ze stosowaniem tego choćby w zwykłych parasolkach (chodzi o znaczne zwiększenie wysokości zestawy lampa+radio). Strato II to zupełnie inna konstrukcja. W przypadku lamp studyjnych kwestia kształtu obudowy nie ma znaczenia, ale przy reporterskich – owszem.

komor napisał/a:
moim zdaniem już szkoda kasy.

Od Strato znacznie tańsze i do studia spokojnie wystarczą. Są też Aster-y tej firmy - też tanie (nadajnik +2 odbiorniki ok. 250zł) ale "na płask" - jak komuś do "reporterek" trzeba.
O stratus mogę powiedzieć tyle - dobrze że nadajnik ma sanki lampy z przeniesionymi stykami z aparatu - to się czasem w plenerze może przydać. (pozwala na sterowanie również systemem dedykowanym oprócz radiowego). Czyli włączenie PTTL do manualnego sterowanego radiem.(gdy mamy np. 2 dedykowane systemowe i 2 bez tej opcji- np. manualne).

jaad75 - Sro 23 Paź, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
O stratus mogę powiedzieć tyle - dobrze że nadajnik ma sanki lampy z przeniesionymi stykami z aparatu - to się czasem w plenerze może przydać. (pozwala na sterowanie również systemem dedykowanym oprócz radiowego). Czyli włączenie PTTL do manualnego sterowanego radiem.(gdy mamy np. 2 dedykowane systemowe i 2 bez tej opcji- np. manualne).
Z P-TTL-em to akurat nierealne. :roll:

Posiadam dwa wyzwalacze Yongnuo YN622C więc w przyszłości jeśli chciałbym dołożyć trzecią lampę tę o której wcześniej pisałem jest taka możliwość tyle,że musiałbym mieć trzy wyzwalaczę?To na daleka przyszłość :mrgreen: Jak natomiast te dwie lampy quantum mogę teraz wyzwolić z 60D?Czy te odbiorniki będą konieczne?
Kolejną sprawą jaką mnie jeszcze zastanawia to parasolki.Białe czy odbijające złote lub srebrne?Jakie będą lepsze do fotografii dziecięcej,może fotografii rodzinnej dla znajomych.
Chciałbym też się troszkę pobawić w jakieś klimatyczne portrety z cieniami z użyciem żonki :razz: ?Wybaczcie za banalne pytania,ale zaczynam kompletować zabawki a doświadczenia brak :mrgreen:

Usjwo - Sro 23 Paź, 2013

Arkowal napisał/a:
Posiadam dwa wyzwalacze Yongnuo YN622C więc w przyszłości jeśli chciałbym dołożyć trzecią lampę tę o której wcześniej pisałem jest taka możliwość tyle,że musiałbym mieć trzy wyzwalaczę?To na daleka przyszłość :mrgreen: Jak natomiast te dwie lampy quantum mogę teraz wyzwolić z 60D?

Lampy pewnie maja wbudowana fotocele, zpinasz wiec YN622 na aparat i do tej trzeciej C430 (chciaz polecam YN568 zamiast) i wszystkie dzialaja.

Arkowal napisał/a:

Chciałbym też się troszkę pobawić w jakieś klimatyczne portrety z cieniami z użyciem żonki :razz:

To raczej nie polecam parasolek, tylko softboxy, swiatlo z parasolek jest ciezo okielznac, szczegolnie w standardowym bialym pokoju.

[ Dodano: Czw 24 Paź, 2013 00:05 ]
W standardowym bialym pokoju to i softboxami ciezko bedzie :mrgreen:

To z tym kolorem jak i miejscem będzie masakra ponieważ oświetlenie musiałoby stać w żółtej kuchni a ja strzelałbym z pokoju.Ograniczenie miejsca najbardziej mnie boli i zastanawia czy wogóle zakupić oświetlenie,ale co tu zimą robić,troszkę bym się zabawił :cry:

jaad75 napisał/a:
Z P-TTL-em to akurat nierealne.

Bo? (abstrahując od nazwy bo każda firma ma inną)
Jeśli nadajnik ma stopkę ze stykami przez którą wszystkie sygnały lampa-aparat przechodzą bez zakłóceń - to nie widzę przeszkód. Zresztą producent pisze o tym wyraźnie w przypadku obydwu Strato. I dwie lampy - na aparacie Master , kilka metrów dalej Slawe - i nie ma problemu. A dodatkowa z radia uzupełniająco.
Widzisz jakieś przeszkody? Przy wyłączonym lub ignorowanym przedbłysku... (ten nadajnik chyba to potrafi).

Co do żółtej kuchni - pomagać nie będzie , ale nie powinna być przeszkodą. Zwłaszcza jeśli zastosujesz softboxy. Z parasoli zawsze jest trochę odbitego światła a też zajmują sporo miejsca po rozłożeniu - jeśli już to radzę srebrne. Przez białe sporo światła pójdzie na odbicie od ścian i tu może być problem. Zwłaszcza jeśli pomieszczenie małe.

[ Dodano: Sro 23 Paź, 2013 17:41 ]
Arkowal napisał/a:
musiałoby stać w żółtej kuchni a ja strzelałbym z pokoju.

To może odwrotnie?

Musiałbym sofy przenosić,za ciężkie :mrgreen: Podpowie ktoś odnośnie parasolek,białe czy odbijające złote lub srebrne?Pewnie każda do innego zastosowania :mrgreen:
hijax_pl - Sro 23 Paź, 2013

Arkowal napisał/a:
Pewnie każda do innego zastosowania
Mhm. http://fripers.pl/zastosowanie.html

Dzięki hijax_pl za reklamę,ale tam info nie dostanę.Ok będę szukał :razz:

Arkowal, mniej więcej widać jakie efekty daje każdy z modyfikatorów. Mało?
komor - Sro 23 Paź, 2013

W małym pomieszczeniu najistotniejsze może być to, że parasolka odbijająca (czyli czarna na zewnątrz, a srebrna lub biała w środku, palnik lampy skierowany w stronę parasolki) pozwoli na większą kontrolę, bo mniej będzie uciekać i odbijać się od ścian dookoła. Biała parasolka shoot-through sporo światła jednak odbija do tyłu i może to być widoczne.

Dzięki komor chyba jednak będą odbijające.Złote czy srebrne to się jeszcze zastanowię bo tak jak na razie czytam to różnią się temperaturą barwową.Poza tym wydaje mi się,że więcej będzie można pobawić z ciekawiymi portretami :cry: Będzie ładna jazda bo nie mam kompletnie doświadczenia z oświetleniem i ustawianiem lamp,no ale cóż zima będzie długa :razz:
komor - Sro 23 Paź, 2013

Parasolkę srebną zawsze zamienisz na złotą, zakładając (niedrogi) filtr CTO na lampę. No, na studyjną pewnie trochę droższy ten filtr niż na reporterską. Ja bym się zastanawiał czy srebrną czy białą, choć cena tych akcesoriów jest na tyle niewielka, że można mieć obie, każdej po dwie nawet.

A jeszcze jedno pytanie:Czy kupując cały zestaw quantum czyli lampy statyw i parasole,będę mógł z czasem dokupić np. biały parasol z innej firmy?Czy grubość pręta jest standardowa?

Arkowal napisał/a:
Czy grubość pręta jest standardowa?
Zasadniczo tak.
jaad75 - Sro 23 Paź, 2013

Bo? (abstrahując od nazwy bo każda firma ma inną)
Ale piszesz o P-TTL-u - nie ma takiej wersji tego wyzwalacza.
Przy wyłączonym lub ignorowanym przedbłysku... (ten nadajnik chyba to potrafi).
Nadajnik nie ma nic do przedbłysku, problemem jest to jak wyzwalany jest błysk główny, ale mniejsza z tym.

[ Dodano: Sro 23 Paź, 2013 23:53 ]
Arkowal napisał/a:
Czy kupując cały zestaw quantum czyli lampy statyw i parasole,będę mógł z czasem dokupić np. biały parasol z innej firmy?
Nie tylko parasol, ale również inne modyfikatory, byle by miały mocowanie S Bowensa.
cybertoman - Czw 24 Paź, 2013

Arkowal napisał/a:
8mm a Elinchrom 7mm.
Usjwo - Czw 24 Paź, 2013

cybertoman napisał/a:
Arkowal napisał/a:
8mm a Elinchrom 7mm.

Co nie przeszkadza bo w uchwycie jest srubka zaciskowa.

Arkowal - Czw 24 Paź, 2013

Jeszcze jedno i ostatnie pytanie.Mam bardzo mało miejsca na roztawienie oświetlenia będą musiały stać około 1m od osoby fotografującej,może 1,5m na bokach,szału nie będzie no trudno z czasem cos pomyślę.Jakiego rozmiaru parasole będą w takim przypadku lepsze 91cm czy 120cm?
komor - Czw 24 Paź, 2013

Arkowal napisał/a:
Jakiego rozmiaru parasole będą w takim przypadku lepsze 91cm czy 120cm?

Arkowal, to zależy jaki efekt chcesz uzyskać. :) Jeśli masz mieć lampy mocniejsze niż reporterskie speedlighty to moim zdaniem możesz wziąć 120 cm.

jaad75 - Czw 24 Paź, 2013

komor napisał/a:
Jeśli masz mieć lampy mocniejsze niż reporterskie speedlighty to moim zdaniem możesz wziąć 120 cm.
I mieć jeszcze mniej miejsca na rozłożenie całości? IMHO mniejsze, zwłaszcza, że będzie to wszystko na bardzo małych odległościach i w małych pomieszczeniach.

Lampy quantum puls 300,dziś lub jutro będę zamiawiał,chyba?narazie trwają negocjacjie odnośnie rabatu :razz:
komor - Czw 24 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
I mieć jeszcze mniej miejsca na rozłożenie całości?

Czy w kwestii rozłożenia kompletu te 90 vs 120 ma jakieś znaczenie? Bardziej bym się obawiał tych niewielkich odległości od modela. A jak te Quantuumy, da się zejść z mocą? Pytam, bo strona WWW aktualnie zamknięta.

komor napisał/a:
Czy w kwestii rozłożenia kompletu te 90 vs 120 ma jakieś znaczenie?
No, zasadnicze - 120-tki są dużo większe.
komor napisał/a:
Bardziej bym się obawiał tych niewielkich odległości od modela.
Jeśli chodzi o ilość światła, to zawsze można przymknąć, problem za to z kontrolą wygaszenia...
komor napisał/a:
A jak te Quantuumy, da się zejść z mocą?
Nie pamiętam, ale do 1/32 na pewno schodzą, czyli będą jak speedlighty na 1/8... Z odbijającej jakieś f/4 powinno się bez problemu dać, gorzej z tym , że tak skręcone będą błyskać koszmarnie długo i temperatura barwowa też będzie pewnie mało stabilna... Ale nie używałem nowych Quantuumów - może tragedii nie ma...

Z tą odległoscią to teraz mi panowie daliście do myślenia :cry: Nocy nie prześpię.
Odległość po zmierzeniu to 1m.Jeśli się da to mógłbym używać odbijających,ale z drugiego pokoju przez drzwi.Zobaczymy,ale szału nie zrobię :cry:
Zamówienie złożone.Parasole dwa białe i dwa odbijające złote 120 jak komor radził.
Najwyżej sprzedam mieszkanie :smile:

Arkowal napisał/a:
Parasole dwa białe i dwa odbijające złote 120
Kompletnie bez sensu. A te białe to pewnie shoot through? Trzeba było sobie dwie convertible zamówić. I serio, nawet 90-tki w małym pomieszczeniu są duże.
Usjwo - Pią 25 Paź, 2013

To ze lampa bedzie 1m od modela to chyba nie najwiekszy problem. Skoro nie mozesz tej lampy ustawic dalej, to oznacza ze pomieszczenie jest bardzo male, wiec uzyskanie jakiegokolwiek kierunkowego swiatla bedzie niemozliwe. Jakkolwiek tej lampy z parasolka nie ustawisz to i tak dostaniesz odbite swiatlo ze wszystkich mozliwych stron (i na dodatek zoltym nalotem) :cry: , druga lampa nie bedzie potrzebna. Poniewaz sprzet juz zamowiles, to trzeba probowac. Pomysl czy nie zainwestowac w czarna tkanine ktora daloby sie przymaskowac sciany. Zycze duzo cierpliwosci, bedzie Ci potrzebne.
jaad75 - Pią 25 Paź, 2013

Usjwo napisał/a:
To ze lampa bedzie 1m od modela to chyba nie najwiekszy problem.
W tego typu miejscu wszystko będzie problemem, a krótkie wygaszenie spowoduje minimalny zakres ruchów w zakresie prawidłowej ekspozycji - to nie przeszkadza aż tak bardzo ze świadomym modelem, ale z dziećmi będzie problemem.
Usjwo napisał/a:
Jakkolwiek tej lampy z parasolka nie ustawisz to i tak dostaniesz odbite swiatlo ze wszystkich mozliwych stron (i na dodatek zoltym nalotem) :cry:
Usjwo napisał/a:
Pomysl czy nie zainwestowac w czarna tkanine ktora daloby sie przymaskowac sciany.
Dokładnie.
komor - Pią 25 Paź, 2013

Arkowal napisał/a:
złożone.Parasole dwa białe i dwa odbijające złote 120 jak komor radził.

Ja złotych nie doradzałem… Shoot through wręcz odradzałem, więc mam nadzieję, że te białe to też odbijające.

Andrzej.M. - Pią 25 Paź, 2013

Arkowal napisał/a:
Podpowie ktoś odnośnie parasolek,białe czy odbijające złote lub srebrne

Pisałem softboxy i to będzie dla ciebie najlepsze, a jak parasolki to w twojej sytuacji wyłącznie srebrne. Dodam że parasolki po rozłożeniu zajmą więcej miejsca niż softboxy. I dadzą więcej odbić od ścian.

Aka - Wto 29 Paź, 2013

Arkowal napisał/a:
Musiałbym sofy przenosić,za ciężkie :mrgreen: Podpowie ktoś odnośnie parasolek,białe czy odbijające złote lub srebrne?Pewnie każda do innego zastosowania :mrgreen:

Dobrym rozwiązaniem może być parasolka-softbox ze srebrnym wnętrzem - odbije Ci światło od srebrnej warstwy, a następnie rozproszy przez dyfuzor. Co do żółtej kuchni, pomyśl może na czas fotografowania o zmianie zwykłych żarówek w kuchni na świetlówki o barwie białej 5500K.

Andrzej.M. - Wto 29 Paź, 2013

Aka napisał/a:
zmianie zwykłych żarówek w kuchni na świetlówki o barwie białej 5500K.

Taaa... i wyjdzie piękna zieleń... :mrgreen:

Aka - Sro 30 Paź, 2013

Aka napisał/a:
zmianie zwykłych żarówek w kuchni na świetlówki o barwie białej 5500K.

Taaa... i wyjdzie piękna zieleń... :mrgreen:

To lepiej powiedz, jaka barwa wyjdzie Ci z połączenia światła ciepłego z kuchni + jej żółty kolor + światło białe z oświetlenia do foto?

Andrzej.M. - Sro 30 Paź, 2013

Aka napisał/a:
jaka barwa wyjdzie Ci z połączenia światła ciepłego z kuchni + jej żółty kolor + światło białe z oświetlenia do foto?
:lol:
Żadna - bo zbędne oświetlenie się wyłącza i zostawia tylko lampy fotograficzne. Nawet pracując w studiu z fleszami - oświetlenie "normalne" wyłączam że by lepiej widzieć rozkład świateł z lamp na planie .
Ie masz co kombinować - im mniej "lewego" światła z odbiciami od ścian - tym lepiej. Zwłaszcza przy kolorkach na ścianach.

Arkowal - Nie 03 Lis, 2013

Pisałem softboxy i to będzie dla ciebie najlepsze, a jak parasolki to w twojej sytuacji wyłącznie srebrne. Dodam że parasolki po rozłożeniu zajmą więcej miejsca niż softboxy. I dadzą więcej odbić od ścian.

Miałeś racje,lampy doszły i kilka parasolek.Po pierwszych próbach-masakra.Bardzo ciężko ukierunkować nimi światło.Trzeba zakupić jakieś małe softboxy.Na jedna z lamp zrobiłem coś w rodzaju snoota,przynajmniej można teraz światło ukierunkować,jedyne co jeszcze nie wiem jak zrobić to jakieś dyfuzory na jego koniec bo zbyt ostre światło zapodaje?

jaad75 - Nie 03 Lis, 2013

Arkowal, może poćwicz najpierw twardym światłem - dokup sobie grid na "garnki" z zestawu, będzie Ci łatwiej panować nad światłem. Softboksy bez fartucha i gridów też nie są wcale łatwe do kontroli w małym pomieszczeniu. No i czarne szmaty, żeby wygasić odbicia z pomiaszczenia też by się przydały.

Czarne szmaty już kupiłem 10mx1m trzeba tylko podocinać trochę poszyć,zrobić jakiś system zawieszenia:-)Strasznie mi światlo odbijało po ścianach,żadnej kontroli:-(Co to jest ten grid na garnki i fartuchy na softboxa?
Coś trzeba będzie trzeba wykombinować bo jeśli nie to się zniechęcę do tych moich nowych lampeczek,a szkoda zabawy:-(

Arkowal napisał/a:
Co to jest ten grid na garnki i fartuchy na softboxa?
Grid, to inaczej tzw. plaster miodu, tudzież honey comb - rodzaj siatki kierunkującej i kształtującej światło, a także ograniczających zasięg strumienia.

Na softboksie wygląda to np. tak:

na garnku tak:

Możesz też dodatkowo dołożyć barn doors, czyli wrota:

Andrzej.M. - Nie 03 Lis, 2013

Ech , te angielskie nazwy... :twisted:
A nie można normalnie ? Wrota były zawsze, od kiedy pamiętam, plastry miodu też... :zalamany:

Wrota były zawsze, od kiedy pamiętam
Dla mnie wrota to od zawsze były barn doors. A nie każdy grid to honeycomb, czyli plaster miodu, bo nie każdy grid ma sześciokątne oczko (co widać na załączonym obrazku).

No właśnie wrota i plaster miodu to już coś innego:-)A czy z takiego softboxa można ten grip zdemontować?jaka była by róznica w świeceniu?
Cóż muszę coś dokupić.Myślę i czytam o tym softboksie,czymś małym bo miejsca dużo nie ma a na druga lampę sama pokrywę?Jeszcze pomyśle.
Tez sobie człowiek hobby wybrał:-)

Arkowal napisał/a:
A czy z takiego softboxa można ten grip zdemontować?
Grid. Oczywiście.
Arkowal napisał/a:
jaka była by róznica w świeceniu?
Z gridem daje przede wszystkim węższy strumień, a co za tym idzie większe kontrasty.

Który softbox z gridem na moje małe pomieszczenie byłby lepszy większy 80x40 czy 60x60?

Arkowal, IMHO węższy będzie lepszy, ale nie widziałem pomieszczenia. One generalnie służą do dwóch różnych rzeczy...

Tzn? Nie chciałbym po tyg inwestować od nowa:-)

To znaczy, że dobrze mieć i taki i taki... :smile:
komor - Pon 04 Lis, 2013

Arkowal napisał/a:
Który softbox z gridem na moje małe pomieszczenie byłby lepszy większy 80x40 czy 60x60?

A nie da rady dokupić grida do tego softa co już masz? A parasolki jakie w końcu masz? Białe shoot-through czy odbijające? Bo jeśli masz takie duże problemy z rozpraszaniem światła, to softboksy o rozmiarach typu 80 cm moim zdaniem niewiele polepszą, nawet jak będą z gridem…

jaad75 - Pon 04 Lis, 2013

komor napisał/a:
to softboksy o rozmiarach typu 80 cm moim zdaniem niewiele polepszą, nawet jak będą z gridem…
Ale to jest 80x40, to węższy strumień i mniejsza powierzchnia świecąca, niż w przypadku 60x60...
komor - Pon 04 Lis, 2013

No dobrze, ale to nadal dość duże źródła na małe pomieszczenie. Więc czy to wiele zmieni w stosunku do parasolek odbijających?

komor napisał/a:
Więc czy to wiele zmieni w stosunku do parasolek odbijających?
Z pewnością. Zwłaszcza z gridem. Softboks jest o wiele bardziej kierunkowy i kontrolowalny.
Andrzej.M. - Pon 04 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
nie każdy grid to honeycomb, czyli plaster miodu, bo nie każdy grid ma sześciokątne oczko

Taaa, są też takie z samych pionowych pasków - nawet bywało że używałem do lamp oświetlających tło. Ale jak się to nazywało - nie pamiętam. :cool:
Odnośnie softboxów - uważam że dobrze jest mieć obydwa, ale jeśli wybierałbym jeden - to 80x40 - bo można go użyć i w pionie i w poziomie a nawet ukośnie... i uzyskiwać różne efekty.

Arkowal - Pon 04 Lis, 2013

Dzięki za rady.
Komor parasolki mam dwa zestawy odbijających 91cm.Problem z nimi taki,że w tym małym pomieszczeniu problem zapanować nad światłem.Zakupiłem takie czarne lekkie płachty.Musiałbym jeszcze je trochę zszyć bo mają szerokość 1mx20m może jeśli to zawieszę będzie łatwiej,choć nie sądze.

Arkowal napisał/a:
może jeśli to zawieszę będzie łatwiej,choć nie sądze.
Trochę będzie.
Arkowal - Pon 04 Lis, 2013

Teraz mi te softboxy chodza po głowie.Kasy już poszło a zdjęć brak.Jak tak dalej pójdzie to żonka mnie z domu wygna:-)Obiecywałem jej piękne foty a jak na razie to wszystkiego mi brakuje:-)
Powiedzcie mi jeszcze czy na takie standardowe czasze z quantum pulse 300 dostane plaster miodu i wrota?przydało by się choć na jedna z nich:-)

Arkowal napisał/a:
czy na takie standardowe czasze z quantum pulse 300 dostane plaster miodu i wrota?przydało by się choć na jedna z nich:-)
Na pewno, powinni mieć na stronie. Dostałeś pewnie w zestawie standardowe 60-tki?
Arkowal - Wto 05 Lis, 2013

Jak kupowałem producent nie podawał rozmiarów czaszy,były razem w zestawie z lampą.Teraz po zmierzeniu okręgu wewnątrz wygląda na to,że mają 17,2cm.
jaad75 - Wto 05 Lis, 2013

Arkowal, mam na myśli 60 stopni kąta rozsyłu... :roll: