forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Plenerower lampy studyjne

Wurcel - Pią 15 Lis, 2013
Temat postu: Plenerower lampy studyjne
Witam serdecznie, tak jak w tytule, szukam jakiegoś zestawu lamp studyjnych żebym mógł wykorzysttać w plenerze :) coś z wbudowanym aku bądz lampy do podpinania do akumulatora, zestaw żeby był w miare poręczny, szukam czegoś do kwoty max 4000 zł, czytałem że DISCOVERY 1200 Jinbei daje radę, mały poręczny zestaw o dużej mocy, choć nie ukrywam bardziej poręczne były by lampy z wbudowanym akumulatorkiem, ale tych jak widzę niestety malo na rynku, tak więc co polecacie :) Pozdrawiam
kelvinpiotr - Sob 16 Lis, 2013

Lampy proponuję studyjne a do tego
http://www.youtube.com/watch?v=9t6FjCepH-w
Kupiłem rok temu , w ELFO , działa , naprawdę dobre rozwiązanie , do podładowania z samochodu , możliwe także podłaczenie akumulatora samochodowego . Koszt o ile pamiętam ok 2 tyś , za 500 zł można było dokupić dodatkowy akumulator . Używam tez w studiu jak nie chcę rozciągać przedłużaczy ;-)
Nie jesteś związany z konkretnym typem głowicy czy lampy i to jest spory plus .
Mój pracuje z Elinchromami , jak do tej pory sie lubią ;-)

Wurcel - Sob 16 Lis, 2013

Sam aku 2 tys? a gdzie lampy hehe i chociaż jakiś softbox lub beauty dish + jakies okablowanie do tego hmmm ciezko.
Andrzej.M. - Sob 16 Lis, 2013

Niestety źródła zasilania do lamp studyjnych w plener kosztują.
Jak za drogo - zawsze możesz postawić reporterskie na statywach...

tutaj zestaw plenerowy powerluxa http://www.cyfrowe.pl/wyp...-1000-wind.html dość mocny 150 błysków na pełnej mocy, doświetlić można reporterkami YN 560, wydaje mi się że da radę... tylko czy wyzwalacza radiowe yongnuo dadzą radę z takim zestawem ? Polecane odbiorniki i wyzwalacza funsport mają zasięg tylko 20 m, co sądzicie o takim zestawie?

Edit
Aku bardzo kusi ze względu na mozliwość podłączenia czegoś innego niż same lampy, np dymiarkę, super sprawa, do zestawy w w/w linku niestety chyba takiej możliwości nie ma.

jaad75 - Sob 16 Lis, 2013

Wurcel, różnica jest taka, że tam masz zasilacz AC, do którego podlączysz dowolne monobloki (tudzież inne urządzenia zasilane prądem zmiennym), natomiast urządzenia DC, jak również zestawy powerpack-głowica/ce są zwykle dedykowane do konkretnych lamp.
A wyzwalacze Yongnuo dają radę praktycznie ze wszystkimi studyjnymi, o to nie musisz się martwić.

boli mnie sam fakt noszenie tego aku, dlatego poszukuje optymalnie jak najmniejszego zestawu z dość pokaźną mocą, jakieś konkretne propozycje ?:) coś z dedykowanymi powerpackami?
Wojmistrz - Wto 19 Lis, 2013

Zawsze można poszukać taniego agregatu prądotwórczego :) Tanie i skuteczne... ale głośne
Są modele lekkie, do 15kg (np 13kg - Yamaha EF1000iS max 1,6kW) tylko niestety dość drogie.
...a kółka można dorobić... :D

komor - Wto 19 Lis, 2013

Wojmistrz, ktoś tam kiedyś pisał, że stabilność i jakość napięcia dawanego takimi zwykłymi generatorami nie zawsze jest wystarczająca, żeby zaryzykować podłączenie do nich drogiej i delikatnej elektroniki.
Wojmistrz - Wto 19 Lis, 2013

Przy agregatach za 200 czy 400zł tak, oczywiście, ale przy dobrych stabilizowanych modelach za kilka tysiaków problem raczej odpada. Poza tym lepsze lampy też są lepiej zabezpieczone przez wahaniami napięcia.
Usjwo - Wto 19 Lis, 2013

za kilka tysiakow, to wolalbym akumulatory, niz generator. Sesja nie trwa wiecznie, dobry akumulator straczy na bardzo dlugo.
jaad75 - Wto 19 Lis, 2013

Usjwo napisał/a:
za kilka tysiakow, to wolalbym akumulatory, niz generator. Sesja nie trwa wiecznie, dobry akumulator straczy na bardzo dlugo.
Tyle, że jeśli używasz lamp AC, to i tak potrzebujesz przetwornicę z czystym sinusem na wyjściu, czyli coś, co popularnie nazywa się (niezbyt prawidłowo) generatorem właśnie...
kelvinpiotr - Wto 19 Lis, 2013

Usjwo napisał/a:
za kilka tysiakow, t

Kolega pisze , ze ma wstręt do noszenia akumulatorów , a tu jeszcze fundujecie mu wózeczek kilkunastokilogramowy do ciągnięcia , a na pasku pewnie jeszcze kanisterek z paliwem , bo jak sesja potrwa dłużej , to trzeba by dotankować . :wink:
I ten hałas i smród snujących się spalin , bezcenne :wink:

Ja mojego bym nie zamienił , taki sam jest Fomei Panther pro 1500 , no chyba że na zestawy Elinchrom Ranger :wink: Tylko cena trochę ..... inna :wink:

Wurcel - Wto 19 Lis, 2013

kelvinpiotr napisał/a:
Usjwo napisał/a:
za kilka tysiakow, t

Kolega pisze , ze ma wstręt do noszenia akumulatorów , a tu jeszcze fundujecie mu wózeczek kilkunastokilogramowy do ciągnięcia , a na pasku pewnie jeszcze kanisterek z paliwem , bo jak sesja potrwa dłużej , to trzeba by dotankować . :wink:
I ten hałas i smród snujących się spalin , bezcenne :wink:

Ja mojego bym nie zamienił , taki sam jest Fomei Panther pro 1500 , no chyba że na zestawy Elinchrom Ranger :wink: Tylko cena trochę ..... inna :wink:

Jakie posiadasz lampy do tego ?:)

kelvinpiotr - Wto 19 Lis, 2013

Dwa razy RX-4 i BRX 500. Bez problemu ładują tylko piloty trzeba wyłączać
lub ograniczać .

cybertoman - Wto 19 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
co popularnie nazywa się (niezbyt prawidłowo) generatorem właśnie...
Miejsce w stopce jeszcze masz...
MaciekNorth - Wto 19 Lis, 2013

jaad75 napisał/a:
Tyle, że jeśli używasz lamp AC, to i tak potrzebujesz przetwornicę z czystym sinusem na wyjściu,
Czyli prawidłowo mówiąc - falownik :razz:
cybertoman - Wto 19 Lis, 2013

Ja gram w innej lidze i dla moich malenstw wystarcza falownik z akumulatorem :cool: "Jinbei Energon EN-350". Ponizej 2 kg i 400Ws mozna ponoc odpalic 600 razy.
Wurcel - Sob 23 Lis, 2013

czy w DISCOVERY 1200 Jinbei jest mozliwa do podlaczenia jakaś przelotka zebym mógł podłączyć np laptopa ?:)

[ Dodano: Nie 26 Sty, 2014 16:43 ]
Co myślicie o Recharge Digital 1200 FreePower ? Nigdzie nie mogę znaleźć recenzji czy opinii o tym zestawie, cena zachęcająca 2200 zł.