forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Jaki światłomierz ??

photoamator - Pią 01 Lis, 2013
Temat postu: Jaki światłomierz ??
Chciałbym używać go w plenerze lub studio z aparatem Mamiya Rz 67 proII.
Czy jest jakaś róznica między światłomierzami do cyfrowej fotografii a analogowej??

hijax_pl - Pią 01 Lis, 2013

photoamator napisał/a:
Czy jest jakaś róznica między światłomierzami do cyfrowej fotografii a analogowej??
A jaki to jest do fotografii cyfrowej?

From its inception, the Sekonic L-758D Digitalmaster light meters have been designed to offer the greatest digital exposure control, accuracy and repeatability. The L-758 Series are the world's first multi-function light meters that can be calibrated to match the sensitivity of a digital cameras sensor at all ISO settings, flash/ambient or file format characteristics.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ten tekst??
Myślałem że są światłomierze dedykowane do cyfrowej i analogowej fotografii, sorki za te pytania ale to moje początki z pomiarem światła.

hijax_pl - Pią 01 Lis, 2013

photoamator napisał/a:
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ten tekst??
Mam ten model, ale to nie jest do "fotografii cyfrowej" jedynie pozwala na cyfrową kalibrację. Można mu wprowadzić profil, który pozwoli pokazywać "jaki zakres tonów zarejestruje" matryca.

Gdy się jednak żadnego profilu ie wprowadzi, działa on jak zwykły światłomierz. Tylko, że całkiem spory kombajn z niego ;)

Sekonic Litemaster Pro L478D
Gossen Digisky Exposure Meter
Sekonic i-346 Illuminometer
Gossen Digipro F

Jaka jest róznica między tymi dwoma markami??
Który byście polecili??

Andrzej.M. - Sob 02 Lis, 2013

Obydwie marki produkują od wielu lat świetne światłomierze dla fotografii i filmu - jaki wybierzesz zależy od twoich potrzeb i gustu.
muzyk - Pon 04 Lis, 2013

photoamator napisał/a:
Gossen Digipro F

Jako Calumet DFM 3 kosztuje ok 100 euro mniej zdaje się...

Innych nie znam, ale jeśli nie masz wielkich wymagań, to ten Calumet byłby aż nadto.
Mierzy też światło błysku lamp/y.