forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Obiektyw do fotografii dziecięcej

thomus - Pon 04 Lis, 2013
Temat postu: Obiektyw do fotografii dziecięcej
Witam jakiś czas temu dzięki Waszej pomocy kupiłem d5100 + Nikkor 35mm f/1.8G. Bardzo jestem zadowolony z wyboru jaki podjąłem dzięki Waszym radom/poradom :lol: Mam nadzieję, że pomożecie i tym razem a mianowicie potrzebuję szkiełko żeby fotografować dziecko (zarówno portret jak i ruch). Obecnym obiektywem robię ładne portrety ale z racji ogniskowej 35mm muszę blisko podchodzić a wiadomo dzieci się wtedy płoszą :wink: Cena jaką mogę wydać to około 1500zł. Czy coś w tej cenie znajdzie się wartego uwagi?? Czy lepiej troszkę dołożyć??
forrest - Pon 04 Lis, 2013

Na Twoim miejscu dołożyłbym 2 stówki do Sigma 17-50 f/2.8. Nie jestem i nie byłem użytkownikiem tego obiektywu, ale dużo ludzi go poleca.
Tu masz link do strony z opiniami użytkowników nikona i tego obiektywu.

B o g d a n - Pon 04 Lis, 2013

Jeśli 35 mm jest zbyt szeroki to wydaje się, że 50 mm powinno być OK, zwłaszcza na matrycy APS-C. Jak i to za szeroko, to jeszcze dłuższej ogniskowej należy użyć - proste.

Pamiętaj tylko, że im dłuższa ogniskowa, tym krótszego czasu migawki musisz użyć i w pewnych okolicznościach gdy będzie niezbyt dużo światła, może zabraknąć parametrów naświetlania. Wtedy trzeba ISO podnieść i szumy dochodzą itd....

thomus - Pon 04 Lis, 2013

Poczytałem o Sigmie 17-50 i rzeczywiście opinie super ale tak się zastanawiam czy "nie zdubluję" sobie ogniskowej?? Bo przecież mam już 35mm dlatego myślałem bardziej o 85mm lub jakiś zoom z przedziału około 50-200/300.
dragossani - Wto 05 Lis, 2013

Dzieci to o tyle trudny temat, że są bardzo ruchliwe i przydaje się dobry AF. Niestety dobry AF kosztuje - idealny do tych zastosowań 70-200/2.8 jest daleko poza zasięgiem budżetu. Wybór obiektywów ogranicza też nieco brak silnika AF w D5100. Nikon 85 mm f/1.8G AF-S tylko minimalnie przekracza budżet i w niego bym celował - do portretów idealny. AF zbyt szybki nie jest ale przy odrobinie wprawy się sprawdzi.
komor - Wto 05 Lis, 2013

dragossani napisał/a:
Dzieci to o tyle trudny temat, że są bardzo ruchliwe i przydaje się dobry AF.

Pytanie, czy koniecznie trzeba je fotografować jak właśnie biegną, uciekają lub są w jakiejś innej fazie ruchu. :) Też optowałbym za 85/1.8, co pozwoli w miarę dyskretnie, z dystansu złapać je podczas tych krótkich przerw, kiedy nie biega. ;)

Usjwo - Wto 05 Lis, 2013

dragossani napisał/a:
Dzieci to o tyle trudny temat, że są bardzo ruchliwe

Wystarczy polozyc obok Ipada lub inne urzadzenie ipadopodobne i odrazu wylacza im sie opcja poruszania. Nawet ciezko ja pozniej zalaczyc :razz:

Sunders - Wto 05 Lis, 2013

thomus napisał/a:
myślałem bardziej o 85mm lub jakiś zoom z przedziału około 50-200/300

Nikkor 85/1,8G to kusząca propozycja do potretów, ale jeśli ma to być obiektyw do fotografowania dziecka w trakcie zabaw, to jednak proponowałbym zooma: Nikkora AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR za ok. 2tys.zł, lub jeśli budżet jest nieprzekraczalny Tamrona SP 70-300 f/4-5.6 Di VC USD.

Andrzej.M. - Wto 05 Lis, 2013

Myślałem o Tamronie 90/2,8 Macro ale może rzeczywiście coś z zoomem - może jakieś budżetowe 50-200?
thomus - Wto 05 Lis, 2013

Oczywiście budżet nie jest "sztywny" jeśli warto dołożyć 2-3 stówki to nie ma problemu :smile: Od początku chodzi mi po głowie 85/1.8 ale ten Tamron 90/2,8 po przeczytaniu testu zachęca i ma tryb macro więc w końcu mógłbym swoje rybki ładnie uwiecznić (tak przy okazji) :lol: A jak mają się zaproponowane zoomy 70-300 do 85/1.8 lub 90/2,8 pod względem szybkości AF i ostrością obrazka??
Sunders - Wto 05 Lis, 2013

thomus napisał/a:
A jak mają się zaproponowane zoomy 70-300 do 85/1.8 lub 90/2,8 pod względem szybkości AF i ostrością obrazka??

Jeśli o ostrość chodzi to najlepiej wypada oczywiście szkło makro/tamron 90/2,8/, nikkor 85/1,8G trochę słabiej, a Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR jeszcze troszkę słabiej - jednak wszystkie są na dobrym pod tym względem poziomie. Jeśli chodzi o szybkość AF-a, to oba nikkory/ale również Tamron SP 70-300 f/4-5.6 Di VC USD/ dystansują tamrona 90/2,8 /chyba żebyś zdecydował się na Tamrona 90 f/2.8 SP Di Makro 1:1 VC USD za ok.2100zł/.
IMO tamron 90/2,8 do podanych celów się nie za bardzo nadaje. Musisz tylko zdecydować czy bardziej potrzebna Ci portretówka, czy telezoom.

jaad75 - Sro 06 Lis, 2013

Moim zdaniem dzieci najlepiej wychodzą właśnie szerszym szkłem i ze swojego poziomu, wtedy jest wrażenie zatopienia w ich świecie. 24-35mm na APS-C bardzo dobry zakres, przy czym skłaniam się raczej ku jego szerszemu końcowi. A że trudniej? No cóż...

[ Dodano: Sro 06 Lis, 2013 00:37 ]
A szkło typu ten Tamron makro w tego typu fotografii to raczej kiepski pomysł - powinno być przyzwoicie szybkiego.

komor - Sro 06 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
Moim zdaniem dzieci najlepiej wychodzą właśnie szerszym szkłem i ze swojego poziomu

Dlatego bardzo lubiłem moje córki focić Sigmą 30, jak były jeszcze nieco niższe niż obecnie. :) Ale jak ktoś już ma Nikkora 35G i ochotę na następny obiektyw, to czemu nie spróbować zbliżeń czymś typu 85mm?

dragossani - Sro 06 Lis, 2013

Zgadzam się z Jaadem co do koncepcji fotografowania dzieci - najlepiej wychodzą ujęcia robione z bliska, dość szerokim szkłem. Jednak w praktyce taka 85-ka może się dobrze sprawdzić jako drugie szkło. Można je zapiąć jako pierwsze, ulokować się w pewnej odległości od maluchów i popstrykać trochę z dystansu. Jak już dzieciaki się oswoją z naszą obecnością, przepinamy się na 35-kę i podchodzimy bliżej. Efekt sesji będzie bardziej urozmaicony i jest szansa, że te bliskie plany wypadną bardziej naturalnie.
thomus - Sro 06 Lis, 2013

Bardzo dziękuję za sugestie co do tego jak najlepiej wychodzą fotki dzieci :) Mój szkrab ma dopiero miesiąc także na razie sobie tylko leży ;) ale po prostu kusi mnie zakup drugiego szkła :) Ogólnie z 35mm/1.8G jestem bardzo zadowolony. Jak myślicie jako drugie szkło lepsza będzie 85-ka czy Tamrona 90 f/2.8 pomijając szybkość AF. Chodzi mi o stosunek jakość/cena i jakość zdjęć.
Andrzej.M. - Sro 06 Lis, 2013

Jeśli pominąć szybkość AF (no o szybkości to trudno mówić, tylko że ustawia), to jest bez konkurencji. Ostry i niedrogi. w cenie 85/1,8 lub tańszy. Nowy model jest droższy.
jaad75 - Sro 06 Lis, 2013

thomus napisał/a:
Jak myślicie jako drugie szkło lepsza będzie 85-ka czy Tamrona 90 f/2.8 pomijając szybkość AF
Pomijając szybkość AF, to też zdecydowanie 85/1.8. F/2.8, to ciemno, bo 1/125s przy małym ruchliwym dziecku to wolno. Nawet przy tym czasie i f/2 w domowym oświetleniu masz ISO1600-3200 (EV4-5). No chyba, że używasz lampy, wtedy użyteczne f/2 traci mocno na znaczeniu.
Andrzej.M. - Czw 07 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
zdecydowanie 85/1.8. F/2.8, to ciemno, bo 1/125s przy małym ruchliwym dziecku to wolno. Nawet przy tym czasie i f/2 w domowym oświetleniu masz ISO1600-3200 (EV4-5)

Tyle że przy tych "szybkościach" wypadało by większą GO zatem i tak trzeba by domknąć do 4 - stąd lampa i tak by się przydała. Ale włąściwie dlaczego zakładamy że będziemy robić zdjęcia dziecka w "pełnym pędzie"?
A nie spokojnie "podglądać" w czasie zabawy klockami? Te dynamiczne i tak 35-tką można robić.

remir - Czw 07 Lis, 2013

Niestety tak jak piszecie w domu wysokie iso 1600-3200 i lampa bo ciemno bardzo. Mi brakuje lampy ale przy 2 tyg dziecku nie chce jej męczyć błyskami i czekam na poranek gdzie wpada mi więcej światła do pokoju. Mi wystarcza Sigma 17-50 2.8, zdjęcia wychodzą fajne ale brakuje mi czegoś dłuższego bo na 50mm muszę prawie "wejść" do łóżeczka.

Ale widzę ze brakuje mi światła i te czasy są krótkie i trochę żałuje ze nie wziąłem tej S18-35 1.8 ale mi kasy brakowało.
Teraz jednak chyba będę musiał dokupić lampę zew.

Andrzej.M. - Czw 07 Lis, 2013

Kup taką która obraca się w dwóch płaszczyznach - tak żebyś mógł odbijać światło od sufitu zarówno w pionie jak i poziomie. Takie rozproszone dzieciakowi nie zaszkodzi, a ładnie go oświetli.
jaad75 - Czw 07 Lis, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Tyle że przy tych "szybkościach" wypadało by większą GO zatem i tak trzeba by domknąć do 4
Ja robię prawie wszystko na f/2 i AF wyrabia bez większych problemów.
Ale włąściwie dlaczego zakładamy że będziemy robić zdjęcia dziecka w "pełnym pędzie"?
Nie tyle w pelnym pędzie, co dziecko (przynajmniej moje) nawet bawiąc się klockami non stop zmienia położenie... A widząc aparat ma zwyczaj podchodzenia coraz bliżej i szybko nie mieści mi się w kadrze węższego szkła... :smile:
remir - Czw 07 Lis, 2013

Właśnie o takie lampie myślę Andrzej i muszę się spieszyć bo coraz ciemniej w domu a zdjęcia bym robił - dziecko rośnie jak na drożdżach
thomus - Czw 07 Lis, 2013

A jaką lampę polecacie do d5100??
Sunders - Czw 07 Lis, 2013

thomus napisał/a:
Jak myślicie jako drugie szkło lepsza będzie 85-ka czy Tamrona 90 f/2.8 pomijając szybkość AF. Chodzi mi o stosunek jakość/cena i jakość zdjęć.

Do fotografii dzieci zdecydowanie 85-tka.

darekk - Sob 09 Lis, 2013

Proponuję Sigmę 50-150/2.8 HSM używkę.
Andrzej.M. - Sob 09 Lis, 2013

darekk napisał/a:
50-150/2.8 HSM używkę

Chętnie. Widziałeś gdzieś?

magiera23 - Sob 09 Lis, 2013

50-150/2.8 HSM

Sunders - Sob 09 Lis, 2013

thomus napisał/a:
Cena jaką mogę wydać to około 1500zł.
:wink:
darekk - Sob 09 Lis, 2013

darekk napisał/a:
50-150/2.8 HSM używkę

W Interfoto.eu używka za 1620 zł.

B o g d a n - Nie 10 Lis, 2013

Sunders napisał/a:
Na FF to i owszem ale nie na APS-C. Do dzieci, jak do każdego modela trzeba odpowiedniego podejścia aby się wyluzował(o). Z kilometra fotka jest taka sobie.
Chyba, że mówimy to o samej głowie, ale takie fotografie dzieci są nudne.

Sunders - Nie 10 Lis, 2013

Wyrwałeś z kontekstu:

Sunders napisał/a:
thomus napisał/a:
Jak myślicie jako drugie szkło lepsza będzie 85-ka czy Tamrona 90 f/2.8 pomijając szybkość AF. Chodzi mi o stosunek jakość/cena i jakość zdjęć.

:wink:

B o g d a n - Nie 10 Lis, 2013

Sunders, ja to czytałem, tyle, że w temacie jaki jest zadany, napisałbym żaden z tych dwóch, zgodnie z tym, co napisałem wcześniej.
thomus - Pią 15 Lis, 2013

Czytam, czytam, kombinuję i sam już nie wiem... a może 50 f/1.4 lub nawet 50 f/1.8?? Wyczytałem, że przy 85 w pomieszczeniu może być problem bo miejsca może zabraknąć a 50tką można już popełnić fajny portrecik bez zniekształceń, które są na 35 przy ciasnych ujęciach... Jeśli 50tka to warto dopłacać do f/1.4??
suso - Sob 16 Lis, 2013

Warto doplacac . Jest duza szansa ze 50 1.8 szybko sie rozleci . Moja 50 1.8 padla po roku , a 50 1.4 juz 4 rok znosi moje malo delikatne traktowanie :) do tego af jest pevniejszy :)
komor - Sob 16 Lis, 2013

thomus napisał/a:
Czytam, czytam, kombinuję i sam już nie wiem... a może 50 f/1.4 lub nawet 50 f/1.8?? Wyczytałem, że przy 85 w pomieszczeniu może być problem bo miejsca może zabraknąć a 50tką można już popełnić fajny portrecik bez zniekształceń, które są na 35 przy ciasnych ujęciach...

Musisz sam zdecydować, czy mając 35 mm wolisz kupić coś diametralnie różnego (85 mm), czy coś po środku, ale równie przydatnego. Na pewno z 50 mm też będziesz zadowolony przy portretowaniu, po prostu tylko nie będzie to taki duży skok jak w przypadku 85 mm. W pomieszczeniach na pewno łatwiej będzie z 50 mm.

remir - Sob 16 Lis, 2013

Miałem ten sam problem na początku szukałem zamiennika kita zdecydowałem się na S17-50 2.8. Teraz urodziła się córka i jestem zadowolony. Światła i tak brakuje wiec lampę kupie lada chwila. Stałka przyda się na wiosnę i tak 85 1.8 będzie idealna. do domu zależy jakie duże pomieszczenie. U mnie przy 50mm jest ciasno jak chce robić zdjęcie całej osobie. A portrety dziecka w łóżeczku na cholerę. Do domu użyteczny zoom taki jak napisałem ewentualnie Komor polecał mi S17-70 2.8-4. Ja masz 3.3k to ta nowa Sigma 18-35 1.8
jaad75 - Sob 16 Lis, 2013

suso napisał/a:
Jest duza szansa ze 50 1.8 szybko sie rozleci . Moja 50 1.8 padla po roku
Ale nie piszemy tu o Canonie... :razz:
suso - Sob 16 Lis, 2013

[quote="jaad75"]
suso napisał/a:
Jest duza szansa ze 50 1.8 szybko sie rozleci . Moja 50 1.8 :neutral: padla po roku
Ale nie piszemy tu o Canonie... :razz: [/quote
Upss ,glupio mi oo.

Andrzej.M. - Sob 16 Lis, 2013

Do Pentaxa może być 50/1,8 - środek nawet na pełnej dziurze da się oglądać , a domknięty do 2,4 jest naprawdę dobry. Domknięty mocniej daje naprawdę świetną jakość. Sam obiektyw jest lekki i trwały mimo poliwęglanowego bagnetu ( a może właśnie dlatego). Dzis miałem okazję przejrzeć zdjęcia z nowego modelu testowanego również z obiektywem 18-135 /3,5 -5,6 i mogę spokojnie go polecić z korpusem (jeśli ktoś chce mieć coś dłuższego niż 18-55).
jaad75 - Sob 16 Lis, 2013

Do Pentaxa może być 50/1,8 - środek nawet na pełnej dziurze da się oglądać , a domknięty do 2,4 jest naprawdę dobry. Domknięty mocniej daje naprawdę świetną jakość. Sam obiektyw jest lekki i trwały mimo poliwęglanowego bagnetu ( a może właśnie dlatego)
A kogo to obchodzi? OP używa D5100.
Dzis miałem okazję przejrzeć zdjęcia z nowego modelu testowanego również z obiektywem 18-135 /3,5 -5,6 i mogę spokojnie go polecić z korpusem (jeśli ktoś chce mieć coś dłuższego niż 18-55).
Jak się ma szczęście trafić dobry egzemplarz, to może i jest akceptowalny, w przeciwnym razie, jeśli mam bazować na egzemplarzu którego miałem okazję przestrzelić, to straszliwy syf.
Co nie zmienia faktu, że piszesz jak zwykle nie na temat.

foto-muszak - Wto 19 Lis, 2013

Nikkor 50mm 1.4 jest jednym z najczęściej wykorzystywanych obiektywów przez nasze studio. Spośród 85mm polecam Sigmę 1.4. W tej cenie daje niesamowitą ostrość. Użyteczna w nim jest również przysłona 1.4.
Usjwo - Wto 19 Lis, 2013

foto-muszak jak mod sie obudzi to zaraz posprzata te reklamy. Poza tym oresliliscie zly target, Tu kazdy raczej stara sie zrobic zdjecia samemu, bez kozystania z waszego studia., wiec klientow nie nalapiesz.
Wojmistrz - Wto 19 Lis, 2013

Widać się nie wiedzie i trzeba się dowartościowywać słowami "nasz studio" :D
Sorry za ot, ale po prostu rozwaliło mnie to i prawie z krzesła spadłem. Tak poza tym, to ile % aktywnych ludzi na tym forum ma swoje studio lub w jakimś pracuje/współcracuje? Myślę, że pewnie około połowy.

pes - Wto 19 Lis, 2013

Usjwo napisał/a:
foto-muszak jak mod sie obudzi to zaraz posprzata te reklamy. Poza tym oresliliscie zly target, Tu kazdy raczej stara sie zrobic zdjecia samemu, bez kozystania z waszego studia., wiec klientow nie nalapiesz.
+1, ale przynajmniej nie reklamuje mebli i waty :mrgreen:
nienietaktak - Wto 19 Lis, 2013

pes napisał/a:
+1, ale przynajmniej nie reklamuje mebli i waty

o zabawkach dla +18 nie wspominając :mrgreen:

thomus - Sob 23 Lis, 2013

Może ponowię pytania bo powoli skłaniam się do 50tki. Czy warto dopłacać do 50 1.4?? Może lepszym wyjściem byłoby zostać przy 50 1.8 i za oszczędzone pieniądze kupić lampę??
Andrzej.M. - Sob 23 Lis, 2013

thomus napisał/a:
Czy warto dopłacać do 50 1.4??

Jeśli w systemie Canona lub Nikona - to możliwe że warto, w Pentaxie niekoniecznie - Pentaxowa 1,8 ma kontrast lepszy od 1,4 i ostrość użyteczną też . Porównywałem z najlepszym 55/1,4 i był też dość porównywalny.

Sunders - Sob 23 Lis, 2013

Nikkor AF-S 50mm f/1.8 G i lampa, to może być lepsze wyjście.
remir - Nie 24 Lis, 2013

Cytat:
Nikkor AF-S 50mm f/1.8 G i lampa

111lisu - Pią 06 Gru, 2013

Sunders napisał/a:
Nikkor AF-S 50mm f/1.8 G i lampa, to może być lepsze wyjście.

Nikkor 50/1.8G ma dużo szybszy AF (tani i dobry). Natomiast 1.4G robi ostre foty od 1.8 ;)
Szukałem porównań 1.8 i 1.4, poważniej wygląda 1.4 ;)
Jednak 50 do biegających dzieci może być z deka za wąsko.