|
forum.optyczne.pl
|
 |
Warsztat foto, literatura, teoria, art - Aktualizacja CR 7.4 dla CS6
matys - Pon 04 Lis, 2013 Temat postu: Aktualizacja CR 7.4 dla CS6 Postanowiłem stworzyć nowy temat ponieważ z tym problemem bawiłem się dość długo i nie znalazłem rozwiązania na żadnym forum. Problem pojawił się u mnie gdy kupiłem d7100
CameraRaw w CS6 nie obsługuje NEFów tej puszki więc zaczęło się kombinowanie.
Oficjalnie nie ma aktualizacji CR do wersji 7.4 dla CS6, można jedynie ściągnąć konwerter i konwertować do DNG. Lecz wystarczył dość prosty patent. Sprawdzić jak Adobe nazywa aktualizację itp(chodzi o nazwy plików i ich konstrukcję).
Skoro większość z nich nazywa się "AdobeCameraRaw-*.*-mul-AdobeUpdate.zip "
więc update CR do 7.4 ?musi? wyglądać tak "AdobeCameraRaw-7.4-mul-AdobeUpdate.zip"
Poszperałem trochę na chińskich, rosyjskich stronach i o moje zdziwienie znalazłem taką aktualizację. Ściągnąłem paczkę zainstalowałem i działa czyta NEFy tak jak powinno bez żadnego problemu. Napisałem ten temat bo udało mi się rozwiązać problem który dość często spotyka się na różnych forach. nie wiem czy to do końca legalne bo oficjalnie nie ma CR 7.4 do tego CSa.
Podaje link do mojego chomika gdzie można ściągnąć sprawdzoną paczkę z aktualizacją.
––––
nie wiem czy moge podać ten link na forum, jeśli nie, proszę moda o usuniecie linku. Moge podać w prv wiadomości.
komor - Pon 04 Lis, 2013
Linków z Chomika do oprogramowania raczej nie lubimy, a do oprogramowania komercyjnego to już na pewno. Co do meritum, to hm… Mam CS6 i wersja Camera RAW, która mi się melduje to jest 8.2.0.94. Dlaczego więc u Ciebie jest o wiele starsza wersja?
matys - Sro 06 Lis, 2013
Wszystko mi się aktualizuje, własnie oprócz CR nie wiem co jest tego przyczyną. Myślałem ze coś w pliku hosts mam na grzebane ale to raczej nic by wtedy nie aktualizowało.
hijax_pl - Czw 07 Lis, 2013
Hosts?
paul80 - Czw 07 Lis, 2013
hijax_pl, widać że masz same oryginały . W pliku hosts, blokuje się ip serwera danego programu.
Usjwo - Czw 07 Lis, 2013
w win7 juz chyba nie ma
paul80 - Czw 07 Lis, 2013
Usjwo, ma
hijax_pl - Czw 07 Lis, 2013
paul80, wiem do czego jest plik hosts. I rozumiem już z czego wynikają problemy autora wątku.
matys - Pią 08 Lis, 2013
W brew podejrzeniom mam oryginał.
Cytat: | W pliku hosts, blokuje się ip serwera danego programu. |
Widocznie dla niektórych was używanie pliku hosts ogranicza się tylko do podmieniania IP serwerów legalizujących programy/gry Idea tego configa jest zupełnie inna kolego
hosts istnieje "wszedzie" win, win mobile, mac osx, symbian, linux(min android)
hijax_pl - Pią 08 Lis, 2013
matys napisał/a: | W brew podejrzeniom mam oryginał. |
To skąd problemy i poszukiwanie udziwnionych instalatorów? Nie możesz ściągnąć z Adobe odpowiedniej paczki? Autoupdate nie zadziałał i sam nie dociągnął?
matys - Pią 08 Lis, 2013
Może nie dopisałem do końca. Dostaję update wszystkich pluginów za wyjątkiem CR.
I tak dopiszę(nie chce nikogo urazić) ale śmieszy mnie to takie naskakiwanie na kogoś(szczególnie na forach), że ktoś ma "nielegala".
Dopiszę również że "hosts" używam do swojej codziennej pracy(nie, nie jestem piratem ).
hijax_pl - Pią 08 Lis, 2013
matys napisał/a: | Dopiszę również że "hosts" używam do swojej codziennej pracy(nie, nie jestem piratem ). | Z ciekawości: jaka to praca wymaga ciągłej zmiany tego pliku?
komor - Sob 09 Lis, 2013
hijax_pl napisał/a: | Z ciekawości: jaka to praca wymaga ciągłej zmiany tego pliku? |
W sumie to webmasterka nieco bardziej zaawansowana wystarczy. Może nie ciągłej zmiany, ale zmiany.
Co do meritum, to skoro masz legala to po zalogowaniu się na konto Adobe można chyba ręcznie ściągnąć ten update?
baracuda - Sob 09 Lis, 2013
...fakt, "twoje zarejestrowane produkty"
|
|