|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD
Sunders - Pią 08 Lis, 2013 Temat postu: Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 Di VC USD http://photography-on-the....php?p=16433540
600mm, niecałe 2kg, VC, USD, i przewidywana orientacyjna cena już znana - 1500USD, 6000zł - ciekawe jak będzie z jakością na 600mm i skutecznością AF-a Może być hit ptasiarsko-spotterski
spootnick - Sob 09 Lis, 2013
No kusi, kusi
Jak bedzie tak samo genialny jak 70-300 vc usd chodzi o AF i stabilizacje to rzeczywiscie bedzie hit.
pawel23 - Sro 13 Lis, 2013
Jestem ciekawy jak będzie z AF i ostrością na dłużyszm końcu. Jakieś info kiedy będzie dostępny na rynku?
Arek - Czw 14 Lis, 2013
Ja go sobie wpisałem na listę życzeń. Parametry świetne, cena OK. Tamron potrafi zrobić świetną optykę. Bardziej zastanawia mnie kwestia jakości obudowy i pracy AF.
hijax_pl - Czw 14 Lis, 2013
Są już na necie sample.
http://blog.naver.com/sp_marketing/70179201020
dragossani - Czw 14 Lis, 2013
Szkiełko wygląda na ostre. Trochę bokeh dziwny (zbliżenie bizona) ale relacja cena-jakość wypadnie zapewne świetnie.
MM - Czw 14 Lis, 2013
Mam nadzieję sprawdzić jak tylko pojawi się w kraju. Wystarczy, że jakość zbliży się do 100-400L i będzie hicior.
kufel - Czw 14 Lis, 2013
z takim zakresem wolałbym jednak pompkę niż klasyczny pierścień ogniskowej.
a druga sprawa , to ciekawy jestem ,jak szybko obiektyw ciemnieje.
o optykę jakoś sie nie obawiam, pewnie będzie przyzwoita. tylko ten af... szkoda żeby "popsuł" to szkło i od niego odstraszył , bo zakres świetny.
leszek3 - Czw 26 Gru, 2013
Trudno mi uwierzyć, by szkło 150-600 usd vc miało dobrą jakość optyczną przy cenie ~1050 USD. Już jedno takie mamy: Sigma 150-500 hsm os i jakością nie powala.
dcs - Czw 26 Gru, 2013
Za niedługo się przekonasz https://www.facebook.com/...99169045&type=1
Sunders - Czw 26 Gru, 2013
Testowe sample można już obejrzeć: http://www.trinitylumberton.org/category29/
cygnus - Pon 30 Gru, 2013
Najlepiej byłoby kupić go w USA a zapłacić w funtach, już prawie 2 USD za 1 Ł.
MM - Pon 30 Gru, 2013
Jest duża szansa na obecność tego obiektywu w Polsce w styczniu przyszłego roku. Tak w drugiej połowie stycznia.
bogdanek - Pią 10 Sty, 2014
Zaraz , to ile razy trzeba się sprzedać by go kupić , młody nie jestem, ze trzydzieści ?
MM - Sob 11 Sty, 2014
W najlbiższych dniach uda mi się dorwać go w łapki. Znam cenę dla klienta. Nie jest to 6kzł. Cena jest niższa. Zauważalnie.
bogdanek - Sob 11 Sty, 2014
@MM - wart jesteś flaszki za takie wieści , szkoda tylko , że na Pentaxa nie będzie .
muzyk - Sob 11 Sty, 2014
MM napisał/a: | Nie jest to 6kzł. Cena jest niższa. Zauważalnie. |
Uuu, chyba się skuszę.
MM - Nie 12 Sty, 2014
Jak ktoś jest ciekawy to Cichy już się z tą ceną na forum canona wysypał. Plotuch jeden...
MC - Nie 12 Sty, 2014
No wysypał. I cena jest dobra.
MM - Wto 14 Sty, 2014
Mam już to cudo w domu. Pierwsze wrażenia zacne i pozytywne. W końcu dobrze dopasowali cenę. Skusi się na to canonier. Z pocałowaniem ręki kupi nikoniarz. Jutro czas na prawdziwe zdjęcia, ale to co zobaczyłem tak na szybko dzisiaj... zacne. Stabilizacja skuteczna i to na poziomie minimum 3 EV. Jak dla mnie może nawet ociera się o 4 EV. Ciężko mi tak sprawdzić bo generalnie jeszcze mam stabilną łapkę Jest uszczelnie bagnetu, jest limiter, jest w miarę solidna obudowa, jest duża soczewka i jest spora waga. 600mm musi ważyć swoje.
Przed południem coś porobię, potem do roboty, późnym wieczorkiem będą pierwsze solidne opinie.
moronica - Wto 14 Sty, 2014
MM, daj znac jak z ostroscia na pelnej dziurze oraz jak szybko ciemnieje
MM - Wto 14 Sty, 2014
Przy około 220-230mm jest 5.6 a przy około 400 jest już maks.
Ostrość... no nie. Poczekam na prawdziwe zdjęcia bo bez sensu jest wyciągać tego typu wnioski po tym co zrobiłem.
novy - Wto 14 Sty, 2014
Jak by ktoś był niecierpliwy i nie mógł się doczekać na testy MM to tutaj są RAWy do ściągnięcia. Ale widzę że na Canon-Board większe poruszenie
muzyk - Sro 15 Sty, 2014
MM napisał/a: | Przy około 220-230mm jest 5.6 a przy około 400 jest już maks. |
Trochę rzepa...
MM - Sro 15 Sty, 2014
Spodziewałeś się cudu? Ja się spodziewałem maksa już przy 300mm a 5.6 ledwo po przekroczeniu 150
Usjwo - Sro 15 Sty, 2014
muzyk napisał/a: | MM napisał/a: | Przy około 220-230mm jest 5.6 a przy około 400 jest już maks. |
Trochę rzepa... |
Ten obiektyw kosztuje 1000EUR, wiec narzekanie jest nie na miejscu.
[ Dodano: Sro 15 Sty, 2014 11:02 ]
Sciagnalem te RAW'y i musze powiedziec ze wyglada to bardzo dobrze.
MM Jak sprawuje sie AF? Mozesz porownac szybkosc do 70-200f2.8 IS+TC2.0?
Jak bedzie powarzalny i trwaly, to moze to byc "produkt roku".
Chociaz cena mowi, ze gdzies jest w tym wszystkim haczyk
muzyk - Sro 15 Sty, 2014
Usjwo napisał/a: | muzyk napisał/a: | MM napisał/a: | Przy około 220-230mm jest 5.6 a przy około 400 jest już maks. |
Trochę rzepa... |
Ten obiektyw kosztuje 1000EUR, wiec narzekanie jest nie na miejscu.
[: |
Rozumiem, że dla Ciebie to 1000 euro, to niemalże kieszonkowe...
Usjwo - Sro 15 Sty, 2014
muzyk napisał/a: |
Rozumiem, że dla Ciebie to 1000 euro, to niemalże kieszonkowe... |
A co to ma do rzeczy ile dla mnie znaczy 1000 euro?
Zle zrozumiales, 1000 euro za taki obiektyw to niska cena (i jest to niezalezne od tego czy ktos zarabia 600PLN czy 100000PLN), odnosze to do ceny innych obiektywow, a nie zarobkow potencjalnych nabywcow.
muzyk - Sro 15 Sty, 2014
Nie, nie zrozumiałem źle.
Mniejsza o to, z czasem stanieje 😊
Usjwo - Sro 15 Sty, 2014
muzyk chcialbys zoom tele 600mm ze swiatlem 2.8
C 100-400 f/4.5-5.6 - 6000PLN
C 600 f/4 - 35000PLN
C 70-200 f/2.8 + TC2.0 = 140-400 f/5.6 - 11000PLN
Sigma 150-500 f/5-6.3 - 3000PLN
Tych dlugich obiektywow nie jest za duzo, wiec jakbys mogl dac namiar na jakis tani i jasny to poprosze, moga byc do Nikona (albo Pentaxa )
muzyk - Sro 15 Sty, 2014
Nie, tylko by np. 5,6 utrzymane było do 400, a 5 do 300.
Irex - Sro 15 Sty, 2014
Z innej beczki, a mianowicie jak sie beda mialy wlasnosci optyczne i AF tego Tamiego do C 400/5.6 na 400mm?
Wiem ze C to stalka ale dla mnie to bedzie wyznacznik wartosci T.
Oczywiscie bede zaraz zakrzyczany, ze trzeba porownac do dlugich zoomow zarowno C 100-400 jak i S 50-500, ale ja mam specyficzne wymagania i stad takie pytanie.
I tak przyjdzie mi poczekac na odpowiedz do momentu rzetelnych testow .
MC - Sro 15 Sty, 2014
Nie mam zamiaru Cię zakrzykiwać
Z całą pewnością 400L będzie dobrym punktem odniesienia. Przypuszczam, że Tamron może być trochę słabszy, ale jednak swoboda 150-500 i świetna stabilizacja dla wielu będzie wystarczającą rekompensatą.
muzyk - Sro 15 Sty, 2014
Moim zdaniem, priorytetowe będą 500 i 600 mm i jeśli na nich będzie bdb, to warto kupić.
Irex - Sro 15 Sty, 2014
Dokladnie, przy bardzo dobrym swietle kazde szklo pokazuje na co je stac najlepiej.
Ale juz jest wyzwaniem dla kazdego szkla swiatlo slabe i delikatne. Odleglosc zrobienia zdjecia tez gra duza role, bo na min. odl. ostrzenia bedzie zawsze najlepiej, ale przy srednich i dalekich dystansach juz tak rozowo nie bedzie. Szczegolnie przy slabym swietle wyjdzie szydlo z worka.
Oczywiscie te szklo nalezy porownac do zoomow takich jak C 100-400, N 80-400 czy S 50-500, ale ja czekam na rzetelny test Tamiego i porownanie go do C 400/5.6.
Uwazam jednak ze dla wielu spoterow bedzie to bardzo interesujaca propozycja i alternatywa ze wzgledu na cene jak i wage.
Czas pokaze
Dzisiaj w Łodzi jest taka pogoda, że kupa to mało powiedziane. Zaraz wychodzę się męczyć. Męczyć bo wolałbym poznać maksymalne możliwości szkła a w tych warunkach poznam tylko ich część. Nie da się w takim świetle ocenić choćby maksymalnych możliwości AF-u (bo gorsze światło), jakości obrazka (bo użyję wyższego ISO), ostrości, kontrastów itd. Da się oczywiście powyciągać jakieś wnioski, ale nie będą to wnioski w moim własnym przekonaniu pewne.
Ja to już gdzieś pisałem w kontekście 400/5.6 L
Jeżeli ten zoom zbliży się choć trochę do tej stałki to będę w szoku. Dużym szoku bo wiem jaka jest różnica pomiędzy 100-400L a 400/5.6 L.
Ja będę szczęśliwy, jeżeli jakość optyczna będzie taka jak 100-400L bo to będzie hit na który powinni polować wszyscy mający tylko FF a robiący zdjęcia lotnicze. Np. ja bym wtedy polował. Swoje 100-400 już sprzedałem
Irex - Sro 15 Sty, 2014
MM napisał/a: |
Jeżeli ten zoom zbliży się choć trochę do tej stałki to będę w szoku. Dużym szoku bo wiem jaka jest różnica pomiędzy 100-400L a 400/5.6 L.
|
Nie Ty jeden, bo swego czasu uzywalem tej stalki przez rok i wiem co potrafi
muzyk - Sro 15 Sty, 2014
Tzn. dużo jest 400 5.6 lepsza od 400 zoomowego?
dcs - Sro 15 Sty, 2014
teścik
http://it.wyswig.com/2014...english-review/
Tamron SP 150-600mm VC SP USD vs Canon EF 400mm f5.6L USM http://camahoy.com/
Porównanie Tamron SP 150-600mm F5-6.3 Di VC USD z EF300mm F2.8L IS + Extenderx2.0 Ⅲ, EF500mm F4L IS Ⅱ + Extenderx1.4 Ⅲ i EF800mm F5.6L IS na 7D i 6D http://www.google.com/tra...29%2F&sandbox=1
sample
http://blog.naver.com/sp_marketing/70180042743
moronica - Sro 15 Sty, 2014
jeszcze pytanko - czy mu sie tubus wysuwa? kusi mnie on musze przyznac
dcs - Sro 15 Sty, 2014
krowy z Wyoming http://www.slrlounge.com/...etty-impressive
[ Dodano: Sro 15 Sty, 2014 13:22 ]
moronica, http://it.wyswig.com/2014...glish-review/2/
[ Dodano: Sro 15 Sty, 2014 13:33 ]
Teścik http://www.readdailynews....ns-Reviews.html
Irex - Sro 15 Sty, 2014
Ja tam poczekam do rzetelnych testow na DxO i TDP, przede wszystkim brak mi exif-ow. Pewnie ze jakis juz poglad to daje, ale ja czekam na ich testy
novy - Sro 15 Sty, 2014
muzyk napisał/a: | Tzn. dużo jest 400 5.6 lepsza od 400 zoomowego? |
Siedziałem nad tym tematem kilka miesięcy, bo zastanawiałem się co wybrać. Wniosek jest taki stałka 400 na 5.6 i zoom na 400 na 5.6 w centrum są prawie takie same jeśli chodzi o jakość. W rogach jest różnica. Problem polega na tym że 100-400 ma duży rozjazd w jakości poszczególnych sztuk i często ma też rozjechany AF. Podobno bardzo duża różnica jest w AF na korzyść stałki.
ad1216 - Wto 21 Sty, 2014
dobry test:
http://dustinabbott.net/2...-vc-usd-review/
dcs - Sro 22 Sty, 2014
lensrentals http://www.lensrentals.co...lezoom-shootout
MM - Sro 22 Sty, 2014
novy napisał/a: | Siedziałem nad tym tematem kilka miesięcy, bo zastanawiałem się co wybrać. |
Siedziałeś w necie czy miałeś w ręku? Bo jakbyś miał w ręku to byś wiedział, że nawet w centrum stałka jest sporo lepsza. Mowa o f/5.6 oczywiście. Po to kupuje się stałki.
Ciężko mi pisać o nowym tamim z dzieciakiem na ręku.
Będzie skrót.
Bardzo dobre szkło, świetne. Jedyne w czym odstaje od 100-400L to jakość AF-u w ciężkich warunkach foto.
Usjwo - Nie 26 Sty, 2014
Ja wczoraj bylem sklepie i "strzelilem" kilka fotek dwoma egzemplarzami (tylko na 600mm).
W pierwszym sklepie byl podpiety do 7D i ku wielkiemu zaskoczeniu aparat na srodkowym punkcie nie mogl zlapac ostrosci , AF jezdzil w jedna i druga strone bezskutecznie. Z moim 6D, zadzialal bez problemu. Mam wrazenie ze troszke wolniej od zestawu 70-200 f2.8 IS +TC2.0, ale calkiem przyzwoicie. Pewnie duzy wplyw ma oswetlenie, wiec moze tylko wrazenie.
Zrobilem po kilka fotek kazdym i jezeli chodzi o celnosc to wyszlo 100%, pomimo tego ze za kazdym razem "rozlregulowywalem ostrosc", przekrecajac pierscien w skrajna pozycje. W drugim egzemplarzu, po wyostrzeniu obraz "przeskakiwal" do gory i to dosc znacznie, to chyba wina IS'a. To co bylo na centralnym punkcie przesowalo sie na dolny .
Wrazenia:
- dobry obrazek
- przyzwoity AF (chociaz nie wiem co sie dzialo z 7D)
- nie taki znowu ciezki
- rewelacyjna cena 1200$ (w Chinach)
cygnus - Sro 29 Sty, 2014
Cały czas mam zagwozdkę: Tamron czy Nikkor AFS 80-400.
Zdaję sobie sprawę z różnicy w cenie, różnica w jakości obrazu jest dla mnie zagadką. Czekam na jakieś bezpośrednie porównanie.
muzyk - Sro 29 Sty, 2014
Eee... Chyba 20 cm różnicy powinno zaważyć
krisv740 - Sro 29 Sty, 2014
muzyk,
to zależy do czego....
czasami i 500 nie przeważy szali...
MM - Czw 30 Sty, 2014
Nikkor aż tak tyłka nie urywa jakością obrazowania w porównaniu do Tamrona. Za to cena Nikkora powala. Tam gdzie AF nie jest "sportowo" wymagający i obiektyw nie będzie katowany na poligonie ja bym brał Tamrona. Do codziennego wieloletniego "ciuchrania", dla współpracy z np. oryginalnym TC 1.4 na takim D800 czy dla pewności i szybkości AF-u wybrałbym Nikkora. Ale to bardziej jako zawodowiec. Amator może spokojnie kupować Tamrona, zresztą dla takich właśnie ludzi ten obiektyw jest dedykowany.
cygnus - Czw 30 Sty, 2014
Odstrasza mnie od Tamrona zagrożenie, że otrzymam "jakość" obrazu porównywalną do Sigmy 170-500. W dodatku D600 ma bardziej wymagającą matrycę niż D90 a przedtem D100.
Taplam się nieraz w błotno-kałużastym terenie czaplińca, często zmieniając obiektywy, solidność budowy ma niemałe znaczenie.
Od kiedy nabyłem pompkę 80-200/2.8 Nikona stałem się wybredny i rzadko używam innych koni z całej stajni. Nie chciałbym więc kupić Tomiego na półkę, dla towarzystwa zapomnianej Sigmie. Co do zakupu oryginalnego TC1.4 - to by jeszce bardziej uniebotyczniło cenę Nikkora.
moronica - Czw 30 Sty, 2014
cygnus napisał/a: | W dodatku D600 ma bardziej wymagającą matrycę niż D90 |
jak bardziej skoro mniej upakowana?
cygnus - Czw 30 Sty, 2014
To może ja jestem bardziej wymagający i robię większe cropy
MM - Czw 30 Sty, 2014
Nie wiem co to jest Sigma 170-500 (nie fociłem tym starociem), ale jeżeli chodzi o Sigmę 150-500 to od tego Tamrona jak dla mnie dzieli ją jakościowo-obrazkowa przepaść.
komor - Wto 04 Lut, 2014
MM, na korzyść Tamrona, jak rozumiem?
MM - Sro 05 Lut, 2014
komor napisał/a: | MM, na korzyść Tamrona, jak rozumiem? |
Zdecydowanie na korzyść Tamrona.
Werwik - Pon 10 Lut, 2014
MM jakieś nowe spostrzeżenia? testy? Zacne szkło, faktycznie warto rozważyć uzupełnienie szklarni o tego Tamrosia.
bogdanek - Pon 10 Lut, 2014
Ciekawi mnie jedna sprawa, mianowicie , na stronie fotozakupy.pl jest ten obiektyw dostępny na canona , ale z mocowaniem canon FD , to chyba jakaś pomyłka , bo mam lustrzankę analogową z 1978 roku Canona A-1 właśnie z mocowaniem FD , chyba nie potrzeba przejściówki EOS-FD .
muzyk - Pon 10 Lut, 2014
bogdanek napisał/a: | ale z mocowaniem canon FD , to chyba jakaś pomyłka |
Zdecydowanie pomyłka.
bogdanek - Wto 11 Lut, 2014
Tak właśnie pomyślałem , ale co , nikt ze sklepu tego nie widzi , sklep ponoć z profesjonalnym podejściem do klienta.
MM - Wto 11 Lut, 2014
Przy tylu produktach i takiej specyfikacji trudno czasami nie strzelić babola. Brak baboli równa się sztab informatyków pracujących tylko nad stronką a to kosztuje. Wolicie niskie ceny czy sterylne stronki?
bogdanek - Sro 12 Lut, 2014
Wolę rzetelną informację
kozidron - Czw 13 Lut, 2014
bogdanek napisał/a: | Wolę rzetelną informację |
każdy ma prawo do zrobienia literówki. Nierzetelna informacja a zrobienie literówki to NIE JEST TO SAMO.
Ja wolę normalne(nie mylić z niskie) ceny i dobrą obsługę a czeski błąd to jeszcze nie jest nierzetelna informacja.
dcs - Czw 13 Lut, 2014
Test na Canonach http://www.dxomark.com/Re...w-New-contender
bogdanek - Czw 13 Lut, 2014
@kozidron , ale ten ten czeski błąd jest już któryś tydzień , i o ile sklepu nie posądzam o niewiedzę , to właśnie rzetelność powinna kazać sprawdzić stronę główną takiego dużego sklepu , chociaż od czasu do czasu .
A Ty wiecznie z tymi cenami, fakt jest irytujący i tyle , nic nie zrobię , że zwracam uwagę na takie szczegóły.
kozidron - Czw 13 Lut, 2014
bogdanek napisał/a: | @kozidron , ale ten ten czeski błąd jest już któryś tydzień , i o ile sklepu nie posądzam o niewiedzę , to właśnie rzetelność powinna kazać sprawdzić stronę główną takiego dużego sklepu |
napisz do nich, założę się, że poprawią.
Jestem odpowiedzialny za prowadzenie strony wspólnie ze wspólnikiem, nie uzupełniałem jej od pół roku, aktualności są z marca zeszłego roku, mnóstwo tam starego paździerzu, którego się nawet wstydzę, wrzuciłem ostatnio jakieś trzy fotki, z lenistwa ich nawet nie otagowałem. W sumie sporo zleceń wpada dzięki stronie a przestałem już nawet wnikać w jej pozycjonowanie.
bogdanek, czasem tak jest że nie ma czasu albo się coś przeoczy
bogdanek napisał/a: | A Ty wiecznie z tymi cenami, |
Pierwszy raz wspomniałem coś "o cenach" na tym forumie oczywiście w kontekście pogadanki cen w ogóle w jakimś sklepie a nie przepraszam zawsze twierdziłem, że w sklepie z ISO jest drogo.
bogdanek, znowu mnie z kimś pomyliłeś za trzecim razem stawiasz piwo
Pan_Żabka - Pią 14 Lut, 2014
No proszę, proszę... to może sprzedam teraz tą przereklamowana elkę i sobie tamrona strzelę.
MM, Jak byś porównał tego tamrona do sigmy 50-500OS? Jak jest choć tak dobrze jak w przypadku sigmy to faktycznie warto rozważyć.
Sprawdzałeś może coś w ruchu na długim końcu ze swoim 5DIII? Jak AF?
|
|