|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - tło i akcesoria do światła ciągłego
qqaazzxx1 - Czw 31 Paź, 2013 Temat postu: tło i akcesoria do światła ciągłego Witam otóż chcę zakupić 2 tła fotograficzne 1,6x5m http://fsfoto.pl/product_...owe-waskie.html czy białe i beżowe będzie dobrym rozwiązaniem? (będzie używane do portretów i całych sylwetek) a także noszę się z zamiarem zakupienia http://fsfoto.pl/product_...nlight-850.html + do tego http://fsfoto.pl/product_...biala-84cm.html
1. Czy te tła będą dobre?
2. Czy świetlówki w tym zestawie są dobre?
3. Czy dobrym rozwiązaniem będzie dokupienie tej parasolki transparentnej? i czy taki rozmiar?
4. Myślałem o wykonaniu takiej miski odbijającej żeby przy robieniu zdjęć z parasolką transparentną zbyt dużo światła nie uciekało na boki. Czy to będzie pomocne?
5. Może macie jakieś inne pomysły na akcesoria do światła ciągłego?
Aka - Pią 15 Lis, 2013
Parasolka softbox, żeby zbyt dużo światła Ci nie uciekło, może być dobrym rozwiązaniem :
http://allegro.pl/parasol...3711496128.html
albo,
jeżeli masz większy budżet, to softbox do światła stałego :
http://www.mitoya.pl/alle...R50704E27-3.jpg
Co do kolorów tła, to na początek wystarczą, później sam pewnie stwierdzisz, że chcesz pobawić się z innymi
90s - Wto 26 Lis, 2013
qqaazzxx1, dlaczego światło ciągłe a nie błyskowe?
tło o szerokości 1,6m nadaje się do portretów 1/2 i ciaśniej, do fotografowania całych sylwetek może być zbyt wąsko
qqaazzxx1 napisał/a: | 3. Czy dobrym rozwiązaniem będzie dokupienie tej parasolki transparentnej? i czy taki rozmiar? |
jak masz małe pomieszczenie i ciasno to parasolki i tak będą rozpraszać światło we wszystkie możliwe strony.
Na pewno softboxy, wrota itp akcesoria pozwolą na większą kontrole.
qqaazzxx1 napisał/a: | 5. Może macie jakieś inne pomysły na akcesoria do światła ciągłego? |
na pewno warto będzie zrobić sobie ekrany z jednej strony z białym lub srebrnym materiałem z drugiej czarne do odcinania światła.
Co do reszty to już zależy jakiego typu to mają być portrety.
Andrzej.M. - Wto 26 Lis, 2013
A po kiego ci światło ciągłe???
Przecież najlepsze do fotografii jest błyskane...
90s - Wto 26 Lis, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Przecież najlepsze do fotografii jest błyskane... |
Raczej najwięcej ma zalet w stosunku do wad, ale najlepszym to tego nazwać nie można:)
qqaazzxx1 - Wto 26 Lis, 2013
Potrzebuję światła ciągłego ponieważ mój sprzęt nie pozwala jak na razie na używanie błysku (fujifilm finepix s2995) jedną lampę błyskową mam (zakup mojego ojca może sprzed 10 lat Nikon Speedlight sb-22s) a almpa ma też służyć jako wystrój pokoju i lampa do np. czytania (po wymianie żarówek na zwykłe)
90s - Wto 26 Lis, 2013
qqaazzxx1 lampy błyskowe możesz wyzwalać błyskiem poprzez foto-cele.
Poza tym mają światła pilotujące czyli zwykłe żarówki lub halogen które ogólnie mają 75W więc mogą ci służyć jako lampka.
Twój zestaw to 170W więc do czytania to mało ekonomiczne rozwiązanie.
Do robienia zdjęć też nie jest to zbyt dużo mocy.
Andrzej.M. - Wto 26 Lis, 2013
W tej cenie kupisz 100-120Ws lampy błyskowe z pilotami ( tyle że dołożysz na statywy i parasole) I będziesz miał 5-10x więcej światła! Z regulacją do 1/8. Mają własne fotocele, więc błyskiem z Fuji spokojnie wyzwolisz, tylko daj korektę błysku na "- ile się da".
No i niczego nie poruszysz...
qqaazzxx1 - Wto 26 Lis, 2013
A w fuji da się wyłączyć przedbłyski?
hijax_pl - Wto 26 Lis, 2013
qqaazzxx1 napisał/a: | A w fuji da się wyłączyć przedbłyski? | Jak masz opcję manualnej kontroli błysku wbudowanej - to tak.
cybertoman - Sro 27 Lis, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | W tej cenie kupisz 100-120Ws l | O której cenie myślisz?
qqaazzxx1 napisał/a: | da się wyłączyć przedbłyski? | Jest sporo lamp które pomijają przedbłyski.
90s napisał/a: | Poza tym mają światła pilotujące czyli zwykłe żarówki lub halogen które ogólnie mają 75W więc mogą ci służyć jako lampka. | Jakoś nie jestem przekonany do wykorzystania pilotów do oświetlenia - niektóre potrafią "buczeć" . Zależy pewnie od konkretnego modelu.
90s - Sro 27 Lis, 2013
cybertoman, w ogóle używanie lamp studyjnych do codziennego użytku to głupi pomysł . Co do buczenia to pewnie jakieś tanie kondensatory je powodują.
hijax_pl - Sro 27 Lis, 2013
90s napisał/a: | Co do buczenia to pewnie jakieś tanie kondensatory je powodują. | Transformatory.
Andrzej.M. - Sro 27 Lis, 2013
cybertoman napisał/a: | O której cenie myślisz? |
ok. 180-200zł - taka była zdaje się cena zestawu.
NIe spotkałem się z buczeniem lamp z pilotem - w każdym razie żadna z moich nie buczy, ale rzeczywiście - używanie lampy studyjnej jako lampki - to średni pomysł., bez względu na to czy stała czy błyskowa. Co do dźwięków - buczą rzeczywiście transformatory czy dławiki, a kondensatory "trzeszczą" lub "strzelają".
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Nie spotkałem się z buczeniem lamp z pilotem | Moje bucza. Podczas normalnego uzytkowania nie zwraca sie na to uwagi, ale wsrod nocnej ciszy slychac wyraznie.
90s - Sro 27 Lis, 2013
hijax_pl napisał/a: | 90s napisał/a:
Co do buczenia to pewnie jakieś tanie kondensatory je powodują.
Transformatory. |
Dzięki za sprostowanie:) u mnie lampki też nie buczą
hijax_pl - Sro 27 Lis, 2013
W świetlówkach kompaktowych jest elektroniczny starter i przetwornica - to ona potrafi syczeć, choć prawdę mówiąc jeszcze się z tym nie spotkałem. Ostatnio nawet mi taka "żarówka" 600W się rozleciała, ale jakoś nie zainteresowało mnie by w tym układzie elektronicznym pogrzebać.
Wymieniłem żarowk-piloty i nie buczy. Pewnie były na wykończeniu i dyndająco-luźne druciki wtórowały transformatorowi.
qqaazzxx1 - Czw 28 Lis, 2013
Czy jeśli w swoim aparacie mam możliwość zmniejszenia tylko mocy błysku o 2/3 ev to fotocela i tak będzie działać na przedbłyski?
hijax_pl - Czw 28 Lis, 2013
Tak
|
|