|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe kompakty - FujiFilm X-20 a digiscoping
embe - Nie 10 Lis, 2013 Temat postu: FujiFilm X-20 a digiscoping Hej, to mój pierwszy post więc możliwe że nie tu, nie tak, czegoś nie doczytałem choć starałem się jak najlepiej.
Jestem początkujący, nie mam lustrzanki i zdaję sobie sprawę że może mnie spotkać lekka szydera za to pytanie - ale jak w temacie:
Stałem się posiadaczem FujiFilm X-20 i ciekawi mnie czy można go użyć do tzw digiscopingu?
(Pobiegałem po necie i opinie znalazłem różne.. - niestety z przewagą na NIE)
Pozdrawiam
Namor1 - Nie 10 Lis, 2013
Teoretycznie to trudno odpowiedzieć - z jaką lunetą [a właściwie okularem] chcesz pracować? Niektórzy producenci [np. Swarovski] podają na swoich stronach jakie modele aparatów współpracują.
Zresztą digiskoping to zabawa dla osób po dużej dawce leków uspokajających;)
Prawdopodobnie z przyłożenia jakiś dokument uzyskasz [z aparatami małym zoomem się najczęściej udaje]. Gdyby Ci zależało na lepszej jakości to trzeba kombinować z przystawkami - ja kiedyś wykorzystywałem fabryczną tulejkę Fuji do filtra.
jacek struski - Nie 10 Lis, 2013
Ja mam sony H2 i robię zdjecia dokumentacyjne przez lunete, Ale mam do tego szyne czasem robie zdjęcia z ręki i też się udają.
embe - Nie 10 Lis, 2013
Namor1 napisał/a: | Teoretycznie to trudno odpowiedzieć - z jaką lunetą [a właściwie okularem] chcesz pracować? |
- po pierwsze - oczywiście z takim, który współpracowałby z moim aparacikiem.. o ile jest w ogóle taki.
Po drugie - musiałby być raczej dość tani (wiem - pojęcie względne).
Po trzecie - chciałbym spróbować robić zarówno zdjęcia księżyca i innych ciekawych obiektów na niebie (na ile to możliwe), jak i np jakąś zwierzynę w terenie nie płosząc jej przy okazji.
|
|