forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka z fajnym obiektywem do 4tys

robsonlbn - Sro 30 Paź, 2013
Temat postu: Lustrzanka z fajnym obiektywem do 4tys
Witam serdecznie wszystkich użytkowników. Jestem nowy na forum i dopiero chcę zacząć swoją przygodę z fotografią. Szukam lustrzanki z obiektywem za ok. 4tys zł. Raczej w grę wchodzi nowa lustrzanka ale wszelkie propozycję rozważę. Głównie będę fotograłował imprezy w domu, pobyty na wakacji, no i znajomych na dworze itp.
Zastanawiam się na Pentaxem k-5 II, być może warto poczekać aż wyjdzie K-3 to wtedy może stanieje? Ewentualnie w grę wchodzi jeszcze Nikon D7000 lub Canon 60D. Proszę o opinię doświadczonych kolegów.

Pozdrawiam
Robert

muzyk - Sro 30 Paź, 2013

robsonlbn napisał/a:
być może warto poczekać aż wyjdzie K-3

Warto.

A jeśli już k5II to lepiej dorzucić do "s".

Hmm, ale to już prawie tysiąc więcej. A jak jest z gwarancją jakbym zakupił przez znajomego K-5 IIs w USA. Cena to ok. 3tys.zł
muzyk - Sro 30 Paź, 2013

robsonlbn napisał/a:
A jak jest z gwarancją jakbym zakupił przez znajomego K-5 IIs w USA.

Hmm, nie wiem jak w przypadku konkretnie Pentaxa.
Z laptopem nie miałem problemów, żeby w Niemczech oddać zakupiony w USA do serwisu (z resztą bardzo szybkiego i sprawnego).

Sunders - Sro 30 Paź, 2013

robsonlbn napisał/a:
Ewentualnie w grę wchodzi jeszcze Nikon D7000

Też IMO lepiej dorzucić 4 setki do kita Nikon D7100 + 18-105VR :smile:

Sunders napisał/a:
robsonlbn napisał/a:
Ewentualnie w grę wchodzi jeszcze Nikon D7000

Też IMO lepiej dorzucić 4 setki do kita Nikon D7100 + 18-105VR :smile:

Nikon d7000 + 18-105VR można kupić za ok. 3300zł. Ten zestaw który sugerujesz jest tysiaka droższy. Może lepiej za tego tysiaka kupić dodatkowe szkło? Czy jednak za 7100 warto dołożyć ten tysiąc?

muzyk - Sro 30 Paź, 2013

robsonlbn napisał/a:
Czy jednak za 7100 warto dołożyć ten tysiąc?

Moim zdaniem warto.

Kurcze no i jestem w kropce teraz;) Już praktycznie byłem przekonany do Nikona D7000+18-105VR+Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX za ok. 4tys. ale daliście mi do myślenia. Teraz został w takim razie Nikon D7100+18-105VR albo Pentax K-5 IIs z jakimś szkłem. Ehhh ciężki wybór;/
muzyk - Sro 30 Paź, 2013

robsonlbn napisał/a:
albo Pentax K-5 IIs z jakimś szkłem.

chocby z tamponem 17-50 2.8 jeśli wystarczy kapuchy.

Andrzej.M. - Sro 30 Paź, 2013

robsonlbn napisał/a:
Głównie będę fotograłował imprezy w domu, pobyty na wakacji, no i znajomych na dworze itp.

No sorry, w K-5IIs do tego rodzaju zdjęć nie ma co się pakować , K-5II zupełnie wystarczy , raczej kup od razu z tamronem 17-50/2,8 albo Pentaxem 17-70/4

jaad75 - Sro 30 Paź, 2013

muzyk napisał/a:
robsonlbn napisał/a:
Czy jednak za 7100 warto dołożyć ten tysiąc?

Moim zdaniem warto.
Niestety nie warto. D7100 ma skopaną matrycę (banding).
kufel - Sro 30 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
D7100 ma skopaną matrycę (banding).
to jakis poważniejszy problem? szukałem trochę i zdjęć za dużo nie ma a i wyczytałem ze nie w każdym modelu sie to objawia. co jest dziwne bo matryce chyba w każdym aparacie pracują i sa oprogramowane tak samo...
komor - Sro 30 Paź, 2013

kufel napisał/a:
co jest dziwne bo matryce chyba w każdym aparacie pracują i sa oprogramowane tak samo...

No niby tak, ale rzuć okiem na wyniki matryc w trzech teoretycznie jednakowych Sigmach Merrill: DP1, DP2, DP3.

http://www.optyczne.pl/23...ci_matrycy.html
Zmień sobie w tabelce ISO na 800 czy 1600.

kufel - Sro 30 Paź, 2013

komor napisał/a:
No niby tak, ale rzuć okiem na wyniki matryc w trzech teoretycznie jednakowych Sigmach Merrill: DP1, DP2, DP3.
no właśnie, teoretycznie. jesli to sa rozne modele , to pomimo tej samej matrycy , mogą być one inaczej oprogramowane. (miedzy 60D,7D etc tez tam jakieś różnice były).
a ja piszę o jednym konkretnym modelu-d7100. więc trochę niewiarygodne mi się wydaje info ze nie w każdym modelu występuje owy banding.

muzyk - Sro 30 Paź, 2013

jaad75 napisał/a:
Niestety nie warto. D7100 ma skopaną matrycę (banding).

To ciekawe, a zarazem dobrze, że piszesz.

O kurka...
http://www.youtube.com/watch?v=bKkOrI7Of0c

cybertoman - Czw 31 Paź, 2013

" Wprawdzie nie widać oznak bandingu," czytamy w tescie.
muzyk - Czw 31 Paź, 2013

ta nie...
cybertoman - Czw 31 Paź, 2013

Czytamy w tescie D7100
muzyk - Czw 31 Paź, 2013

Cytat:
Czytamy w tescie D7100
już dobsze
Andrzej.M. - Czw 31 Paź, 2013

Odnośnie bandingu to występuje on nawet w FF (cały wątek D700 - przy astrofotografii). Spotkałem się też z tym zjawiskiem kilka lat temu w temacie Canona 5DmkII. Może ale nie zawsze musi wystąpić - wszystko widocznie zależy od sytuacji. W Pentaxach jeszcze nie miałem okazji przećwiczyć tego zjawiska - no może z wyjątkiem eksperymentu z niedoświetlonymi i prześwietlonymi zdjęciami na wysokich ISO w K-10 - pojawiły się dziwne rzeczy ale bandingiem bym tego nie nazwał.

Wracając do tematu - tego co kolega zamierza fotografować - sądzę że nawet lepiej było by zamiast pchać się w dopłacanie do "lepszych puszek" - kupić Pentax K-50 i z Sigmą 18-35 /1,8 . Jasny ostry obiektyw da moim zdaniem więcej niż ciężka pucha z odrobinę lepszą matrycą za to dużo gorszym obiektywem. A ten aparat ma praktycznie wszystko to co jest w D7000/7100.
No może poza górnym wyświetlaczem i "gibanym" monitorkiem , wejściem HDMI i mikrofonowym. Za to jest mniejszy i lżejszy , ma własną stabilizację obrazu, samopoziomowanie, mikroregulacje kadru, poziomicę w dwóch płaszczyznach itp. No i nie jest tak narażony na występowanie efektu mory jak D7100 czy K-5IIs a nawet D7000 gdzie też filtr AA jest osłabiony. Przy zdjęciach krajobrazu może to nie mieć znaczenia, ale przy fotografii "okolicznościowej" już tak - takie elementy jak kratka, pepitko, prążki jako element ubioru często się spotyka.

jaad75 - Czw 31 Paź, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Odnośnie bandingu to występuje on nawet w FF (cały wątek D700 - przy astrofotografii). Spotkałem się też z tym zjawiskiem kilka lat temu w temacie Canona 5DmkII. Może ale nie zawsze musi wystąpić - wszystko widocznie zależy od sytuacji.
Jeśli nie jest spowodowany interferencjami, to występuje zawsze - większość Canonów ma z tym mniejszy lub większy problem niezależnie od wielkości matrycy. W Nikonie najbardziej znanym był problem w początkowych seriach D200 i właśnie D7100.
W Pentaxach jeszcze nie miałem okazji przećwiczyć tego zjawiska - no może z wyjątkiem eksperymentu z niedoświetlonymi i prześwietlonymi zdjęciami na wysokich ISO w K-10 - pojawiły się dziwne rzeczy ale bandingiem bym tego nie nazwał.
K10D, apart o nazwie K-10 póki co nie powstał. Tam występowała forma bandingu, tyle, że nazywano go powszechnie VPN (Vertical Pattern Noise) i nie tyczył się tylko wysokich czułości, tylko każdej czułości, tyle, że na niskich był pogrzebany w głębokich cieniach. Dodatkowy banding (tym razem poziomy) pojawiał się jeszcze wraz z podpięciem gripa.
No i nie jest tak narażony na występowanie efektu mory jak D7100 czy K-5IIs a nawet D7000 gdzie też filtr AA jest osłabiony.
Akurat K50, podobnie jak K-30 ma bardzo słaby filtr AA i morę nim złapać prawie tak samo "łatwo", jak aparatami bez filtra.
Andrzej.M. - Czw 31 Paź, 2013

Dzięki za skorygowanie, o K10D wiem mnie od ciebie - niczego nie zauważyłem trochę go używając. A pojawianie się przy podpięciu gripa - to już jakieś kuriozum.
A co sądzisz o K-50 z S 18-35/1,8 ? Czy nie lepiej?

robsonlbn - Pon 04 Lis, 2013

Kurcze teraz to już nic nie wiem. Sam nie wiem co wybrać w takim razie. A tu tyle opcji, że zgłupiałem:)
Andrzej.M. - Wto 05 Lis, 2013

Pentax K-30 lub K-50 z SMC DA 18-55 WR + SMC DA35/2,4 i Tamron 90/2,8 Macro - taki zestaw da ci spore możliwości i wystarczy na bardzo długo. Jeśli budżet pozwoli można pomyśleć zamiast "kitowego" kupić Tamrona lub Sigmę 17-50/2,8. Można to wynegocjować od razu przy zakupie aparatu - czasem po prostu w zestawie bywają te obiektywy zamiast "kitowych" . Taki zestaw K-50 z Sigmą 17-50 i Tamronem 90/2,8 można by dość korzystnie wynegocjować.
muzyk - Wto 05 Lis, 2013

robsonlbn napisał/a:
Kurcze teraz to już nic nie wiem. Sam nie wiem co wybrać w takim razie. A tu tyle opcji, że zgłupiałem:)

Chcesz Nikona APSc, weź d7000 z jakimś sympatycznym obiektywem.
Niekoniecznie d7100, bo jak tutaj napisano, ma banding.
Jeśli uważasz, że Ci to nie przeszkadza i nie będziesz się dopuszczał takich fotografii na których ta wada wyjdzie, kup d7100 + choćby coś ciemnego typu 18-105 VR.

Chcesz Pentaxa? Radzę, KUP k5 pierwszą wersję (na ebay.de mam w "obserwowanych" nowy za 555 euro body) i do tego choćby tampon 17-50 2.8

jaad75 - Wto 05 Lis, 2013

muzyk napisał/a:
KUP k5 pierwszą wersję
Zdecydowanie polecałbym jednak drugą, jeśli już.
muzyk - Wto 05 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:

Ja też, ale jeśli by się zmieścić do 4000 zł... z "fajnym" obiektywem :roll:

robsonlbn - Wto 05 Lis, 2013

No dobra to jestem już przekonany do Pentaxa. Zostały dwie opcje. Pentax K-5 II + tampon 17-50 2.8 za ok. 4400 lub Pentax K-5 IIs z USA + tampon 17-50 2.8 za ok. 4300zł. Pytanie tylko jak jest z gwarancją. U nas w Polsce jest 3 lata?Bo z USA chyba jest rok czasu. Wie ktoś coś na ten temat?

muzyk napisał/a:
z "fajnym" obiektywem :roll:
Jeśli ten "fajny obiektyw" to T17-50, to na upartego, może próbować.

[ Dodano: Wto 05 Lis, 2013 12:54 ]
robsonlbn napisał/a:
U nas w Polsce jest 3 lata?Bo z USA chyba jest rok czasu. Wie ktoś coś na ten temat?
Jeśli promocja nadal trwa (nie wiem), to trzy lata w PL, rok czasu amerykańskiej.

A dlaczego koniecznie K-5 (II/IIS) ? Skoro w K-50 jest prawie to samo co w w nim (trochę inny procek, bez gniazd PC, mikrofonu, HDMI i gripa oraz bez górnego wyświetlacza) - reszta taka sama... To mógłby być za tę różnicę w cenie lepszy obiektyw - np. Sigma 17-50/2,8 a może nawet jeszcze stałka?

- reszta taka sama
przede wszystkim AF jest z innej bajki.

[ Dodano: Wto 05 Lis, 2013 13:18 ]
Już pomijam ergonomię (przede wszystkim ISO i górny wyświetlacz), 14-bitowe RAW-y, video bez cropa i z mechaniczną stabilizacją, lesze opcje bracketingu, większy bufor itd...

Sunders - Wto 05 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:

muzyk napisał/a:
KUP k5 pierwszą wersję

jaad75, rozumiem, że warto Pentaxa K-5 II, nie rozumiem natomiast dlaczego napisałeś "jeśli już" - uważasz, że lepiej Nikona d7000 :???: :smile:

A dlaczego koniecznie K-5 (II/IIS) ? Skoro w K-50 jest prawie to samo co w w nim

Bo "prawie" nierzadko robi wielką róznicę :grin:

Sunders napisał/a:
nie rozumiem natomiast dlaczego napisałeś "jeśli już"
Jeśli już zdecydował się na Pentaksa i jeśli ma to być któraś z K-Piątek.
Sunders napisał/a:
uważasz, że lepiej Nikona d7000
Nie, ja tak nie uważam, ale to on będzie robił te tym zdjęcia.

jaad75 napisał/a:
AF jest z innej bajki.

A mnie się wydawało że od K-30 i K5II (to zdaje się że w tym samym czasie wyszły te modele i włąśnie w K-30 wprowadzono AF w trakcie filmowania) - AF w obydwu zrobiono "po nowemu" z tą różnicą że w K-5II od niższego poziomu jasności/ciemności Zakres detekcji: od -3 do 18 EV , a w K-50 zakres detekcji: od -1 do 18 EV.
Są co prawda róznice w procesorze i Safox X a Safox IXi+ ale jak się to przekłada na działanie AF - nie wiem . Może wyjaśnisz?
Sunders napisał/a:
rzadko robi wielką róznicę

To chcę powiedzieć. Że warto dołożyć do szkieł, a kupić trochę tańszy korpus. Zwłaszcza gdy w 80% sytuacji różnicy w działaniu AF się nie zobaczy. Ta kwestia jest wg mnie mocno demonizowana.
jaad75 napisał/a:
przede wszystkim ISO
no kolosalna różnica - 100 - 51200 ISO w K-50 i 80- 51200 ISO w K-5II. i całe 100 ISO różnicy przy zdjęciach "sportowych" przy użytecznym 1100 ISO vs 1200ISO. Wynikające chyba z różnicy w zapisie RAW?
jaad75 napisał/a:
video bez cropa
:shock: a co to takiego?
jaad75 napisał/a:
lesze opcje bracketingu, większy bufor
- taaa i całe 8 kl/s vs 6kl/s.
No lepszy jest K-5 - wiem ! Pytanie czy tę lepszość kolega jest w stanie wykorzystać , nawet jeśli kupi D7000 - też pewnie różnic w efekcie końcowym nie zauważymy. Dlatego ośmielam się polecać odrobinę gorszy korpus na rzecz zakupu lepszego obiektywu. Bo mam czelność twierdzić że różnice w optyce prędzej zauważymy.

A mnie się wydawało że od K-30 i K5II (to zdaje się że w tym samym czasie wyszły te modele i włąśnie w K-30 wprowadzono AF w trakcie filmowania) - AF w obydwu zrobiono "po nowemu" z tą różnicą że w K-5II od niższego poziomu jasności/ciemności Zakres detekcji: od -3 do 18 EV , a w K-50 zakres detekcji: od -1 do 18 EV.
Są co prawda róznice w procesorze i Safox X a Safox IXi+ ale jak się to przekłada na działanie AF - nie wiem . Może wyjaśnisz?
K-30 wyszedł kilka miesięcy przed K-5II/IIs i ma starsza generację SAFOX-a. Właśnie ta czułość czujników od -3EV robi kolosalną różnicę i to nie tylko w bardzo słabym, ale też w umiarkowanym świetle, do tego SAFOX X ma centralny czujnik f/2.8, to odczuwalne przy płytkiej GO, choć muszę przyznać, że również reszta czujników ma w tej wersji SAFOX-a imponującą dokładność, jak na czujniki f/5.6.
no kolosalna różnica - 100 - 51200 ISO w K-50 i 80- 51200 ISO w K-5II.
Pisząc ISO przy ergonomii mam na myśli PRZYCISK ISO. W K-50 możesz albo używać przycisku ISO, albo być w trybie wyboru punktu AF. To dla mnie spora niedogodność, zwłaszcza, że najczęściej stale jestem w trybie wyboru punktu AF. Oczywiście można przełożyć sobie ISO na przednią rolkę w trybach półautomatycznych, ale w M (a nawet w Hyper P) pozostaje to problemem. O jakości zdjęć w wyższych ISO i szerszym DR w niższym nie pisałem, ale to oczywiste zalety.
jaad75 napisał/a:
video bez cropa
:shock: a co to takiego?
K-50 używa elektronicznej stabilizacji w trybie video i w tym celu cropuje obraz ok. 1.3x (dając wynikowy ekwiwalent ogniskowych jak w systemie 4:3), tego cropa nie da się wyłączyć nawet gdy wyłączy się elektroniczną stabilizację. K-5II używa stabilizacji mechanicznej i nie ma takich problemów.
jaad75 napisał/a:
lesze opcje bracketingu, większy bufor
- taaa i całe 8 kl/s vs 6kl/s.
7 vs 6, ale to akurat mało istotne - rozmiar bufora już tak, bo to czy aparat zapycha się po 8-miu RAW-ach, czy po 23 ma kluczowe znaczenie dla kogoś używającego trybu seryjnego. Kwestia ustawienia większej ilości klatek przy bracketingu będzie istotna np. dla kogoś kto robi HDR-y.
Dlatego ośmielam się polecać odrobinę gorszy korpus na rzecz zakupu lepszego obiektywu. Bo mam czelność twierdzić że różnice w optyce prędzej zauważymy.
Moim zdaniem, powyższe różnice są istotne, a niektóre nawet bardzo istotne, co nie znaczy, że K-50 jest korpusem słabym oczywiście.
WueN - Wto 05 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
7 vs 6

7 vs 5.3, w porywach 5.4 ;)

Mając kasę i wybór zacieśniony do Pentaxa, brałbym K-5 (nawet bez II, ale jeśli jest taka możliwość, to tym bardziej bym się nie zastanawiał). Bo chociaż k-30 mi w zupełności wystarcza, to jak się miało coś lepszego w dłoniach, to się czasem później tęskni, szczególnie do ergonomii ;)

muzyk - Wto 05 Lis, 2013

Jasne, że idzie postęp i k5II jest już TEN lepszy od k5, ale…
jeśli weźmie się pod uwagę niewystarczającą kasę, to możliwość kupna k5 zamiast k50 czy k30 wydaje się dość kuszącą propozycją, tym bardziej, że jak pisałem można jeszcze NOWY dostać za ponad 500 euro.

Jeśli zaś k5II to raczej spiąłbym się i kupił k5IIs, który daje jeszcze lepszy obrazek.
Hmmm? :roll:
jaad75 napisał/a:
Jeśli ten "fajny obiektyw" to T17-50, to na upartego, może próbować.

Wiesz, nie jest to mechaniczny cud miód, ale… hmmm, jeśli nie będzie nim tłuczonych po 1000 zdjęć dziennie… da na jakiś czas radę.

Ja np., jeśli bym kupował Pentaxa (co jest kiedyś niewykluczone) to … przede wszystkim brałbym jakieś stałki… ale rozważałbym też kupno taniego tampona, bo podobny Pentaxa jest drogi zdaje się, a tamponik daje optycznie radę i to nawet dość bardzo dobrze.

Andrzej.M. - Sro 06 Lis, 2013

muzyk napisał/a:
możliwość kupna k5 zamiast k50 czy k30 wydaje się dość kuszącą propozycją

Nawet jest - mam używam i nie narzekam wiem że na początku było trochę wadliwych egzemplarzy - coś tam z AF nie bardzo chciało pracować (nawet redakcja do testów chyba taki dostała), ale widać nie miałem pecha na taki trafić. Już w tym modelu widać różnicę w działaniu AF w stosunku nawet do K-x wypuszczonego przecież raptem ok. roku wcześniej.
muzyk napisał/a:
podobny Pentaxa jest drogi zdaje się

No właśnie nie ma , jest 17-70/4 więc inny zakres ogniskowych, i 16-50 /2,8 - czyli też inny zakres ogniskowych - odpowiednik 24-75... i z własnym szybkim silnikiem , może nie tak błyskawicznym jak DC ale równie cichym. Ja używam "wiertarkowego" 16-45/4 wcale głośno nie jest. Sam korpus jest rzeczywiście cichy - już nie muszę się obawiać że na wieczorze poezji kogoś zdjęciem obudzę... :lol:

jaad75 - Sro 06 Lis, 2013

muzyk napisał/a:
jeśli weźmie się pod uwagę niewystarczającą kasę
Ale jak wspomina OP kasa jest wystarczająca.
muzyk napisał/a:
Jeśli zaś k5II to raczej spiąłbym się i kupił k5IIs, który daje jeszcze lepszy obrazek.
Hmmm? :roll:
Obrazek z IIs jest lepszy, ale i większe prawdopodobieństwo mory, co może komuś przeszkadzać, a sam korpus wyraźnie droższy.Ale AF w K-5II jest warty dopłaty w stosunku do K-5.
Już w tym modelu widać różnicę w działaniu AF w stosunku nawet do K-x wypuszczonego przecież raptem ok. roku wcześniej.
Ale to inna generacja AF - K-x miał SAFOX-a VIII. Z drugiej strony K-r z SAFOX-em IX (bez plusa), to mimo poprawy szybkości, była masakra w żarowym (w niektórych egzemplarzach rozrzut między żarowym, a dziennym był tak duży, były kompletnie nieużywalne). Kłopoty w oprogramowaniu "plusa" z SAFOX-a IX+ objawiły się właśnie w części (sporej) początkowych serii K-5, co ciekawe o tyle, że czujnik temperatury barwowej światła był równeż w poprzedniej generacji SAFOX-a w K-7...
i z własnym szybkim silnikiem
Nie używaj wyrażenia "szybki silnik" w stosunku do tego szkła. Ono było szybsze na śrubokręcie... :razz:
Andrzej.M. - Sro 06 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
Nie używaj wyrażenia "szybki silnik" w stosunku do tego szkła. Ono było szybsze na śrubokręcie...

Może takie wrażenie szybkości - bo nie słychać pracy? :lol:
Nie mierzyłem - odczucie subiektywne... :razz:

muzyk - Czw 07 Lis, 2013

Cytat:
Ale jak wspomina OP kasa jest wystarczająca.

No????

To w czym problem? K5II i pozamiatane.
Po co to się tyle zastanawiać... (sam coś o tym wiem :razz: )