forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sony Alpha SLT-A65 czy Nikon D5200

pytka321 - Sro 13 Lis, 2013
Temat postu: Sony Alpha SLT-A65 czy Nikon D5200
Witam wszystkich zadam kolejne męczące dla was pytanie ;) hehe, mam zamiar kupic na dniach jeden z tych modeli tylko który lepszy według was ? wiem to troszkę inne technologie bardziej obstawiam Sony ale może wasze wypowiedzi mi się przydadzą , poprzedni mój aparat to panasonic Tz3 hehe więc nie mam żadnego porównania ;) Ale chcę zacząc uczyć się pstrykania fajnych fotek no kręcenia flmików tym bardziej że nie długo będę miał komu robić fotki bo na świat przyjdzie mały brzdąc ;) i wiadomo trzeba to uwiecznić ;) Cena ok 2600zł no chyba że macie coś lepszego w tej cenie ? za sonym dla mnie przemawia podgląd na żywo nie dopiero po zrobieniu fotki chyba że nikon też tak ma ? tego nie doczytałem ;) Wogóle dzięki za każdą pomoc pozdro :mrgreen:
hijax_pl - Sro 13 Lis, 2013

Kup Sony. Może A57?
Andrzej.M. - Sro 13 Lis, 2013

pytka321 napisał/a:
za sonym dla mnie przemawia podgląd na żywo nie dopiero po zrobieniu fotki

To ma każdy i Pentax i Nikon i Sony i Canon. Jeśli zależy ci na filmowaniu - to rzeczywiście sony , jeśli na zdjęciach to Pentax K-50 lub K-30 - rzecz gustu.

Ale tylko Sony ma w wizjerze.

czemu A57 ? jest jakas mega różnica? bo cenowo jednak trochę tańsza o jakieś 3 stówki ;)
RB - Sro 13 Lis, 2013

Matryca mniej gęsta, mniej pikseli, ale dzięki temu lepsza dynamika i mniejszy szum. Na minus gorszy wizjer elektroniczny.

a jaka jest różnica miedzy A57 a A58 ? gdzieś czytałem że to są dwie inne bajki trochę już porównałem jednak jak sony to zostane przy A65 ;) od tygodnia wertuje fora i im dłużej tym mam większy cyrk w głowie hehe

posłużę się cytatem innego forumowicza z wątku "obok":

kojut napisał/a:
Sony a58 to następca a37. Czyli model niżej niż a57 (takie rzeczy tylko w Sony :mrgreen: ). Dobrego nic nie mogę powiedzieć, bo obie te puszki stoją u mnie na przegranej pozycji ze względu na kiepski evf i brak ovf.

Wujek_Pstrykacz - Sro 13 Lis, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Jeśli zależy ci na filmowaniu - to rzeczywiście sony , jeśli na zdjęciach to Pentax K-50 lub K-30 - rzecz gustu.

Jeśli zależy Ci na filmowaniu i fotografowaniu to Sony, jeśli tylko na fotografowaniu, może być Pentax :grin:

no właśnie sony ma ostro namieszane z numeracją modeli hehe raczej zostane przy A65 chyba że mnie jeszcze coś oświeći hehe bo jeszcze tydzień temu chciałem kupić Panasonica GF6 ;)

[ Dodano: Czw 14 Lis, 2013 20:44 ]
zadam jeszcze jedno amatorskie pytanie jak to jest z zoomem w takich aparatach zależy on od obiektywu ? czyli ogniskowej ? dobrze pisze jak się mylę to mnie poprawcie w standardzie w tym aparacie jest jakiś obiektyw 18-55mm o co z tym chodzi tak pokrótce ;) ?