|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka turystyczna.
majkaistefan - Nie 27 Paź, 2013 Temat postu: Lornetka turystyczna. Witam!
Mam mozliwosc kupienia lornetki Nikon 8x56 Ultra.Ma byc pomocna podczas wypraw turystycznych zarowno w dzien jak i w nocy.Nie moge jednak nigdzie znalezc zadnego opisu a tym bardziej okreslic wartosci sprzetu.Bardzo prosze o informacje na ten temat oraz ewentualne porady.
Pozdrawiam.
Arek - Nie 27 Paź, 2013
majkaistefan, Nikon nigdy nie robił lornetki 8x56 Ultra. Jedyną lornetką Nikona o parametrach 8x56 jest niedawno wprowadzony na rynek Monarch 5:
http://www.optyczne.pl/15...a_lornetki.html
Na turystykę w dzień i w nocy wybrałbym bardziej uniwersalne parametry np. 8x42, 10x42 czy 10x50.
majkaistefan - Nie 27 Paź, 2013
Witam!
Moge przysiac ze to nie ja robilem te lornetke!Z opisu wynika ze robili to ONI i jest nawet podany numer seryjny.
Pozdrawiam.
Absengard - Nie 27 Paź, 2013
rzuć przykładem, podlinkuj etc
majkaistefan - Pon 28 Paź, 2013
Witam!
Przykladem nie rzuce.Ciezki i sadze ze daleko. Gdybym mial link wiedzialbym cos wiecej.
Mam tylko mozliwosc wypozyczenia i ew zrobienia zdjecia.Ksztaltem zblizona do tego : http://www.yopi.de/prd_5405963
Pozdrawiam.
kivirovi - Pon 28 Paź, 2013
Ja znam tą podróbę, "Nikon 8x56" wyglądający jak DO Hunter, albo to coś w linku. To w każdym razie nie jest Nikon.
Zresztą tak jak pisze Arek lornetka 8x56 jest ogromna i się do turystyki prawie nie nadaje. Już lepiej coś mniejszego 42 lub nawet 32mm, w zależności jaki masz budżet.
Arek - Pon 28 Paź, 2013
majkaistefan, to tania chińska podróbka. Jakość nieznana. Nie wiadomo nawet czy to trzyma poziom DO Huntera, bo od tego czasu mnóstwo mogło się zmienić.
Witam!
Trudno mi uwierzyc ze to podrobka.Wyglada bardzo solidnie i widac przez to dosc dobrze.Moge tez zainteresowanym puscic fotki.Prosilbym o podpowiedz co przez taka lornetke powinno byc widac a czego nie.
Pozdrawiam.Stefan.
Abs - Pon 28 Paź, 2013
8x56 głównie pod turystykę kwalifikowaną - np. ogląd zwierzyny nocą, ciemne niebo, wędkowanie o świcie, etc.
Inny charakter turystyki, zwłaszcza wędrownej - ciężar lornetki cię z czasem "pokona". Przerabiałem już to.
Arek - Pon 28 Paź, 2013
majkaistefan, uwierz. To podróbka. Uwierz, to nie jest sprzęt najwyższych lotów.
goornik - Pon 28 Paź, 2013
Majkaistefan. Jeśli zamierzasz (zamierzacie?) z obserwacji czerpać przyjemność, omijaj szerokim łukiem, to co zalinkowałeś. To doskonaly sposób by zrazić się do lornetek oraz marki Nikon.
Apropos Nikona: aktualnie wchodzą do sprzedaży bardzo małe / poręczne . dobre lornetki Nikon Monarch 7 o paramatrach 8x30 i 10x30. Obie są idelane do turystyki dziennej.
Jeśli ma być coś na noc, to minimum 8x42 lub 7x50, 8x40 10x50 - prawdziwy Nikon ma sporo takich modeli w różncyh półkach cenowych
Modeli "Ultra" Nikon nigdy nie produkował. Możesz też poszperać na www.nikon.pl w zakładce "produkty"
Witam!
Podrobka albo i nie..Co zatem powinno byc widac przez "prawidlowa" lornetke tej klasy?Po jakich cechach moge rozpoznac sprzet dobrego lotu?
Kolega pisze "ciezar lornetki cie pokona" ile zatem wazy w oryginale taka lornetka?
Co przy lornetkach oznacza "ultra"? Czy sa to jakies specjalne wlasciwosci?Jesli tak to jakie?
Prosze mnie zle nie odbierac.Mam jakies przeczucie ze trafilem na rodzynke .....
Pozdrawiam.Stefan.
Przeczucie, że trafiłeś na rodzynkę jest jak najbardziej błędne - kupując "to coś" dołączasz do grona ludzi, które "wtopiły" w chińszczyznę skuszone opisem, zdjęciem, nazwą czy wyssanymi z palca parametrami.
W wypadku tej lornetki - która jak już wiesz, nie jest sprzętem Nikona - słowo Ultra nie oznacza absolutnie nic. Równie dobrze mogło by być "Turbo" "Mega" albo "Papa Smerf Limited Edition". Co chińczykowi przyjdzie do głowy, to na lornetce napisze; często z resztą z błędem ortograficznym, np "waterprof" zamiast "waterproof".
Ale do rzeczy.
Z lornetek tanich, ale już rozsądnych, rzuć okiem na ofertę Delta Optical, sprzęt powyżej 500 zł rokuje już zadowolenie z obserwacji i pewną trwałość.
Nikon to nieco wyższa półka cenowa i jakościowa. W klasie 56mm bardzo uznane są modele Monarch (starszy typ) oraz nowe Monarch 5. To bardzo solidne, wodoszczelne lornetki (choć bez słowa Ultra w nazwie). Inne seria Nikona godne polecania to Prostaff 7 i Monarch 7, a jeśli chcesz sięgnąć po klasyczną, popularną serię lornetek porro, to skup się na serii Action EX
Na stronie optyczne.pl w zakłdce lornetki możesz sobie porównać parametry do 5 różnych lornetek.
A ty na forum zawsze znajdziesz wsparcie i poradę.
Powodzenia w poszukiwaniach
po chwili....
Poszperałem trochę na ebay.de. Porównaj sobie taką Bilorę
http://www.ebay.de/itm/Bi...=item5d41486a3e
ze sławną w Polsce "Chochlą stalową", która w gruncie rzeczy jest tą samą lornetką
http://www.optyczne.pl//i...etki&test_lo=17
Serdecznie polecam poczytać.
Zalinkowana przez Ciebie lornetka 8x56 Ultra bez wątpienia jest wyższej jakości niż "chochla", ale nadal jest to kategoria "tania chińska imitacja" lornetki.
Uwierz mi, że ludzie aktywni w tej kategorii forum to starzy wyjadacze, którzy chcą Ci pomóc...
Witam!
Kto pyta jest glupcem przez piec minut...Jesli tego nie robi czesto zostaje nim na cale zycie.
Ja nie ukrywam ze jestem laikiem ale lubiacym podrozowac i zwiedzac.Mam tez "miejscowy domowy" punkt obserwacyjny z ktorego rozciaga sie przy dobrej przejrzystosci powietrza widok na kilkadziesiat km.Mialem juz w reku kilka lornetek ale wlasnie ta mnie zastanowila.Jakie zatem cechy powinna miec lornetka o takich jak podalem parametrach.Prosze jeszcze wybaczyc ale mam przekonanie ze to jednak oryginal.
Pozdrawiam.Stefan.
Widzisz - ciężko jest opisać to, co trzeba zobaczyć.
- Obraz powiniej być o naturalnych kolorach, patrząc na białą ścianę, jej obraz w lornetce powinien być bliski bieli
- możliwie jak największa część pola widzenia powinna oferować ostry obraz
- odległość oka od soczewki okularu powinna być rzędu 15mm - wówczas nie musisz machać rzęsami po soczewce. Jeśli masz astygmatyzm i nosisz soczewki cylindryczne, powinieneś obserwować z ich użyciem, a wtedy odległość oka powinna być jeszcze większa - 17 mm i więcej
- lornetka powinna być precyzyjnie i starannie zmontowana, nic nie powinno być luźne itp.
A skąd, Stefan, jesteś? Może w pobliżu miejsca zamieszkania może da się doradzić jakiś fachowy sklep....
Tu przykładowe porównanie 4 modeli nocnych z obiektywami 56mm
http://www.optyczne.pl/po...d2=24&add3=1075
Abs - Pon 28 Paź, 2013
majkaistefan napisał/a: | ...Prosze jeszcze wybaczyc ale mam przekonanie ze to jednak oryginal.
Pozdrawiam.Stefan. |
Ludzie czasem się mylą - taka jest natura. Natomiast piszą do ciebie m.in. osoba współpracująca z Nikonem i Redaktor o wieloletnim doświadczeniu - ryzyko pomyłki bardzo małe.
Witam!
Mieszkam w niemczech na pograniczu Belgi i Holandi.Z okna widze Aachen i Roermond.
Lornetka nie rozdwaja daje naturalne barwy i nie rozmywa konturow.Z odleglosci 25 km jesli jest dobra widocznosc widze ze slup wysokiego napiecia to slup wysokiego napiecia.
Pozdrawiam.Stefan.
Arek - Pon 28 Paź, 2013
majkaistefan napisał/a: | Prosze jeszcze wybaczyc ale mam przekonanie ze to jednak oryginal. |
Na czym opierasz to przekonanie? Skoro ludzie, którzy mają doświadczenie w temacie lornetek i znają obecną i przeszłą ofertę firmy Nikon na wylot mówią Ci, że to nie jest oryginał, to po co upierasz się przy swoim?
Ta lornetka, po pewnej przerwie, pojawiła się znów na rynku. Nawet pojawiła się w Delcie znów jako Hunter w wersji 8x56 i 9x63. Obudowa jest ciut inna niż u poprzednika, który był testowany tutaj:
http://www.optyczne.pl/79...unter_8x56.html
Obraz jest nawet OK jak na tę klasę sprzętu. Mechanika zaś słaba, nie wiem czy nawet nie gorsza niż poprzednio. I na 100% nie jest to Nikon, mimo tego, że jakiś Chinczyk napisał tak na obudowie.
Witam!
To co jest w podanym linku to nawet na pierwszy rzut oka nie jest lornetka tylko atrapa.Mam na tyle jakiegos instynktu ktory pozwala takie rzeczy odroznic.
Czy Nikon sygnowal swoje wyroby numerami seryjnymi?Czy byly serie limitowane?
Moje przekonanie opieram na tym ze ktos kto przez cale zycie jezdzil S klasa a na polowania mial bron z gornej polki i jezdzil G 60 raczej mial pojecie o tym co dobre i zle.
Druga sprawa to nie jest pierwszy taki przypadek w moim zyciu.Mialem auto uznanej marki ktore nie figurowalo w katalogach.
Moze ktos doradzi jak przeprowadzic jakis test takiej lornetki?
Pozdrawiam.Stefan.
Arek - Pon 28 Paź, 2013
OK. To wyczerpuje temat. Szkoda walić głową w mur Odnoszę wrażenie, że nie ważne co Ci tu napiszemy Ty i tak będziesz wiedział lepiej.
Stefan, wyobraź sobie, że w latach 80-tych UFO ląduje na polu buraków w DDR. Drogą jedzie przedzewiały Wartburg. W oczach kosmitów pojazd ten może być uznany za "wspaniały pojazd ziemian". No bo przecież jedzie, świeci światłami, z tyłu puszcza kłęby dymu. I dopóki kosmici nie zobaczą Mercedesa SEC, BMW 7er, albo Audi 200, skłonni będą wierzyć, że to co widzieli jest szczytem techniki.
Czy w moim porównaniu wyraziłem się wystarczająco jasno?
Co do testu Twojej nie-Nikonowej lornetki: po co chcesz ją testować, skoro jest "rodzynkiem optyki", pochodzi od właściciela Mercedesa S-Klasse, który miał broń z najwyższej półki? Sam sobie uzasadniłeś, że to wystarczająca rekomendacja,
Nie rób testów, bo gdy zrobisz je dobrze, boleśnie przekonasz się jak kiepska jest to lornetka
Arek, Stefan jest chyba człowiekiem tego samego typu co Atrix....Smutne to
Witam!
Powyzej edytowalem post bo cos po drodze zezarlo.Powinno byc tak:To co jest w podanym linku to nawet na pierwszy rzut oka nie jest lornetka tylko atrapa.Mam na tyle jakiegos instynktu ktory pozwala takie rzeczy odroznic.
Czy Nikon sygnowal swoje wyroby numerami seryjnymi?Czy byly serie limitowane?"
Dalej kontynuje.
W zyciu bywa bardzo roznie.Porownanie z UFO jest dosc obiecujace. Ja jednak bardziej sie trzymam ziemi i dlatego wlasnie draze ten temat.
Fakty sa takie:
1.Mam w reku lornetke.
2.Jest to bardzo solidnie wykonany wyrob.
3.Mechanika bardzo precyzyjna.
4.Obraz o bardzo dobrej (moim laika zdaniem) jakosci.Porownac nie mam ani jak ani z czym.
5.Jest sygnowana znakiem firmy Nikon z oznaczeniem 8x56 ULTRA i numerem seryjnym
6.Nigdzie nie znalazlem opisu.
Mialem kiedys w reku zaazotowanego Nikona 10x50.Robilem nawet z niego zdjecia.Wydaqal mi sie mierny i zwrocilem do sklepu.
Jak przeprowadzic test takiej lornetki?Moze zrobic aparatem zdjecie i porownac z tym co widac przez lornetke?
Pozdrawiam.Stefan.
Moim zdaniem z tym problemem i zdjeciami powinienes sie zglosic do Nikona. Oni wystawia skierowanie do lekarza: albo dla nas albo dla Ciebie.
Moze i masz w reku dobra (dla ciebie) lornetke ale z tego co my tu wiemy to nie masz w reku Nikona. Ludzie jezdzacy Mercami tez kupuja podroby. Czasami nawet swiadomie, to nic nie wnosi.
Poza tym lornetka 8x56 jest lornetka do polowan w nocy lub obserwacji nieba. W turystyce bedzie rozczarowujaca. Raczej poszukaj: 10x42, 8x lub 10x32 lub 10x50. Oczywiscie, jesli chcesz zrobic przyjemnosc sprzedajacemu to jest zupelnie inna historia.
Witam!
Bylem raczej przygotowany na merytoryczna dyskusje.Niestety tak sie nie stalo.
kivirovi napisał/a: | Moim zdaniem z tym problemem i zdjeciami powinienes sie zglosic do Nikona. Oni wystawia skierowanie do lekarza: albo dla nas albo dla Ciebie. |
Wlasnie napisalem do niemieckiego oddzialu Nikona.Jak nadejdzie odpowiedz dam znac.
Za moje leczenie zaplaci DAK.Kolega natomiast popadnie chyba w klopoty z tytulu refundacjii swiadczen przez ZUS.
Odnosnie zdjec to dziwie sie ze kolega nigdy nie robil przez lornetke.Teraz tez tego nie robie bo mam dobry (lepszy od lornetki) obiektyw i nie mam takiej potrzeby.
Pozdrawiam.Stefan.
Adam Bieniasz - Pon 28 Paź, 2013
Kolego, jeżeli ta lornetka jest to co potrzebujesz to kupuj ją bo ktoś Ci ją podkupi i będziesz żałował tej okazji przez całe życie. Jeżeli potrzebujesz lornetki z górnej półki to zapewniam, że na tej półce one już czekają i czekać będą. Dodatkowo powiem Ci, że wolałbym teraz w oknie przez najgorszą lornetkę zobaczyć np kolorowego kolibra niż najlepszą lornetką w najlepszym razie wrony, kawki bo ciemno jest. A co do turystyki to polecam jednak coś o parametrach 8x32.
Pozdrawiam
Abs - Pon 28 Paź, 2013
Stefan może wrzucisz jakieś zdjęcie tej lornetki?
Witam!
Jasne ze moge wrzucic fotke.Niestety jednak ze wzgledu na mozliwosci Forum bedzie mocno "okrojona".Lepiej by bylo gdyby ktorys z kolegow podal maila i wtedy pojdzie w pelnej rozdzielczosci chocby z telefonu..
Z podkupieniem to nie ma problemu bo mam ja u siebie.Chodzi tylko o to zeby okreslic jakas uczciwa przystajaca do rzeczywistosci cene.
Pozdrawiam.Stefan.
majkaistefan napisał/a: |
Fakty sa takie:
2.Jest to bardzo solidnie wykonany wyrob.
|
Powiedzmy tak: jest wykonana. Czy bardzo solidnie, to będziesz mógł ocenić porównując ją z Zeissem, Swarovskim, Leicą, Fujinonen, Docterem czy prawdziwym Nikonem SE. Wziądź w samochód, podjedź do Aachen, przy katedrze jest dość dobry sklep, popytaj....
3.Mechanika bardzo precyzyjna.
|
To sprawa względna. Dla kosmitów przedzewiały Wartburg też może sprawiać wrażenie bardzo precyzynego...
4.Obraz o bardzo dobrej (moim laika zdaniem) jakosci.Porownac nie mam ani jak ani z czym.
|
No właśnie - sam przyznajesz, że jesteś laikiem. Więc podejżewam, że nie jesteś w stanie ocenić jakości optycznej ani mechanicznej, szczególnie nie mając żadnego odniesienia
5.Jest sygnowana znakiem firmy Nikon z oznaczeniem 8x56 ULTRA i numerem seryjnym
|
Sygnowana może być nawet Aston Martin. Nie ma to znaczenia. Chińczyk chciał napisać Nikon, napisał Nikon, bo chińczyk wie, że Nikon robi dobre lornetki, więc pod tą nazwą łatwiej mu upchnąć tandetę....Pisząc brutalnie, chińczyk tylko czeka na takich laików jak Ty, nie obraź się
6.Nigdzie nie znalazlem opisu.
|
Nic w tym dziwnego - nikt rozsądny nie traci czasu na opis kiepskiej, nie markowej lornetki.
Wiem także co Ci napiszą z Duesseldorfu, z Tiefenbroicher Weg:
"Lieber Stefan.
Der von Ihnen gezeigtes Fernglass ist leider kein Nikon Oryginalprodukt, Tut uns schrecklich Leid"
Pradwopodobnie odpisze Ci mój kolega.
Jeśli napiszesz do Nikon BV, do centrali w Amsterdamie, też odpisze Ci mój kolega.
A nie myślałeś, żeby napisać do Nikon Polska?
... wtedy odpisze ci goornik
Noooo...nieee.......kivi.......zepsułeś zabawę
przepraszam goornik, nawet zaluje, troszeczke..
Stefan, masz problem ale to twoje pieniadze, twoj kolega i juz twoja lornetka...
Wtam!
Niestety zdjecia nawet z telefonu sa zbyt duze aby zamiescic.
Do polskiego serwisu nie pisalem bo czulbym sie prawie tak jak bym do komisji Maciarewicza pisal.Kolega zreszta posrednio to potwioerdza.
Tak na marginesie to prawdziwa zabawe mam ja.Wszyscy mnie namawiaja zebym "chinszczyzne" na smietnik wyrzucil i twierdza ze nie widze co mam w reku.Nikt nie zaproponowal nawet najprostrzej namiastki jakiegokolwiek sposobu okreslenia jakosci tego sprzetu.Bawmy sie zatem dalej.Ja najzwyczajniej przejde sie do najblizszego sklepu mysliwskiego.
Pozdrawiam.Stefan.
Nie zapomnij zabrac strzelby - moga tez byc w zmowie!
Ja na dotychczasowa zabawe nie narzekam. Prawdziwa zacznie sie dopiero jak powiesz o swoim odkryciu bylemu wlascicielowi, a on uda ze sie zdziwil...
Arek - Pon 28 Paź, 2013
Szukajcie a znajdziecie: http://www.optyczne.pl/12...etk%C4%99_.html
majkaistefan - Wto 29 Paź, 2013
Witam!
Wskazany opis jest bardzo zblizony do rzeczywistosci.Nareszcie cos sensownego.
Pozdrawiam.Stefan.
Atrix - Wto 29 Paź, 2013
Nie przejmuj się Majkaistefan Ci wszyscy spece od optyki na chińszczyźnie jadą. Tylko ja mam sprzet robiony w stodole pod Pekinem, a ich maszyny optyczne robili w samym Pekinie. Chętni bym zobaczył tego Nikona o którym tu mowa.
Witam!
Daj maila to puszcze fotki.Teraz wlasnie patrze w niebo i rozgladam sie po okolicy.Jest bardzo dobrze.Jutro zrobie zdjecie jakiegos odleglego obiekto i porownam gdzie wiecej widze.
Pozdrawiam.Stefan.
lech pepliński - Wto 29 Paź, 2013
Facet , który powiada , ze ma Nikona ,Białego Kruka , numerowanego , do którego Nikon się
nie przyznaje i nie chce go pokazać , zwyczajnie robi z nas wała . I takiego faceta należy
zignorować . Takie jest moje zdanie . Niech się sam bawi w te klocki.
kimek27 - Wto 29 Paź, 2013
Kiedyś na portalu aukcyjnym ktoś wrzucił 8x56 Jagera lub inny chińsko podobny produkt z paskiem i zaślepką ststywu zeiss. Poszła szybciutko za 200 funtów kup teraz. Tak szybko jak sie sprzedała tak szybko wróciła do sprzedawcy gdyż za tydzień znów była, tylko z poprawnym opisem, sprzedała się za coś ok 30, czyli koszt paska i zaślepki statywu
Witam!
Juz wiem na czym opiera sie sukces wyzej wspomnianej komisji Maciorewicza:
"Facet , który powiada , ze ma Nikona ,Białego Kruka , numerowanego , do którego Nikon się
nie przyznaje i nie chce go pokazać , zwyczajnie robi z nas wała . "
Daj kolego komus do przeczytania.Troszke wyzej kilkakrotnie deklaruje ze moge przyslac fotki.
Nastepnie:"
Kiedyś na portalu aukcyjnym ktoś wrzucił 8x56 Jagera lub inny chińsko podobny produkt z paskiem i zaślepką ststywu zeiss. Poszła szybciutko za 200 funtów kup teraz. Tak szybko jak sie sprzedała tak szybko wróciła do sprzedawcy gdyż za tydzień znów była, tylko z poprawnym opisem, sprzedała się za coś ok 30, czyli koszt paska i zaślepki statywu "
Nie przypominam sobie zebym gdziekolwiek proponowal sprzedaz czy odsprzedaz.Prosze o powrot do rzeczywistosci.I to nie tej polskiej ktora nakazuje co najmniej opluc wszystko czego skromny umysl nie obejmuje.Ja byc moze sie myle ale chamem nie jestem.
Pozdrawiam.Stefan.
goornik - Wto 29 Paź, 2013
lech pepliński napisał/a: | Facet , który powiada , ze ma Nikona ,Białego Kruka , numerowanego , do którego Nikon się
nie przyznaje i nie chce go pokazać , zwyczajnie robi z nas wała . I takiego faceta należy
zignorować . Takie jest moje zdanie . Niech się sam bawi w te klocki. |
nieeee - myślę, że przesadzasz - dla mnie Stefan jest człowiekiem, który potrzebuje pomocy przy określeniu półki jakościowej swojej lornetki.
Z drugiej strony bardzo chce wierzyć, że ma wysokiej jakości lornetkę Nikon, choć ma tylko mizernej jakości lornetkę "nie-Nikon".
Stefan, pytanie pomocnicze: jakimi literami zaczyna się numer seryjny?
lech pepliński - Wto 29 Paź, 2013
Stefan .
Nie pieprz , tylko przyślij .
Jest radio Pioneer i radio Pionier . I to Pionier i to Pionier .
Może tu jest pies pogrzebany .
Przyślij na Forum , żeby wszyscy zobaczyli to cudo .
kimek27 - Wto 29 Paź, 2013
opps Stefan nie czyta ze zrozumieniem, moze ma tez null-serie w zasiegu reki.
goornik - Wto 29 Paź, 2013
Panowie - bez zbędnych emocji.
Kulturalnie naprowadzamy Stefana na drogę prawdy....
kivirovi - Wto 29 Paź, 2013
Ja juz kiedys widzialem lornetki "Nikona" ale wciaz wierze, ze w tym przypadku ktos zgwalcil porzadnego Optolytha by udawal Nikon a nie zeskrobal "a"
Atrix - Sro 30 Paź, 2013
A nie jest to przypadkiem lornetka Porst 8 x 56 Ultra
[ Dodano: Sro 30 Paź, 2013 11:16 ]
A kto robił sprzęt optyczny dla Porsta? Nie przypadkiem Nikon/Nippon korporacja.
goornik - Sro 30 Paź, 2013
Słowo Nippon to po japońsku Japonia.
To słowo pojawia się w nazwach baaaardzo wielu producentów z różnej branży.
Więc NIE PRZYPADKIEM ale całkiem świadomie, Nikon nie robił sprzętu dla Porsta.
Atrix, miałeś sie tu już nie udzielać Dotrzymaj słowa
Atrix - Sro 30 Paź, 2013
Goornik napisał
Atrix, miałeś sie tu już nie udzielać Dotrzymaj słowa
Jednak po przeczytaniu niektórych głupot wypisywanych przez znawców optyki, zmieniłem zdanie.
Nikon/Nippon to ja bardzo dobrze wiem co znaczy. Napisałem tak, jako mały podstęp.
A jesteś pewien na 100% że Nikon nie robił żadnego sprzętu, który był sprzedawany pod inną nazwą. Nie wiem czy wiesz ale rynek niemiecki był dość specyficznym rynkiem i wiele firm robiło sprzęt który był sprzedawany pod innymi nazwami. Robi się tak również obecnie. Więc proponuje Ci wpisać we wszech wiedzące google - history optical Nikon.
Atrix napisał/a: |
Jednak po przeczytaniu niektórych głupot wypisywanych przez znawców optyki, zmieniłem zdanie.
|
Możesz wyrazić się ściślej: kto i gdzie napisał tu głupoty?
Mogę Ci też uzasadnić, dlaczego Nikon nie produkuje dla innych firm. Inne firmy usiłują zdobyć sprzęt możliwie tanio, a Nikon do tanich producentów nie należał, a już na pewno nie w latach 60/70/80-tych, gdzie cała bez wyjątku produkcja odbywała się w ich własnych fabrykach w Japonii.
Poza tym lornetka o parametrach AAxBB zawsze sprzeda się lepiej pod nazwą Nikon, niż Porst, Soligor, Revue czy coś tam innego...
To trochę tak jakby indyjska Tata zamawiała części u Bentleya.... Nie ma po prostu sensu...
Atrix - Sro 30 Paź, 2013
Goornik napisał
Mogę Ci też uzasadnić, dlaczego Nikon nie produkuje dla innych firm. Inne firmy usiłują zdobyć sprzęt możliwie tanio, a Nikon do tanich producentów nie należał, a już na pewno nie w latach 60/70/80-tych, gdzie cała bez wyjątku produkcja odbywała się w ich własnych fabrykach w Japonii.
Poza tym lornetka o parametrach AAxBB zawsze sprzeda się lepiej pod nazwą Nikon, niż Porst, Soligor, Revue czy coś tam innego...
To trochę tak jakby indyjska Tata zamawiała części u Bentleya.... Nie ma po prostu sensu...
Nie powiem że nie masz racji. Ale jednak tak się robi. Czasami optykę robi ktoś a resztę ktoś inny i mamy wyrób pod jakąś tam inną nazwą, gdy serce jest przykładowo Nikona. A bardzo często znana marka wypuszcza sprzęt nie firmowany swoją nazwą, jako sprzęt który z jakiś tam powodów okazał się w czymś tam wadliwy.
Prawdą jest, że Nikon swoje szkło optyczne sprzedaje wielu innym uznanym producentom optyki, ale to nic nowego - tak samo robi Schott Glas, Ochara i Hoya...
Ale to nie ma nic wspólnego z całościową produkcją TAAAAAANICH lornetek...
majkaistefan - Sob 02 Lis, 2013
Witam!
Z serwisu nadeszla taka odpowiedz:
Sehr geehrter Herr(majkaistefan),
vielen Dank für Ihre Anfrage beim Nikon Kundensupport und das freundliche Feedback.
Bezüglich Ihrers Nikon Monarch 8x56 Ultra Fernglases sind Sie auf der Suche nach einem Benutzerhandbuch.
Leider wird von Nikon für dieses Fernglas keine Gebrauchsanleitung bereitgestellt.
Nähere Spezifikationen und technische Daten können Sie jedoch dem folgenden Link entnehmen:
http://www.nikon.de/de_DE.../monarch-5-8x56
Ich bedauere, dass ich Ihnen in diesem Fall mit meinen Mitteln nicht weiterhelfen konnte und wünsche Ihnen weiterhin noch einen schönen Tag.
Bei weiteren Fragen stehe ich Ihnen jederzeit gerne wieder zur Verfügung.
Mit freundlichen Grüßen
Rebecca Rennemann
Nikon Support Europa
Ja wiem ze tam sie nie znaja.Poszedlem wiec do sklepu z lornetkami i tam tez sie nioe znali.A mysliwi to kompletnie nie maja pojecia.
Wszystko tak jak w zyciu.Znaczna czesc "ekspertow" to niestety "ekspierdzi".
Pozdrawiam.Stefan.
Atrix - Nie 03 Lis, 2013
Majkaistefan, pomniejsz i wstaw zdjęcie tej lornetki.
majkaistefan - Nie 03 Lis, 2013
Witam!
Na prosbe kolegi zalaczam zdjecia.Wiem ze sa bardzo niedoskonale-robione telefonem Nokia N95.
Pozdrawiam.Stefan.
Atrix - Nie 03 Lis, 2013
To jest dokładnie to samo - http://allegro.pl/lornetka-8x56-i3663134174.html
Czyli Porst 8 x 56
I wcale bym się nie zdziwił gdyby sprzedawana była również przez Nikona pod jego marką.
Porst to niemiecki dystrybutor sprzętu optycznego. Miedzy innymi sprzętu wyprodukowanego przez Nikona, Fuji, Yashica,Taron. Obecnie forma należy do niemieckiej grupy Ringfoto
[ Dodano: Nie 03 Lis, 2013 13:51 ]
Tylko jest jedno małe ale........ nazwa Porst była w tej lornetce na śrubie między tubusami od strony obiektywów. W tej lornetce co podałeś zdjęcia wygląda że śruba jest jakby szlifowana.
Witam!
Lornetka z podanej aukcji jak widac jest w fatalnym stanie co z reszta odzwierciedla cena.Zaslepka pod ktora jest gwint na mocowanie do statywu nie jest szlifowana a wrecz wyglada na bardzo niedbaly wyrob.Wieczorem zrobie zdjecie.Jedno w tym wszystkim jest pewne:to na 100% jest Nikon i pod ta marka sprzedawany.
Pozdrawiam.Stefan.
Atrix - Nie 03 Lis, 2013
Porównaj ze zdjęciami w necie innego Porsta. Zobacz różnice w tych zaślepkach pod statyw. Tylko na zaślepce Porst firmuje ten typ lornetki. Poszukałem i nie ma nic a nic że ta lornetka występowała pod nazwą Nikon.
Moja teza jest taka - bardzo możliwe że Nikon produkował te lornetkę dla Porsta. Ktoś o tym wiedział i postanowił przywrócić nazwę lornetce .
Masz numery seryjne więc poszukaj historii tej lornetki pod nazwą Porst.
Witam!
Jak to sobie wyobrazasz?Tam nie ma mozliwosci"przywrocenia" nazwy. To jest jednorodny material z uwypukleniem w tym miejscu.Jak znajde chwilke zrobie dokladne zdjecie.Osoby z "wklejonym na probe" umyslem nie wnoszace niczego w temacie prosze o powstrzymanie sie od komentarzy.
Pozdrawiam.Stefan.
kimek27 - Nie 03 Lis, 2013
Ale misternie wkomponowany znaczek nikona hahahahaha
goornik - Nie 03 Lis, 2013
Stefanie szanowny.
Ustalmy:
- w większości sklapów nie znają się
- w Nikon GmbH nie znają się. "Liebe Frau Rebbecca" niejako automatycznie dodała w swojej uprzejmej, acz niekompetentnej odpowiedzi słowo "Monarch", bo tylko w tej serii były lornetki dachowe z obiektywami 56mm i takie znalazła w katalogu/folderze/na stronie www
- w Nikon BV nie znają się
- znają się w Nikon Polska, zaryzykuj maila do recepcji lub działu handlowego
- znają się tu na forum.
Znaczek Nikon jest chyba rzeczywiście oryginalnym znaczkiem i pochodzi prawdopodobnie z torby fotograficznej. Trochę kleju i gotowe, dałeś się Stefanie złapać
Stefanie
Poniżej w linku masz wymienione WSZYSTKIE lornetki produkowane przez firmę Nikon. Jak się zapewne spodziewasz, twojej lornetki z naklejonym znaczkiem Nikon nie ma tam.....
http://www.hansbraakhuis....errekijkers.xls
Witam!
Niestety ponad wszelka watpliwosc znaczek nie jest naklejany. I co ja teraz mam zrobic?!
Wezme i napisze do tej "Liebe Frau Rebbecca" zeby do garow sie wziela a nie odpowiadala klientom na trudne(?) pytania albo choc z polskim Forum Optyczne sie przed kompromitacja konsultowala.Normalnie skarge zloze!
Swoja droga bardzo ciekawe kto te "podroby" dla Prosta produkowal.
Dzungla.
Pozdrawiam.Stefan.
Atrix - Nie 03 Lis, 2013
Tyle udało mi się znaleść:
Jest to dość rzadko spotykana lornetka. Była produkowana przez Nikona lub Pentaxa. Ogólnie pisza że wyprodukowana w Japoni. Była sprzedawana pod nazwami Porst 8 x 56 Ultra w Niemczech i w Angli pod nazwą Swift 8 x 56 Ultra.
Link do takiej samej lornetki pod nazwą Swift - http://www.worthpoint.com...ulars-268207338
Stefan te lornetki nie są żadnymi podróbami - Porst , Swift
Nie jest takie proste znaleźć informacje o tego typu lornetkach. Prawdopodobnie były to jakieś niewielkie serie wyprodukowane na dany rynek.
Gdyby nawet produkował je Nikon czy Pentax w ich bazach niczego nie znajdziesz.
Szukaj wszystkiego o tej lornetce pod hasłem Porst 8 x 56
Na Ebay była taka lornetka w stanie idealnym.
PS.
Ta nakrywka na wejście pod statyw, co dałeś fotkę. Jest na 100% kombinowana. Moim zdaniem ktoś z niej usunął prawdziwą nazwę tej lornetki.
kivirovi - Nie 03 Lis, 2013
Moim zdaniem Stefan to Ty powinienes dostac OPRkę za to że nie słuchasz co ci ludzie mówią.Na Frau Rebeka to bym sie za to nie wyzywał, raczej na własnych rodzicach, że cie tego nie nauczyli za młodu, a teraz już jak wiadomo jest za późno.
Lornetka jest najpóźniej z wczesnych lat 80, a znaczek Nikon jest współczesny. Została z dużym prawdopodobieństwem wyprodukowana w Japonii. Możesz sprawdzić na eBayu po ile chodzą Porsty tego typu, wystarczy poszukać "Ultra 8x56" (ok. 40 Euro):
http://www.ebay.de/sch/i....&_dmd=1&_ipg=50
Zaś tak jak przepowiadałem wcześniej nadchodzi ta długo oczekiwana wesoła dla mnie chwila, kiedy musisz powiedzieć jej właścicielowi, że chciał ci sprzedać podróbę. Jeśli to kulturalny Niemiec to da ci ja za piwko lub za te symboliczne 50 EURO i jeszcze przeprosi. Nie będzie zaś obrażał ludzi po forach, że są zapierdziałymi idiotami i sie na Nikonie nie poznają.
Na koniec dodam, że mimo, że brak ci jakiejkolwiek kultury osobistej polubiłem cie jako świeżo pierdzącego trola więc na pocieszenie dodam, że kupisz całkiem tanio, niezłą lornetkę, której wielkość i parametry niemal dyskwalifikują ja do użytku w turystyce, a zwłaszcza przez starszą osobę.
Witam!
Dzieki za informacje.Masz duza wiedze w tym temacie.To jest tak jak piszesz .Byla krotka seria produkowana przez Nicona wiele lat temu.Sprzet byl wowczas ze wzgledu na unikalne technologie i co za tym idzie cene dostepny dla bardzo waskiego grona uzytkownikow.
Pozdrawiam.Stefan.
kimek27 - Nie 03 Lis, 2013
Logo ktore widnieje na tej lornetce to logo wprowadzone przez nikona w latach 80tych. Ciekawy jest takze kolor zastosowanych powlok jak na te lata Jesli to lornetka z japonii w co watpie powinna miec bity numer kto jest jej producentem.
Atrix - Nie 03 Lis, 2013
A ja czytając wszystkie posty, nie był bym taki pewien czy to akurat użytkownik Majkaistefan grzeszy kulturą. Zapytał człowiek co to za lornetka, bo nigdzie nie może nic znaleźć na jej temat. A wszyscy hurra na niego, bo to chinol, bo podróba bo to i tamto.
Mi się się wydaje że jeżeli ktoś pyta to znaczy że chce uzyskać jakąś informacje.
Moje motto - człowiek całe życie się uczy i całe życie popełnia błędy.
To że posiada się jakąś wiedzę w określonym temacie nie czyni człowieka zaraz góru. I nie znaczy że musi się zaraz wywyższać nad innymi.
Zauważyłem że osobą o wysokiej kulturze osobistej na tym forum jest Arek. Są też i inni. Ale są i tacy którym kultura osobista jest obca.
goornik - Nie 03 Lis, 2013
góru pisze się guru
majkaistefan - Sro 06 Lis, 2013
Witam!
Lornetke te w koncu dostalem w prezecie.Niestety jednak bez futeralu i dekielkow.Mam juz 100% pewnosc ze to zachowany w swietnym stanie oryginal.Mialem tez dzisiaj w reku Monarch 5 8x56 i porownywalem obie.Nawt wlasciciel sklepu byl zaskoczony.
Pozdrawiam.Stefan.
lech pepliński - Sro 06 Lis, 2013
Oj , chyba drugi Macierewicz .
jaqb - Sro 06 Lis, 2013
Znaczy podejrzenia ma uzasadnione?
kimek27 - Sro 06 Lis, 2013
hahaha Lechu ubiegłeś mnie
btw mam taki znaczek nikona na zbyciu, jak by ktoś chciał zrobić sobie "białego kruka"
kivirovi - Sro 06 Lis, 2013
wspaniale, teraz musisz duzo chodzic w teren, zwlaszcza w nocy, a dni odsypiac...
Atrix - Sro 06 Lis, 2013
Majkaistefan napisał
Mam juz 100% pewnosc ze to zachowany w swietnym stanie oryginal
Oryginał czego? Porsta czy "Nikona"
Bo jak Nikona to na tej zaślepce powinno być napisane Nikon. Tylko ktoś tam coś majstrował.
majkaistefan - Sro 06 Lis, 2013
Witam!
Nie bede sie do tego odnosil.Typowa polska szkola.Wszystko co inne i niezrozumiale trzeba opluc i zdeptac co swietnie widac na tym przykladzie.Szkoda mi was panowie.
Zyjcie dlugo i szczesliwie byle daleko od mojego domu.Stefan.
jaqb - Sro 06 Lis, 2013
"polska szkoła" ?
Niby, że na pytanie o lornetkę nie będącą jak pisał goornik w oficjalnej dystrybucji Nikona kilku kolegów poświęciło czas i dogooglało się do prawdopodobnego całkiem zacnego rodowodu twojego nabytku?
Czepiasz się IMHO zamiast opisać wrażenia z obserwacji swoją całkiem przyjemnie wyglądającą lornetką. Ściągę jak to robić dokładnie wyłożył Arek w artykułach na optycznych. Jeśli fajna może jeszcze ktoś się skusi i zapoluje na podobnego Porsta lub Swifta. Tak ja przynajmniej rozumiem sens dyskusji o sprzęcie na forum.
Atrix - Czw 07 Lis, 2013
Kolejna ta sama lornetka - http://www.ebay.co.uk/itm...=p2047675.l2557
Tym razem rynek ponoć amerykański . Produkowana od roku 1972
lech pepliński - Czw 07 Lis, 2013
Stefan napisał :
Zyjcie dlugo i szczesliwie byle daleko od mojego domu.Stefan.
Czy to się kiedyś nie nazywało " volksdeutsch" ?
sorensen40 - Czw 07 Lis, 2013
witam.
Nie spotkałem nigdy podróbki Nikona - ale jeden z moich przyjaciół ( tez Stefan:) , by the way) kupil kiedys okazyjnie lornetke "Bushnel" i kócił sie z nami że ma oryginalnego "Bushnell'a" okazyjnie kupionego bo z USA. Lornetka miała parametry 7*50 żenująco małe pole widzenia ( prawdopoodobbnie ograniczone diafgragmą, aby klient nie wkurzal sie na jakośc obrazu poza centrum) i fatalna transmisję - Powłok żadnych na soczewkach nie widzielismy. Gdyby nie brak tej jednej literki:) "L" kolega by sie do smierci kłócił ze ma oryginalną lornetkę na nocne polowania:) za okazyjna cene:).
Tak więc i produkowane w Chinach dla znanych marek lornetki miewają swoje chińskie podróbki:). Pewnie niedługo pojawią sie jeszcze tansze - np. wietnamskie, biorąc pod uwagę fakt, że w Chinach będzie coraz droższa produkcja.
Atrix - Czw 07 Lis, 2013
Vintage Nikon 8 x 56
http://allegro.pl/lornetk...3690300441.html
Arek - Czw 07 Lis, 2013
Napisz do Stefana zza Odry...
majkaistefan - Czw 07 Lis, 2013
Witam!
"Napisz do Stefana zza Odry... :)"a co ma napisac? Moze to "Czy to się kiedyś nie nazywało " volksdeutsch" ? :twisted: :evil: :evil:" czy jeszcze pikantniejsze ?
Rozumiem ze znacznie latwiej brylowac miedzy ludzmi na takim poziomie.W koncu MODELATOR brzmi dumnie.
Pozdrawiam.Stefan.
lech pepliński - Czw 07 Lis, 2013
Chcesz pikantniej ? Nie prowokuj . Siedź u siebie w
Twoim domu za Odrą i maj się dobrze .
Atrix - Pią 08 Lis, 2013
My tu piszemy o lornetkach, a nie o historii
Jeżeli ma ten temat zakończyć się w tonie historycznym to zapraszam na moja stronę -
http://www.historyfan.pl
goornik - Pią 08 Lis, 2013
czwarte zdjecie pięnie pokazuje co to znaczy olać wyczernienia tubusów...
majkaistefan - Pią 08 Lis, 2013
Witam!
"czwarte zdjecie pięnie pokazuje co to znaczy olać wyczernienia tubusów..." czy kolega nie widzi istotnej roznicy miedzy tym a zaslaczonymi w moim poscie zdjeciami?Moim zdaniem miedzy jednym a drugim jest znaczna roznica.I dlatego wlasnie "podrobki"z tamtego okresu bardzo zblizone ksztaltem i forma sa gorsze od oryginalu a czesto dzieli je przepasc.
Pozdrwiam.Stefan.
kimek27 - Pią 08 Lis, 2013
W tamtym okresie NIE ISTNIALO LOGO NIKON W TAKIEJ FORMIE jakie jest przedstawiane na tych zdjeciach
Witam!
Piszesz o zaslepce?
Pozdrawiam.Stefan.
kimek27 - Pią 08 Lis, 2013
majkaistefan teśli to do mnie? To logo z zaślepki i z twojej lornetki zostało wprowadzone około 1985 roku. Na 99% znaczek nikona na twojej lornetce pochodzi z futerału, pewnie od serii E
Arek - Pią 08 Lis, 2013
Proponuję zakończyć temat.
My WIEMY, że majkaistefan, ma podróbkę. majkaistefan MYŚLI że ma oryginał - białego kruka, który nie figurował w żadnym katalogu Nikona i na którym Nikon grawerował logotyp, który wprowadzi dopiero za kilka lat, a którego dostał on znawcy optyki, który doświadczenie w tej kwestii zdobywał jeżdżąc Mercedesem klasy S.
My, biedne żuczki, którzy jeździmy Fiatami, Oplami czy jakimiś koreańskimi wymysłami nie mamy prawa wiedzieć o czym piszemy. Koniec i basta.
kivirovi - Pią 08 Lis, 2013
... i jak najszybcjie zamknac mozliwosc ciagniecia watku, bo sie za duzo gnoju robi, a mnie sie kulek toczyc nie chce. Amen
Witam!
Drogi kolego gnoj sie nie robi sam tylko robia go ludzie.Ja zawsze jestem gotow rozmawiac merytorycznie z kulturalnymi ludzmi.Ja rowniez nie mam ochoty na pseudodyskusje w tonie chlewu.Moim zdaniem mozna sie nie zgadzac ale to wcale nie upowaznia nikogo do obrazania adwersarzy.Prosze tez zwrocic uwage ze sa koledzy potrafiacy sie zachowac a cala sprawa choc powoli ale idzie naprzod.
Pozdrawiam.Stefan.
kivirovi - Pią 08 Lis, 2013
jak dla mnie jest juz prawie zamknieta...
... wypada tylko bys zaprosil darczynce na piwo, po tym jak z nasza pomoca wyzebrales od niego lornetke. Taka niezobowiazujaca porada od kulturalnego rodaka...
|
|