forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Odblaski (ale nie flary)

mav - Pon 11 Lis, 2013
Temat postu: Odblaski (ale nie flary)
Zastanawiam się, czy jest to wada matrycy, czy obiektywów? A może po prostu "tak musi być"?
Zdarza mi się łapać odblask, przy różnych obiektywach, który wygląda jak odwrócone odbicie świecących punktów. Raz nawet złapałem odwrócony neon (litery latały po kadrze odwrócone o 180 stopni). Czy jest to wada optyki, czy matrycy?
Dodam, że nie chodzi mi o łapanie odblasków od np. słońca, które robi flary - to wygląda jakbym gotowy kadr odwrócił o 180 stopni i zostawił wyłącznie źródła światła a następnie nałożył na normalny obrazek.

Oczywiście fakt, że łapię odblask na różnych obiektywach, rzuca cień podejrzenia na matrycę, ale może słabe obiektywy mam :D

ophiuchus - Pon 11 Lis, 2013

Łatwiej by było się odnieść do tego gdybyś wstawił jakieś przykładowe foto.
maziek - Wto 12 Lis, 2013

Nie dzieje się to wyłącznie z złożonym filtrem?
mav - Czw 14 Lis, 2013

O filtrze też myślałem, bo na jednym z obiektywów miałem zakręcony filtr UV, ale teraz filmowałem bez i było to samo. Dla testu skierowałem kamerę w mocne źródło światła i najwyraźniej to jednak "zwykłe" odblaski, jak flara ze słońca, z tą różnicą, że słońce jest punktowe, a światła sztuczne miewają inną powierzchnię, dlatego wydaje się, że to coś innego.. na małych przetwornikach jednak nigdy tego problemu nie miałem - czy to wada optyki w takim razie?
Usjwo - Czw 14 Lis, 2013

a moze wstaw jakies zdjecia, latwiej bedzie cos poradzic
mav - Czw 14 Lis, 2013

Widać odbicie sztucznych ogni...

hijax_pl - Czw 14 Lis, 2013

SLT?
ghost - Czw 14 Lis, 2013

do odbicia symetrycznego względem środka obrazu nie trzeba SLT, wystarczy obiektyw. ;-)
czasem pomaga filtr UV.

podpowiem, że słoń nie ma świateł i zdjęcie nie jest z sony.
stąd

mav - Czw 14 Lis, 2013

hijax - nie SLT :) FS100, akurat ze screena z 16-50/2.8 SSM.

Czyli raczej panikować nie mam co i po prostu oswoić?

maziek - Czw 14 Lis, 2013

Wydaje mi się, że takie "duszki" (będące odwzorowaniem 1:1 silnych źródeł światła znajdujących się na obrazie) to skutek przejścia przez płytkę szklana równoległościenną (czyli mówiąc bardziej banalnie, przez płaską szybkę). Nie da się, w każdym razie prosto jak mi się zdaje, uzyskać takiego odwzorowania 1:1 na powierzchniach zakrzywionych. Takie duszki mają jeszcze tę cechę, i ona tu i u słonia a także na załączonym obrazku występuje, że są symetryczne względem osi optycznej (czyli są mówiąc banalniej obrócone o 180 stopni względem środka pola obrazem silnych źródeł światła w kadrze). Stąd wydaje mi się, że na samym obiektywie ciężko coś takiego uzyskać, chyba że ma gdzieś płytkę szklaną w sobie (wewnętrzny filtr czy cóś). Więc jeśli to nie jest kwestia filtra to myślę, że hijax ma rację :) . P.S. Tyle że nie mogę sobie wyobrazić, żeby przez skośną szybkę tak to mogło. A może to szybka na matrycy?

P.S.2 A , nie SLT. Hijax, a ja tak w Ciebie wierzyłem ;) ...

Mogą tez być odblaski od tylnej soczewki obiektywu. Nie każdy mam tam powłoki.
mav - Czw 14 Lis, 2013

Może to jest odbicie na filtrze AA? Zauważyłem pojawianie się tych duszków praktycznie od razu, jak przesiadłem się z klasycznej kamery z przetwornikiem 1/3".

O tym mówię właśnie. Jaki obiektyw?
mav - Czw 14 Lis, 2013

Różne, na screenie jak pisałem był zapięty 16-50 SSM, ale zdarzały się też na innych.. gdyby to był tylko jeden, to raczej jego bym głównie za to winił :)
maziek - Czw 14 Lis, 2013

hijax_pl napisał/a:
Mogą tez być odblaski od tylnej soczewki obiektywu. Nie każdy mam tam powłoki.
Chodzi Ci, że "latałoby" między powierzchnią matrycy a płaską soczewką tylną jak między dwoma zwierciadłami? Ale czy wówczas obraz byłby symetryczny względem środka? Wydaje mi się, że wówczas byłby odbiciem (zamieniony lewo-prawo).