|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Pierwsze w miarę uniwersalne szkło do D300
heding - Pią 15 Lut, 2008 Temat postu: Pierwsze w miarę uniwersalne szkło do D300 Witam
Rozważam kupno cyfrowej lustrzanki, właściwie już zdecydowałem, że będzie to D300, i mam problem z doborem pierwszego szkła.
Chciałbym, aby przede wszystkim nadawało się do portretów stacjonarnych, dodam, że jestem amatorem i nie zamierzam wykorzystywać mego focidła do zarabiania. Wiem że D300 nie jest tani, ale zdecydowałem się na przejście na od razu porządną lustrzankę, do tej pory miałem Canona EOS300 z 28-80 USM
I od razu pytanie, czy AF-S Nikkor 24-70 f/2.8G jest w miarę uniwersalnym szkłem, i nie straszcie mnie jego ceną, wiem, że niemalże tyle co body D300
Świadomie rezygnuję z zakupu kitu bo wiem, że często taki zestaw przy rosnących oczekiwaniach i wymaganiach własnych, będzie nadawał się do szybkiej wymiany szkła.
pozdrawiam i liczę na jak zwykle rzeczowe opinie i porady na tej stronie
Arek - Pią 15 Lut, 2008
Nie będziesz miał szerokiego kąta. Tego musisz być świadomy. I to pewnie będzie jedyna wada tego obiektywu.
heding - Pią 15 Lut, 2008
jestem świadomy na razie mi na tym nie zależy, w końcu tylko amator ze mnie...
Arek - Pią 15 Lut, 2008
Fajny amator z w pełni profi zestawem
no tak... robię to z pełną świadomością, żeby coś mi się nie odwidziało po roku czy dwóch i żeby znowu nie zmieniać...
matryca, 51 pól ostrości, samoczyszczenie... to chyba warto mieć takie cuś
Arek - Pią 15 Lut, 2008
Wymieniać dlaczego warto mieć takie cuś można by długo i namiętnie, bo faktycznie warto. Warto też postarać się nauczyć jak wyciągnąć z tego maksimum możliwości. Szkoda mieć sprzęt, z którego
wykorzystuje się powiedzmy 10% tego co można
ale ja to wszystko rozumiem, dlatego się doszkalam teoretycznie przed kupnem , eksperymenty cyfrówką tyle nie kosztują co analogiem, więc będę się bawił a przy okazji coś cyknę, na szczęście pomysłów mi nie brakuje )
[ Dodano: Pią 15 Lut, 2008 ]
A może coś tańszego mi polecisz zamiast AF-S Nikkor 24-70 f/2.8G? , nie zależy mi kompletnie na tym żeby wszystko miało logo na N
Arek - Pią 15 Lut, 2008
Może być Nikkor 17-55 f/2.8. Może być Sigma 18-50 f/2.8 HSM.
a AF Sigmy działa bez problemu z D300 bo się nie doczytałem... ????
[ Dodano: Pią 15 Lut, 2008 ]
a co np. z takim Sigma 18-200 mm DC OS HSM? co miałbym słabsze w porównaniu z wymienianą przez Ciebie Sigmą?
mavierk - Pią 15 Lut, 2008
Jak weźmiesz tego 24-70/2.8 to już nic lepszego Ci nie pozostanie A i szeroki kąt jest dosć szeroki
A jak kupisz 17-55/2.8 to... też dobrze bedzie Ci się działo. <- kwestia ogniskowych.
A o 18-200OS po co zastanawiać się, jak jest Nikkor 18-200VR <- lepszy
masz rację VR zaledwie kilka stówek droższy więc po lekturze wybrałbym go zamiast Sigmy...
Arek - Pią 15 Lut, 2008
D300 z megazoomem? Hmm...
Wujek_Pstrykacz - Pią 15 Lut, 2008
No nie będzie to dobrze wyglądać - D300 z megazoomem. Proponuje jednak pomyśleć o Sigmie 18-50/2.8 HSM. To bardzo fajny obiektywek i stosunkowo niedrogi.
może mnie uświadomicie co jest nie tak w połączeniu D300 z tym megazoomem ... bo ja ciągle się uczę i nie wiem co specom w tym nie pasuje...
Arek - Pią 15 Lut, 2008
To tak jak byś do Porche założył koła od malucha
Wujek_Pstrykacz - Pią 15 Lut, 2008
Albo inaczej. Tak jakbyś do BMW M5 założył silnik z Seicento 0.9.
komor - Pią 15 Lut, 2008
Ja też lubię porównania motoryzacyjne, ale w tym przypadku troszkę brakuje odrobiny wyjaśnienia. No, czemu Nikon D300 jest porównywany do M5 czy Porsche - tego nie trzeba tłumaczyć, ale o tym megazoomie trzeba coś napisać naszemu nowemu koledze. Otóż megazoomy nie mają dobrej opinii wśród fachowców. Ich właściwości optyczne nie przystają do klasy puszki D300, którą zamierzasz kupić, heding.
Już bez przesady - 18-200VR idealnym wyborem do sprecyzowania ulubionych ogniskowych - cyknąć 14k fotek przy użyciu tego szkiełka i luknąć w Exifa i wybierać, czy bardziej się przyda 17-55 24-70 czy 70-200 <- ja mam 18-70 i 70-300 i sprecyzowany już jestem (tylko $$$ brak )
właściwie to trochę mnie to dziwi i nie dziwi... w ocenie waszej na forum, obiektyw wypadł przyzwoicie a tu mi piszecie że to jakby obciach zakładać go do D300.. czy to tylko kwestia estetyki czy ten obiektyw tak naprawdę zepsułby mi fotki cykane D300... rozumiem że to zupełnia inna klasa ale na początek to chyba nic zdrożnego mieć obiektyw o takim przedziale
komor - Pią 15 Lut, 2008
mavierk napisał/a: | 18-200VR idealnym wyborem do sprecyzowania ulubionych ogniskowych |
Ja jestem amator i się nie znam, ale dla mnie ogniskowe to nie wszystko. Na ten przykład ogniskowa obiektywu 50/1.8 to ni pies ni wydra. Szerokiego kąta tym nie zrobisz żeby portret zrobić to trzeba modelowi sprzęt niemal do twarzy przystawić A jednak to jest to, co lubię. Mała głębia, możliwość zrobienia śmiesznych ujęć, możliwość pracy w ciemnych warunkach. Gdybym miał megazooma to bym się w życiu nie dowiedzał, jakie fajne zdjęcia mogę zrobić moją śmieszną amatorską 400D.
No wiem, mnie zmienianie szkieł też drażni, jak się odkuję finansowo to chyba będę się próbował zbłaźnić i uprząż jakąś podpasować, żeby ze dwa szkła mieć przy sobie, bez sięgania do plecaka
Ale megazooma do D300 bym nie podpiął, chyba, że wymyślą taki za 10k PLN, który będzie miał światło 2.8, sensowny brak mydła i czarowny bokeh
dyskusja odbiegła trochę od tematu i zeszła na zoomy a ja ciągle nie wiem co właściwie kupilibyście na pierwszy ogień do D300... myślę, że najbardziej potrzebuję szybkiego i cichego AF, bo portretów nigdy nie ustawiam tylko strzelam z zaskoczenia .... A może jakiś stałoogniskowy??
ahaa, co do d300 jako pierwsze?
17-55/2.8
i potem to, co na dole
albo
35/2 + 50/1.4 + 85/1.8
Potem 80-200/2.8
potem 24-120VR albo właśnie 18-200VR bo jakoś nie jestem zakresofobem i szumofobem
SB-800
a na koniec Sigme 10-20
igorax - Sob 16 Lut, 2008
i na koniec MEGAZOOM koniecznie
Monastor - Sob 16 Lut, 2008
igorax, żaden potężny, zoom to ona ma 2,5-krotny.
To już większy zoom mają obydwie moje Sigmy
Chyba, że chodzi o to, że jest to potężny obiektyw typu zoom. Wtedy jak najbardziej się zgadza
apollo13 - Sob 16 Lut, 2008
Wszystko zalezy jak zasobny portfel;)
ja mam do D300 ta sigme 18-50/2.8 gdybym mial wiecej kasy pewnie bym wzial nikkora 17-55/2.8 no ale w totka nie wygralem a sigma sie spisuje dobrze;)
minimalguy - Sob 16 Lut, 2008
Ja bym zrobił w ten sposób:
Jeżeli stać Ciebie na N 24-70 2.8 do tego aparatu i jesteś amatorem, to zakładam, że bedziesz pewnie robił jakieś foty rodzinne, dzieci i tym podobne. Rodzinne imprezki? hmm 24mm raczej za wąsko. Proponuję taki zestaw:
1. nikkor 17-55 2.8 + SB-800 (tyle samo mniej więcej cenowo co 24-70)
lub jeżeli jesteś fanem focenia w świetle zastanym to:
2. nikkor 17-55 2.8 plus nikkor 85mm 1.8 do portretów - też się zmieścisz w 6 kpln
Najlepiej to w ogóle zrobić mix czyli wszystkie te 3 rzeczy a w przyszłości 70-200 VR Raczej mega zooma (czytaj ciemniaka) bym nie brał. Szybko zacznie Cie irytować brak światła. Mnie mój 70-300 VR już czasami zaczyna wnerwiać samo VR to nie wszystko niestety A wszystkiego wysokim iso nie nadrobisz. Kurde trochę Ci zazdroszcze mieć takie dylematy:
24-70 czy 17-55 ?
Ja to swego 17-55 na niezłe raty wziąłem (na szczęście pożyczka rodzinna nieoprocentowana ) a na D300 to chyba będę jeszcze z rok zbierał jak stanieje do 4500 pln
heding - Sob 16 Lut, 2008
minimalguy napisał/a: | a na D300 to chyba będę jeszcze z rok zbierał jak stanieje do 4500 pln
_________________ |
Jak masz znajomych w Stanach to pogadaj z nimi , tam body D300 kosztuje właśnie 1800 $ więc przy takim kursie zielonych to właśnie owe 4500
Kamola - Sob 08 Mar, 2008
Ja to juz gdzies pisalem, ale i bez znajomych sie obedzie.
troche sie rozglądałem i najlepszym chyb amiejscecm do kupienia sprzętu online jest
www.tristatecamera.com
Ni etrzeba miec znajomych w USA i oni w przeciwieństwie do wielu innych sklepow wysylaja do europy. I akceptują karty kredytowe wystawione przez europejskie banki.
|
|