|
forum.optyczne.pl
|
 |
Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - Muszla oczna powiększająca do lunety.
krzysieka1 - Nie 03 Lis, 2013 Temat postu: Muszla oczna powiększająca do lunety. Witam, poszukuje czegoś na wzór muszli ocznej powiększajacej,do zastosowania w lunecie,takiej jak używa się w lustrzankach do powiększenia wizjera.
http://www.twenga.pl/okular-powiekszajacy.html
Może ktoś korzystał z takiego rozwiązania lub ma inny ciekawy patent, próbowałem z lupą zegarmistrzowską ale nic nie widać, czy da sie obserwować przez okulary do czytania?
Pozdrawiam.
kivirovi - Pon 04 Lis, 2013
Generalnie to do powiększania obrazu służy właśnie okular w lunecie. Jeśli chodzi o korekcję wad wzroku to okulary z lunetą jak najbardziej da się stosować choć nie wiem czy akurat te do bliży, czy raczej te do dali.
Poza tym najtańszym i najfajniejszym patentem są soczewki kontaktowe. Trzeba się tylko przełamać.
goornik - Sob 09 Lis, 2013
Krzysiek, muszla oczna ma za zadanie tylko wysłonić światło boczne w okolicach oczodołu. Jesli zamierzasz uzyskać inne powiększenie (zakładam, że większe), to musisz zastosować okular o krótszej ogniskowej.
Większość okularów jest sprzedawana z dedykowaną muszlą oczną. wykątek to okulary ortoskopowe z bardzo małym odsunięciem źrenicy.
Wiec muszisz sobie odpowiedzieć, czego potrzebujesz:
- innego powiększenia --> zmiana okularu
- wysłonięcia światła bocznego --> użycie dobrej muszli
jacek struski - Sob 09 Lis, 2013
Ja mam nakladkę na okular powiększenie 2,5 do lunety Opticron ale używam go też do lornetki . Ten okular ma wymienną tuleję.
goornik - Sob 09 Lis, 2013
A oczywiście - są okulary o konstrukcji modułowej. Przedni człon działa jako telekonwerter i wraz z nim uzyskuje się większe powiększenie. Baader Planetarium robi takie Hyperiony
krzysieka1 - Sob 09 Lis, 2013
Witam, dziękuje, chyba właśnie o to mi chodziło.
http://www.opticron.co.uk/Pages/uta.htm
Czy inne firmy produkuja podobne sprzęty,wpisując UTA wyskakuje tylko opticorn.
Pozdrawiam.
kivirovi - Sob 09 Lis, 2013
Tak, wiele firm. Ja wiem o Vorteksie (doubler) i Swarovskim (booser)
|
|