forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - Jaka kamera Go Pro 2 czy ...

Filip9845 - Pon 04 Lis, 2013
Temat postu: Jaka kamera Go Pro 2 czy ...
Witam
Mam do was pytanie.
Potrzebuję kamery która ma :
Full HD
Dobry dźwięk
I tak potrzebuję jej do nagrywania sportu np. pilki noznej lub jeżdżenia na rowerze.
Jak i potrzebuję jej do Vlogów i serii fabularnej.

Wiem że Go Pro nadaję się do sportu.
Lecz do serii fabularnej średnio gdyż nie ma ekranu ;/
I mam oto taki problem nwm na co się zdecydować.
Napiszcie mi co mam kupić

Pozdr.

komor - Wto 05 Lis, 2013

Nie wiem co to jest seria fabularna, ale GoPro jest dość specyficzne – bardzo szeroki kąt widzenia, no i brak ekranu. Filmując w pomieszczeniach lub osoby z bliska, dostaniesz duże przerysowania.

Nie dopisuj proszę do tytułu dopisków typu !WAŻNE!, bo nie ma żadnego istotnego powodu…

klimekkk - Wto 05 Lis, 2013

Mam GoPro3 black.
Kupiłem ją do filmowania podwodnych polowań (spearfishing). Do tego nadaje się nieźle i chyba nie istnieje nic lepszego w tej klasie sprzętu. Filmowanie na dworze w słoneczny dzień też z całkiem niezłymi efektami. Dźwięk bardzo słaby gdy kamera w obudowie wodoszczelnej. Nie sprawdzałem z dziurawą obudową ani bez niej. Kadrowanie oczywiście w ciemno. Kąty widzenia 3 do wyboru: wide, medium, narrow. Nie potrafię powiedzieć jakim ogniskowym one odpowiadają ale przy wyborze "narrow" filmowane osoby wyglądają naturalnie.
Niedawno urodził mi się syn, a więc Gopro dostało nowe zadanie. Niestety jakość filmów przy oświetleniu domowym okazała się być fatalna. Duży szum i wyprane kolory. Kupiłem więc a77. Jakość filmów zupełnie nie do porównania.
Reasumując: gopro jest OK ale raczej do użytku tylko tam gdzie nie można zabrać nic lepszego.

Filip9845 - Wto 05 Lis, 2013

Hmmm...to powiem wam tak mam ciężki wybór
Bo GoPro na 100% przyda mi sie do nagrywania np.nad jeziorem,na rowerze i grajac w pilke nozna.
Ale za to ma ten minus że jest bez ekranu i nie widać czy dobrze nagrywasz. A normalna kamerka ma ekran więc mi się przyda to tak jak juz mowilem vloga i serii fabularnej.
Więc Jest Jeden punkt do normalnej kamery i jeden do GoPro.
I teraz zwracam sie do was jak wy byście wybrali? GoPro czy jednak normalna kamere?
jeżeli normalną to proszę powiedzieć jaką.
Granica cenowa 800 zł

RobertWawa - Pon 25 Lis, 2013

Może rozwiązaniem jest AEE MagiCam SD21, mam te same możliwość co GoPro a mam w zestawie wyświetlacz.