|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - MISTRZOWIE PHOTOSHOPA
Usjwo - Pią 15 Lis, 2013 Temat postu: MISTRZOWIE PHOTOSHOPA Nawiazujac do dyskusji na krajobrazach, zakladam nowa galerie "Mistrzowie PS'a".
Prosze o wstawianie zdjec przed i po obrobce. Pokażmy na co nas stac, jak sie nie przylozylismy podczas robienia zdjecia
Jako zalozyciel wstawiam pierwsze zdjecie na zachete.
1a.
1b.
Arkowal - Pią 15 Lis, 2013
Ciekawy temat:-)Brawo!
maziek - Pią 15 Lis, 2013
Też uważam, że super pomysł.
komor - Pią 15 Lis, 2013
Pozwoliłem sobie zmienić tytuł na bardziej sformalizowany, bo tytuły wątków obecnych stale powinny raczej spełniać nieco wyższe kryteria. Oczywiście poza Photoshopem dozwolone są też inne programy, więc może jeszcze raz zmienimy na coś bardziej ogólnego?
90s - Pią 15 Lis, 2013
Wrzucę tylko jedno zdjęcie bo ruszanie suwakami to żadne mistrzostwo Photoshopa a ile da się wyjąc ze zdjęcia to chyba każdy wie co pracuje na RAWach.
Więc proponuje jakiś bardziej skromny tytuł
2.oryginał
2.1
vampire by Sanches90s, on Flickr
2.2
Vampire color by Sanches90s, on Flickr
komor - Pią 15 Lis, 2013
To może „Mistrzowie postprocesu”, żeby oddzielić to od montażu i innych form przetwarzania obrazów zmieniających jego zawartość w takim stopniu, jak to pokazał powyżej 90s?
90s - Pią 15 Lis, 2013
komor napisał/a: | To może „Mistrzowie postprocesu”, |
Może po prostu twórczy postproces? fajnie bo miejsce gdzie można dać upust swojej fantazji i nie być atakowanym przez szablonową mentalność która płynie z wielu kategorii fotorealizmem się zasłaniających.
Andrzej.M. - Pią 15 Lis, 2013
Mistrzowie - bym odrzucił , a nazwał "Przed i po - postproces". Mistrzowie w tytule może zniechęcać do zamieszczania zdjęć , by nie zostać posądzonym o megalomanię, a zachęcać ... megalomanów.
Z tym "twórczym" też bym nie przesadzał - bo nie tylko do twórczości się go używa a również do zwykłego "użytku". Choć - widząc zdjęcia powyżej - całkiem rozumiem.
komor - Pią 15 Lis, 2013
90s, o ile dobrze rozumiem intencje Usjwo, to nie chodzi właśnie o kreatywną, twórczą część, tylko o tę techniczną, ratującą RAW-y, zmieniającą globalnie parametry zdjęcia, itd. Twoje prace, oczywiście świetne, dobrze pasują do istniejących już wątków typu „fotomontaż”.
AndrzejM.Makuch, z tymi megalomanami to masz rację. Też jestem za zmianą „mistrzów” na inną formę.
90s - Pią 15 Lis, 2013
komor, to był przykład że tytuł nie trafiony:) prosze skasować mój post.
Co do nazwy to może po prostu przed i po i w opisie wyjaśnić OCB. Chętnie poza ratowanie krajobrazów zobaczylbym jak z portretami inni walczą
Proponuję "przed i po" .
Usjwo - Pią 15 Lis, 2013
Pierwszy pomysl jaki mialem to tytul "Miszczowie peesa", wlasnie zeby uniknac megalomani i nabrac dystansu do swoich prac. Ale wsrod tak powaznych watkow wygladalo to by troche nie bardzo. Zmienilem na bardziej poprawny tytul "Mistrzowie PS'a". komor zamienil na "Mistrozwie Photoshopa" i wyszlo megalomansko , a faktycznie nie o to chodzilo. zreszta tytul nie jest najwazniejszy wazna zawartosc.
fatman - Pią 15 Lis, 2013
Zbyt megalomańsko.
Przychylam się do nazwy zaproponowanej przez Ujswo - "Miszczowie peesa"
No i ... dam próbkę swojego "miszczostwa"
kufel - Pią 15 Lis, 2013
Usjwo napisał/a: | Pierwszy pomysl jaki mialem to tytul "Miszczowie peesa" | dobre.
fatman napisał/a: | Sigma DP1 Merrill, Panasonic GX-7
Panas GX-1 - R.I.P.
Canon 5D mkII - R.I.P. | fatman, widzę ze w stopce trup się ściele równo co następne na celowniku do odstrzału?
komor - Pią 15 Lis, 2013
Panowie, „miszczowie” w tytule wątku stale obecnego w danym dziale – niezbyt mi to pasuje. Walczcie dalej. Proponuję w kierunku „Przed i po”, jak sugeruje maziek.
Nawet człowiekowi nie dadzą fotek dorzucić do posta
Fotograf1234 - Pią 15 Lis, 2013
Jako ciekawostka - po ostatnim WBK i zwycięskim zdjęciu zaostrzono przepisy co do obróbki zdjęć reporterskich.
kufel, na razie koniec sezonu.
Pochowałem dwóch w tym roku. Jeszcze plecak nie ostygł...
Ziemia robi się twarda. Kopanie grobów słabo idzie
90s - Pią 15 Lis, 2013
"Miszczowie peesa"
To ja zapytam co na to pes? kto jest dla niego miszczem:)?
pes - Pią 15 Lis, 2013
hmm... w moto-foto to ja lubię post-proces tego oto miszcza: http://www.laurentnivalle.fr/
90s - Pią 15 Lis, 2013
Tak więc sprawa się wyjaśniła, jest jeden miszcz pesa i to żaden z nas:)
tytuł musi być inny
pes - Pią 15 Lis, 2013
Dziękuję i dobranoc
Co to za miszcz? Facet nie umie kontrastu ustawić i tyle ...
Komor, Ty nie bądź taki ąę. Może jeszcze mamy uwierzyć, że używasz tych, sztućców ?
komor - Pią 15 Lis, 2013
maziek, tylko przy gościach.
maziek - Sob 16 Lis, 2013
Słusznie komor, też mamy czym zabłysnąć, jest jedna łyżka, jakby przyszli .
Tytuł wątku dyskryminuje niefotoszopowców, ale co tam. Księżyc z reki w biały dzień z Walewic (tak, tak, I zlot Optycznych, 2008).
90s - Sob 16 Lis, 2013
maziek to ja Tobie już też nie wierze:) z dnia noc zrobić toż to większe oszustwo jak moje kolorowanki:)
a tak serio to jaką lufę trzeba mieć do takiego kadru?
maziek - Sob 16 Lis, 2013
To było strzelone Sigmą 150-500 @500, którą wówczas testowałem. Przypuszczalnie spoko da radę na 300 czy 400 mm, skoro zupełnie przypadkowy i pojedynczy strzał z ręki wyszedł.
90s - Sob 16 Lis, 2013
maziek Dzięki mam jedną lufę 400mm zobaczę czy się uda:)
adamtomas - Nie 01 Gru, 2013
Wiedziałem , że się nie zawiodę w tym wątku, i miałem rację.
Usjwo - Wto 03 Gru, 2013
Nawiazujac do tematu: http://forum.optyczne.pl/...20892&start=130
Prostowanie perspektywy w PS6.
Zdecydowanie lepsze niz w starym PS4, nie potrzeba prawie wcale zxapasu u gory, a da sie calkiem przyzwoicie wyprostowac. Szkoda ze mniene stac na PS6 .
5a.
5b.
komor - Wto 03 Gru, 2013
Usjwo napisał/a: | Szkoda ze mniene stac na PS6 |
Stać Cię. Adobe CC i Lightroom 5 za 10 dolców miesięcznie
ophiuchus - Wto 03 Gru, 2013
Obawiam się, że drugi grudnia już się skończył
komor - Wto 03 Gru, 2013
Ale jeszcze jest przed ósmym.
http://www.adobe.com/pl/
|
|