forum.optyczne.pl

Lornetki - Test lornetki Nikon 8x30E II

Arek - Sro 23 Paź, 2013
Temat postu: Test lornetki Nikon 8x30E II
Prezent dla wszystkich miłośników klasyków i dobrej optyki:
http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=270

goornik - Sro 23 Paź, 2013

Dzięki za prezent, Mikołaju
Baaardzo mi zależy, by test ukazał się także na Allbinos.
Jest taka szansa?

Arek - Sro 23 Paź, 2013

Właśnie przed chwilą dostałem tłumaczenie od tłumaczki. Jak nie padnę na pysk to je jeszcze dzisiaj wrzucę.
Arek - Sro 23 Paź, 2013

Proszę Cię bardzo. Sprężyłem się :)

http://www.allbinos.com/i...etki&test_l=270

goornik - Sro 23 Paź, 2013

No, no - jesteś szybki jak kometa w peryhelium.
Dzięki!

Obserwatorek - Pon 18 Lis, 2013

Pytanie do 'goornika' który jakoś tam jest związany z Nikonem...
Czy w firmie chodzą jakiekolwiek pogłoski o wymarzonej przez Arka nowej generacji lornetek porro wysokiej klasy,
ew. chociaż następcy serii EX, lub jeszcze bardziej ogólnie o jakichkolwiek planach czegokolwiek wyżej niż Aculon ?

goornik - Czw 28 Lis, 2013

Ja od kliku lat molestuję ważne osoby w Europejskiej centrali o nowoczesne porro, upgrade EXa, uszczelnione E II itp.
W odpowiedzi dostajemy kolejne serie plastikowych dachówek z Chin....
"Mądre głowy" w Tokio jak widać wiedzą najlepiej co jest potrzebna na rynku :evil:
Więcej pisać nie chcę, bo nie lubię używać wulgaryzmów :cry:

kivirovi - Pią 29 Lis, 2013

Do czego to doszlo, zeby przedstawicie Nikona atakowal a uzytkownik bronil... ale dostalismy tez EDG i jest to dobra lornetka.

Moim zdaniem dobre porro beda ale od alternatywnych dostawcow, mniej markowych. Najlepsi dawno z nich zrezygnowali (Swarovski, Zeiss, Leica, Kowa) i nikt juz dzis o tym nawet nie pamieta.

Arek - Sob 30 Lis, 2013

Do najlepszych zalicza się też Nikon, Fujinon, Docter, Steiner. Skoro wymieniłeś Kowę, to te firmy niczym jej nie ustępują. I na szczęście owe firmy wciąż robią Porro.
RomanW - Nie 15 Lis, 2015

Chcę się podzielić swoimi spostrzeżeniami dlaczego e2 wywołuje efekt WOW i na podstawie obserwacji porównawczej z 5 innymi lornetkami doszedłem do zdefinowania co odpowiada za efekt WOW. Ta moja definicja opiera się o porównanie 6 lornetek, możliwe że gdybym miał dostępne inne lornetki to i zmieniłbym zdanie. Na teraz definicja WOW to miejsce projekcji obrazu przez lornetkę. Im ono jest projektowane bliżej oczu tym efekt wow jest większy. Obraz projektowany bliżej oczu to taki, że po bokach widzimy jak najmniej czarnego od tubusa, czyli to też stosunek "pole obrazu terenu dawane przez lornetkę" do "pola widzianego przez oczy w lornetce". I tak dla lornetki e2 obraz praktycznie wchodzi w oczy i daje wrażenie naturalnego patrzenia. Np w testowanej najgorzej to w Berkut BOC 7x50 z polem 7° obraz jest projektowany w głębi/oddali, co z tego że ma pole 7° jak ma się wrażenie patrzenia w studnię, gdzie obraz jest bardzo daleki a po bokach dużo przestrzeni czarnej. Dużo lepiej wypadła Sotem BPC10x50, pole mniejsze ale obraz projektuje się bliżej oczu i o wiele lepszy jest w odbiorze, e2 oczywiście jeszcze bliżej oczu projektuje obraz. Pozostałe lornetki w odbiorze były pomiędzy tymi opisanymi wyżej BOC i BPC, czyli widać mniej lub bardziej że patrzy się przez dwururkę a na końcu bliższym czy dalszym mamy obrazek. W Nikonie e2 efekt dwururki najbardziej zanika i to wg mojego subiektywnego odczucia odpowiada za efekt WOW.
Arek - Nie 15 Lis, 2015

A to co opisujesz nie jest po prostu efekt AFOV? W 7x50 masz 49 stopni więc wypada najgorzej, w E2 masz aż 70 stopni więc wypada najlepiej.
Obserwatorek - Nie 15 Lis, 2015

AFOV = Apparent Field of View = pozorne pole widzenia

czyli pod jakim kątem widzimy w okularze obraz rzucany przez obiektyw

widoczek - Nie 15 Lis, 2015

RomanW, coś jest z tymi Nikonami, nawet patrząc przez Nikony z 51 stopniowymi okularami nie mam wrażenia patrzenia przez dziurkę od klucza. A np. w ruskiej 7x50 z polem 7 stopni (49 AFOV) efekt dziurki od klucza jest potężny. A przecież różnica w AFOV jest minimalna. Co ciekawe mając teraz Vixena z 49-cio stopniowymi okularami również nie mam wrażenia że jest wąsko.
deep - Nie 15 Lis, 2015

Patrząc w Nikona 7x50 Tropical też efekt dziurki od klucza jest mocno widoczny.

U mnie ten efekt nie występuje hmmmm :idea: :?:
deep - Nie 15 Lis, 2015

widoczek napisał/a:

Mówisz o Tropical-u?. Może to kwestie osobiste, ale w porównaniu do 8x30EII i 10x35E to jest tuuunel :)

RomanW - Nie 15 Lis, 2015

Rozumiem, że im pole własne okularu większe tym Afov lepsze, ale w ruskiej BPC 10x50 o polu 6° (105m/1000m) mamy okulary 60° i przyjemna jest dla oka (bardzo mały tunel), Vixen New Foresta 8x32 z polem okularu 59.7° robi dużo większy tunel, a powinno być porównywalnie i nie wiem co decyduje że mamy lub nie tunel.

deep napisał/a:
widoczek napisał/a:

Mówisz o Tropical-u?. Może to kwestie osobiste, ale w porównaniu do 8x30EII i 10x35E to jest tuuunel :)

Jak spojrzysz najpierw w EII, potem w Tropicala to tak, w pierwszej chwili jest takie wrażenie.
Ale jak zaczniesz od Tropicala i skupisz się na obserwacjach w centrum obrazu, a nie na ocenianiu wielkości pola, to nie ma takiego wrażenia. Przynajmniej u mnie.

deep - Nie 15 Lis, 2015

A którego masz Tropicala? Ja patrzyłem przez najnowszego i ma mocno widoczne koło na bokach. Może są różnice między nimi, w końcu to wielopokoleniowe szkło :) . To już mniejszy efekt tunelu ma Nikon 10x70 SP.

Ale to nie ma znaczenia, wszystkie Nikony - Tropical, SP, zarówno 7x50 jak i 10x70 używają tych samych okularów. Może tutaj chodzi o indywidualną fizjonomię oka, każdy to postrzega inaczej.
deep - Nie 15 Lis, 2015

Może i okulary mają takie same, ale na 100% inaczej rysuje się brzeg (mówię o czarnym polu i jego ostrym zarysie) w 7x50 i 10x70. Na świeżo porównywałem i miałem na to kilka dni. Tropical wyraźnie się wybija w tym temacie.
Dudi - Pią 20 Lis, 2015

deep napisał/a:
Może i okulary mają takie same, ale na 100% inaczej rysuje się brzeg (mówię o czarnym polu i jego ostrym zarysie) w 7x50 i 10x70. Na świeżo porównywałem i miałem na to kilka dni. Tropical wyraźnie się wybija w tym temacie.

Taki problem był poruszany tutaj
http://www.birdforum.net/showthread.php?t=177683]

RomanW - Sro 25 Lis, 2015

Dla mnie AFOV - nadal nie ogarniam. Dzisiaj porównałem:
1. ruska BPC 10x50 (pole 6 stopni)
2. Ekotone Kamakura 10x50 (pole 6,5 stopnia)
W ekotone pole widać że jest szersze niż BPC, ale obraz w BPC jest bliżej oczu mimo mniejszego pola okularów i dla oka z BPC mu lepiej. W Ekotone obraz jest dalej ale szerszy niż w BPC. W EII obraz jest najszerszy i najbliżej. Czyli nie ma zależności bezpośredniej że im większe pole tym AFOV większe, lub AFOV nie mówi całej prawdy o komforcie z obserwacji.

deep - Sro 25 Lis, 2015

Ja kiedyś myślałem, że ma to związek z długością obiektywu, ale tak nie jest, bo porównałem sobie nikony 7x50 i 10x70 i jednak większy tunel ma 7x50.
Obserwatorek - Czw 26 Lip, 2018

http://www.greatestbinocu...nniversary.html

Spostrzeżenia na temat jubileuszowego modelu.

W skrócie: lepsze powłoki, gorsza kontrola jakości ...

Obserwatorek - Czw 26 Lip, 2018

Choć można też odnieść wrażenia że mimo iż autor porównuje ją ze swoimi opisami klasycznej EII z 2015 i 2017r. to dopiero teraz zauważył zmianę z niebieskich powłok na zielono-purpurowe ...?
Cook74 - Sro 13 Mar, 2019

Koledzy,
Podpowie ktoś, gdzie można zakupić ta lornetkę w najrozsądniejszej cenie ? W Polsce maja 2 sklepy, zakupy za granicą ? Będę wdzięczny za informacje :)
T.

Chomsky - Sro 13 Mar, 2019

Jeśli można to napiszę ci na priva.
Pozdr. Ch.