forum.optyczne.pl

Lornetki - Podwójny obraz...lornetka Revue 8x40.Prosze o pomoc.

marder - Czw 14 Lut, 2008
Temat postu: Podwójny obraz...lornetka Revue 8x40.Prosze o pomoc.
Jako że jestem nowy na forum to przede wszyskim Witam wszystkich serdecznie! Szanowni Koledzy posiadam problem z lornetką Revue 8x40. Otóż posiada ona podwójny obraz. Niezależnie czy obserwuje coś z bliska czy z daleka wszystko widać podwójnie (obrazy jakby nachodzą na siebie nierównomiernie). Wiem że nie są to lornetki z najwyższej pólki i są wiekowe, ale mam do nich sentyment. Miałem wczesniej lornetkę Revue 10x50 i byłem z niej bardzo zadowolony. Tą mam właściwie gratis i szkoda ją wyrzucać. Czy da sie z tym coś zrobić domowymi sposobami,czy też konieczna jest wizyta u optyka. W lornetce można się dostać do soczewek i pryzmatów. Z góry dziekuje za wszelką pomoc.
Pozdrawiam Marcin.

Arek - Czw 14 Lut, 2008

Pewnie przesunął się jeden z pryzmatów. Lornetki starej konstrukcji przy pryzmatach mają śrubki, którymi możemy regulować ich położenie. Ustaw lornetkę na statywie i spoglądając przez nią próbuj kręcić śrubami tak aż obraz stanie się prawidłowy.

Możesz wysłać też lornetkę do kolimacji. Kosztuje to na poziomie 100 zł i zrobią Ci to w Astrokraku:
http://www.astrokrak.pl

Arek

marder - Czw 14 Lut, 2008

Bardzo dziękuje za pomoc,przydała się :grin: Rzeczywiście przesunięty był jeden z pryzmatów. Udało się go wyregulować śrubką i obraz wrócił do normy. Jest naprawdę świetny. Nie wiedziałem u tych śrubkach,były dobrze zamaskowane...człowiek uczy się całe życie he he. Jeszcze raz dzięki!
Guido - Sro 19 Mar, 2008

Witam .Podpinając sie pod temat mam takie pytanie czy w lornetce radzieckiej firmy sotem 15X50 tez jest taka regulacja pryzmatów ,pytam bo mam ten sam problem z lornatką :sad: jęśli jest taka regulacja inna niż wymieniona wcześniej , czy może ktos wie jak to wyregulować lub gdzie najczęściej znajdują się wyżej wymienione śrubki.pozdrawiam
Arek - Czw 20 Mar, 2008

Powinny być takie same śrubki.
Guido - Czw 20 Mar, 2008

niestety ja nie widzę śrubek ,może ktos wie gdzie najczęściej się znajdują takie śrubki ?
Pepin Krootki - Pią 21 Mar, 2008

Nie w każdej lornetce są dokładnie w tym samym miejscu - kliknij na link poniżej. U dołu masz zdjęcie, które powinno Ci dać pojęcie gdzie szukać. Wyobraź sobie gdzie w lornetce znajdują się pryzmaty (na optyczne.pl powinieneś znaleźć taki schemat). Śrubki muszą być gdzieś blisko.

http://www.oberwerk.com/support/collimate.htm

pozdr i życzę powodzenia.

P.S.
Zarejestruj się na astro-forum.org i skorzystaj z opcji "szukaj". Znajdziesz wątek, w którym amatorską kolimację wyjśniają jak chłop krowie (sorry za porównanie).

Guido - Sob 22 Mar, 2008

dzięki wielkie ,ale sam sobie wyjaśniłem :) w lornetce firmy sotem niema żednych śrubek niestety,są za to podkładeczki z jakiegoś złotka ,dałem jeszcze dwie podkładeczki z taśmy izolacyjnej i przesunołem pryzmat do dołu 0,7 mm i jest super!!!!pozdrawiam i dzieki!