forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon vs Nikon

toffik12456 - Sob 02 Lis, 2013
Temat postu: Canon vs Nikon
Witam!

Z góry piszę, że nie chodzi mi o porównanie całych dwóch systemów :)

Na chwilę obecną posiadam lustrzankę Pentaxa (K20D), ale chcę się przesiąść na inny system.
Pod uwagę biorę właśnie dwóch głównych producentów foto, ale nie mogę się zdecydować.

Powodem przesiadki jest w największej mierze dostępność szkieł systemowych z AF, i sam AF w K20D...

Przechodząc do sedna, głównymi kryteriami są dostępność szkieł szerokokątnych z AF, i szybkość tego AF.

Na razie na oku mam zestaw Canona, tzn EOS 50D + EF-S 10-22
Dłuższe ogniskowe w sumie występują w obu systemach, także dalej problemów nie ma z tym...

Widzę jednak że na EOSa 50D trzeba dać te 1500-2000 zł (na puszkę przeznaczam do 2000 max, chyba, że coś jeszcze dozbieram...). Taniej można dorwać Nikona D300, w którym na pewno jest dobry AF... Tylko pytanie jak w Nikonie ze szkłami szerokokątnymi?
Chodzi o ich dostępność, cenę oraz szybkość AF.
Odnośnie szybkości w Nikonie, trochę boję się obiektywów ze śrubokrętem... Sam mam w Pentaxie AF przez śrubokręt, i wiem że jest strasznie wolny np w porównaniu z USM Canona... A za SWM w Nikonie trzeba sporo zapłacić :/ No i USM jest niewiarygodnie cichy :)
Przynajmniej z tego co doświadczyłem z Canonem 50D + EF-S 17-85

Czy moje obawy odnośnie AF są uzasadnione? Może lepiej kupić D300, i za różnicę między nim a 50D dołożyć do szkła?

Czy ktoś może się wypowiedzieć co byłoby dla mnie lepsze?

Dodam, że 50D bardzo fajnie mi się trzyma w ręce, i wydaje mi się jakiś taki prostszy i bardziej intuicyjny, ale w sumie też nie bawiłem się tymi aparatami długo, także trudno mi się zdecydować...

krisv740 - Sob 02 Lis, 2013

a co ci po szybkości af z ob. 10-22 ???
Andrzej.M. - Sob 02 Lis, 2013

toffik12456 napisał/a:
Powodem przesiadki jest w największej mierze dostępność szkieł systemowych z AF, i sam AF w K20D...
toffik12456 napisał/a:
EF-S 10-22

Zupełnie niezrozumiała argumentacja - interesują cię wyraźnie szkła szerokokątne - gdzie AF ma marginalne znaczenie - gdyż taki zoom 10-20 jest ciemny a przy ogniskowych 10-16 i f4 ustawienie ostrości na 4 m daje ostrość od 2m do nieskończoności. Poza tym nawet użytkownicy Canona czy Nikona kupują głównie Sigmy i Tamrony, a te do Pentaxa też są. To po co wywalać kasę na inny korpus mając do dyspozycji takie samo obrazowanie? Jeśli nie śledzisz na bieżąco , to podpowiem ci że w kwestii AF Pentaxy zrobiły w ostatnich 2 latach spory postęp. Również w obiektywach. Wiem że mechanika w K20 jest dość głośna w stosunku do K-5, ale żeby z takiego powodu zmieniać system?
Zwłaszcza jeśli zamierza się robić zdjęcia ultraszerokim kątem przy którym AF jest praktycznie zbędny? Jesteś pewien?

jaad75 - Sob 02 Lis, 2013

toffik12456 napisał/a:
Na chwilę obecną posiadam lustrzankę Pentaxa (K20D)
toffik12456 napisał/a:
Na razie na oku mam zestaw Canona, tzn EOS 50D
Chcesz zmienić jeden syf na drugi?
Obrazowanie 50D jest równie słabe, co to z K20D, jak już zmieniać, to na coś porządnego.
toffik12456 napisał/a:
Odnośnie szybkości w Nikonie, trochę boję się obiektywów ze śrubokrętem... Sam mam w Pentaxie AF przez śrubokręt, i wiem że jest strasznie wolny
Srubokręt śrubokrętowi nie równy - ten z K20D ma siię nijak do tego nowszych Pentaksów, czy wyższych Nikonów. Ba, śrubokręt bywa szybszy od niektórych silników ultradźwiękowych.
muzyk - Sob 02 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:

:lol: to jest dobre. :lol:
jaad75 napisał/a:
jak już zmieniać, to na coś porządnego.

70D (bo dość nowy i niegłupi- poza tym cholernym kółkowybierakiem... wrrr) albo d7000 (tak tak, wiem, d7100 ma banding).
A w ogóle to będę nudny... albo zupełnie tanio K5 pierwsza wersja, albo K5IIs i pozamiatane.
Jeśli niektóre z proponowanych za dużo kosztują, to pierwszy K5.
Cały czas można na ebayu dostać.

P.S. Czy dobrze piszę, że od k5 zaczęła się passa Pentaxa na świetne matryce APSC? :razz:
toffik12456 napisał/a:
Na chwilę obecną posiadam lustrzankę Pentaxa (K20D), ale chcę się przesiąść na inny system.

TO CO SE BIDY SZUKASZ????

System???
Żartujesz?

Kup k5 (j.w. najlepiej od razu k5II lub k5IIs - tak to "s" robi wiele), jak chcesz coś nowszego...
różnicę zobaczysz NATYCHMIAST.

Sunders - Sob 02 Lis, 2013

Też mnie intryguje do jakich celów potrzebny Ci szybki AF w obiektywie szerokokątnym?

muzyk napisał/a:
P.S. Czy dobrze piszę, że od k5 zaczęła się passa Pentaxa na świetne matryce APSC? :razz:
Nie, mieli bardzo dobrze na ówczesne czasy oprogramowane 6MPix w K100D, jedną z najlepszych (jeśli nie najlepszą) implementację 10MPix w K200D, bardzo dobrze oprogramowane 12-tki w K-x i K-r...

jaad75 napisał/a:
Obrazowanie 50D jest równie słabe, co to z K20D, jak już zmieniać, to na coś porządnego.

To co ma dobre obrazowanie? 5D? :) Na 5D mnie nie stać, a "porządniejsze" puszki to patrzę też na 7D, tylko musiałbym się wstrzymać trochę i dozbierać... Ale 7D ma ponoć gorszą matrycę od 50D, także to też "syf" ;) Pozostaje 5D no i 1D :wink: Jednak twierdzę, że FF nie jest mi jako hobbyście potrzebne, i seria xxD lub 7D byłaby wystarczająca...

jaad75 napisał/a:
Srubokręt śrubokrętowi nie równy - ten z K20D ma siię nijak do tego nowszych Pentaksów, czy wyższych Nikonów. Ba, śrubokręt bywa szybszy od niektórych silników ultradźwiękowych.

Chodzi głównie o dostępność szkieł Pentaxa... Chciałem kupić kiedyś DA* 16-50, ale po pierwsze nie ma ich dostępnych w sklepach do "pomacania" (nie mówię o zamówieniu), a po drugie ponoć panuje spora niepowtarzalność egzemplarzy, nie wspomniawszy o awaryjności silników SDM :)
Pentax ma super stałki z serii "limited", ale niestety nie mam dwóch toreb żeby nosić stałki od szerokiego kąta do tele, i wolałbym zamiast 10 stałek mieć 2 dobrej jakości zoomy ;)
Co do Nikona, to mało używałem, i dodatkowo chyba był to SWM, także się nie wypowiadam co do śrubokręta, i każda informacja od praktykujących jest mile widziana, po co właściwie założyłem ten temat :)

Co do AF i szerokiego kąta, to źle się trochę wyraziłem.
Chodzi mi o to, które szerokokątne obiektywy są lepsze, albo z innej strony które mają lepszą proporcję cena/jakość (C czy N) :)
O AF chodzi m ogólnie, tzn w całym zakresie ogniskowych, czy to standard czy tele :) Po prostu źle się wyraziłem - sorki :oops: Używam oczywiście też innych obiektywów niż ultra szerokokątne ;)

_______dodano_______

muzyk napisał/a:

toffik12456 napisał/a:

TO CO SE BIDY SZUKASZ????

System???
Żartujesz?

Kup k5 (j.w. najlepiej od razu k5II lub k5IIs - tak to "s" robi wiele), jak chcesz coś nowszego...
różnicę zobaczysz NATYCHMIAST.

Oczywiście że zastanawiałem się nad K5, ale to nadal nie rozwiązuje kwestii optyki systemowej... Wiem że jest Sigma i Tamron... Ale Pentax ma dobre 3 modele zoomów ED*, i w dodatku nie wiadomo czy trafisz na dobry czy trefny :/

Kolego, konto to sie ma w banku. :razz:

Andrzej.M. - Sob 02 Lis, 2013

toffik12456 napisał/a:
To co ma dobre obrazowanie? 5D?

K-5 (II/IIs) K-50, ( K-3 - ale to już "kosmos") z Nikona D7000/D7100.
Tyle że AF (a nawet śrubokręt) w tych aparatach to inna bajka (powiedział były użytkownik K-10). Jak zdarza ci się bywać w Krakowie , Katowicach, Warszawie i jeszcze paru miejscach - to szkła da się pomacać , a nawet "przestrzelać". Osobiście kupiłem kilka w sieci i z powodzeniem używam, mimo że mam na miejscu sklep.

toffik12456 napisał/a:
To co ma dobre obrazowanie? 5D? :) Na 5D mnie nie stać,
Zależy względem czego porównywać. Obecnie w Canonie - najprawdopodobniej 6D.
toffik12456 napisał/a:
a "porządniejsze" puszki to patrzę też na 7D, tylko musiałbym się wstrzymać trochę i dozbierać... Ale 7D ma ponoć gorszą matrycę od 50D, także to też "syf" ;)
7D i ogólnie puszki z 18MPix matrycą obrazują zauważalnie lepiej od 50D (chociaż gorzej od konkurencji).
toffik12456 napisał/a:
Chodzi głównie o dostępność szkieł Pentaxa... Chciałem kupić kiedyś DA* 16-50, ale po pierwsze nie ma ich dostępnych w sklepach do "pomacania"
To zależy gdzie mieszkasz.
toffik12456 napisał/a:
a po drugie ponoć panuje spora niepowtarzalność egzemplarzy, nie wspomniawszy o awaryjności silników SDM :)
Owszem, ale przecież nie musisz kupować koniecznie tego szkłą - masz tanią Sigmę 17-50, jeszcze tańszego Tamrona, wkrótce świetną Sigmę 18-35/1.8...
toffik12456 napisał/a:

Pentax ma super stałki z serii "limited", ale niestety nie mam dwóch toreb żeby nosić stałki od szerokiego konta do tele
Ja stałki od szerokiego końca (no dobra, na najszerszym mam zooma UWA lub FE) do tele (10(12)-200mm) noszę w jednym małym slingu, razem z korpusem i resztą dupereli. :roll:
muzyk - Sob 02 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
Nie

Ok, jednak, pamiętam, jaką rewolucją była matryca k5, która bodajże w kwestii dynamiki tonalnej "zawstydziła" niektóre aparaty MF - co widać na DXO.

Stąd... proponuję niezdecydowanym K5, którzy nie dysponują takim budżetem, by kupić k5II czy "s".

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Jak zdarza ci się bywać w Krakowie , Katowicach, Warszawie i jeszcze paru miejscach - to szkła da się pomacać , a nawet "przestrzelać".

jaad75 napisał/a:
To zależy gdzie mieszkasz.

Właśnie ja mieszkam w małym miasteczku, a studiuję w Kaliszu, gdzie nie ma takich możliwości :roll:

jaad75 napisał/a:
masz tanią Sigmę 17-50, jeszcze tańszego Tamrona, wkrótce świetną Sigmę 18-35/1.8...

Tylko że w połączeniu z K20D AF i tak kuleje... Używałem trochę 50D kumpla, i AF jest bez porównania... Pentax się gubi, szuka, pudłuje, a Canon w tym czasie złapie AF na obiekcie, i jeszcze zrobi ostre zdjęcie kolesia starającego się ustawić ostrość na Pentaxie (przyp. autentyczny :P )

Możliwe, że w K5 już to lepiej dużo działa, ale wydaje mi się, że porównując k5 już do 7D lub nowszych, to i tak AF nie jest taki super (chociaż to są moje podejrzenia, bo ani K5 ani 7D nie używałem...). A za cenę porównywalną do używanego K5 (dane z przed chwili z allegro ) można kupić już 7D lub D300 czy nawet D300s, które pod względem AF dają chyba jednak więcej... Obrazowanie może nie jest w nich lepsze, ale co z tego jeśli nawet nie zdążę złapać obiektu ;)

toffik12456 napisał/a:
można kupić już 7D lub D300 czy nawet D300s, które pod względem AF dają chyba jednak więcej...
Dają więcej w AF-C, jeśli na tym Ci zależy musiałbyś zainwestować w K-3, w którym wygląda na to, że AF-C rzeczywiście wkoczył na poziom konkurencji. Porównując jednak tylko w AF-S z takim K-5II - Pentax wypada lepiej. Dużo zależy oczywiście od użytego szkła, ale generalnie jest co najmniej tak samo szybko, a do tego celniej i bez porównania pewniej w słabym świetle.
toffik12456 napisał/a:
Obrazowanie może nie jest w nich lepsze
Jest wyraźnie gorsze.

Czyli jednak doradzacie zostawać w systemie Pentaxa, tylko puszkę zmienić na nowszą (w moim wypadku finansowym tylko K5 wchodzi w rachubę...)?

Nadal dręczy mnie mały wybór szkieł z logiem Pentaxa no i ich jakość... Jakoś do Canona czy Nikona potrafi być tego multum... W gruncie rzeczy na allegro znalazłem chyba tylko jeden obiektyw sigmy z serii A z bagnetem Pentaxa... Tamron mnie nie przekonuje ze względu na jakość wykonania. Na razie z obiektywów jestem najbardziej zadowolony z Tokiny...

jaad75 - Nie 03 Lis, 2013

toffik12456 napisał/a:
Czyli jednak doradzacie zostawać w systemie Pentaxa, tylko puszkę zmienić na nowszą
Jakie masz w tej chwili szkła?
toffik12456 napisał/a:
w moim wypadku finansowym tylko K5 wchodzi w rachubę...
Nawet stary K-5 to gigantyczny skok w porównaniu do K20D, tyle, że jego AF nie jest aż tak dobry jak K-5II (powtarzalność i praca w słabym świetle). Oczywiście z Twoim korpusem trudno to w ogóle porównywać.
toffik12456 napisał/a:
Nadal dręczy mnie mały wybór szkieł z logiem Pentaxa no i ich jakość...
Czego konkretnie Ci brakuje?
toffik12456 napisał/a:
W gruncie rzeczy na allegro znalazłem chyba tylko jeden obiektyw sigmy z serii A z bagnetem Pentaxa...
Szukasz na Allegro stosunkowo świeżych szkieł, więc nie dziw się, że nie znajdziesz ich wielu.
toffik12456 napisał/a:
Na razie z obiektywów jestem najbardziej zadowolony z Tokiny...
Której?
toffik12456 - Nie 03 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:

toffik12456 napisał/a:
Na razie z obiektywów jestem najbardziej zadowolony z Tokiny...
Której?

AT-X 35-70 f2,8 Szkiełko manualne, ale dobrze mi się nim pracuje. Aktualnie na sprzedanie, bo właśnie myślę nad czymś szerszym (DA 16-45, DA 17-70), tylko właśnie sęk w puszce i AF ;) Dlatego myślałem o zmianie na inny system...

jaad75 napisał/a:
Jakie masz w tej chwili szkła?

Tokinę wymienioną, Sigma Mini Wide II 28mm f2,8, KITa 18-55 II, Tamron 70-200 f2,8,

Te mam że tak się wyrażę "na stałe", bo miałem też sporo manuali innych, ale to głównie kupowałem uszkodzone, naprawiałem, trochę poużywałem i sprzedawałem :) Zostawały te co mi pasowały :) I wymienić moim zdaniem warto Tokinę AT-X 35-200 f3,5-4,5, która też super się sprawowała.

Co do nowszej puszki spod znaku Pentaxa, to K7 sobie raczej nie zawracać głowy? W sumie matryca ta sama, ale reszta ponoć lepsza...

Czyli generalnie nic, co trzymałoby Cię mocno w systemie, więc rzeczywiście możesz bez oporów zastanawiać się nad zmianą - rozważ po prostu wszyskie za i przeciw. To powinna być przede wszystkim Twoja decyzja, więc jeśli uważasz, że wygodniej będzie Ci zmienić - zmień. Tylko nie na jakieś odpady, typu 50D, bo to ma akurat mały sens. :smile:
toffik12456 napisał/a:
Aktualnie na sprzedanie, bo właśnie myślę nad czymś szerszym (DA 16-45, DA 17-70), tylko właśnie sęk w puszce i AF ;) Dlatego myślałem o zmianie na inny system...
Nie zależy Ci na lepszym świetle? AF-S generalnie od jakiegoś czasu nie jest problemem Pentaksów, to gdzie wciąz odstają (albo odstawali), to AF-C, więc jeśli na tym szczególnie Ci zależy, a nie stać Cię na K-3 - zmień system.
toffik12456 napisał/a:
Te mam że tak się wyrażę "na stałe", bo miałem też sporo manuali innych, ale to głównie kupowałem uszkodzone, naprawiałem, trochę poużywałem i sprzedawałem :) Zostawały te co mi pasowały :) I wymienić moim zdaniem warto Tokinę AT-X 35-200 f3,5-4,5, która też super się sprawowała.
Zdajesz sobię sprawę, że inne systemy aż tak przyjazne dla manuali nie będą, chyba, że zmienisz na jakiś bezlusterkowy?

jaad75 napisał/a:
Zdajesz sobię sprawę, że inne systemy aż tak przyjazne dla manuali nie będą, chyba, że zmienisz na jakiś bezlusterkowy?

To wiem bardzo dobrze, bo jak kupowałem pierwszą lustrzankę (moje obecne K20D), to kierowałem się głównie na manuale... Jednak ostatnio zaczynam doceniać AF...

Co do naprawy, to nic nie stoi na przeszkodzie, abym dalej naprawiał szkła Pentaxa, bo mam jeszcze dwie puszki analogowe z bagnetem K...

jaad75 napisał/a:
Czyli generalnie nic, co trzymałoby Cię mocno w systemie, więc rzeczywiście możesz bez oporów zastanawiać się nad zmianą

I właśnie dlatego dopadła mnie taka myśl ;) chcąc kupić np DA* 50-200 muszę wydać 4000zł, a w Canonie za tą kwotę to mam 70-200 f4 L, która jest wyraźnie lepsza i pod względem optyki i AF...

jaad75 napisał/a:
Tylko nie na jakieś odpady, typu 50D, bo to ma akurat mały sens. :smile:

Odpady znaczy używki? Jeślibym nawet kupował Pentaxa czy Sony, to nie stać mnie na nowe aparaty...
Co do Canona, to moim zdaniem seria xxD skończyła się na 50D, bo 60D już jest "plastikowy", i okrojony... zostaje jedynie 7D, które mam nadzieję stanieje niedługo z przyczyny następcy :) Na serie xxxD czy xxxxD nawet nie patrzę... Mimo wszystko xxD to seria już niby zaawansowana, bo najwyższa z APS-C...

toffik12456 napisał/a:
hcąc kupić np DA* 50-200 muszę wydać 4000zł, a w Canonie za tą kwotę to mam 70-200 f4 L, która jest wyraźnie lepsza i pod względem optyki i AF...
Mówisz o DA*50-135/2.8, czy DA*60-250/4?
toffik12456 napisał/a:
Odpady znaczy używki?
Odpady, znaczy stare szroty z marną matrycą. :smile:
toffik12456 napisał/a:
Co do Canona, to moim zdaniem seria xxD skończyła się na 50D, bo 60D już jest "plastikowy", i okrojony... zostaje jedynie 7D, które mam nadzieję stanieje niedługo z przyczyny następcy :) Na serie xxxD czy xxxxD nawet nie patrzę... Mimo wszystko xxD to seria już niby zaawansowana, bo najwyższa z APS-C...
Dlatego Canon jest tu średnim pomysłem. Chociaż ja akurat nie mam negatywnego zdania o 60D w porównaniu do 50D, poza tym, że obrazuje wyraźnie gorzej od konkurencji (no może jeszcze brak mikroregulacji bardzo by mi doskwierał). Rozumiem że 70D też nie wchodzi w grę bo za nowy i za drogi?

jaad75 napisał/a:
Mówisz o DA*50-135/2.8, czy DA*60-250/4?

Przepraszam pomyliło mi się :) Chodziło mi o DA* 50-135 f2,8... pomyliłem oznaczenia :oops:
W sumie w Pentaxie nie ma jako takiego standardu 70-200... Co też moim zdaniem jest dziwne :)

jaad75 napisał/a:
Dlatego Canon jest tu średnim pomysłem. Chociaż ja akurat nie mam negatywnego zdania o 60D w porównaniu do 50D, poza tym, że obrazuje wyraźnie gorzej od konkurencji (no może jeszcze brak mikroregulacji bardzo by mi doskwierał). Rozumiem że 70D też nie wchodzi w grę bo za nowy i za drogi?

70D nie wchodzi w grę z tego samego powodu co 60D :) Cena w sumie jest dodatkową barierą... A co myślisz o 7D? Może warto dozbierać trochę, i kupić 7D używany? Niedługo w sumie ma wyjść 7D mkII, to może mkI stanieje?

A obrazowanie lepiej wypada w Nikonie? Może warto rozejrzeć się za Nikonem?

Sunders - Nie 03 Lis, 2013

toffik12456 napisał/a:
posiadam lustrzankę Pentaxa (K20D), ale chcę się przesiąść na inny system.
Pod uwagę biorę właśnie dwóch głównych producentów foto, ale nie mogę się zdecydować.

Przechodząc do sedna, głównymi kryteriami są dostępność szkieł szerokokątnych z AF, i szybkość tego AF.

Na razie na oku mam zestaw Canona, tzn EOS 50D + EF-S 10-22

toffik12456, z tego co napisałeś wynika, że powodem przesiadki są: dostępność szkieł systemowych z AF-em i jakość samego AF-a w tych szkłach. Napisałeś też, że używasz szkieł manualnych. Nie wspominałeś o jakości obrazowania matrycy - czy należy rozumieć, że ta jakość w K20D jest dla Ciebie wystarczająca :?: Pod tym względem K20D, 50D, 7D i D300 prezentują zbliżony poziom i tak jak napisał jaad75, dokonując takiej zamiany lepszej jakości nie uzyskasz. Z pośród tych puszek najlepszy AF ma D300, nieco słabszy 7D, a najsłabszy 50D, ale każdy z nich jest pod tym względem lepszy od K20D. Wiadomo jednak, że pod tym względem decydująca jest jakość współpracy body z konkretnymi obiektywami. Odpowiednikiem branego przez Ciebie pod uwagę obiektywu Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM w systemie Nikona jest Nikkor AF-S DX 10-24 mm f/3.5-4.5G ED - jakość optyczna tych obiektywów jest zbliżona, cena też jest zbliżona, ale jakości AF-a Nikkora, mimo że posiada on SWM, jest jednak dość daleko do USM Canona. Jeśli masz zamiar nadal używać szkieł manualnych, to też lepszym wyborem od Nikona jest Canon. Jeśli jakość obrazowania uznasz za najważniejszą, to najlepszym wyborem byłby ... K-5 IIs lub być może K-3 :smile: Puszki z wyraźnie lepszym obrazowaniem niestety chyba nie mieszczą się w Twoim budżecie. :sad:

Wujek_Pstrykacz - Nie 03 Lis, 2013

Z moich trochę skromnych doświadczeń wynika, że AF Pentaxa odstaje od konkurencji spod znaku C i N dośc sporo, nie tylko w AF-C. Stare modele typu K10D, K20D i K7 ostrzą strasznie niepewnie, przynajmniej te którymi próbowałem focić, natomiast K5 i jego nowsza wersja wcale dużego wrażenia nie zrobiły. No chyba, że z małymi lekkimi Limitedami ostrzą szybciej, tych nie używałem. Ze starymi FA 24AL, FA 35AL i FA 300 i 600 ostrzą średnio. :neutral:

toffik12456 napisał/a:
W sumie w Pentaxie nie ma jako takiego standardu 70-200... Co też moim zdaniem jest dziwne :)
Co w tym dziwnego? To standardowy zakres pod pełną klatkę.
toffik12456 napisał/a:
A co myślisz o 7D? Może warto dozbierać trochę, i kupić 7D używany?
Dobry aparat, ze słabą na tle konkurancji matrycą.
toffik12456 napisał/a:
A obrazowanie lepiej wypada w Nikonie?
Zależy którym, ale generalnie tak.
toffik12456 napisał/a:
Może warto rozejrzeć się za Nikonem?
A na który Cię stać? D7000?
Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Z moich trochę skromnych doświadczeń wynika, że AF Pentaxa odstaje od konkurencji spod znaku C i N dośc sporo, nie tylko w AF-C.
To zdecydowanie nie jest prawda. W przypadku AF-S wręcz jest obecnie od nich lepszy, a zwłaszcza w kwesti dokładności, powtarzalności i ostrzenia w słabym świetle - K-5II po prostu błyszczy w słabych warunkach oświetleniowych, tam gdzie Canony w ogóle stają (nie wiem, może z wyjątkiem 6D na centralnym, ale tego nigdy w ręce nie miałem), a Nikony zwalniają, świecą lampką i wciąż nie zawsze trafiają w punkt.
natomiast K5 i jego nowsza wersja wcale dużego wrażenia nie zrobiły
I pewnie jeszcze powiesz, że różnicy między nimi nie ma?
Ze starymi FA 24AL, FA 35AL i FA 300 i 600 ostrzą średnio. :neutral:
Z tych szkieł używam tylko FA35 - na IIs jest zawsze szybko i w punkt. Na K-5 jest ciut mniej zdecydowanie, ale zazwyczaj też w punkt, natomiast w miarę jak światło spada zaczynaja się problemy z celnością i AF zwalnia. W IIs do rozsądnych poziomów oświetlenia (czyli powiedzmy EV3) nie ma ani żadnego spadku szybkości, ani celności, a i poniżej tego nadal bezproblemowo trafia w punkt. Zresztą dla mnie najlepszą miarą jakości AF-u jest ilość trafień na przeciętnym koncercie - o ile z K-5 miałem do 20-30 nietrafionych na 100 zdjęć, to w przypadku K-5IIs jest to dosłownie kilka. Zresztą bez oporu mogę fotografować teraz ruchliwe półtoraroczne dziecko na f/2 i aż sam się dziwię sytuacjom w jakich AF trafia.
Wujek_Pstrykacz - Nie 03 Lis, 2013

Jak napisałem wcześniej, nie używam tego sprzętu na co dzień, tylko okazyjnie, więc, mam inne spostrzeżenie. Gdybym miał go częściej to kto wie... jakie bym miał spostrzeżenia :razz:

Wujek_Pstrykacz, tyle, że podobne spostrzeżenia ma mój dobry znajomy używający na codzień (zawodowo) D300s i D700. On sam jest w szoku jak ten AF sprawuje się w słabym świetle, a jak twierdzi, w normalnym świetle, ze śrubokrętami w ogóle nie odczuwa różnicy w stosunku do swoich korpusów, a jak wiesz przy używaniu na codzień dobrego AF-u, przesiadka na słabszy jest bardziej odczuwalna niż w drugą stronę.
Andrzej.M. - Nie 03 Lis, 2013

toffik12456 napisał/a:
chcąc kupić np DA* 50-200 muszę wydać 4000zł, a w Canonie za tą kwotę to mam 70-200 f4 L, która jest wyraźnie lepsza i pod względem optyki i AF...
To się koledze coś pomyliło - ten obiektyw kosztuje ~500zł , chyba że chodzi o SMC Pentax-DA * 60-250mm F4 ED [IF] SDM- to się zgodzę - tani nie jest , a smc PENTAX-FA * 80-200mm F2.8 ED [IF] też. Ale podobne canona czy Nikona - jeszcze droższe.

jaad75 napisał/a:
Co w tym dziwnego? To standardowy zakres pod pełną klatkę.

Ale jakże często z powodzeniem używany z APS-C ;)

Sunders napisał/a:
Puszki z wyraźnie lepszym obrazowaniem niestety chyba nie mieszczą się w Twoim budżecie.

Otóż to... Dla mnie teraz w K20D największym minusem, jak już powtarzałem, jest AF... A na K5II mnie zwyczajnie nie stać :) Nadzieję pokładałem w 50D, który ma dużo pewniejszy AF, no i prędkość ostrzenia z obiektywami USM mi się bardzo podoba (Tak używam okazjonalnie 50D)...
Oczywiście opcją jest też 7D, który moim skromnym zdaniem (nie twierdzę że prawidłowym w czyichkolwiek oczach) jest bezpośrednim następcą 50D (bo 60D już nim raczej nie jest...). W 7D też widzę jeden z najlepszych AF w systemie Canona (pominąwszy serię 1D...)...

To się koledze coś pomyliło - ten obiektyw kosztuje ~500zł , chyba że chodzi o SMC Pentax-DA * 60-250mm F4 ED [IF] SDM- to się zgodzę - tani nie jest ,

AndrzejM.Makuch, ale kolega = toffik12456 już to wyjaśnił:

toffik12456 napisał/a:
Przepraszam pomyliło mi się Chodziło mi o DA* 50-135 f2,8... pomyliłem oznaczenia

:roll:

toffik12456 napisał/a:
Ale jakże często z powodzeniem używany z APS-C ;)
Owszem, ale trudno dziwić się, że producent poważnie traktujący APS-C, ma w aktualnej ofercie odpowiednik jego ogniskowych w tym formacie raczej, niż wersję pełnoklatkową.
toffik12456 napisał/a:
Otóż to... Dla mnie teraz w K20D największym minusem, jak już powtarzałem, jest AF... A na K5II mnie zwyczajnie nie stać :)
Wypróbuj może najpierw AF z K-5, czy K-30/K-50 - w porównaniu z K20D to są trzy generacje AF dalej, postęp od 2008 roku jest naprawdę zauważalny (również w AF-C wbrew pozorom i tu K-30/K-50 (SAFOX IXi+) jest ciut lepszy od K-5 (SAFOX IX+), głównie dzięki trybowi Expanded Area AF).

toffik12456 napisał/a:
Nadzieję pokładałem w 50D, który ma dużo pewniejszy AF, no i prędkość ostrzenia z obiektywami USM mi się bardzo podoba (Tak używam okazjonalnie 50D)...

Też używam 50D/odkąd mam FF coraz rzadziej i ostatnio zacząłem się zastanawiać nad jego sprzedażą :smile: / i wydaje mi się, że jeśli nie potrzebujesz wysokiego ISO/powyżej 800-1600 - zależnie od stopnia akceptacji szumów/, to nie ma powodu rezygnować z tych planów. Z resztą wg testu optycznych od ISO 800 50D i tak szumi mniej od K20D. Alternatywą wydaje się przetestowanie jak działa AF w zestawie Pentax K-30/K-50 + Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM.

Sunders napisał/a:
i wydaje mi się, że jeśli nie potrzebujesz wysokiego ISO/powyżej 800-1600 - zależnie od stopnia akceptacji szumów/, to nie ma powodu rezygnować z tych planów
Problem 50D nie polega tylko na poziomie szumów, ale na bandingu i dotyczy każdego ISO. No chyba, że OP używa wyłącznie JPG i nie wykorzystuje pełnego zakresu matrycy.

jaad75 napisał/a:
Problem 50D nie polega tylko na poziomie szumów, ale na bandingu i dotyczy każdego ISO. No chyba, że OP używa wyłącznie JPG i nie wykorzystuje pełnego zakresu matrycy.

Skoro ma możliwość używania 50D, to sam może sprawdzić czy banding będzie mu w tej puszce przeszkadzał/z mojego doświadczenia wynika, że jest przez jaada75 przesadnie demonizowany :razz: /. Jeśli jednak tak, to pozostaje przymiarka do zakupu 7D, w którym banding jest wyraźnie mniejszy a AF wyraźnie lepszy.

Sunders napisał/a:
z mojego doświadczenia wynika, że jest przez jaada75 przesadnie demonizowany :razz:
Po prostu nie jesteś przyzwyczajony do w miarę swobodnego dysponowania cieniami. Jak mam teraz plik z bandingiem, to nawet nie chce mi się go obrabiać, bo musiałbym wracać do technik, do których nawet nie chce mi się wracać, a używanie głębokiego zakresu cieni stało się dla mnie po prostu naturalne.
Andrzej.M. - Nie 03 Lis, 2013

Sunders napisał/a:
ndrzejM.Makuch, ale kolega = toffik12456 już to wyjaśnił:

Zauważyłem - poszło z opóźnieniem... mam taki "fajny" internet... :razz:
A swoją drogą - skoro kolega ma Tamrona 70-200/2,8 - to czemu narzeka?
Jak mu nie pasuje 50-135/2,8 może kupić sigmę 50-150/2,8. Jeśli nie może kupić K-5II - taniej ma K-30/50 i K-500. Wszystkie lepiej obrazują od tego co ma i od tego o czym "marzy" , a AF jest również o wiele lepszy. Ale nie zamierzam nikogo do tego namawiać - wszak jak mówią - Pentax nie jest dla każdego.
Niech więc kupuje 50D - będzie miał tak samo "fajny" obrazek jak w K20D. Skoro liczy się dla niego najbardziej że w Kaliszu albo pod dostanie każdy budżetowy obiektyw to proszę.
Kolega mieszka w Kaliszu - i potrafi szybko być w Warszawie, Łodzi czy Krakowie. W mniejszych sprawach niż zakup za kilka tysięcy.

Skoro liczy się dla niego najbardziej że w Kaliszu albo pod dostanie każdy budżetowy obiektyw to proszę.
Kolega mieszka w Kaliszu - i potrafi szybko być w Warszawie, Łodzi czy Krakowie. W mniejszych sprawach niż zakup za kilka tysięcy.

Zależy jak kto ma kasę... Ja mam cały tydzień zajęcia albo staż, i nie mam czasu ani pieniędzy żeby jeździć do Warszawy czy Krakowa żeby obejrzeć obiektyw... Może masz kolegę który sobie jeździ, ale ja nie mogę na tą chwilę sobie pozwolić na takie coś...

skoro kolega ma Tamrona 70-200/2,8 - to czemu narzeka?

Jak już pewnie przeczytałeś, to narzekam na jakość tego tamrona (budowa), i AF ze śrubokręta (może to i wina faktycznie body). Jeżeli jeszcze mogę coś dodać, to nie wiem kto wymyślił zmianę w tym obiektywie z AF na MF, bo ani to wygodne ani funkcjonalne...

Jak mu nie pasuje 50-135/2,8 może kupić sigmę 50-150/2,8

Bardziej właśnie chodzi o zakres ogniskowych a nie o markę ;)

taniej ma K-30/50 i K-500

Też już pisałem dlaczego chcę wyjść z Pentaxa, i w sumie sam napisałeś o jeżdżeniu do Warszawy czy Krakowa... Nie trzyma mnie aż tyle w tym systemie, żebym na siłę musiał w nim zostać, a biorąc pod uwagę dostępność szkieł do Nikona czy Canona, Pentax wypada słabo... ale o tym też już pisałem ;)

Po to jest forum, żeby pytać... dlatego zadałem tutaj moje pytania. Nie jestem wszechwiedzący, dlatego zwracam się do innych foto amatorów o pomoc i poradę.
Już wiem, że nie uzyskam lepszego obrazowania po przesiadce na Canona... Nie pisałem nigdzie że na 100% kupię 50D, bo wtedy nie byłoby sensu nawet tutaj pisać ;) Może wybiorę Nikona, może zostanę w Pentaxie, a może kupię 1Dx bo akurat wygram w totka ;)
Chcę po prostu wiedzieć co byście mi doradzili...

siosio - Pon 04 Lis, 2013

toffik12456

Nikon d7000 body plus af-s 14-24 f/4. Taki zestaw jest przynajmniej ten 1000zł droższy od Canona 50D z ef-s 10-22. ALe to chyba najrozsądniejsze wyjście skoro nie chcesz szkieł z poza systemu.

hijax_pl - Pon 04 Lis, 2013

siosio napisał/a:
af-s 14-24 f/4
A co to za obiektyw?
komor - Pon 04 Lis, 2013

Poza tym nawet użytkownicy Canona czy Nikona kupują głównie Sigmy i Tamrony, a te do Pentaxa też są.

Skąd czerpiesz taką statystykę?

toffik12456 napisał/a:
Już wiem, że nie uzyskam lepszego obrazowania po przesiadce na Canona...

Lepszego od K-20 – moim zdaniem uzyskasz w 50D. Ale kupno choćby pierwszego K-5 daje Ci rzeczywiście zupełnie nowy poziom „wrażeń”. Mnie jednak nadal interesuje (i nie tylko mnie, jak widzę po wcześniejszych postach), dlaczego zależy Ci tak bardzo na jakości AF przy współpracy z szerokokątnym szkłem typu 10-22. Należy więc zadać pytanie, jakiego rodzaju zdjęcia robisz? Bo praca AF, jak wiesz, zależy w dużym stopniu także od obiektywu i tutaj tandem Canon + obiektyw Canona z USM naprawdę ma sporo do zaoferowania. Pytanie więc, czy zakup choćby 50D (tak, wiem Jaad… :) ) pozwoli jeszcze na przewidzenie w budżecie szkieł typu 10-22 USM, 17-55 USM czy 70-200. Bo jeśli nie i w grę będą wchodziły zamienniki typu Tamron/Sigma, to może rzeczywiście lepiej zacząć od zainwestowania w K-5, zamiast zmiany całego systemu.

jaad75 - Pon 04 Lis, 2013

komor napisał/a:
tak, wiem Jaad… :)
A teraz, po przesiadce na trochę lepiej obrazujące 7D, też nie zgadzasz się ze mną, że 50D obrazował wyjątkowo źle? :smile:
Andrzej.M. - Pon 04 Lis, 2013

Oczywiście życzę koledze by wygrał w totka i kupił sobie 1Dx bo ten ma rzeczywiście sporo do zaoferowania , razem z całą potrzebną optyką.
Bo zmiana na 50D i konieczność kupowania kolejnego Tamrona - no sorry - nic dobrego raczej nie wniesie - taki sam obrazek (a niech tam , niech nawet będzie że 5% lepszy), i kłopoty z AF w Tamronie (tak przynajmniej się słyszy).
komor napisał/a:
Skąd czerpiesz taką statystykę?

Przepraszam rozpędziłem się - chyba canona to nie dotyczy - bo ta marka współpracować z "kundelkami" ponoć nie lubi.

toffik12456 napisał/a:
Nie trzyma mnie aż tyle w tym systemie, żebym na siłę musiał w nim zostać, a biorąc pod uwagę dostępność szkieł do Nikona czy Canona, Pentax wypada słabo...

No jasne - Canon EF 70-200 mm f/2.8 L USM za jedyne 4700zł znajdziesz w każdym sklepie za rogiem. Nie będziesz się musiał nigdzie ruszać. Za jedyne 3200 dokupisz Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM i Canon EF-S 10-22 mm f/3,5-4,5 USM za jedyne 2500zł - i masz komplet. Takie detale jak jasny obiektyw 35mm czy coś dłuższego pomijam - bo to już groszowe sprawy. Do Nikona pewnie kupisz w podobnych cenach.

Nie wiem po co wchodziłeś w Tamrona - ale jak mniemam po aparacie - było to dość dawno i obiektyw się już po prostu zużył dlatego cię denerwuje. Było kupić solidniejszą Sigmę. Swoją drogą - to ciekawe że obawiasz się jakości optyki * Pentaxa a nie bałeś się Tamrona (Sigma też ma swoje "zalety"), a podobno i markowe miewają swoje kaprysy.
Nie wiem jak ty , ale gdy mam wydać kilka tysięcy na obiektyw - wolę jednak podjechać do dużego sklepu w którym wiem że mają po kilka egzemplarzy obiektywu który zamierzam kupić. I na miejscu go testuję.

Albo - kupuję w sieci - i korzystam z prawa jakie mi daje taki zakup - zwrot do 10 dni. Większość sklepów to akceptuje.

Nie wiem jak ty , ale gdy mam wydać kilka tysięcy na obiektyw - wolę jednak podjechać do dużego sklepu w którym wiem że mają po kilka egzemplarzy obiektywu który zamierzam kupić. I na miejscu go testuję.
M.in. o to koledze chodzi - duże sklepy nie miewają obiektywów do Pentaksa innych niż te z zestawu (jeśli w ogóle miewają Pentaksa), a i w tych małych i specjalistycznych rzadko miewają więcej niż jedną, dwie sztuki na miejscu. Chyba, że mówisz o dużych sklepach internetowych, które mają swój punkt sprzedaży w Tarnowskich Górach... :razz:

Jest kilka sklepów w których mają na miejscu nawet po kilka egzemplarzy i również prowadzą sprzedaż internetową ( jeden jest na Studenckiej), a w tym o którym piszesz - rzeczywiście warto przez internet... bo do TG nie chce mi się t... ruszyć. :wink:

jeden jest na Studenckiej
Jak ostatnio tam byłem (fakt dawno), to mieli bogaty wybór, ale raczej tylko firmowych szkieł i to, z tych szkieł o które pytałem, pojedynczych egzemplarzy... Ale może trafiłem na nieodpowiedni dzień.

[ Dodano: Pon 04 Lis, 2013 13:32 ]
Poza tym, nazwać sklep na Studenckiej "dużym", to trzeba dużo dobrej woli... :razz:

komor - Pon 04 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
A teraz, po przesiadce na trochę lepiej obrazujące 7D, też nie zgadzasz się ze mną, że 50D obrazował wyjątkowo źle?

Nie, nadal nie zgadzam się, że oczy zasłania mi banding i DR. :) Choć przypominam, pisałem ze dwa razy, że w 50D brakowało mi pewnej miodności, która była w zdjęciach z 400D i 40D na niskich ISO. Choć to jeszcze mniej uchwytne niż szeroko dyskutowana plastyka i magia :) więc nie będę się za bardzo przywiązywał do swoich własnych twierdzeń. 7D lepiej się zachowuje na wysokich ISO niż 50D, chyba ma trochę więcej tej miodności (być może przez lepszy obraz w cieniach?), ale naprawdę nie dla wszystkich obraz z Canonów musi być zupełnie do bani.
Ja rozumiem, że przyzwyczaiłeś się do pracy matrycy IMX071 i teraz wszystko co jest poniżej po prostu nie ma sensu, ale dopóki się tego kroku nie zrobi, świat nie jest taki zły :) bo poza obrazowaniem jest jeszcze parę aspektów używania aparatu foto, które mają znaczenie.

Co do problemu wątkotwórcy, to wcale na przesiadkę na Canona go nie namawiam, jak już pisałem, choćby najstarszy K-5 powinien go bardziej niż zadowolić, a odpadnie problem wymiany szklarni. Ale nie demonizowałbym tak mocno tych nieszczęsnych Cwanonów. :)

komor - Pon 04 Lis, 2013

Przepraszam rozpędziłem się - chyba canona to nie dotyczy - bo ta marka współpracować z "kundelkami" ponoć nie lubi.

Ale Nikona nadal to dotyczy Twoja teza? :) Bo moim skromnym zdaniem nie ma ona żadnego uzasadnienia, chyba że masz jakieś statystyki sprzedaży z wielu sklepów. Wiesz, część osób kupujących aparat danej firmy wychodzi z założenia, że tylko firmowa optyka jest w stanie dobrze pracować i na nic innego nie patrzy. Inni mają inne zdanie, ale jaka jest statystyka? Canon ma też parę niezbyt drogich a przyzwoitych szkieł, niektórzy wolą je od alternatyw oferujących np. lepszą rozdzielczość czy jasność, w zamian za inne cechy.

komor napisał/a:
Ale nie demonizowałbym tak mocno tych nieszczęsnych Cwanonów. :)
Ja nie "demonizuję" 7D, czy nawet 60D. Po prostu, obrazowanie 50D jest poniżej poziomu przyzwoitości wg. mnie i nigdy nikomu nie doradziłbym tak obrazującego aparatu, podobnie, jak nie doradziłbym K20D, czy K-7 ani niczego innego z 14MPix Samsungiem.

jaad75 napisał/a:
nazwać sklep na Studenckiej "dużym"

A to chyba tylko przez sugestię ... raczej specjalistycznym... Choć znam sporo mniejszych. :cool:

adf1985 - Pon 04 Lis, 2013

Canon vs Nikon?

Sprawa jest wg mnie prosta: Canon do filmowania, Nikon do zdjęć.

Ja osobiście kupiłbym Nikona, gdyby serwis był przyjazny.

Problem jest taki, że w PL lepiej wybrać Canona nawet do zdjęć, bo serwis Nikona z tego co się czyta i słyszy, nie robi pozytywnego wrażenia.

adf1985 napisał/a:
w PL lepiej wybrać Canona nawet do zdjęć, bo serwis Nikona z tego co się czyta i słyszy, nie robi pozytywnego wrażenia.

Nie - no zupełne nieporozumienie - raczej Sony... :razz: :lol:

adf1985 napisał/a:
Problem jest taki, że w PL lepiej wybrać Canona nawet do zdjęć, bo serwis Nikona z tego co się czyta i słyszy, nie robi pozytywnego wrażenia.
Jeszcze kilka lat temu dokładnie to samo słyszało się o serwisie Canona na Żytniej, a ludzie i tak masowo kupowali Canony.
Sunders - Pon 04 Lis, 2013

adf1985 napisał/a:
w PL lepiej wybrać Canona nawet do zdjęć, bo serwis Nikona z tego co się czyta i słyszy, nie robi pozytywnego wrażenia.

Nie - no zupełne nieporozumienie - raczej Sony...

Jeśli chodzi o Canona i Sony, to przecież jeden ... serwis :wink:

No to pozostaje tylko Pentax... :mrgreen:
Miałem już 3 i żadnego nie musiałem do serwisu oddawać. :lol:

Ja miałem w sumie cztery i też nie musiałem (choć pierwszy K10D wrócił do sklepu ze względu na przesadny FF w żarowym), ale moi znajomi mieli dwa i obydwa zaliczyły serwis (w tym jeden aktualnie zalicza go po raz drugi).
kufel - Pon 04 Lis, 2013

Miałem już 3 i żadnego nie musiałem do serwisu oddawać. :lol:
to z pewnością oznacza ze pentaxy,w przeciwieństwie do innych oczywiście, sie nie psują... :razz:

kufel napisał/a:
to z pewnością oznacza ze pentaxy sie nie psują...

No chyba że ktoś ma pecha - ale pewnie o tym już wie... :cool:

kufel - Pon 04 Lis, 2013

No chyba że ktoś ma pecha - ale pewnie o tym już wie... :cool:
tu nie ma reguły. znajomy ma 3 nikony. dwa były już w serwisie. czy cos to oznacza? nie . tzn tylko tyle ze akurat jego puszki sie zepsuly. i nic wiecej.

z drugiej strony, jakość serwisu danej marki jest u mnie gdzieś na końcu listy czynników istotnych przy wyborze puszki i systemu ;)

kufel napisał/a:
z drugiej strony, jakość serwisu danej marki jest u mnie gdzieś na końcu listy czynników istotnych przy wyborze puszki i systemu ;)
Dla mnie też, ale penie gdyby zdarzyło mi się serwisować (w zasadzie cokolwiek :smile: ), to zapewne miałbym inne zdanie na ten temat... Mnie się po prostu ogólnie rzeczy mało psują, a czasem nawet te rzekomo zepsute zaczynają działać... :razz:

jaad75 napisał/a:
Mnie się po prostu ogólnie rzeczy mało psują, a czasem nawet te rzekomo zepsute zaczynają działać...
To z pewnością wina klimatu , bo też to mam... :lol:
kufel - Pon 04 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
Dla mnie też, ale penie gdyby zdarzyło mi się serwisować (w zasadzie cokolwiek :smile: ), to zapewne miałbym inne zdanie na ten temat..
fakt, jakieś przykre niespodzianki potrafi zmienić nastawienie. póki co ,jeśli chodzi o sprzęt foto , takie mnie nie spotkały :P no i niech tak zostanie...

jaad75 napisał/a:
a czasem nawet te rzekomo zepsute zaczynają działać... :razz:
o, a to juz chyba ingerencja jakichś sil wyższych :)

kufel napisał/a:
o, a to juz chyba ingerencja jakichś sil wyższych :)
Albo niższych... :razz:
bogdanek - Pon 04 Lis, 2013

Witam , a tak w ogóle to gdzie jest serwis Pentaxa.

bogdanek napisał/a:
Witam , a tak w ogóle to gdzie jest serwis Pentaxa.
Ten dobry? W Hamburgu.
toffik12456 - Pon 04 Lis, 2013

komor napisał/a:
Mnie jednak nadal interesuje (i nie tylko mnie, jak widzę po wcześniejszych postach), dlaczego zależy Ci tak bardzo na jakości AF przy współpracy z szerokokątnym szkłem typu 10-22.

Już wyjaśniłem sprawę: Źle wyraziłem się w pierwszym poście, chodzi mi o pracę AF ogólnie, nie konkretnie z szerokimi kątami. O szeroki kąt chodziło mi oddzielnie, i tak, wiem że Pentax ma 10-17 czy 12-24 ;)

Nie wiem po co wchodziłeś w Tamrona - ale jak mniemam po aparacie - było to dość dawno i obiektyw się już po prostu zużył dlatego cię denerwuje. Było kupić solidniejszą Sigmę.

Po prostu wszyscy polecali, był względnie tani (w porównaniu z Sigmą), no i żaden Pentax nie ma zakresu 70-200 (może seria FA, ale dorwać taki graniczy z cudem :/). Taki zakres z tym światłem wygrał sprawę, i kupiłem Tamrona... no i żałuję :P

komor napisał/a:
jak już pisałem, choćby najstarszy K-5 powinien go bardziej niż zadowolić, a odpadnie problem wymiany szklarni.

Rozważam taką opcję, bo widzę że sporo ludzi tutaj ma takie zdanie, jednak co do szklarni, to raczej nie mam i tak co wymieniać, bo dużo tego nie ma, ani nie są to jakieś obiektywy które teraz sporo kosztują...

kufel napisał/a:
to z pewnością oznacza ze pentaxy,w przeciwieństwie do innych oczywiście, sie nie psują...

W sumie ten fakt mogę potwierdzić... Jestem drugim właścicielem mojego K20D, i nigdy nic się z nim nie stało, nawet po upadkach (może nie z 2 piętra na asfalt ale jednak :P ). Na liczniku ma już przawie 200000 zdjęć, i to na oryginalnej migawce ;)

Reasumując wywody:

Jeśli Canon, to 7D, bo trochę lepiej obrazuje od 50D, ale za to oferuje inne rzeczy
Jeśli nie Canon, to zdecydowanie Pentax K5
Jeśli Nikon, to w sumie nie wiem co :P Ja bym patrzył na d300, ale wiadomo, nie jest to nowa konstrukcja, ale ponoć bardzo udana, no i kupię taniej body, będzie więcej na szkła :)

toffik12456 napisał/a:
Na liczniku ma już przawie 200000 zdjęć, i to na oryginalnej migawce ;)
Grubo, chyba na wszystkich moich korpusach tyle nie uzbieram...
toffik12456 napisał/a:
eśli Nikon, to w sumie nie wiem co :P
D7000.
kufel - Pon 04 Lis, 2013

toffik12456 napisał/a:
W sumie ten fakt mogę potwierdzić... Jestem drugim właścicielem mojego K20D, i nigdy nic się z nim nie stało, nawet po upadkach (może nie z 2 piętra na asfalt ale jednak :P )
w dalszym ciągu omawiany jest jeden konkretny korpus a nie wszystkie istniejące. wiec ten "fakt" niepsucia się dotyczy tylko Twojego korpusu. póki co... :P

toffik12456 napisał/a:
nie konkretnie z szerokimi kontami
kątami
toffik12456 napisał/a:
O szeroki kont
kąt

kufel napisał/a:
w dalszym ciągu omawiany jest jeden konkretny korpus a nie wszystkie istniejące. wiec ten "fakt" niepsucia się dotyczy tylko Twojego korpusu. póki co...

Po prostu dopisuję się z moim egzemplarzem do innych, żeby policzyć ile egzemplarzy ze wszystkich wyprodukowanych jest bezawaryjnych :D :P

kufel napisał/a:
kątami

:oops:

jaad75 napisał/a:
Grubo, chyba na wszystkich moich korpusach tyle nie uzbieram...

Kto by tyle uzbierał :P Jak pisałem jestem drugim właścicielem ;) A kupiłem go z przebiegiem 120 tys ;) Przedtem

kufel - Pon 04 Lis, 2013

toffik12456 napisał/a:
Po prostu dopisuję się z moim egzemplarzem do innych, żeby policzyć ile egzemplarzy ze wszystkich wyprodukowanych jest bezawaryjnych :D :P
to jest tylko statystyka ;)

toffik12456 napisał/a:
Kto by tyle uzbierał :P Jak pisałem jestem drugim właścicielem ;) A kupiłem go z przebiegiem 120 tys ;) Przedtem
no to ryzykant z Ciebie. 120 tys to juz bardzo, bardzo duzo kalpniec. w zasadzie tak duzo ze nie zna sie dnia ani godziny...

jaad75 napisał/a:
D7000.

W sumie ciekawy ten Nikon :) Chociaż grip wygląda na nienajlepszy... musiałbym gdzieś go na żywo pomacać ;)

kufel napisał/a:
no to ryzykant z Ciebie. 120 tys to juz bardzo, bardzo duzo kalpniec. w zasadzie tak duzo ze nie zna sie dnia ani godziny...

Wówczas był w takiej cenie, że mogłem sobie pozwolić na jego kupno, i ewentualną wymianę migawki, i i tak byłoby taniej niż K20D z 20tys klapnięć ;) Jednak spisuje się dobrze do dzisiaj (odpukać) :)

bogdanek - Pon 04 Lis, 2013

jaad75 , zaintrygowałeś mnie z tym Hamburgiem i chcąc niechcąc muszę się wreszcie zarejestrować na forum pentaxa , by porozmawiać.
siosio - Pon 04 Lis, 2013

hijax_pl napisał/a:
siosio napisał/a:
af-s 14-24 f/4
A co to za obiektyw?

Chodziło mi o af-s 12-24 f/4 :oops:

muzyk - Wto 05 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
W Hamburgu.

Nawet ostatnio byłem tam :wink: