forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Aplikacja do aparatu na androidzie

jotes - Nie 10 Lis, 2013
Temat postu: Aplikacja do aparatu na androidzie
Witam,
Jak powszechnie wiadomo najlepszy aparat to ten który mamy przy sobie, a jako, że zawsze mam przy sobie telefon, a nie odpowiada mi domyślna aplikacja do foto to mam pytanie.

Jaka waszym zdaniem jest najlepsza apka na androida do obsługi aparatu?
Zależy mi na tym, żeby dość szybko i łatwo dostępne były tryb wyboru pomiaru światła (punktowy, centralnie ważony etc.) i ewentualnie jakiś tryb a'la A/S/M - (chociaż wiem, że jeśli nie ma fizycznej migawki to tryb A i pełny M jest niemożliwy do uzyskania) - ale z drugiej strony nie powinno być problemu z trybem priorytetu czasu naświetlania. Trzecią kwestią jest wybór iso - fajnie jakby był.

W google play jest masa apek do aparatów, ale skupiają się na wodotryskach, efektach, upiększaczach a to mi jest zbędne. Z kolei domyślna apka na Samsungu S4 ma dość ukryte opcje zmiany pomiaru światła, nie ma w ogóle trybu wyboru czasu naświetlania.

Zna ktoś apkę, która może chociaż w części mieć te funkcje o które pytam?

Jivul - Pon 11 Lis, 2013

przy okazji...

1. Dużo opcji w komórce jest ograniczonych przez ISP, nie na wszystkie parametry użytkownik może mieć wpływ. Nie wiem czy nawet napisanie super aplikacji byłoby możliwe jeżeli sterowniki sprzętowe nie będą udostępniały manualnych nastaw.
2. Migawka jest... pewnie elektroniczna ;)
3. Tryb A ma średnio sens... w komórce masz stałą przysłonę rzędu 2.4-2.8 i nie ma mechanizmu domykania - bo i tak miałby średni sens (spora GO, wyostrzanie plików), de facto cały czas jedziesz na trybie A, f=2.x i do tego komórka dobiera czas
4. w S4 możesz sobie ustawić w szybkich ustawieniach pomiar światła, ISO, WB - otwierasz strzałką w rogu i przytrzymujesz dłużej jakąś ikonkę.

dcs - Pon 11 Lis, 2013

.
mavierk - Pon 11 Lis, 2013

Ja może takiego wypasu nie potrzebuję, ale wystarczyłaby mi aplikacja na aparat, gdzie mógłbym ustawić kompensację ekspozycji z krokiem 0.3 albo chociaż 0.5EV.